Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

U Grčkoj, u manjim mestima, sam video isto ovako, strujomeri su u nekom zidiću u okviru ograde. Naravno, većina je obezbeđena rešetkama (jer je ormar slab).

U BiH, u ponegde u HR

Sto se tice civilizacijskog napretka, ma kako nase generacije to bolelo, nazalost celo covecanstvo ide u nazad po tom pitanju.
Generalno, nista cudno, kroz istoriju je vec bilo takvih perioda.

Саша":3hajcbvw je napisao(la):
vucko":3hajcbvw je napisao(la):
(...) Mesto razgraničenja vlasništva između distribuciije i potrošača je strujomer. Do sada smo imali situaciju da su žice od bandere do strujomera na kući EPS-ove ali ne mogu biti popravljene bez saglasnosti vlasnika kuće jer su iznad njegovog poseda i.t.d. Naslušah se takvih priča gde ne znaš ko pije ko plaća. Ovo sa strujomerima na javnoj površini na trotoaru ispred kuće je civilizacijski iskorak za nas.

А како је с водоводом, гасоводом, топловодом ...? Што би струја била посебна?

Ништа не треба да буде поправљено без сагласности власника, подразумева се - нека живи без струје ако му то одговара, његово право.

Овако су ормарићи изложени хулиганима, ударима возила, киши ... и личе на искорак из Европе у Бангладеш.
Постоји ли још негде у Европи овакво решење?
Како они решавају наведене проблеме?

Evo recimo brošure kako je sa strujomerima u Engleskoj, ali je važno napomenuti da oni nisu baš u skladu sa EU i da je kod njih klasična situacija da imate kuću bez ograde za razliku od ostatka Evrope.

http://www.eon-uk.com/downloads/Guidanc ... Box_v1.pdf

Estetika je uvek sekundarna funkciji.

Дато упутство за постављање струјомера у Енглеској прописује положај и приступност струјомера на самој кући - која страна куће, висина од тла - не спомиње се могућност да буде постављен другде. Прописује се да струјомер не сме да буде иза закључане капије. Али, и да не сме да буде непосредно уз јавну стазу или пролаз.

На доста објеката и кућа у Енглеској се инсталације (канализација, водовод) налазе на спољашњим зидовима - клима то дозвољава, јефтиније је и практично.

Куће у Енглеској по правилу имају ограде. Нисам на то до сада обраћао пажњу, али, колико се сећам, по правилу не закључавају капије на оградама. Већ сам споменуо у склопу неке од тема да се дозвољава право пролаза преко имања (без куће, само ограђена ливада на пример) ако не постоји други пут. Не знам да ли је то уређено прописима, али постоји (бар) као добар обичај.

У Америци ограде око кућа понегде немају, може се видети у филмовима и на телевизији, али, тамо нисам био, па не знам тачно како ствари стоје.

Evo kako to izgleda u Grčkoj (Hanioti):

grcka.jpg

U ovim manjim ormarićima je sat za gas.

Припреме за Раковички карневал - травњак с траговима камиона који су донели ограде за публику:

image2934.jpg

image2935.jpg

--------------------------

У недељу ће се одржати "Раковички карневал" у улици која иде кроз центар Видиковца. На основу прошле две године, а нарочито прошле, то јесте догађај којему се радује један део деце и њихових родитеља, али, истовремено, он има и своје лоше стране.
Једна од њих је непријатно јак и по здравље штетан разглас преко којег се пушта неквалитетна савремена музика (нисам конзервативан у том погледу, само објективан) - ја ни у лудилу не бих тамо, близу бине и гледалишта за општинске функционере и њихове госте, довео своје/било чије дете, јер не бих желео да му трајно угрозим слух. Чуди ме да не реагује ниједна организација за заштиту деце.
Та скупа манифестација има још мана, пре свега због лоше замисли бесконачно спорог и заморног дефилеа, али ово с непромишљено и безобзирно јаком буком и њеним утицајем на слух гледалаца и учесника је најгоре, по мом уверењу.

Пошто је земља натопљена и веома мекана, нема сумње да ће многи травњаци бити разорени на дан карневала јер на тај дан паркира где ко стигне по целој околини улице кроз коју он пролази. Али, као што рекох, за мале прекршаје нас кажњавају жестоко, а кад функционери треба да се сликају и упишу себи поене, онда је све дозвољено и не постоји превисока цена.

Ова недовршена кућа у Високој улици на Бановом брду (преко пута колског улаза на Аду Циганлију) стоји овако већ годинама, и изгледа много ружније у стварности него на слици:

image2937.jpg

image2936.jpg

Kod Direktora u garaži je za nijansu bolje. Ipak, prilikom izlaska iz iste, obložio sam kola kartonom, za svaki slučaj ... :)

Hahaha pa nije se pohvalio direktor da mu je investitor podario slicno cudo za parkiranje :)

U pa kod mene su otrantska vrata u odnosu na ovo stavljao sam sliku ranije vec , Kod mene je po planu treboa biti auto lift ali je uradjena kosa rampa .

Лабудово брдо: надзиђивање надградње - само небо је граница:

image3011.jpg

Бледуњави саобраћајни знак на Видиковцу:

image3022.jpg

Петлово брдо (мислим да је улица Ђује и Драгољуба), улица нема тротоар јер је тротоар приватан:

image2975.jpg

image2977.jpg

image2979.jpg

Nadogradnja u Jerkoviću. Na jedan deo zgrade su čak 3 sprata nakačili. :roll:

jerkovi.jpg

jerkovi1.jpg

Čisto poređenja radi. Ova je još uvek u izvornom obliku.

jerkovi2.jpg

Vrh