Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Bilo bi lepo da otvore trg kada ga završe, a koliko vidim mogao bi da bude gotov za 1/2 nedelje. Ostaje samo kolovoz ali to ne brani pešake da korište pešački prostor.
 
Ja sam uveren da je posao sa stubovima za rasvetu dodeljen nekom vrlo bliskom vlasti. Neko je rekao da su stubovi iz Poljske, a iz Poljske je i više stotina stotina stubova u parku između Ušća i Juge. Tamo je Valmont proizvođač. Ko li valja te Valmont stubove i ove na Trgu?
 
Valmont stubovi su ugrađeni i na Karaburmi, na stazama gde sam pisao zahtev da se postavi osvetljenje.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 
Mислим да је јак лоби у питању, негде сам читао да је Валмонт међу водећим произвођачима стубова, a знамо и како су наши увозници вешти да уваљају све са стране. Штета за домаће фирме, поготову Београдски Метеор који израђује баш аутентичне и по потреби специфичне стубове.
 
Још једна налепница ... и површинско оштећење које је вероватно настало током превоза или постављања стуба:





Пошто непотребно држе ограде на површини која је завршена, грађани су почели да пролазе као што вода налази пут - дечко на дасци поред Споменика и даље:



Има неколико места близу Музеја где каблови излазе из рупа међу плочама:









 
Postavljana je jedna svetiljka na uličnu banderu (ne na ove stadionske) u blizini ukinutog stajališta 26, 37 kod parka, ko bude u prolazu neka slika, bio je mrkli mrak pa nisam mogao slikati.

Meni se ne sviđa, pošto uopšte nije ono tipsko što viđamo svuda po gradu, već potpuno drugačije, otprilike kao ono bočno što su postavili na stadionske bandere, samo što ovo ima duži nosač.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 
Ovi i pre nego sto su zavrsili poplocavanje su resili da polome deo granitnih ploca jer su krenuli da voze viljuskar preko njih. To isto sa viljuskarim su izveli i pri rekonstrukciji Obilicevog venaca i ostetili deo ploca. Mozda ce ove i izdrzati tezinu viljuskara pa bespotrebno galamim.
Usput su i usvinjili nekim rasutim materijalom deo ploca.
Na slici ispod je rezultat voznje viljuskarom po granitim plocama na Obilicevom vencu..
.
.
 
Oce li vise tu sredinu da poplocaju kao puzevi su ...
 
На првој од ове две слике изнад се сада реално може сагледати да је за цео овај посао било потребно максимум 2-3 месеца. Ништа се није променило, сем што је трг поплочан.
 
Prilično kompleksan inženjerski poduhvat pun umetničkih bravura koje su na momente zahtevale i primenu soficistiranih tehnologija rada i oruđa od kojih se neka po prvi put primenjuju u građevinarstvu,a vi se čudite što toliko traje.
f2184995dfbec60a1ecdc2f76425cad9.jpg
68b08b9c4b131df9c4898eb1cdd29b4b.jpg


Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Danas sam prosao bas ovim delom pored pozorista i moj utisak staje u jednu rec - mocno. Uzivo je trg mnogo lepsi nego ovako kada se gleda sa slika. Kaldrma je impresivna, deo oko pozorista uradjen sa padom tako da se uliva u sam trg i sve to deluje jako lepo. Svetliji granit i beli mermer ispod spomenika daju posebnu car. Jedva cekam da puste saobracaj da vidimo kako ce eve to da funkcionise. Ceo trg ne bi imao takav efekat da nisu uradili fasade na muzeju, pozoristu i hotelu centar, mnogo znaci.
 
A gde se dede ona sakupljana drvena kaldrma sto su hteli malko da je na trg ugrade ? :shock:

.... rekao je Vesić. Naveo je da će Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda ustupiti 150 komada drvenih kocaka Narodnom muzeju u Beogradu, da će neke kocke biti vraćene na Trg republike i posebno zaštićene kako bi građani mogli da vide kako je Trg nekada izgledao.....

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyy ... id=1442065
 
И даље је енигма како ће функционисати јавни превоз.
 
Meni ovo trenutno izgleda kao ogroman shared-space pošto nema nikakvih prepreka koje bi razdelile trg od ulice. Ne vidim gde su stubići, niti postoji ivičnjak koji bi barem vizuelno razdelio kolovoz od pešačkog prostora. Kada najzad postave one stubiće, 80% će verovatno biti iskrivljen posle 2 meseca, a možete misliti koliko je teško kolima provaliti kroz te jeftine stubiće i zgaziti narod na trgu.

Ja sam se inače zalagao da se zatvore 2 trake koje se otvaraju posle Narodnog Muzeja prema Trgu Republike, da bi se povećala širina trga. Mogli su ladno da ostave 4 trake u Vasinoj, ali je vlast ocenila da ovom delu grada ne treba niti gradski prevoz, niti ima toliko ljudi da je ovde pristojna saobraćajnica sa jasno razdeljenom ulicom i signalizacijom neophodna.
 
koje stubice kada ih na renderu nema. mene vise zanima kada napada sneg gde ce biti ivica kolovoza ili ce biti otprilike?
.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=640013#p640013:323gr8xo je napisao(la):
tzoran1 » Sre Jul 17, 2019 10:22 pm[/url]":323gr8xo]koje stubice kada ih na renderu nema. mene vise zanima kada napada sneg gde ce biti ivica kolovoza ili ce biti otprilike?
.
file.php


Kako bre nema, zumiraj sliku :)
 
Zumiro i ja ne videh ni mesto za obecanu drvenu kocku
al ni gde da se sedne za rasireno i omiljeno nalazenje kod ,,konja,, koje ume da se oduzi ....
 
Što se sedenja tiče, na renderu postoje betonske klupe ispod drveća koje su praktično iste boje kao i trg, pa se utope. Ako se doooobro zagledate postoje klupe, i ispod ove male šume bliže hotelu, i ispred muzeja. I to čak u 3 reda klupe ovamo ka hotelu
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=640013#p640013:2ydotc7e je napisao(la):
tzoran1 » 17 Jul 2019, 22:22[/url]":2ydotc7e]koje stubice kada ih na renderu nema. mene vise zanima kada napada sneg gde ce biti ivica kolovoza ili ce biti otprilike?
.
file.php

Da li je ikad bilo toliko snega na trgu da se nije video kolovoz? Meni se čini da je u najgorem slučaju sve bila smeša blata ali i da se kolovoz dalje nazirao?
 
Да пренесем линк из Doctor Who-овог поста: http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=18&p=640105#p640101

Изгледа да ће ипак развлачити контактну мрежу иако није на рендеру.

Троле се од септембра враћају на Студентски трг
После завршетка радова на Тргу републике поново ће се код Коларца окретати сви привремено измештени тролејбуси и аутобуси на линији 31
Аутор: Дејан Алексићчетвртак, 18.07.2019. у 10:06
studentski-trg.jpg

(Фото Д. Јевремовић)
На привременој окретници на Студентском тргу која тај статус има дуже од 15 година после завршетка радова на Тргу републике поново ће се окретати тролејбуси и аутобуси на линији 31. Откако је због радова на Тргу пролетос укинут овај терминус, житељи главног града били су у недоумици да ли ће се јавни превоз вратити на Студентски трг. Како уверавају у Секретаријату за јавни превоз, после завршетка радова на Тргу републике планирано је да се све линије које су у овој зони привремено измештене врате у редован режим рада који је важио пре почетка реконструкције.

– То укључује све тролејбуске и аутобуске линије које су користиле окретнице на Студентском тргу и Тргу републике – прецизирају у секретаријату.

Бојазан да би окретница на Студентском тргу, после завршетка радова на Тргу републике, могла да буде укинута заувек појавила се јер се већ неколико година најављује и потпуна обнова Васине и Студентског трга, односно претварање садашњих саобраћајница у пешачку зону. Од тога надлежни нису одустали, али за сада се не зна када би радови на последњем сегменту будуће велике пешачке зоне од Косанчићевог венца до Академског парка могли да почну.

Реконструкција садашњих саобраћајница зависи и од градње будуће подземне гараже. За њу још, због археолошких проналазака, није сигурно да ли ће бити подигнута на Студентском тргу, како је првобитно било планирано, или код Трга републике, што је као могућност недавно најавио Марко Стојчић, градски урбаниста.

Да би заувек могла са мапе јавног саобраћаја да нестане окретница на Студентском тргу, навео је и пролетошњи тендер за изградњу нове тролејбуске мреже у граду и уређење привремене тролејбуске окретнице код Палате „Албанија”.

Са садашње локације у центру града тролејбуску окретницу, али и ону аутобуску са Трга републике највероватније ће „отерати” тек нови аутобуско-тролејбуски терминус у Дунавској. Дирекција за грађевинско земљиште 2016. уговорила је са групом понуђача извођење радова са израдом техничке документације за изградњу терминуса уз Дунавску, али мајстори на градилиште нису изашли због имовинскоправних проблема.

И Дунавска улица је, према плану надлежних од пре четири године, била виђена само као привремено решење за окретање тролејбуса. Нова и коначна окретница већине трола, према том плану, требало је да постане Трг Славија. Једна од идеја била је и да се од Славије ка центру укину тролејбуси и да их замене електробуси. Како су се сви ови планови претходних година небројано пута мењали, за сада је једино сигурно да ће се троле од септембра поново окретати на Студентском тргу.

Чека се испорука „врапца”

За пешачку зону већ дуже се најављује и увођење „Врабац сервиса”, превоза путника у оквиру пешачке зоне. Како наводе у Секретаријату за јавни превоз, према информацијама којима они располажу, испорука „врапца” се очекује у наредном периоду.

– По пристизању возила, после извршене регистрације, секретаријат ће утврдити детаљније елементе функционисања линије (траса кретања, ред вожње, број ангажованих возила, позиције стајалишта и остало). О томе ће јавност и потенцијални корисници бити благовремено обавештени – кажу у Секретаријату за јавни превоз.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/433893/Trole-se-od-septembra-vracaju-na-Studentski-trg
 
Vrh