Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

fruskogorska zid.JPG

EuGf7p.jpg

Nema potrebe gubiti vreme razmišljajući o puzavicama, opeci, kamenu, kamerama, patrolama, kaznama. U Velikoj Britaniji ne postoji niti jedan grafit koji opstane duže od jednog dana, kao niti jedna prodavnica koja prodaje sprejeve mlađima od 18 godina! To je dovoljno da ja za preko deceniju nisam video niti jedan grafit u Londonu!

Naravno u Brik Lejnu i nekoliko ulica pored je dozvoljena ulična umetnost. Ko nije bio u Londonu, već posetio samo Berlin, Pariz i slične, možda mi ne veruje da su čisti gradovi mogući, ali jesu!

London je planeta Jupiter za Beograd. Pritom UK je policijska drzava sa nadzorom, a ovde radi ko sta oce. Tako da Beograd - London je kao kada poredis Kabul sa Bukurestom.

Znači zadovoljni smo kako je sve, nema potrebe da dajemo ideje i iskustva kako popraviti stanje?

Ma ne radi se o tome Zombi, nego poredis LND sa BGD, sto znaci poredis dva neuporediva sistema. Svaka ideja i iskustvo pomaze, ali da BEG dostigao nivo LND treba jos puno decenija da prodje. Sto se grafita tice tu ima svega od lokalnog mentaliteta, organizacije nadleznih, preko zakona koji se ne postuju. U UK se makar zakoni postuju i nema dalje. Ali ajde kao da se tesimo, Grci su jos gori od nas. Na sta lice Solun i Atina kao Bronks iz 80tih.

Али по слави у свету Атина као и Рим су у неупоредивој предности у односу на Београд. И зато, како год да изгледају, њихови гости и сви страни посетиоци, ће из њих одлазити озарени, а о Београду ће и даље да причају како су људи и провод овде супер, а тамо где се врате ће причати причу о изгледу... Свако ко има неког блиског од посетилаца , зна да они и те како примећују све што је лоше у изгледу града.

Београд има довољно вредних ствари, разноврсну архитектуру, пуно природе, али мора много више да се посвети уређењу фасада, вртова и природних целина, развоју музеја и музеологије, малих тргова и посебно свих детаља који руже или улепшавају изглед јавних места. И што је врло битно - добро смишљеном и занимљивом приказивању свету кроз медије !

ЗЛ, не сликају на штафелају са платном као на твом аватару него на зидовима који чине дела архитектуре...

Igrom slučaja sam naišao na ovu sliku. Na prvi pogled deluje da je kuća dogradjena, ali zapravo nije (sem ove budževine na krovu)
kuca04-768x270.jpg

Oво беше Митровићева терасица на крову?

Bravo And7rey ! Ovo je cista ekskluziva. Ja sam odmah pretpostavio da su prozori skraceni (takvih primera je puna Srbija nazalost), ali sam isto mislio da je uradjena i nadogradnja.

Strasno sta reci.

Mogli su da ostave visoke prizemne prozore, i da u okviru tavana izbiju nove. Naravno da se uklope sa starim. Cak su mogli i da podignu zidove za pola metra i da vrate identican krov. Verovatno nije smeo da se dira originalni gabarit.

Ali sa ovom nakaradnom intervencijom kuca je unistena ko zna kad jos.

Oni koji su hteli autentičnu tursku kaldrmu, a ne granitne kocke kao u Pragu, nemaju pravo da se ljute. Još malo da se spere ovaj cement i biće baš autentično.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776177#p776177:1riqujy8 je napisao(la):
Kokili » 19 Sep 2020 12:02 pm[/url]":1riqujy8]
f89c373116f9c013b980def1f0861840.jpg

Instalacija rekonstrukcije

57bf2d38b6b187d1097b23c6.w800.jpg

Po oprobanom receptu, gradska vlast otima jos jedan deo grada... Danasnja "javna" rasprava samo za odabrane, ne i za gradjane KV ili uopste zainteresovane gradjanje grada Beograda. Jos jedno donosenje odluka u "mraku" i pod zastorom kovid pandemije. Ne bi da se ovo dize na politicki novo, ali podrzavam udruzenja koji se zaista bore ne samo za KV, nego za bilo koji deo grada, a koje ova vlast uzurpira gde i kako hoce. Zaista je krajnje vreme da grad saradjuje sa gradjanima koji ih i placaju da donose odluke koje su vazne za zivot upravo tih gradjana! Nazalost, kao i vecina stvari i ova ce ostati lokalnog karaktera, bez podrske gradjana iz drugih delova grada i procice sve sto su naumilii. Ali kada bude dosao na red njihov kraj setice se da su mogli mnogo vise samo da su bili solidarniji. No, to je nasa boljka generalno i time aminujemo vlast da radi sta god hoce, a ne ono sto mi hocemo i sto nam je potrebno za poboljsanje kvaliteta zivota:

https://nova.rs/vesti/politika/prekinut ... cev-venac/

Maketa KV sa današnje javne raspeave

Prilozi

• IMG-2ede731990f1a41f35f1174845bc7b79-V.jpg
    IMG-2ede731990f1a41f35f1174845bc7b79-V.jpg
    238,9 KB · Pregleda: 1.572
Занимљиво. Мени је споран објекат на месту батаке Сигма пројекта. Штета што нису осмислили степениште и терасе око ректората универзитета уметности.

Čekaj, otkud sada fasada Djumrukane?? Zar prošle godine nije radjen konkurs gde su u žiriju sedeli bas iz gradske vlade i dali prvu nagradu potpuno drugom rešenju? I kako sada prikazuju novi hotel u Karadjordjevoj kao da ima 3 sprata i u visinskoj ravni sa susednim objektima kada u startu ima više spratova? I gde je nova garaža kod spomenika Nesvrstanim??

Imam utisak kao da je maketa uradjena da zamaze oci, a posle će reci da je bila samo informativna i neobavezujuća! Maketa izgleda kao srednjoškolska u odnosu na maketu BNV...

Vrh