Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Jel se zna nesto detaljnije o tom planu? Ima dosta bezveznih udzerica oko velikih i malih stepenica, pa je jedino pravo resenja da se ceo potez zaista sredi, da se one uklone/zamene pristojnim zgradama, rascisti prostor oko podnozja stepenica kao neki plato bez tih supa

an se odnosi na deo bloka između između Karađorđeve ulice, Velikih stepenica i Kosančićevog venca i opštine Stari grad.
"Prostor u obuhvatu plana deo je istorijske urbane celine Kosančićevog venca koji predstavlja jedan od najznačajnijih i najosetljivijih urbanih sklopova starog Beograda i deo je lične karte Beograda", navodi se u planu.
U planu se navodi da su, između ostalog, opšti ciljevi izrade plana zaštita prostorno kulturno-istorijske celine Kosančićev venac, stvaranje uslova za realizaciju novih pešačkih komunikacija, stvaranje uslova za nove ambijentalne vrednosti i drugi.
Prema planu generalne regulacije predmetna lokacija se nalazi u površinama namenjenim za površine javne namene (visokoškolske ustanove, ustanove kulture i mreža saobraćajnica), kao i za površine ostalih namena (stanovanje i mešoviti gradski centri).
U obuhvatu plana planirane su sledeće namene za površine javnih namena: mreža saobraćajnica (pešačko-kolska komunikacija - Velike stepenice; pešačka komunikacija - Male stepenice i kosi lift; saobraćajne površine u posebnom režimu korišćenja i integrisana kolsko-pešačka staza).
Planovi za zelene površine obuhvataju park i pešačku komunikaciju, odnosno promenadu.
Planovi za površine za objekte i komplekse javnih službi obuhvataju visokoškolske ustanove (Rektorat Univerziteta umetnosti) i ustanove kulture u koje spadaju multifunkcionalni objekat kulture "Đumrukana", centar za kulturu "Male stepenice", gradska galerija "Kosančićev venac" i memorijalni centar Narodne biblioteke.
Kada je reč o površinama ostalih namena, u planu se pominju površine za stanovanje, odnosno zone porodičnog i višeporodičnog stanovanja u formiranim gradskim blokovima u centralnoj i srednjoj zoni grada.
Planom je obuhvaćena površina od 2 hektara.
Odlukom je određeno da je investitor plana firma MD International.

Upravo procitao - potpuno nebulozam tekst.... Stambeni blokovi, saobraćajnice.... o čemu oni pričaju?

Kada čitam stambeni blokovi mene izbija hladan znoj.

Skinuo sam plan sa sajta zavoda i u tom planu izgleda da će da diraju kuću broj 23 na kosancicevom vencu. Nije im dovoljno što ruše po Vracaru i donjem Dorcolu sada ulaze i u zone od izuzetnog značaja.

Nežnam dali sam lud ili nesposoban ali izgleda da je trend da sve te firme nemaju sajt sa projektima. Očigledno kriju pa nas stave pred svrsenim činom da se ne bi bunili. Niti mogu da nađem sajt firme koja gradi u resavskoj, niti sajt firme na mestu srpskog kralja a kada ukucam md international izlazi niska firma sa praskovima.

Koji je pisao tekst kaze deo bloka izmedju karadjordjeve ulice ,velikih stepenica i kosancicevog vence i opstine stari grad
Radi se vjerovatno o uspinjaci uz velike stepenice bilo na renderima i o placu na kome se nalazi sigmaprojekt ...koja je unistene prije mislim 10 tak godinica
Mada je tu bio i neki render davno ako se nevaram neka cescjona rugobica...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=756897#p756897:35hjl748 je napisao(la):
DraganSt » 14 Jul 2020 08:30 pm[/url]":35hjl748]https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=07&dd=14&nav_id=1706849

Uređenje Kosančićevog venca: U planu saobraćajnice, promenada, stambeni objekti

O ne.

Na svu srecu pa ce korona to da osujeti. :sesir:

Tamo postoje neke šupe i udžerice čijim uklanjanjem bi ostali ružni ogoljeni zidovi zgrada/objekata koji bi gledali ka prolaznicima. Menije je to takođe ružno rešenje za ostaviti. Kada go zid gleda ka ulici/šetalištu, mislim da je na njega bolje dograditi uži objekat u istom stilu, da umesto zida bude fasada, ali da ostane što više prostora za šetalište/plato isped. Farbanje zidova poput Pivnice u donjoj Skadarliji, u ulici preko puta TC Rajićeva, ili ostaviti zidove kao pre Pupinovog most u Zemunu, meni se ne sviđa.

Ma treba te udzerice srusiti, nego me strah hvata kad pomislim sta mogu umesto njih da naprave, narocito zbog toga sto pominju stambene komplekse. Mogu da zamislim kakva ce to arhitektura biti.

Kakvi crni stambeni kompleksi, i onako nema dovoljno parking mesta. Ako KV postaje zona kulture i ugostiteljstva, ne znam kako su zamislili da to postane mesto "višeporodičnog stanovanja"? Ako stanovanje, onda vise samacko, a ne porodicno.

Mislim da bi pre trebalo da se ide sistemom redukcije. Ako postoji neka udzerica za rusenje, onda mozda tu ne bi trebalo nista da se gradi itd.
Ono na sta bi trebalo statiti veci fokus je zelena padina ispod KV.

Meni se svidja ambijent neposredno do velikih stepenica (vise me podseca na Herceg Novi recimo nego na Beograd), pa ne bi voleo da se na tom uskom prostoru pored ugura neka uspinjaca tipa kakve imaju u Zagrebu. Za to jedino da naprave novo sire stepeniste ciscenjem udzerica.

Meni se ideja sa uspinjačom čini višestruko interesantna, kako za ljude sa posebnim potrebama, tako i za stare i ne baš u kondiciji, a često u turističkim šetnjama. I gondola je dobra ideja. Što više tavkih zanimljivosti daje gradu na dinamici i atraktivnosti. Naravno, ne treba preteraivati i umetnost je naći meru ...

Успињача је лепа идеја, гондола је погубна за све осим правих планина. Искрено цео тај потез између великих и малих степеница би било најбоље почистити, обновити Ћумрукану, уобличити степеништа стилски и направити испод ректората универзитета уметности стилске терасе са степеништима, а испод између великих степеница и Ћумрукане направити леп трг. Било би ту простора и за фонтане, цветне алеје и ниже украсно дрвеће. Може то лепо да се осмисли само да не буде модерна кичерица са декингом као испод моста.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=757168#p757168:2i79ymkp je napisao(la):
zexland » 15 Jul 2020 20:14[/url]":2i79ymkp]Kosancic ima primorski smek i neka tako i ostane.

:kk: :kk: :kk:

Eh...malo ko to kapira ...a revitalizacijom nije ni akcetovano da bi sire mase to lakse uocile
:sesir:

Ок приморски шмек, али морамо бити пажљиви шта ће да никне уместо Сигма пројекта и свих оних барака и магацина испод ректората.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=757125#p757125:w50hw8s0 je napisao(la):
Дошљак » 15 Jul 2020 02:45 pm[/url]":w50hw8s0]Успињача је лепа идеја, гондола је погубна за све осим правих планина. Искрено цео тај потез између великих и малих степеница би било најбоље почистити, обновити Ћумрукану, уобличити степеништа стилски и направити испод ректората универзитета уметности стилске терасе са степеништима, а испод између великих степеница и Ћумрукане направити леп трг. Било би ту простора и за фонтане, цветне алеје и ниже украсно дрвеће. Може то лепо да се осмисли само да не буде модерна кичерица са декингом као испод моста.

Moj predlog od pre 10 godina (studentski rad):

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rSn9uKBSPSY[/youtube]

Sada bih naravno opet menjao sve :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=757168#p757168:23vsaxg3 je napisao(la):
zexland » 15 Jul 2020 07:14 pm[/url]":23vsaxg3]Kosancic ima primorski smek i neka tako i ostane.

i Karadjordjeva ispod, u tragovima.

Uspinjaca bi bila ok kad bi bilo nesto slicno kao u Zagrebu. I tamo je u sred starog grada ali je i svojevrsna atrakcija plus je i korisna kome se ne pesaci uzbrdo.
Brinu i mene najavljeni stambeni objekti, da ne nabudze neku katastrofu u sred one starine.

И мене плаши најављена станоградња. Већ имамо лоше примере новоградње у Карађорђевој и Париској.

U pitanju je ukupno 35 stambenih jedinica i oko 4000m2 bruto sa sve podzemnim parking prostorom.

То она зграда што ће излазити и на Карађорђеву и на Косанчићев венац?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=757358#p757358:svhyffyi je napisao(la):
Дошљак » Čet Jul 16, 2020 3:13 pm[/url]":svhyffyi]То она зграда што ће излазити и на Карађорђеву и на Косанчићев венац?

Prevashodno na mestu Sigmaprojekta je planirano do 25 stambenih jedinica. Ostatak plana obuhvata Kosančićev venac 21, 23, 25 u suštini fokus je na broju 25 gde je srušen objekat.

Vrh