Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Probati da se ponisti konkurs, na osnovu informacije koju je Zidar pronasao.

Још један у низу доказа, као да их немамо довољно до сад, да је ЈЕДИНИ разлог побуне домаће струке и удружења против "Београда на води"
чињеница да су остали "суха кур*а" а не нека као "брига" за Београд од стране екипе која га је до сада већ неповратно унаказила а то жели да настави да ради и даљеи то без конкуренције ...

.... ко да имају тапију на издркавање над овим јадним градом. Повраћа ми се од свих њих. Лицемери најгоре врсте. Огавни лицемери.

Centar za promociju nauke, Beton hala, pijace-trgovi, garaže, Terazijska terasa, Narodni muzej, Gradska galerija, raznorazni konkursi za Slaviju itd. - i ovaj će se konkurs ralizovati baš kao i svi ovi nabrojani - kad na vrbi rodi grožđe!

Konkursi u Srbiji (možda i srećom) služe samo da se s vremena na vreme podeli neka kinta drugovima arhitektama, i da se obogati njihov portfolio.

Homer Jay":1mttf5nu je napisao(la):
Centar za promociju nauke, Beton hala, pijace-trgovi, garaže, Terazijska terasa, Narodni muzej, Gradska galerija, raznorazni konkursi za Slaviju itd. - i ovaj će se konkurs ralizovati baš kao i svi ovi nabrojani - kad na vrbi rodi grožđe!

Konkursi u Srbiji (možda i srećom) služe samo da se s vremena na vreme podeli neka kinta drugovima arhitektama, i da se obogati njihov portfolio.

Ovo je zalosno za nasu drzavu.
Bilans tih konkursa je porazavajuci.

Na sajtu "24 sata" objavljeno je još rendera pobedničkog rešenja, kao i razgovor sa autorkom pobedničkog rada (tetom što je Zidar pominjao).

bgTrg%202%20TR_1000x0.jpg

bgTrg%203%20Terazije_1000x0.jpg

bgTrg%204%20NP_1000x0.jpg

Zocu Savicic znam licno, jer mi je bila ispitivac na polaganju strucnog ispita za licencu u inzenjerskoj komori. Na mene je ostavila utisak korektne osobe. Drugoplasirano resenje je i po mom misljenju daleko bolje, mada mislim da je malo promasen deo kod trga Rep. Kad sam video autore drugoplasiranog resenje bas sam se iznenadio, poztivno. Milena Kordic je meni odavala utisak da nista u zivotu nije isprojektovala, vec da se samo bavi filozofijom arhitekture, na po meni bizaran nacin, ali to nije tema ovoga.

Inace inforamcija iz prve ruke je da je Podreka jako nezadovoljan kvalitetom SVIH radova koji su stigli na konkurs.

Ova resenja su jednostavna, sve se uglavnom svodi na nacin poplocavanje, i to je to. Cena diktira uslove, inace bi svako svasta nesto projektovao...

milanche":1zqvkn6x je napisao(la):
Inace inforamcija iz prve ruke je da je Podreka jako nezadovoljan kvalitetom SVIH radova koji su stigli na konkurs.

Vrlo tipicno i za ocekivati u bilo kakvom otvorenom konkursu. Oni najbolji se ne prijavljaju, vec rade po nalogu i za dobru cenu.

Prvonagrađeno rešenje je transver blama na više nivoa kvantnog univerzuma.

Recimo da se krene u realizaciju nekog od ovih rešenja - ko je zadužen za novo regulisanje saobraćaja? Da li se i za to raspisuje neki konkurs?

simba222":30lp39ck je napisao(la):
Ono sto je pozitivno je to sto ce sve biti pesacke zone ,a ne kao st*** retardirana!
300218_parking-skupstine-srbije291112ras-foto-vesna-lalic05_ff.jpg

496941_parking-skupstine-srbije291112ras-foto-vesna-lalic03_orig.jpg

Malo pre prekoputa narodne skupštine stao bus sa holandskim turistima, izašli ljudi i slikaju zgradu, a tamo u prvom planu parkirani automobili kao na slici, skoro do samog stepeništa na ulazu su načičkani, sramota! :bash:

Не знам како се вама чини, али мени рендери овог првонаграђеног решења изгледају крајње досадно. Изгледа као да праве парк на Тргу Републике, ова клупа испред Палате Албаније потпуно одудара од објеката које је окружују и само чини још једну препреку пешацима поред силних "баштица" на том потезу и подземног пролаза, и потпуни промашај Трг Николе Пашића без фонтане која му једина уноси душу и једина привлачи пролазнике и оплемењује им простор. Заборавља се да је Трг Николе Пашића одсечен за пешаке из правца Дечанске због тунела. Оно што би ту помогло у хуманизацији простора јесте склањање свих паркираних кола од испред Народне скупштине и низ Дечанску у подземну гаражу Пионирски парк и изградња пасареле која би спојила тротоар у Дечанској пресечен излазом Теразијског тунела. Што се тиче самог тунела, мислим да улаз у тунел из правца Бранкове улице изгледа крајње непримерно локацији са оним цевима и њиховим носачима и да га треба "нашминкати".

Мафија ДАБ-овска

Ова клупа на теразијама...Какав малоумник може да осмисли овакво девастирање простора?! Просторно, естетски и обликом апсолутно непримерено локацији, поред тога што је "клупа" сама за себе никаквог дизајна, естетске и употребне вредности. Па оне клупе испред несрећног ТЦ Ушће си две класе испред овога по свим параметрима.

milanche":2g4sk1fy je napisao(la):
Inace informacija iz prve ruke je da je Podreka jako nezadovoljan kvalitetom SVIH radova koji su stigli na konkurs.

Sada je sve jasno, Podreka i Brana Mitrovic su se toliko razocarali pristiglim radovim da su iz protesta odlucili da nagrade najgori :D

Ja moram priznati da mi, sto se tice Trga Republike , pobednicko resenje izgleda prilicno zadovoljavajuce i jedino realno - objekat gabarita gradske galerije (cije ce resenje i namenu, nadam se, zadrzati), koji zaokruzuje trg i daje mu neku geometrijsku formu, izmesten saobracaj sa centra trga i zaklonjen (duplim?) drvoredom. Ne znam za detalje, ali prostorno gledano, meni je ovo vise nego ok.

Super kad si sve pozitvino vido iz ocajnih rendera samo se nadam da se nece graditi

Arhitekte prvo gledaju model pa plan, a rendere nekad na konkursima i pokriju, zato sto renderi neverovatno lazu i manipulisu. Obicni gradjani i laici gledaju pak prvo render.

^^ Da ali ovi renderi bas nista ne znace.

Problem u tim novim konkursima je sto se na tim renderima jako cesto ni ne razume sta je projektant hteo da prikaze jer ni on sam nije znao na koji nacin to da predstavi.

Slazem se da su renderi za sto bolje prikazivanje sirokim narodnim masama ali su precesto nerealni i nikad ne ispane to kako je pretstvljeno

ako izuzmemo ove (lose) fotosopirane budalastine, u gornjem desnom uglu dokumenta za Trg Republike postoji malo "citljiviji" pogled sa visine, gde se generalno nazire sta je pisac hteo da kaze

Hvala Zeka, nisam dobro video taj prikaz.

Sad kad malo bolje razmislim, jasno je da ovaj konkurs ništa ne znači i da će Trg ostati isti bar još nekoliko godina. D abi se izvela ova rekonstrukcija potrebno je promeniti trase GSP linija (uključujući izmeštanje trolejbuskih linija na drugo mesto i izgranju nove okretnice), pretvoriti Vasinu u pešačku zonu bar do Dobračine, pretvoriti Francusku u pešačku zonu bar do Braće Jugovića, preusmeriti saobraćaj iz Kolarčeve samo na Makedonsku... to je sve preveliki zalogaj za naše gradske planere. Čak i kad bi imali pare na raspolaganje da odmah krenu ovo bi bio za njih preveliki projekat.

neven_k":37aw133i je napisao(la):
Arhitekte prvo gledaju model pa plan, a rendere nekad na konkursima i pokriju, zato sto renderi neverovatno lazu i manipulisu. Obicni gradjani i laici gledaju pak prvo render.
Ја у животу не видех нешто што више лаже и манипулише чулима посматрача од ових аматерских фотошоп монтажа првонаграђене бојанке.

На страну то, само обликовање трга републике високим крошњама дрвећа ми говори да аутори заправо ни не знају шта је трг и какве његове одлике треба да буду, посебно одлике централног градског трга,

По награђеним решењима видим да су опет насамарили, искористили па изигнорисали Јовина. Ови су се само бавили поплочавањима (што би буквално сви ББ форумаши могли да осмисле на једнако добар или чак бољи начин). А формирање геометријски правилнијег трга "троугластим" јавним објектом на месту стакленца је ауторско дело архитектица Бојане Пузић и Наталије Ристановић које су победиле на конкурсу за градску галерију 2008. године. Овде има елемената за приватну тужбу у циљу заштите ауторског дела.

И на страну све то, овде се очигледно ради о корупцији. Прву награду је ДАБ доделио самом себи.

I takvi arhitekti se posle bune sto ih niko nije pitao za Beograd na Vodi...

3eka":2bawz5ns je napisao(la):
....ove (lose) fotosopirane budalastine...
to je čisto uznemiravanje javnosti
a propisima to se sankcioniše apsanom :mrgreen:

Vrh