Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Par retkovidjenih uglova koje sam shotovao iz klipa MK.
Ovo je niz okrenutih "zadnjica" kuca na KV prema reci. Ne postoji otvoren pogled prema vodi zbog zgrada u Karadjordjevoj, ali je mesto ipak moglo dobiti vise smisla, kao sto je np. prolaz do Brnankovog mosta, terasa.

Da, znam da je u privatnom vlasnistvu.

Planira li se gradnja neceg konkretnog na tom plaou sa slike?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=757995#p757995:3nb5awvh je napisao(la):
Konstantin » Sub Jul 18, 2020 3:30 pm[/url]":3nb5awvh]Slažem se absolutno sa Draganom. Projekat kolo ansambl i galeríja bi po mom ukusu bilo previše staklo i novogradnja koja bi kvarila sliku starog venca. Rekonstrukcija djumrukane je po meni autentičnije rešenje. Iskreno voleo bi da se obnovi zgrada narodne biblioteke gde bi možda mogao da bude neki atelje.

Slažem se!

Posle gledanja Marka Zvaka, dodjoh ovde da napišem ovo, ali vidim da je već bilo istih komentara :)
Ako je Varšava mogla da izgradi ceo stari grad od nule zašto ne bismo i mi par autentičnih zgradica.

Čisto sumnjam da bi to u Vašravi bilo realizovano da je kojim slučajem na teritoriji Srbije. U krajnem slučaju bi na te novoizgradjene zgrade dodali po par spratova, postavili klime, i na kraju bismo kukali kako smo dobili Skoplje.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/odloz ... om/95wdlj1

Odložena javna sednica oko KOSANČIĆEVOG VENCA, nadležni smatraju da treba još jednom da se PROVERE PLANOVI

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda, doneo je odluku o odlaganju javne sednice u vezi sa Nacrtom izmena i dopuna plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac za deo bloka između ulica: Karađorđeve, Velikih stepenica i Kosančićevog venca.

"Imajući u vidu zainteresovanost javnosti za plansko rešenje i trenutnu epidemiološku situaciju, kao i da je potrebno, u međuvremenu, još jednom izvršiti analizu i proveru planskog rešenja, kako bi se u potpunosti sagledale sve promene u postoru koje će se desiti izgradnjom planiranih objekata, odlaže se održavanje javne rasprave po obavljenom javnom uvidu u Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac za deo bloka između ulica: Karađorđeva, Velike stepenice i Kosančićev venac, koja je bila zakazana za 27. avgust", saopštili su nadležni.

Podsetimo, prethodnih dana bilo je mnogo kritika da predloženi plan narušava jednu autentičnu celinu kakva je Kosančićev venac.

Za Đumrukanu se slažem da je ono što predlažu ruglo, i da zgrada kakva je bila Đumrukana baš fali u Beogradu. To su zgrade koje su bile karakteristične za manje i srednje gradove Habzburške monarhije tog doba. Ima ih danas dosta u Vukovaru, Osijeku... I ona je na neki način predstavljala prelazak srednjeevropske kulture na ovu stranu Save.

A što se tiče biblioteke, mislim da je važnije obeležiti sam događaj njenog spaljivanja. A i time se dobija trg, bez kog bi Kosančićev venac bio jedna dosadna celina. Iako generalno nisam ljubitelj Podreke, taj projekat mi se sviđa

biblioteka%2Bkosan%25C4%258Di%25C4%2587ev%2Bvenac%2Bza%2Binternet.jpg

Не треба овде ништа ново да се гради. Само вратити ствари на оргинално стање. То значи зграде порушене у ратовима направити по оргиналнм плановима. Све ново се неће уклопити у ову целину.
Ова тема боље да се зове ресторација, не ревитализација. Не требамо овде да уводимо нови дух живота, већ да вратимо стари.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767865#p767865:1t2quehc je napisao(la):
vranac » Čet Avg 20, 2020 4:54 pm[/url]":1t2quehc]
A što se tiče biblioteke, mislim da je važnije obeležiti sam događaj njenog spaljivanja. A i time se dobija trg, bez kog bi Kosančićev venac bio jedna dosadna celina. Iako generalno nisam ljubitelj Podreke, taj projekat mi se sviđa

biblioteka%2Bkosan%25C4%258Di%25C4%2587ev%2Bvenac%2Bza%2Binternet.jpg

Ovo je isto OK ideja. Ipak, i da se stara zgrada vrati, sva dela koja su bila u njoj (mnoga vrednija od same zgrade) su idalje zauvek izgubljena, i njima i tom dogadjaju (jedan od najgorih kulturoloških momenata u našoj istoriji) se može odati pošta memorijalnim parkom.
Slično, Amerikanci su napravili memorijalni park za 9/11 iako su zgrade bile u samom srcu grada (i bilo bi ekonomičnije da se nešto tu gradilo npr).
Sve u svemu, ja sam za rekonstrukciju stare djumrukane; a za biblioteku, i park i rekonstrukcija su mi OK.

Полако опет оживљава дискусија о судбини библиотеке у овој теми, природа се буди ми смо вирус

U pravu si...ozivljavanjem ovog dela, po mom misljenju, osvezio bi se malo ceo kraj...Naravno, ako ove ideje ne padnu u zaborav.

Ne znam da li nas citaju, ili je Twitter odradio posao, ali Srebrnicka je vec par dana bez ijednog parkiranog automobila.

Ako nas citaju, onda bi bio red i da se unisti korov koji izbija iz kaldrme u Srebrnickoj.

Људи који културни геноцид сопственог народа сведу на фасаду просечне старе зграде показују потпуно одусуство разумевања правих вредности у друштву. Споља гладац а изнутра јадац, празно, бездушно, површно.

Последице турбофолк културе где је битно да "сија" а шта сија, то је небитно. Књига? Шта је то?

Сматрам да ни горе предложено решење са декингом и лавандом исто није адекватно и да је подједнако турбо фолк.

To rijesenje je u startu zamisljeno kao privremeno prelazno da se skloni ona ograda da prostoru moze da se pridje bezbjedno ....

Прелазно у шта?

Претварање симбола културног геноцида у полигон за сујетне пројекте популарних светских архитекти који одударају из свог окружења је милион пута срамотније од реконструкције уништеног. Исто као што обнова зграде Ушће након бомбардовања није била "свођење на фасаду просечне модерне зграде" тако и обнова зграде старе библиотеке није свођење на фасаду старе зграде већ најнормалнија реконструкција која шаље (додуше уз закашњење) поруку да је сваки покушај трајног уништења Београда узалудан јер ћемо се дизати из пепела а не ваљати у рушевинама.

A у обновљену зграду треба сместити симболично музеј бомбардовања Београда 1941/44. са посебним акцентом на уништено културно благо у народној библиотеци, и подрум као презентацијом античког Сингидунума чији остаци су пронађени у њему.

@Kalijan tema je prezvakana sve je napisano vec ...
privremeno prelazno dok se ne postigne konsenzus ne nadju sredstva da se ovo upristoji jer bolje od ove zardjale ograde oko prostora ...prosto ...
Usce nije za poredjenje jer je konstrukcija zgrade opstala upotrebljiva ....

Cak ni usce nije restaurirano kao u originalnoj izvedbi, vec je rekonstruisano u moderniju verziju zgrade...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=771057#p771057:g2d9qk9n je napisao(la):
direktor » Уто Сеп 01, 2020 8:06 pm[/url]":g2d9qk9n]@Kalijan tema je prezvakana sve je napisano vec ...
privremeno prelazno dok se ne postigne konsenzus ne nadju sredstva da se ovo upristoji jer bolje od ove zardjale ograde oko prostora ...prosto ...
Usce nije za poredjenje jer je konstrukcija zgrade opstala upotrebljiva ....

Али у шта да се упристоји? Подрекино решење је потпуно промена намене простора у туристички паркић са голим темељима, у шта ти након тога можеш то да претвориш?

To je da ponovim sve laka konstrukcija demontazno montaznog karaktera bez velikih radova da se sadasnje stanje upristoji da se skloni ograda...
A kakva je pa sad namjena prostora kad ce podrekino resenje da ga promjeni ....jel se sad prostor koristi...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=771028#p771028:9wbl1rvv je napisao(la):
Kailan » 01 Сеп 2020 05:09 pm[/url]":9wbl1rvv]обнова зграде старе библиотеке није свођење на фасаду старе зграде већ најнормалнија реконструкција која шаље (додуше уз закашњење) поруку да је сваки покушај трајног уништења Београда узалудан јер ћемо се дизати из пепела а не ваљати у рушевинама.
Калиан .... писано благо које је уништено на овом месту не може да се обнови. У питању су непроцењиви и јединствени средњовековни списи, мапе који су уникатни. Нема других копија. Књиге у рангу вредности Мирослављевог јеванђеља (које није изгорело пуком случајношћу, јер је било позајмљено другој институцији).

Дакле, такав ненадокнадив губитак, тај ожиљак не треба замацкати никаквом пластичном хирургијом, он мора да остане ожиљак.

Да али ни шминка у виду цвећа, травице и декинга исто није адекватно обележавање овог стратишта наше културе.

Osnovno je prikazati gubitak. Da ljudi odmah, na prvi pogled, vide, i kada se spuste, i osete i dodirnu prazninu. Izbor materijala je sekundarna stvar. Lično bih preferirao drvene putiće i nenametljive materijale i boje.

Vrh