Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Проблем је што власт гледа на музеје као на атракције за стране туристе, а њихова суштина јесте пре свега просветитељска и треба да буду примарно усмерени ка нашој деци и омладини. Видимо већ данас погубне ефекте на културу који су последица тога што већ деценијама нисмо имали функционалан народни музеј. Слично, занемаривање природњачког музеја има за последицу наш катастрофалан однос према природи на нивоу целокупног народа.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758476#p758476:kegu9n8z je napisao(la):
Дошљак » Пон Јул 20, 2020 12:27 pm[/url]":kegu9n8z]Проблем је што власт гледа на музеје као на атракције за стране туристе, а њихова суштина јесте пре свега просветитељска и треба да буду примарно усмерени ка нашој деци и омладини. Видимо већ данас погубне ефекте на културу који су последица тога што већ деценијама нисмо имали функционалан народни музеј. Слично, занемаривање природњачког музеја има за последицу наш катастрофалан однос према природи на нивоу целокупног народа.
Управо тако. Уместо да културом ”освајамо” регион и враћамо своју репутацију по Европи и свету, наши политиканти гледају на културу као морање и ставку која треба да се одради у буџету.

Музеј града Београда има збирку домаће уметности у рангу НМ или ГМС у НС, у питању су дела која својом вредношћу излазе из оквира само националне уметности и баштине и чине део европског и светског наслеђа. Да не говоримо томе да имају и неколико дела страних мајстора која нису била излагана предуго. Питање је и шта је са њима.

Уз то поседује значајан број веома вредних легата.

Природњачки музеј који сам споменуо је увек и свуда атракација ако има добру поставку. У Америци су природњачки музеји изузетно посећени и редовно су место одлазака ђачких екскурзија. Трагедија је утолико већа јер је простор данашње Србије био погодан за живот током леденог доба и као такав је представљао ”уточиште” и ми имамо доста налаза из тог периода. Да не говорим о самој колекцији коју је започео лично Јосиф Панчић, са неколико ендемских врста.

Срамота је да у Београду не постоји монументалан музеј геноцида посвећен жртвама НДХ фашиста и ранијим те потоњим злочинима.
Непостојање таквог музеја је злочин за себе јер значајно сатире сећање. Уколико би поставку пратиле личне приче, што је тренутна пракса у бројним музејима овог типа, била би то једна заокружена целина и дуг жртвама које су изнова сатиране ћутањем.

Potpuno ste u pravu. Slazem se sa vama 100%. Na najbolju lokaciju u gradu postaviti prirodnjacki muzej, da dolaze eksurzije iz cele Srbije (jer ako taj muzej ne bude u centru eksurzije nece dolaziti). I da tako izvozimo nasu kulturu i osvajamo region, jer Bosanci i Hrvati nemaju prirodu i jelenske rogove, pa kada dodju i vide sta mi imamo u prirodnjackom muzeju na Menhetnu (Savski trg, pozicija analogna Menhetnu u USA na koje se vi pozivate), ima odmah da pozele da budu Srbi. Jer, zavidece nam i bice ih sramota sto oni nemaju takve jelene kapitalce. Usput, naravno, Discovery kanal emituje dokumentarni film o tri hrvatska kralja (za koje i ne postoje materijalni dokazi da su postojali nit se zna gde su grobovi tih kraljeva), a o 100 srpskih kraljeva filma na stranim televizijama nece biti nikada. Jos predlazem da se zoo park od Kalemegdana prosiri do Savskog trga, tako bi smo imali fantastican spoj prirodnjackog muzeja i zivih eksponata. I domacu sortu svinja mangulica ubaciti da setaju u parku.

Слажем се, могу и поруке о музејима укључујући и моје да се пребаце у одговарајућу тему. Могли би смо се више позабавити предложеним планом за Косанчићев венац и да га детаљније анализирамо на конкретним примерима.

Kad smo kod prezetovanja starina (muzej) sam K.V. ima vrlo ostru padinu ( postavku)
bilo bi dobro desetak metara od dna do vrha padine ostaviti ,, cistu ,, od noih objekata
Sondiranjem su pronadjeno cetiri sloja ,(na starijim strana pisano i postavljene slicice)- a verovatno ima sedam slojeva
u tih cetiri sloja prikazane su cetiri kuce jedna na drugoj iz raznih epoha
te bi tu ,, cistinu ,, revitalizovao sa tim polu iskopinama iz raznih epoha kao dopuna tkiva zivog muzeja naseg KV

bojim se da kako revitalizujemo biblioteku na vencu da bi i ove kuce iz raznih epoha istim tempom bile revitalizovane - znaci nikad :lol:

U mračnim rovovima interneta sam iskopao idejno rešenje za Dekijev objekat na Kosančićevom vencu :D I nije toliko strašno, naročito ka Kosančiću.

kosančić 4.jpg

kosančić 3.jpg

kosančić 2.jpg

Pogledajte prilog 3

Uh kako je moglo dobro smo prosli ....samo da ne bude sprat viska ...

Oво делује сасвим пристојно :)

Само ми није јасан поглед са задње стране, зар неће зграда да буде скроз до Карађорђеве?

Deo sa ulice je stvarno dobar, sa druge strane ka reci provire ipak stari shabanluk.

Срећа па ће бити заклоњен објектом у Карађорђевој који буде изграђен испод ове зграде. А руку на срце, ово је добро кад узмемо у обзир последњу новоградњу у том крају.

Pitanje je koliko će ga zakloniti a i kada će biti izgrađen.. Fasada ka Kosančićevom vencu je sasvim pristojna dok fasada ka reci ima previše stakla, moralo je da bude više osećaja za poziciju i okolinu..

Dragoljub Bakic je ovakve zgrade nazvao "francuskim". Potom ih je kritikovao, ali ne mogu tacno da se setim zasto.

Ovo je skroz u redu, ali zašti imam neki osećaj da će dobiti najmanje još jedan sprat.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=764204#p764204:1gpc45ne je napisao(la):
spatiotecte » 08 Aug 2020 04:44 pm[/url]":1gpc45ne]Ovo izgleda pristojno, očekivao sam mnoooogo gore.
I ja sam sebe uhvatio kako sam odahnuo i rekao: dobro je, moglo je da bude i gore... ALi da li je to normalno?? Oni su uradili upravo ono sto su hteli - da mi budemo srecni zbog jedne obicne, mediokritetske arhitekture, zato sto je zgrada mogla da bude i gora!! Ne kazem da je losa, ali na toj lokaciji, u najosetljivijoj tacki grada koja se pri tome vidi sa Brankovog mosta i Usca i formira tu upecatljivu i jedinu vrednu vizuru na grad i na zavrsetak sumadijskog grebena, nije smela da se ostavi da mi svi drhtimo od straha i na kraju kazemo - ma super, moglo je da bude i gore! To samo pokazuje do kog stepena nas je vlast (pod tim podrazumevam svu vlast od 1991 na ovamo) da mi, kao gradjani i kao strucnjaci, ne mozemo da se izborimo za jednu jedinu kucu u gradu!!! To je stanje naseg drustva gde pojedinici i gradjani ne shvataju da je sve u nasim rukama, da oni (vlast) rade za nase pare, da smo mi poslodavci i da oni polazu racune nama a ne mi njima!!! Kako se desilo da ova lokacija bude bez konkursa, bez objave.... nego neko vadi informacije tamo negde sa interneta!!! I sta ako ovo nije konacna verzija?? Sta ako se napravi jos jedan sprat, jer to bi tako bilo zgodno investitoru (prilazem render sa drugog sajta gde se vidi potpuno druga verzija sa uzdignutim potkrovljem, sajt gradnja.rs). On i onakao sigurno u sebi misli - pa, niko se ne buni, a i grad ce da stane iza mene, pusticu ih da se slikaju na polaganju kamana temeljca i zavrsetku radova, neka pisu da je ovo jos jedna pobeda vlade itd... i narod ce biti miran! Jadno!

Ово је само поједностављена скица. И даље има простора да испадне љомберски.
Него, нико није коментарисао да зграда има врата за гаражу...

Искрено, већина објеката на Косанчићевом венцу према падини и реци и није нешто репрезентативна. Ова зврада се макар мало уклапа са фасадом зграде у Карађоревој са муралом. И да, коначно бела фасада у белом граду. Није сјајно, али је много боље уклопкљено у амбијент од оне бункер-виле на кривини Париске, од Карађорђеве 5 достојне предграђа и од пројекта за нову Ђумрукану или оне шарене коцке од факултета примењених уметности.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=764611#p764611:1j1wp3qv je napisao(la):
Дошљак » 10 Aug 2020 09:52 am[/url]":1j1wp3qv]Искрено, већина објеката на Косанчићевом венцу према падини и реци и није нешто репрезентативна. Ова зврада се макар мало уклапа са фасадом зграде у Карађоревој са муралом. И да, коначно бела фасада у белом граду. Није сјајно, али је много боље уклопкљено у амбијент од оне бункер-виле на кривини Париске, од Карађорђеве 5 достојне предграђа и од пројекта за нову Ђумрукану или оне шарене коцке од факултета примењених уметности.
Slazem se, ali je ova skica bila samo prilog tome da se na netu pojavljuju razlicite varijante za tu istu zgradu, sto samo govori da mi i dalje nemamo pojma sta ce tu da izraste. Problem je u tome, sto na kraju krajeva, Kosancicev venac nije vlasnistvo samo pojedinaca koji jesu stvarni vlasnici parcela i objekata, nego gradjana ne samo grada nego i Srbije. Ako nije tako, zasto je onda "pod zastitom" republickog zavoda za zastitu... A, ako je tako, daj jednom da se svi slozimo (ne mislim mi gradjani, nego struka) sta treba da se radi pa i te fasade ka Karadjordjevoj, koje fakat - jesu nikakve, da se srede i konacno resi pitanje KV. Beograd kao takav, nema bas previse ambijentalnih celina kao sto imaju drugi gradovi Evrope (nazalost znamo zasto je to tako i kako je Beograd prolazio kroz istpriju), pa bas zbog toga i to malo sto je ostalo treba da ima malo visi cilj od pravljenja novca jednom privatnom vlasniku loseg ukusa....

Нажалост већ имамо новоградњу која је значајно деградирала шири амбијент К. венца.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=764034#p764034:35w0hzcw je napisao(la):
Homer Jay » Pet Avg 07, 2020 9:16 pm[/url]":35w0hzcw]
file.php

Nije toliko pretenciozno koliko sam očekivao, ali nema ni svoje 'ja'. Ovde se sve svodi na golu repeticiju bez karaktera. Izgleda kao da su nakalemili ovo kovano gvožđe samo radi utiska prestiža. To šljašteće belilo uopšte ne odgovara Kosančiću; ovde bi pre legle neke tople boje ili kamen boje peščara.

Što se tiče same funkcionalnosti: pa ne bih se baš osećao sigurno da živim u ovako niskom prizemlju. :shock: Makar su predvideli ugradnju šalona, ovde bi noću sve moralo da se zatvara. Pretpostavljam da su želeli da podignu cenu nekretnina tim prizemnim balkonima, ali to je zapravo jedan veliki bezbednosni minus.

Vrh