Дрвеће испред Музеја је промашај, чак и ако намеравају да му обликују крошње. Просто, нема смисла, осим ако не намеравају да поставе дрворед испред свих зграда на тргу - што никако не препоручујем, ма колико волео хладовину и подржавао сваку иницијатицу озелењавања града.
Летње баште, а посебно оне одвратне сунцобране, треба забранити на главном делу трга. Трг треба да изгледа достојанствено, а не као бувљак.
По питању канделабри се двоумим. С једне стране сматрам да споменик изгледа упечатљивије без њих, а с друге, да је важно очувати интегритет овог споменика културе. Канделабре свеједно треба сачувати и поставити - негде. Можда их употребити као узор за расвету на виднијим местима у Старом граду уопште.
Обележавање места Стамбол капије на предложен (усвојен?) начин је потпун промашај, и као што је колега изнад ће навео, изгледаће као крпљење. Да је реч о било којој другој локацији, не бих имао ништа против - приступ ми се иначе допада - али ово је практично једини праву тргу у нашој престоници. Нека направе уместо тога апликацију за туристе са виртуелним приказом града кроз векове, на којој ће бити означена и локација римских зидина итд. уз пропратне информације, или томе слично (нешто с виртуелним наочарама, на пример).
Клупе и хладовина дрвећа преко су нам потребни, али треба их поставити тако да не заклањају видик на један од најлепших и (ускоро) најуређенијих делова града.
Загађеност ваздуха је озбиљан проблем у градовима, и наша клима постаје све есктремнија, тако да данас температуре од преко 40°C више нису никаква реткост. Сетимо се само лета пре последњег, када смо имали, ако ме сећање добро служи, око тридесет дана заредом са температуром преко 35°С. Зато сам ја, као што рекох изнад, увек за више зеленила - дрвећа, жардињера, цвећа и травњака - али, побогу, тамо где му је место. Не затрпавајмо Трг републике и не заклањајмо неке од најлепших фасада у граду!
Трг треба оградити од улице беспрекорно одржаваним топијарима (нешто модерно), а не дрворедом. То би допринело укупном утиску, колико-толико умањило буку и загађење, а не би заклонило видик. Исто треба поступити где год ширина тротоара дозвољава постављање жардињера, које