Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Интересантан феномен у Васе Пелагића, из два угоститељска објекта изникле су вишеспратнице..
Pogledajte prilog 1

Izvor: B92.net

U Zemunu zaklonili sunce, potkopali temelje FOTO
13941803315c378771b6f23516003364_w640.jpg

U zemunskoj Kordunaškoj ulici 4 izgrađeni objekat, sa četiri sprata bez potrebnih papira, smeta okolnim stanarima.

Zgrada u Kordunaškoj broj 4 u Zemunu nastavlja da ometa život komšijama u neposrednoj okolini. Stanovnici ove ulice godinama negoduju zbog objekta na četiri sprata, ogromne širine, koji je počeo da se gradi još u februaru 2016. godine.

Ekipi Večernjih novosti juče je komšinica G. Š. ogorčeno ispričala da, uprkos svim naporima koje su ona i njene komšije uložili da spreče dalju gradnju nelegalnog objekta ili izdejstvuju njegovo rušenje, još ništa nije preduzeto. Naglašava da su se više puta obraćali nadležnim službama, a da im one nisu dale nikakve konkretne odgovore.

Opština Zemun je, kako komšije tvrde, podnela krivičnu prijavu protiv investitora prošle godine u februaru, a rešavanje je, po nezvaničnim informacijama, već pokrenuto. Međutim, dovoljan je pogled da i prolaznik shvati da je zgrada gotovo završena, fasada je završena sa prednje strane, postavljeni su prozori, a zgrada ima struju i vodu, tako da "pokretanje postupka" zvuči prilično naivno.

Od početka zidanja zgrade koja je, kako kašu komšije, imala dozvolu za sprat i potkrovlje, pa i tablu sa informacijama (koje sada nema) žiteljima okolnih kuća najviše je smetalo što im pucaju temelji zbog novogradnje u neposrednoj blizini.

Prema rečima komšija, glavni investitor ove zgrade je, zajedno sa bivšim vlasnicima zemljišta, dobio dozvolu za izgradnju sprata i potkrovlja, međutim, objekat je odavno prešao visinu, odnosno spratnost za koju je imao dozvolu.

Stanovnici Kordunaške se plaše da bi svakog trenutka zgrada mogla da se uruši, zbog dubine temelja od šest metara.

i da je legalno, ne bi nista promenilo situaciju, stanarima smeta sa i bez papira

Nije neko valjda naivno pomislio da ce ova drzava-rezim na vlasti zaista poceti da se obracunava sa divljom gradnjom? To je smesno. Ovo nije drzava vec neorganizovano predinstitucionalno drustvo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594576#p594576:1bfm7ert je napisao(la):
Nebojsa » Pet Jan 11, 2019 11:30 pm[/url]":1bfm7ert]Nije neko valjda naivno pomislio da ce ova drzava-rezim na vlasti zaista poceti da se obracunava sa divljom gradnjom? To je smesno. Ovo nije drzava vec neorganizovano predinstitucionalno drustvo.

Dal postoji komentar na forumu koji ti nije politicki obojen. Ti si za sns botove izmislio sendvicarenje. Druze idi bre na neki drugi forum smaraj ljude tamo o tvojim politickim gledistima nemoj da gusis ovde na beobuildu o politici.
Dobro si odradio posao zaradio si big mek obrok a sad se vrati na izgradnju u gradu

nema to veze sa politikom, mi smo takva jedna anarhija od pocetka devedesetih, radi ko sta hoce, ako ima dovoljno kinte

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594591#p594591:2o2ndah3 je napisao(la):
Vračarac » Sub Jan 12, 2019 12:15 am[/url]":2o2ndah3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594576#p594576:2o2ndah3 je napisao(la):
Nebojsa » Pet Jan 11, 2019 11:30 pm[/url]":2o2ndah3]Nije neko valjda naivno pomislio da ce ova drzava-rezim na vlasti zaista poceti da se obracunava sa divljom gradnjom? To je smesno. Ovo nije drzava vec neorganizovano predinstitucionalno drustvo.

Dal postoji komentar na forumu koji ti nije politicki obojen. Ti si za sns botove izmislio sendvicarenje. Druze idi bre na neki drugi forum smaraj ljude tamo o tvojim politickim gledistima nemoj da gusis ovde na beobuildu o politici.
Dobro si odradio posao zaradio si big mek obrok a sad se vrati na izgradnju u gradu

A šta je loše rekao ročvek? Vlasti se menjaju a grad se samo sve više puni ilegalnim nadogradnjama i novogradnjama. U najboljem slučaju se nađe neko žrtveno jagnje da se pred izobre nešto poruši i na tome ostane. Pobogu imamo neleganu gradnju na Pančićevom Vrhu! Gde dalje...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594656#p594656:om44yshi je napisao(la):
unedfined » 12 Јан 2019 01:17 pm[/url]":om44yshi]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594591#p594591:om44yshi je napisao(la):
Vračarac » Sub Jan 12, 2019 12:15 am[/url]":om44yshi]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594576#p594576:om44yshi je napisao(la):
Nebojsa » Pet Jan 11, 2019 11:30 pm[/url]":om44yshi]Nije neko valjda naivno pomislio da ce ova drzava-rezim na vlasti zaista poceti da se obracunava sa divljom gradnjom? To je smesno. Ovo nije drzava vec neorganizovano predinstitucionalno drustvo.

Dal postoji komentar na forumu koji ti nije politicki obojen. Ti si za sns botove izmislio sendvicarenje.

A šta je loše rekao ročvek?

Лоше је то што директно упире прстом у "кривце" а последица тога је скретање пажње за правих узрока проблема. Ти си за разлику од њега написао истину:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594656#p594656:om44yshi je napisao(la):
unedfined » 12 Јан 2019 01:17 pm[/url]":om44yshi]"Vlasti se menjaju a grad se samo sve više puni ilegalnim nadogradnjama i novogradnjama".
Ниједна власт до сада није успела да заустави дивљу граду и ниједна наредна неће у томе успети. Дивља градња је део система који је јако давно урушен. А систем кад се једном уруши, готово је немогуће поново га успоставити. Тврдим да свако од нас, апсолутно сваки форумаш има нешто грађевински нелегално и да ће свако да се побуни против увођења реда под системски наученим изговором: "зашто ја да се доведем у ред кад није он" ... Нико неће да дира нелегалну градњу кад и он сам има нешто нелегално. А свако на власти и свако у опозицији има понешто нелегално. То је суштински проблем дивље градње и због тога се она неће никада искоренити....

.... ја сам лично фасциниран спорадичним случајевима рушења деценијских привремених објеката са јавних површина што је случај последњих пар година. А сетимо се само отпора средине из разних разлога. Од тога да се тим људима узима хлеб до онога "што дирају њега кад нису и оног тамо". ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594591#p594591:11al8b1m je napisao(la):
Vračarac » 12 Jan 2019 01:15 am[/url]":11al8b1m]

Prijatelju, pa tek si stigao na forum i vec gubis zivce. Nevalja ti to, sta ces za par godina? Dalje, kako je u ovoj zemlji sve politika pa i arhitektura ja cu zdusno i sa jos vecim zarom da nastavim da komentarisem sve sto se radi i neradi po pitanju divlje gradnje u ovom gradu, neces me valjda ti spreciti u tome? Mnogo malo staza imas na ovom forumu pa je teranje sa njega dugogodisnjih clanova glupost koju nadam se sebi vise neces dozvoliti ubuduce?
Drugo, pogubio si se pa mi vezujes nekakvo sendvicarenje. A ciji sam ja sendvicar i kako si to uspeo da izvuces iz konteksta? Ponele su te emocije pa si malo odlutao ok ali daj se kontrolisati cisto da ubuduce vise ne bude slicnog pokusaja spinovanja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594738#p594738:11al8b1m je napisao(la):
stf » 12 Jan 2019 08:38 pm[/url]":11al8b1m]

Лоше је то што директно упире прстом у "кривце" а последица тога је скретање пажње за правих узрока проблема.
A ko stvara te probleme? Ako ne "krivci" onda ko?

Je l toliko teško vama na vlasti da učinite popis svih objekata u Srbiji i da počnete da naplaćujete neki minimalan porez? Samo to.

Kada bi to izgurala jedna vlast, to bi već bio ogroman korak napred.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594758#p594758:2gwidign je napisao(la):
Nebojsa » 12 Јан 2019 09:54 pm[/url]":2gwidign]
Грешиш у сваљивању кривице. Кривци су сви, и ја, и ти, и члан Пропелер, и члан Врачарац, и админ Игор, и Весић и Ђилас, и Јанковић и Стефановић, и Сергеј Трифуновић и Лазар Ристовски ... јер СВИ имамо нешто грађевински нелегално.

Ко да уведе ред Небојша? Када га сви у старту крше? Нико неће никада желети да успостави ригорозно кажњавање себе.

О томе се ради. О несхватању узрока свих последица и прихватању дела кривице. Свакоме је неко други крив и сви би да казне оног другог, али не и себе.

Druze odma da ti kazem Ja nisam krivac za stanje u gradu ili bilo koje drugo u zemlji jer nikada nisam bio na polozaju ili u vlasti pa stoga nikad nisam imao prilike da uticem ni na sta. Nisam ja krivac ako izgradim nelegalni objekat, kriv je taj sistem koji mi to dopusta i ne sankcionise me! Jer kad ne kazni mene eto tebe, Igora i svih ostali za mnom, to je sustina. Da me ne shvatis pogresno nismo mi 100 posto nevinasca, mi smo samo uslovno krivci. Ovde je sistem pogresan a krivci su upravo oni koji se smenjuju na vlasti jer taj sistem odrzavaju, cine taj sistem, danas je to SNS, do juce je bio zuti kartel, posle ovih videcemo ko ce nastaviti istim putem.

Nisi ti krivac, kriv je sistem koji je to dozvolio?
Leba ti?

Ovo je vrhunac licemerja i bahatosti...

Nisi ti krivac?
Really?????

Pa šta je ova ekipa na vlasti nego samo ogledalo nas samih "ne-krivaca"?
Još će ti "ne-krivac" sada da mi kažeš da ti ne bi radio isto što i oni, samo da imaš mogućnosti?

Radio bi ti isto brale...
Zato što ništa bolji i nisi od njih...

Dok je narod takav kakav jeste, takva će biti i vlast...
Sve moj do mojega... "ne-krivci"....

Činjenica je da je naš narod izgubio sve moralne norme odavno. Sigurno još između dva svetska rata a možda i ranije. Pogledaš samo ponašanje u saobraćaju i sve ti je jasno. A najgora je ona grupa ljudi što ne shvata da čini bilo šta pogrešno, to se najteže menja. Neće nama biti bolje ni za sto godina.

Perkane brale za ovo sigurno nisam krivac ja a ne znam mozda ni ti:

https://www.instagram.com/malo_smo_nadogradili/

Iza svega ovoga stoji imena i prezimena kao i jedan nakaradni sistem koji to omogucuje. Dok se u ovoj zemlji ne uspostave institucije koje ce biti efikasne i dok se nepromeni ovaj nakaradni sistem nema nam napretka. Pa sta mislis, da se na uredjenom zapadu radjaju samo programirani andjelcici a ne ljudi od krvi i mesa kojima svakodnevno svasta pada na pamet? Kad bi ova zemlja i institucije pocele da rade ono za sta su dobro placene da vidis kako bi preko noci sve pocelo da se menja kao i stanje u nasoj svesti, navike i razmisljanja. U medjuvremenu generalizovanje svega sto se desava u ime nekih pojedinaca je bezanje od sustine problema, tako cemo se i dalje samo vrteti u krug a ovakvi prizori ce se samo mnoziti.

Malo sam preterano reagovao...
U suštini se slažem sa tobom da riba smrdi od glave, tako da prvo se sređuje sistem, a onda sistem uteruje ljude u normalne norme ponašanja, i to najviše putem batine.

Ali, ne mogu ni da prihvatim logiku da pojedinačne krivice nema za prestup, samo zato što za prestup ne postoji implementacija kazne (iako predviđene zakonom).

Drugim rečima, meni su KRIVI i vlast svojim nečinjenjem ili zloupotrebama, ali I POJEDINCI svojom zloupotrebama činjenice da vlast ne čini ništa da ih u zloupotrebama spreči.

Iako tehnički "sređivanje" sistema kreće odozgo, realno sistem neće biti sređen dok se mozgovi pojedinaca ne nauče da propise treba poštovati. Na kraju krajeva, putpunu civilizovanost postižeš samo onda kada na individualnom nivou usadiš civilizacijske norme u mozgove ljudi, tj. kad ljudima postane moralno neprihvatljivo da neke stvari rade, kao što je npr. moralno neprihvatljivo ubijati ljude, bez obzira ima li kazne za to ili ne.

Sve to zavisi najviše od mentaliteta i kulture društva. Nije fora samo šta piše na papiru, fora je kako stanovnik i pripadnik društva rezonuje i doživljava svet i društvo oko sebe. Ali taj mentalitet oblikuje, kako sam narod, tako i onaj koji vlada njime. I jedni i drugi moraju da učestvuju u tome. Ne može to samo narod, niti može to samo vlast.

Imamo primere država i društava širom sveta koji su nekada davno (mislim pre mnogo vekova) bili plemena, ratoborni klanovi, mikronacije, gorštaci... pa su se doveli u red i napravili uspešna i moderna društva. Ne mislim samo na one koji su ekonomski uspešni, nego i po mentalitetu i kulturološkim vrednostima. Da se tako nešto dogodi potrebno je da se ispune dva uslova: 1) da vladari donesu takvu odluku i istraju u njoj i 2) da i sam narod želi isto i da prihvati tu ideju i promenu. Jedno bez drugog ne može.

Problem kod nas je što su obe te grupe mešovitih mišljenja i interesa. Deo naroda želi boljitak i sređivanje, ali deo i dalje voli da se brčka u blatu i haosu. Isto tako, u vlastima i institucijama postoji deo ljudi koji žele da promene stvari na bolje, ali isto tako postoji i deo njih kojima odgovara da ovo ostane plemenska zajednica. Odgovornost leži na obe strane. Ali ne baš u podjednakoj meri.

Odgovornost za ovu situaciju u Srbiji (ne samo po pitanju divlje gradnje nego po pitanju generalne korupcije i haosa) ipak malo više leži na vlastima nego na narodu. Jer jedna od dužnosti vlasti jeste da radi u interesu društva i da konstantno menja stvari, pa i narod, na bolje. Ili da se bar potrudi da ne idu na gore. Da ako ništa drugo, barem očuva one dobre stvari koje zatekne a potrudi se da se loše ne namnože. A ako imaš vlast kojoj je jedan od glavnih ciljeva urušavanje institucija i uspostavljanje svoje partijske tvorevine, onda nemamo o čemu dalje da pričamo. Može takva vlast da se vadi i pravda koliko god hoće, nema veze. Sama činjenica da je u nekom momentu svesno i planski (dakle, na nivou cele partije, celog državnog sistema i cele mreže organa) radila protiv interesa naroda i društva je u startu diskredituje i oduzima joj pravo da komentariše bilo šta. Prostije rečeno, ma kakav narod ovde bio, ovakvi političari s ovakvim pristupom, psihom, moralnim vrednostima i (ne)radom, nemaju pravo da se vade i žale na bilo šta. Sve dok rade tako kako rade.

Upravo tako istina je uvek tu negde na sredini. Sad kad bih krenuo da pricam zasto su nam na vlasti uvek kvislinzi zbog kojih pravi sistem nemoze ovde da zazivi otisao bih u politicki off ... tako da se zaustavljam ovde. Uostalom to je vec i maloj deci ocigledno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594764#p594764:140omlo6 je napisao(la):
stf » 12 Jan 2019 10:21 pm[/url]":140omlo6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594758#p594758:140omlo6 je napisao(la):
Nebojsa » 12 Јан 2019 09:54 pm[/url]":140omlo6]
Грешиш у сваљивању кривице. Кривци су сви, и ја, и ти, и члан Пропелер, и члан Врачарац, и админ Игор, и Весић и Ђилас, и Јанковић и Стефановић, и Сергеј Трифуновић и Лазар Ристовски ... јер СВИ имамо нешто грађевински нелегално.

Ко да уведе ред Небојша? Када га сви у старту крше? Нико неће никада желети да успостави ригорозно кажњавање себе.

О томе се ради. О несхватању узрока свих последица и прихватању дела кривице. Свакоме је неко други крив и сви би да казне оног другог, али не и себе.

Ово просто није истина. Имао сам прилике да учествујем у илегалном зидању и нисам. Моји када су реновирали стан су као будале јурцали за дозволе јер верују да тако треба и тако сам и васпитан. Не прихватам да систем не може да се успостави.
Свима једнако, па ако ће сви једнако да најебу, нек најебу.

Тако је, нису сви људи у Србији покварене јајаре. У супротном, одма` да се исељавамо одавде, да се више не зезамо.

Pa to je još jedan pokušaj relativizacije i stavljanja svih u isti koš, eto kao svi smo isti i deo problema. E pa nismo isti i ne prihvatam takvo svrstavanje a pogotovo ne stavljanje u rečenici uz vesica i djilasa :bash: :violina:

Odgovornost za ovu situaciju u Srbiji (ne samo po pitanju divlje gradnje nego po pitanju generalne korupcije i haosa) ipak malo više leži na vlastima nego na narodu. Jer jedna od dužnosti vlasti jeste da radi u interesu društva i da konstantno menja stvari, pa i narod, na bolje. Ili da se bar potrudi da ne idu na gore. Da ako ništa drugo, barem očuva one dobre stvari koje zatekne a potrudi se da se loše ne namnože. A ako imaš vlast kojoj je jedan od glavnih ciljeva urušavanje institucija i uspostavljanje svoje partijske tvorevine, onda nemamo o čemu dalje da pričamo. Može takva vlast da se vadi i pravda koliko god hoće, nema veze. Sama činjenica da je u nekom momentu svesno i planski (dakle, na nivou cele partije, celog državnog sistema i cele mreže organa) radila protiv interesa naroda i društva je u startu diskredituje i oduzima joj pravo da komentariše bilo šta. Prostije rečeno, ma kakav narod ovde bio, ovakvi političari s ovakvim pristupom, psihom, moralnim vrednostima i (ne)radom, nemaju pravo da se vade i žale na bilo šta. Sve dok rade tako kako rade.

Tako je, Bendere. :kk:

Država (vlast) je uvek odgovorna za svoje činjenje ili nečinjenje.
Država sve može da sredi i uredi, samo je pitanje da li to želi i hoće (a vidimo da ne želi i da neće).

Dakle, narod nikad nije kriv, već država koja treba da ima spremnu batinu za sve one koji prave nered.

Vrh