Šta je novo?

Проблем неодговорних власника паса

Ja bi pre zabranio šoping centre nego pse...
Ja bih pre zabranio vlasnike pasa nego pse. ;)
Ovde je problem što imamo ekspanziju fenseraja kučića koji mogu da stanu u žensku tašnu, a prema kome se te iste vlasnice (većinom su žene u pitanju) ponašaju gore nego prema detetu, u smislu da nosaju kuče svuda u rukama ili u tašni umesto da kuče slobodno korača, govore mu "Ko je moja bebica..." i sl. , ne puštaju ga da ima normalnu interakciju sa drugim kučićima, dlaku oko glave vezuju u repiće ili sa šnalama, pa tu su i džemperčići preko zime koji su postali za vlasnike takvih pasa nešto poput kurčenja kako neko može da ima Pradu... E da, tu je i ono čuveno svađanje kada im neko kaže da je "njihova bebica" pas podjednako kao i vučjak, doga, haski, pit bull, rotvajler, bernandinac... i da važe ista pravila zabrane ulaska psa u neki objekat ili neko prevozno sredstvo. Već sam pisao ranije o ovakvim stvarima.​
 
Једног бившег колегу кад је био дете је напао пас, од те трауме и стреса је почео да муца, ниједна терапија му нје помогла и то му је остао доживотни проблем и поремећај
и дан данас муца.
Ja o tome i govorim. Taj tvoj kolega je tog psa mogao da ubije, pa i vlasnika da ubije, ali samo bi otisao na robiju, a to njegovom detetu ne bi otklonilo traume. Kad se desi, džabe je sve.
Napominjem da nemam ništa protiv životinja, bilo kojih, pa ni kucnih ljubimaca. Ali ljubimac ne može i ne sme da ugrožava komsije ili druge ljude na ulici. I za držanje kucnih ljubamaca, svakako je potreban stroziji zakon. Ljubimca ne bi trebalo da moze da ima svako ko moze da ga kupi, a sada je baš tako.
 
Oдговорност мора да постоји за све.
Постојећи закони су довољно строги, проблем је што нема примене истих.
 
Проблем је што свако има права да држи пса, а да притом не схвата какве су му обавезе и да мора прихватити и придржавати се низа писаних закона и неписаних правила.
Поред свег наведеног, излуђује ме секективно поступање градских и републичких власти у доношењу ретардираних аката и њихова неселективна примена и делање Комуналне Милиције. Уз то решавању проблема не доприносе ни необавештеност јавности и генерализације проблема, уместо тачног препознавања извора и узрока истих.
Мене као одговорног власника излуђује све већ написано, што од власника, што од грађана. Али имам и ја пар опаски као власник два пса, како већ раније поменух-Бул Теријера(тзв. опасни, ружни и агресивни;) и Ласе Апсо(тзв.мали бели).

Оно што мене излуђује су акти Речублике и Града града о “опасним расама” паса, тачније идредбе о брњицама , по којој су само три расе одређене као “опасе”: Бул Теријер(и мини), Стафорд Теријер и Пит Бул” морају да носе брњицу.
Зашто дебилну? Зато што сматрати одређену врсту пса опасном, а негирати да:
1. Сваки пас може да уједе. Да сад иде аргумент да мали пси не могу нанети повреда. Значи није да не уједају, али наводно мањи пас наноси “мање” повреде. У реду,ако је тако, да закључумо значи велике повреде могу нанети не само “опасне врсте) већ и Шарпланинци, Лабрадори, Ротвајлери, Хаскији, , Далматинци, Аките, Добермани, луталице…у принципу “веће расе”…Међутим ако неко мисли да мали Џек Расели или Немачки Ловни теријер(осетио на својој кожи) не могу нанети гадне повреде грдно се вара…и напад Чиваве може нанети расекотине које захтевају медицинску негу и изазвати трауме код деце. Моја чувава коју смо имали док сам одрастао је била јако агресивна и за њу су моја ова Бул Теријера буквално јагањци који не да никад не би ујели, него нису зарежали на човека. Пре бих повредили лупањем и скакањем кад им се покаже пажња.
Дакле и мали пси и то парадоксално, су чешће агресивни од великих паса што због фрустрираности, што због страха власника да не буду нападнути па их не социјализују и увек подижу кад се сретну са другим псина.
Дакле термин-агресиван и опасан нису узајамно повезани термини јер и мали малтезер може по свим мерилима бити агресиван(лаје и кидише на људе и псе, хоће да уједе…), али не и опасан. Такође боље је користити термин “потенцијално опасан” за све веће расе.
Сад кад смо то рашчистили долазимо то тачке
2.
“Опасне врсте” наводно нападају чешће и и агресивније су ћто је свакако побијено статистиком истраживањима и изјавама стручњака и ветеринара.
Стручњаци су већ утврдили, а и свако ко има искуства са псима зна да до агресије код пса долази због више чинилаца
-саме личности пса од рођења( дакле генетика, али не врстна већ психолошко типска), од пола, старости, затим одгоја и искустава током живота(дресиран, стерилизован, социјализован, нападнут, на ланцу, малтретиран…)
Неки кажу какав газда, такав пас што није случај баш као и са децом.
Знам дивне људе којима западне луд пас. Оно што јесте истина је да власник дресуром, одгојом и социјализацијим може умањити, променити и тренирати пса, а у случају да је пас сувише доминантан, заплашен и реактиван-може друге заштитити од свог пса брњицом и поводцем.
И сваки власник би требало да зна свог пса и препознаје знаке који указују на могућ проблем.
Под
3.-
Моје искуство:имао сам разне врсте паса(наводно опасних врста и наводно неопасних од Чиваве до Бул Теријера), мужјаке и женке и стекао сам неко искуства са својим и туђим псима и власницима. бу**** и неодговорних има међу власницима свих раса. Тренутно да подсетим да имам Ласа Апсо(14 год, мала бела врста и Бул Теријер, Мужјак, скоро 3 године)…
Бул Теријер обожава људе и јако је дружељубив са псима. Међутим већ пар пута је нападнут од стране пар мужјака(Лабрадор, Вучјак, Швајцарски Бернски Пас, Мешанац крупније грађе)…што је довело до тога да буде знатно нервознији у сусрету са другим псима.
Због стереотипа који људи имају прена врстама паса-нико не би рекао да је тај Лабрадор који је напао мог агресиван, али је довољно да само виде мог Була па да кажу-ево га тај крволочан пас. То се и овде на форуму већ писало.
Ја их увек шетам на поводцу, а гомила људи пушта псе без поводца, тако да ми не пада напамет да ја мом стављам брњицу. Без поводца су често и мали и велики пси. Оно што власици малих паса често негирају је да управо њихов пас може са агресивним понашањем да изазове реакцију великог пса.
Али они то не желе да прихвате и само криве велике псе. Исто важи и за псе “неагресивних раса” које пуштају свом псу да без поводца прилазе другим псима уз оно чувено -НЕЋЕ ОН. Па можда неће он, али оће рај други на поводцу.

4.Закључак- да поводац важи за све псе, врсте, расе….да брњица важи за псе који због своје величуне и снаге могу бити потенцијално опасни…или да важи само на одређеним местима…или да не важи ни за једног пса, а не да дискриминаторски важи за само неке врсте. Постоји низ добрих неписаних правила којих се придржавају одговорни, а неодговорни редовно крше(држи пса на поводцу, скупљај говна за својим псом, контролиши свог пса….).
Хвала на пажњи и извините на предугачкој дисертацији.
da svaki moze da ujede.
ipak ta tri nabrojana koje je zakon stavio u opasne su rizicnij u celini. to su rase krojene za borbe i imaju krvolocniju genetiku. ti kad uzmu u celjusti, sitnim radom alii jakim zagrizom izdrobe sve

ok puno ih je divnih socijalizovanih ali po meni uvjek moze da im se vinkla poremeti...vise ngo ostalima
 
Није проблем у псима као псима већ што свака бу**** може да их има.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Problem je i u psima koji se drže, i u načinu na koji se drže i kako ih vlasnici tretiraju, ali i u samim vlasnicima.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: ink
problem je u mnogo cemu. definitivan poremecaj drustva i osnovnih vrednosti. u drustvu gde su interes licni, razni poremecaji od licnosti i kriminalci lopovi su heroji i "uspesne" osobe..
mnogi su psihicki odavno presli ivicu sto svakako donosi drustvo i okolnosti u kojima se zivi.
sto se pasa tice tu u zadnjih 15ak godina imamo najezdu ovih malih belih kucica (maltezer, bison,multi pu pudlice razne...) dok su pravi psi poput pticara nemackih ovcara , koker spanijela gotovo iscezli...
ovi mali beli, ja ih zovem "igracke na baterije" jer tako i izgledaju, su preplavili svuda oko nas. malecki su, pa cesto gazdama sluze za razmnozavanje i dobru prodaju jer su ne retko cene u proseku oko 200 minimum pa 5 komada u proseku se osteni, pomnozeno sa dva puta godisnje...
Kako je neko vec pisao gazde ih uzimaju u ruke i nose, stavljaju im masnice, odelca, nazivaju bebo moja...Ne retko ih pustaju naravno da setaju bez povodca jer oni su toboz mali i ne mogu da ujedu? naravno da mogu samo sa manjim fizickim posledicama po zrtvu ali mogu naprave stetu , mogu da vam ostete odecu, novu koju ste recimo pre dva dana platili za poprilicnu svotu...
Njima gazde dozvoljavaju da im setaju bez povodca, da laju na ostale pse, dok ako veci pas zalaje (uzvracajuci lavez njihovom psu) onda izbece oci i cude se , zgrazavajuci se nad vecim psom koji eto Boze moj nema pravo "da se javi" ?

Nekada je od tih malih picopevaca bio jedino pekinezer mali lajavi cangrizavac. Danas je to najezda. Pa kad im jos naprave frizurice, obuku carapice...Ali sta ocekivati u danasnjem svetu gde se pocinje sa otvaranjem cak i gej vrtica? (slucaj u nemackoj, doci ce i kod nas vrlo brzo pa ipak se mi kao munje tranzitujemo u tu evropu)

Da slazem se da nije za svakog pas pa ni za ove koji ih nazivaju bebo moja, noseci ih u narucju sa sve cveticem masnicom i roza carapicama...
 
Популарност неке расе често исквари генетику због неконтролисаног штанцања, и после пси пате због
различитих болести. Сви ти мали пси осетљиви на различиту храну, осетљиве коже, склони алергијама и тд. Или нпр. тужне расе попут булдога које се тешко паре, тешко окоте, углавном царским резом, тешко дишу због деформисане њушке, имају проблема са кожом, имају проблема са зглобовима и тд.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: GJ_
Stancanje je danas izvor odlaska na more i zimovanje recimo. Kod poznanika ne retko smo culi upravo to :"nasa megi ostenila 6 kucica (one koje nazivam" igracke na baterije") 6 kucica puta 300 do 350 e (jos se unapred prodaju mnogim buducim kupcima iz inostranstva jer je kod njih cena cetvorostruko veca) i eto nama more u grckoj", za sest meseci opet i "eto nama zimovanja"
To je biznis a ne istinska ljubav prema njima.

Zato smo preplavljeni tim malim belim picopevcima da prostite. Sada su uz njih tu i rase poput mops, ovaj onaj....
 
imamo nemackog ovcara. Kupljen po zelji sina, upornosti i mesecnom plakanju molbama. Iskljucivo nemacki ovcar i to muzjak. Sin je imao 10 god. Izgustirao ga je posle nedelju dana kao svako djete. Ja sam bio protiv kerova u atanu ali sam popustio na uporne suze i molbe


Pa ga ja setam evo 9 godina. Redovno svakim danom leto zima, po sat i po minimum. Sada to opada jer je ostario, ali dok je bio mlad po dva dva i po sata je bilo dnevno. Ljubav je to velika i nikad mi tesko nije bilo, mada u sali mu kazem ajmo setati "teretu moj"

Plus cetkanje svaki drygi dan jer se linja non stop ko lud. Dlaka kolko oces mora se cetkati, ko ce, a ja ko bi drugi...
Izdresiran, licno swm ga dresirao, puno sam citao o njima isao i na dresure licno i shvatio da je to nista i kpristio sve druga saznanja o njim... pas koji svasta zna ume, samo sto ne progovori...

Kada ljudi gledaju na livadi kako izvodimo treninge i vezbe zadive se. Moze da seta apsolutno bez povod a uz nogu ko zalepljen za nju i nece se odvojiti bez komande... Ali uvek ga vodim uz kratak povodac. Obavezno u gradu na ukicama. Nikada ne anam odakle moze izjuriti dete, s parkinga iza auta, iz ulaza i potrcati ili skociti da ga mazi a da pas u reaguje ko zna kako jer je prepadnut..
On ljude inace ne zarezuje i ne dira ali oprez mora biti!
 
Шверц малих белих паса у иностранство је тек посебна прича. У ЕУ одгајивачнице морају да имају брдо сертификата од надлежних тела, код нас обично свако среди од кинолошког савеза који није државно тело. Неки шверцују штенце као што се шверцује било која друга роба, а неки набављају из Бугарске бланко ЕУ пасоше са којима лакше прелазе границу.
 
Шверц малих белих паса у иностранство је тек посебна прича. У ЕУ одгајивачнице морају да имају брдо сертификата од надлежних тела, код нас обично свако среди од кинолошког савеза који није државно тело. Неки шверцују штенце као што се шверцује било која друга роба, а неки набављају из Бугарске бланко ЕУ пасоше са којима лакше прелазе границу.
Nas kinoloski savez je LAKRDIJA. Zamislite ovo, redovno odrzavaju takmicenje nemackih ovcara koje organizuje kinoloski savez. Prijavimo se unapred, pas je imao 2 gid stsrosti. Unapred prijava, mesec ranije uplatimo akotizaciju. Naprave katalog sasvim psima ucesnicima izlozbe, razvrstano u kategorije.Didjemo tamo kod bogatica bivsi vojni poligon, i ne odrade proveru, cipovanje???? Dakle mogli ste divesti bilo kojeg psa! To su radili vlasnici odgajivacnica.

Drugo, u svetu priznata asocijacija nemackih ovcara sveta, ANOS sa sedistem naravno u nemackoj ima svije filijale predstavnistva u Srbiji. Samo izlozbe pod pokriljem ANOS priznaju. NAS KINOLOSKI SAVEZ NIJE PRIZNAT KOD NJIH!

papire o pedigreu koji izdaje anos za dve tri hiljade (tolko smo mi platili) moze smutiti svako. Dok u ANOS se utvrdjuje drugacije pedigre, plus sto mora obavezan snimak kukova pa polozen kerung da bi se uopate dobio pedigre gde se upisuju iskljucivo ocene sa izlozbe ANOS i usoesi predaka... Dakle nas kinoloski savez nemci (poznati kao sediste nemackih ovcara sto je i normalno) ne priznaju.
Tako da sverc malih belih pasa ne cudi. Sredite pqpire preko kinoloskog ocas i jos lako sredite da ima cacib ovo ono ili da je iz legla swmpiona toboz i dobijate papire da preko njih diktirate cenu.

Zato smo preplavljeni sa tim malim belim psima jer je to biznis i bar 2500do 3000 minimum godisnhe vlasnicima, dva okota godisnje. Preorodaja preko ide jer su u inostranatvu kerovi takvi preko 1500 minimum. Ovde stranci daju 300 400 i vozi. I 500 da daju pa im super.

To nisu kucni ljubimci jer ih vole vec zato jer vole pare koje im donose. Plus ne zahtevaju puno, malo jedu, ne traze duze setnje... I sluze za stancanje i ukras da ih nose po rukama...
 
imamo nemackog ovcara. Kupljen po zelji sina, upornosti i mesecnom plakanju molbama. Iskljucivo nemacki ovcar i to muzjak. Sin je imao 10 god. Izgustirao ga je posle nedelju dana kao svako djete. Ja sam bio protiv kerova u atanu ali sam popustio na uporne suze i molbe


Pa ga ja setam evo 9 godina. Redovno svakim danom leto zima, po sat i po minimum. Sada to opada jer je ostario, ali dok je bio mlad po dva dva i po sata je bilo dnevno. Ljubav je to velika i nikad mi tesko nije bilo, mada u sali mu kazem ajmo setati "teretu moj"
Ja sam uspeo da ubedim moje da mi dozvole da držim na terasi ptića goluba koji je ispao iz gnezda. Imao sam 6 - 7 godina. Od tada pa do danas je prošlo preko 30 godina, a ja sa istim žarom kao i onda vodim računa o golubovima. Iako sam bio relativno mali, bio sam glavni što se tiče odgajanja i nisam evo i dan danas izgustirao. A da imam negde kuću, imao bih vučjaka. On i ja bi smo se odlično slagali jer sam baš dosta aktivan, a i oni su mi omiljeni maltene od kako znam za sebe.
Zato smo preplavljeni sa tim malim belim psima jer je to biznis i bar 2500do 3000 minimum godisnhe vlasnicima, dva okota godisnje. Preorodaja preko ide jer su u inostranatvu kerovi takvi preko 1500 minimum. Ovde stranci daju 300 400 i vozi. I 500 da daju pa im super.
Preplavljeni smo njima zato što je takva moda trenutno. Kada ih izgustiraju ženske koje ih tretiraju kao svoje "bebice", nešto drugo će zaokupirati pažnju i tako u krug. Isto i što se tiče pit bulova, staforda i sl. rasa.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: GJ_
Већ су поморанци помутити рачуне малим белим псима.
Мале расе генерално ће и даље бити популарне због новог стила живота у становима уместо у кућама са двориштем.
 
Nije to tolko do stila života u stanovima, koliko do toga da to malo kuče možeš da nosaš u rukama (sve češći prizor, nažalost), za razliku od vučjaka, bulova i generalno velikih rasa. A danas vrlo često imamo da se ti mali psi nosaju preko pešačkog prelaza, uzimaju u ruke kada naiđe neko sa većim psom, neki čak i kada se naiđe na baru ili blatnjavu (vlažnu) zemlju uzimaju pse u ruke, pa tu je i unošenje u gradski prevoz kao nešto što se smatra normalnim... Meni to sve liči na pravljenje pasa debila i životno - funkcionalno nesposobnih.​
 
Па јесте, власници такве псе често размазе да буду баш дрчни према другима. Али опет, људи се воде мало и условима живота, лакше је држати малог пса у стану него већег.
 
Primetio sam u poslednje vreme da ljudi daju džukcu da pije vodu iz čaše u kafiću ili restoranu. Zgadi mi se život. Dve moje prijateljice to rade, i svaki put im prigovaram al do mozga očigledno ne dolazi.
 
Па јесте, власници такве псе често размазе да буду баш дрчни према другима. Али опет, људи се воде мало и условима живота, лакше је држати малог пса у стану него већег.
Nema to mnogo veze sa uslovima života u stanu, barem ja nisam stekao takav utisak, jer dosta viđam i one koji imaju stanove od oko 100 kvadrata, pa i oni koji imaju ogrome kuće, imaju te male pse.​
 
Није проблем у псима као псима већ што свака бу**** може да их има.

Није само ни у власницима, не постоји ниједан разлог зашто би неко уопште држао машине за убијање типа питбул, стафорд,
а не постоји разлог ни зашто би неко држао псе чуваре типа доберман, ротвајлер, кане корсо, немачки и белгијски овчар, мастифе… у стану и шетао га међу људима и децом по парковима, улицама итд

треба ваљда да се зна шта може, а шта не може да се држи у стану, као што не можеш теле да чуваш на тераси, зашто би могао неког ротвајлера или кане корса од 70 кг.
 
Nas kinoloski savez je LAKRDIJA.
Лакрдија је и ветеринарска инспекција. Качио сам овде списак легално регистрованих одгајивачница којих је 50 пута мање него на сајту кинолопког савеза.
А одговорност је већа на страни ветеринарске инспекција која је државна институција.

А лакрдуија су нам и медији јер не знам да је неко указао на овај проблем осим РТ
Imamo gotovo 4.000 nelegalnih odgajivačnica, koliko ih je zavedeno na sajtu Kinološkog saveza Srbije, u kome registruju ime i dobijaju pedigree za svoje ljubimce.Međutim, na sajtu Uprave za veterinu, gde se podnose zahtevi za registraciju, imamo svega 80 odgajivačnica. Reč je o onima koje posluju po pravilima, uredno plaćaju porez na dobit kada prodaju pse, dok ostali rade kako im se hoće. Dozvole da se psi nekontrolisano razmnože do besomučnosti, a ono što ne prodaju ili poklone ili ostave na ulicu", objašnjava Ranković.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: GJ_
Primetio sam u poslednje vreme da ljudi daju džukcu da pije vodu iz čaše u kafiću ili restoranu. Zgadi mi se život. Dve moje prijateljice to rade, i svaki put im prigovaram al do mozga očigledno ne dolazi.
Ajde ta čaša će se nekako još i oprati ali kada je jedna uzela i svoje kuče krenulo da liže fontanu u parku gde ljudi isto piju vodu....
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: GJ_
Ajde ta čaša će se nekako još i oprati ali kada je jedna uzela i svoje kuče krenulo da liže fontanu u parku gde ljudi isto piju vodu....
Šta bi tek rekao na to da golubovi nabiju kljun u otvor česme i tako piju vodu.

Није само ни у власницима, не постоји ниједан разлог зашто би неко уопште држао машине за убијање типа питбул, стафорд,
а не постоји разлог ни зашто би неко држао псе чуваре типа доберман, ротвајлер, кане корсо, немачки и белгијски овчар, мастифе… у стану и шетао га међу људима и децом по парковима, улицама итд

треба ваљда да се зна шта може, а шта не може да се држи у стану, као што не можеш теле да чуваш на тераси, зашто би могао неког ротвајлера или кане корса од 70 кг.
Kao što napisah ranije, dosta problema o kojima se ne piše, dešavaju se sa malim kučićima. Više puta sam video kako mali pas sav razdragan dotrči do deteta ili neke odrasle osobe, maše repom i ponaša se kao da hoće da ga pomaziš, a kada kreneš da to zaista i učiniš, kuče krene da te ugrize ili počne da laje ljutito. Neki vlasnici se izvinu i sklone kuče, a neki uopšte ne reaguju, već se ponašaju kao da se ništa nije desilo. Naravno, ovo ne abolira velike pse, već samo skrećem pažnju na to da ni ti mali psi nisu ništa drukčiji, odnosno da ne može po nekoj proizvoljnoj oceni (zaključku, osećaju...) da se u zakon uvede da u stanu mogu mali psi, a veliki samo ako imaš dvorište, ili recimo da samo veliki psi i agresivne vrste moraju da imaju korpe kada su napolju i sl.​
 
Nije to tolko do stila života u stanovima, koliko do toga da to malo kuče možeš da nosaš u rukama (sve češći prizor, nažalost), za razliku od vučjaka, bulova i generalno velikih rasa. A danas vrlo često imamo da se ti mali psi nosaju preko pešačkog prelaza, uzimaju u ruke kada naiđe neko sa većim psom, neki čak i kada se naiđe na baru ili blatnjavu (vlažnu) zemlju uzimaju pse u ruke, pa tu je i unošenje u gradski prevoz kao nešto što se smatra normalnim... Meni to sve liči na pravljenje pasa debila i životno - funkcionalno nesposobnih.​
To je zaista nesto najgore, sto se moze uraditi. Reci svaki trener za pse. Mnogi i ne znaju, koliko to moze poremetiti ponasanje.
Inace ja imam prilicno malog psa. Isli smo od samog pocetka kod trenera iako sam bio u fazonu, kako mi to nije potrebno. Mnogo toga sam ipak naucio.
Sada svakodnevno barem jednom idemo u sumu i izlazim s'njim ukupno pet puta dnevno.
Jer eto, navikao sam ga i vidim, da mu prija. A prija i mom mentalnom zdravlju. Nemam osjecaj gubljenja vremena.
 
Sada svakodnevno barem jednom idemo u sumu i izlazim s'njim ukupno pet puta dnevno.
Jer eto, navikao sam ga i vidim, da mu prija. A prija i mom mentalnom zdravlju. Nemam osjecaj gubljenja vremena.
Sve je stvar navike i postavljanja granica. Pored toga što ponašanje i predispozicije za nešto zavise od rase, isto tako dosta zavisi i od samog vlasnika, pa tako mogu i psi koji nisu prirodno predodređeni za aktivne ljude, da se prilagode šetnji kroz prirodu, da budu aktivni a ne lenčuge koje mrzi da dignu glavu za bilo šta sem za odlazak do posude sa hranom, i sl.​
 
Bas tako. Naravno sve uz postovanje fizickih mogucnosti. Ima tu nazalost mnogo gadosti, koje je covjek izmislio, da pascetu otezava zivot iz dosta primitivnih razloga.
 
Vrh