Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Prijavio sam ponovo nalog posle 7-8 godina samo da bi pohvalio Zidarove stavove. Sve je ispravno.

Steta za drugu nagradu, predlog za Skupstinu i Dom Sindakata je besprekoran, pohvaljujem i novi trg ispred zgrade Muzeja Istorije Jugoslavije. Kritika ide nedoradjenom Pionirskom parku. Doduse na renderu se i ne moze videti tacno sta su predlozili. Ovde esplanada koju predlaze Zidar moze da bude vrlo interesanta. Generalno treba omoguciti pesacku vezu Ulica Kralja Milana- Trg ispred Skupstine.

Predlog druge nagrade za Terazije takodje vrlo rado pohvaljujem, kao i redukovanje saobracaja na 2*2 trake. Zatvaranje Prizrenske, ispravno i opravdano.

Predlog druge nagrade za Trg Republike je nazalost veliko razocarenje za mene, pogotovu sto je to bila verovatno i glavna tema celog konkursa. Da su i tu izdominirali, nagrada nikako ne bi mogla da im promakne. Otvaranje trga sa te strane je pogresno, jer tu i nema nekih reprezentativnih zgrada. Zgrada Osiguranja je vrlo oronula, a zgrada Doma Omladine je unistena razlicitom rekonstrukcijom u odnosu na predjasnju fasadu.

Ovde je prva nagrada ispravna u razmisljanju, trg treba konacno zatvoriti i oformiti. Zatvoren trg je ono sto cini grad i podize urbanost. Ideja Zidara sa malim trgom ispred Doma Vojske je jos jednom apsolutno ispravna. Predlog prve nagrade za Terazije, je blago katastrofalan. "Dzunglu" na Terazijama smo vec jednom imali, i fasade tu ne treba zakljinati drvecem. Stav da na Trgu Nikole Pasica ne treba puno menjati smatram ispravnim. O uklanjanju fontane nemam neko misljenje, ali ono sto je predlozeno i nije tako lose jer ce povecati prostor samog Trga koji je fontanom umanjena. Protiv sam uvodjenja bilo kakvih fontana ispred skupstine kao i u drugim delovima Beograda, mislim da je koncept fontane u modernom gradskom ambijentu uveliko prevazidjen. Prva nagrada verovatno je finansijski izvodljivija.

Moj predlog: kombinovati najbolje delove prve i druge nagrade za izradu konacnog resenja.

I umalo da zaboravim, nikako nisu trebale da se daju nagrade za sva tri trga zajedno, nego je trebalo da se daju ponaosob. Velika greska. To znaci prva nagrada bi po meni ostala prva nagrada za Trg Republike, a drugoj nagradi bih dao prvu nagradu za ostala dva trga.

U toj sam se fontani kupao kada je Jugoslavija osvojila svetsko prvenstvo u kosarci :!:

Ko nameraci da je rusi ima prvo dobro da ga okupam u istoj a nece je taci dok ne dokaze da je svojim rukama vec stvorio nesto lepse.

Edit:
@neven_k
Welcome back and thanks

Moj predlog je da prepuste Beobuildu da odradi stvar.

Ma nedam bre fontanu i tacka sad maturanti zavrsavaju za par dana .Nadam se da nece imat para za ovo .

Problem te fontane je sto, ionako vrlo dominantan i totalitaran utisak Trga dodatno pojacava. Neka prosla vremena. U prvoj sekundi sam i ja bio iznenadjen, ali sad bi i mogao da zamislim da je vise nema.

Pa ja garantujem da 70 % ljudi nece dati fontanu kakv god utisak odavala to je kao da sklonis kneza sa trga rep da bi bio in cudi me da nisu predlozili

Kompozicija Trga Nikole Pasica (Marksa i Engelsa) nije nimalo totalitarna, bas naprotiv, prilicno je dobar primer skladne i umerene monumentalnosti. Zgrada "Doma Sindikata" je skromne visine, prilaz trgu je oivicen za nijansu nizim zgradama zaobljenih fasada, zgrada "Borbe" sa desne strane stvara poseban kontrapunkt perspektivi, trouglasta osnova otvorena je ka glavnom spicu (Skupstini) a zatvara se ka ostala dva. Sam trg nastavlja se prolazom ka bezistanu.

Fontana se u tu kompoziciju savrseno uklapa, taman je prikladne velicine i stvara prilaz trgu sa otvorenog spica.

5884369216_20a9cb6b18_b.jpg

Jedino je naknadno dodati spomenik Nikoli Pasicu na pogreom mestu, na samoj osi prspektive te izgleda malen i nakaradan.
Mnogo bi vise dosao do izrazaja da je blago pomeren ka jugu, naspram "Borbe".

Problematicno je i drvece, sa jedne strane veoma je prijatno, narocito hladovina leti, sa druge strane satvara vizuru sa trga.
Bilo bi blepo da se svo drvece sa juzne strane prebaci na severnu, trg bi mogao lepse da se sagleda a pesacki plato bio bi dodatno zasticen od prometne Decanske (Mose Pijade).

Kontra primer, ovo je totalitarni utisak:

casa_poporului.jpg

Појавили су се нови званични рендери за прву награду:

garbage_naples_01.jpg

20BG-GARBAGE-CITY_1243580f.jpg

02BG_GARBAGE_CITY_1256160f.jpg

Детаљ мобилијара:

coney_island_garbage.jpg

Ponekad pomislim da bi trebalo zabraniti photoshop na tim konkursima.

Povjednica predaje na megatrendu zorica savicic

Ako nesto valja u Beogradu to su fontane, kod Ruskog Cara, na Andricevom vencu, na trgu Nikole Pasica, male fontanice ispred Skupstine...

A ovi prvonagradjeni se bas nameracili da nastave stetu zapocetu u Pionirskom Parku (sifra: neonska fontana), okomili se na sve ono sto valja jer ne znaju sta da rade sa onim sto ne valja.

U sustini bolje da se nisu ni trudili da prave ove uvredljive rendere, mogli su da predaju samo 2 znaka:

NoStopping.png
NoEntry.jpg

bilo bi podjednako jasno da projekat ne nudi nista dublje niti pametnije a nama barem ne bi stradao zeludac.

Bice protesta oko budu dirali fontanu na pasicevom trgu

Ono sto je pozitivno je to sto ce sve biti pesacke zone ,a ne kao st*** retardirana!
300218_parking-skupstine-srbije291112ras-foto-vesna-lalic05_ff.jpg

496941_parking-skupstine-srbije291112ras-foto-vesna-lalic03_orig.jpg

Za to nije potrebno bilo kakvo drasticno resenje sem kontrole saobracajne policije i parking servisa tako da ne bih velicao ove projekte po tom pitanju.

Ne znam što se toliko ljutite to su samo "renderi"? Praksa je uvek drugačija.
Kao posetilac tih trgova mogu da predložim da se sve fasade na ta tri trga obnove u originalne svetle boje i na taj način ćemo dobiti nove trgove za narednih 10 god. upotrebe, a turisti će imati više "posla" sa fotografisanjem okoline.

5884369216_20a9cb6b18_b.jpg

11194553_830351710382955_5219949429527938295_o.jpg

@ simba222 i Mair
121rk0k.png

- - -

A sad nesto malo ozbiljnije: Who is Zorica Savicic?

Delija":n1hmog4l je napisao(la):
ДАБ опет сам себи дели прву награду на конкурсу

Zorica Savičić, d.i.a., član UO DAB-a

http://www.urbel.com/default.aspx?ID=uz ... B-maj&LN=S

@Direktor

Direktore treba mi pravni savet.

Naime:

1- Jedan od dva clana prvonagradjenog autorskog tima zove se Zorica Savicic
(izvor: DAB http://www.dab.rs/dab-konkursi/item/114 ... u-beogradu)

2- Jedan od clanova upravnog odbora Drustva Arhitekata Beograda zove se Zorica Savicic
(izvor: DAB http://www.dab.rs/o-dabu)

3- Konkurs za tri trga sprovodi Drustvo Arhitekata Beograda
(Izvor: Program konkursa tri trga
ГРАД БЕОГРАД
ДИРЕКЦИЈА ЗА ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ И ИЗГРАДЊУ БЕОГРАДА у сарадњи са Друштвом архитеката Београда

Расписивач /Наручилац/ конкурса
Град Београд – Дирекција за грађевинско земљиште, Његошева 84, Београд http://www.beoland.com
Спроводилац конкурса
Друштво архитеката Београда, Кнеза Милоша 7/III, Београд
)

4- Clan 5.1 Programa konkursa kaze:

Учесник на конкурсу не може бити лице које је непосредно ангажовано на припреми и спровођењу Конкурса, односно уколико је у сродству или непосредно сарађује са истим, као ни лице које је у управи или је запослено код органа који расписује Конкурс.
(Izvor: Program konkursa tri trga)

5- Konkurs raspisuje Direkcija za Gradjevinsko Zemljiste i Izgradnju Beograda u Saradnji sa Drustvom Arhitekata Beograda

(izvor: Udruzenje Arhitekata Srbije http://www.u-a-s.rs/images/Konkursna%20 ... K-1-14.pdf)

Pitanje za buducnost Beograda glasi:

Ukoliko su clan prvonagradjenog tima Zorica Savicic i clan upravnog odbora Drustva Arhitekata Beograda Zorica Savicic ista osoba, da li je ucescem lica koje je u upravi organa koji raspisuje konkurs prekrsena odredba clana 5.1 programa konkursa i samim tim prva nagrada nistavna?

Ako su obe zorice iste osobe imaju isti jmbg a ona je clan Dab tjela koji raspisuje konkurs zajedno sa direkcijom za izgradnju izgleda kao sukob interesa .Trebalo bi prouciti statut dab jer ovo im nije prvi put da sami sebi djele nagrade .Mene cudi kako je podreka pristao da se bruka.
Inace doticna je pobjedila na konkursu za bajlonijevu pijacu davno isto sa ovim likom kao sad teta megatrend

Da vam ne kvarim raspravu o kvalitetu konkurasa samo da kažem @Zidar razume te, i bori se za svoja prava i prava svoje struke da budući konkursi budu što bolji i sa što više kvalitetnih radova, ali taj sok i sendvič bi svi klošari beskućnici sa ova tri trga rado popili i pojeli, a nisu prikazani na renderima.

sramotan render prvonagrađenog rada.
takođe, ako je u pitanju ista osoba, obavezno podneti neku vrstu žalbe ili tužbe

Vrh