Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

@DraganSt

Mi smo ovde da razgovaramo o svemu i da skrećemo pažnju na dobra i loša rešenja. Predrag Milovanović je došao ovde da nas upozna sa svojim radom, nigde nije krio da je to njegov magistarski rad. Treba imati u vidu, da tokom magistarskih studija imaš mentore koji ti stoje iznad glave i tu ne postoji mnogo manevarskog prostora. Ti se krećeš u okvirima koji su ti zacrtani. Slična situacija ti je u realnom životu. Arhitekta se kreće u okvirima koje mu određuju investitori. U slučaju srušene biblioteke, nad glavom će mu stajati Vesić i Mali koji nemaju stručno znanje iz arhitekture/urbanizma i Folić, koji ima neko znanje ali nema integritet. Folić će da se složi sa bilo kojim predlogom one dvojice. Treba obratiti pažnju da se u ovakvim situacijama ova trojica pokrivaju autoritetima. S obzirom da nisu konsultovali struku i javnost, onda se koriste Podrekom, jer on živi i radi u Beču (!?!), a mi u Srbiji smo "jadni i bedni", pa nemamo "dovoljno stručne" arhitekte i urbaniste koji mogu da odgovore na ovako "komplikovane zahteve" investitora. Predrag Milovanović je zaslužio diplomu, uradio je sve što se očekuje od jednog diplomiranog mastera/magistra. Predragov i naš najveći problem je što živimo u mediokritetskoj sredini, a Podreka ima sreću što živi u sredini gde se za ovakve i slične projekte pita struka i kritička javnost.
 
@DraganSt

Opet masis poentu Dragane. Nije stvar dal se tebi, meni ili bilo kome drugome svidja ili ne svidja Predragov rad, vecu tvom nadobudnom nadstupu.
I da je nivo arhitektonskog fakulteta srozan, neko ko ga zavrsi svakako zna vise nego 'mi' (ukljucujuci i tebe) koji smo laici u toj oblasti.
Shodno tome, niko od nas nema pravo da 'nekome' kaze da zguzva, pocepa ili zapali diplomu.
Pri tom, argument o slikanju i postavljanju te fotografije na Fejsbuk???
Pa da ostavimo onda rusevine na uglu nemanjine i kneza milosa, jer one privlace objektive?
To je po meni nikakav argument, no to je vec stvar licnih afiniteta i ukusa i tu ti se ne mesam.
I ja imam svoju 'viziju' sta i kako bi trebalo biti na mestu biblioteke na kosancevom vencu.
Za starom porusenom zgradom ne patim.
Patim za nepovratno izgubljenim nacionalnim blagom koje nam germani sa namerom unistise!
Stoga smatram da ovaj prostor ne da ne mora, vec i ne sme da bude "magnet za turiste" i vasariste, vec mesto na koje ce se odlaziti sa postovanjem i pijetetom.
Na zalost ta (danas) rupa je jedna od nasih najvecih gribnica i tako je treba i tretirati :(

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Slike na Fejsbuku sam postavio kao primer da li ce takva zgrada doprineti nasem napretku, i duhovnom i materijalnom. Jer ako je nesto lepo, ljudi ce se slikati pored toga, postavjati slike sa putovanja na Fejsbuk, Instagram i tako Beograd dobija besplatnu reklamu, sa tim i Beograd i Srbija mnogo vise turista i para, a to znaci i vise novca za kulturu.

I ja zalim zbog svega sto je nestalo sa bibliotekom, ali ako vec ne mozemo da vratimo to sto je izagorelo, mozemo vratiti zgradu. Ajde objasni mi, zasto ne bi mogla da se obnovi zgrada, da spolja izgleda kao sto je izgledala nekada, a da unutra bude takav enterijer i dizajn, kakav ti zelis?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=471675#p471675:3fvufci4 je napisao(la):
astrodule » Sre Avg 16, 2017 11:09 am[/url]":3fvufci4]
Da li treba da nabrajamo primere u Nemačkoj koji odudaraju od okoline, a veoma su dobro prihvaćeni?

U pravu si. Ima takvih primera i u Nemackoj i u Londonu i u Parizu. Ali ima jedna velika razlika. U Srbiji ima 126, a u Nemackoj ima 234.560 starih kuca, tako da oni mogu sebi da dozvole takav luksuz da poneku i preurede ili cak i sruse. U Srbiji sve stare zgrade da sakupis, ima manje nego u jednoj italijanskoj ulici. Zato mi sebi to ne bi smeli da dozolimo.
 
Moje miŠljenje je da kod ovog mesta nije naglasak na arhitekturi, već na simbolici, a tu simboliku je bolje iskazati nečim "što štrči".

Naravno, to "štrčanje", treba da bude sa ukusom (ne kao Staklenac na Trgu), a to "koliko štrči" je vrlo subjektivno.

A i pitanje simbolike je vrlo subjektivno. Meni je postojeća rupa simbol naše nesposobnosti da na vreme izmestimo naše nacionalno blago.
 
Nije jasno zašto taj 1% teritorije grada Beograda ne može da se sačuva kao ambijentalna celina tog perioda? Za modernu arhitekturu ima 99% drugih prostora, zašto je toliko agresivna da mora da se gura i u taj 1% i kvari ga svojim odudaranjem i neskladom sa postojećim ambijentom? (Što se mene lično tiče, moderna arhitektura ne bi trebala imati ni 0,1% prostora u gradu jer je odvratna i pre Beograda je krenula da uništava London, Pariz i sve čega se dovati ali ok to je već druga tema)
 
Potpisujem Earthmoving-ov post.

Meni se ni nova galerija na Kosančiću ne sviđa, ni malo. A kamoli neka moderna-nakazna instalaciju na mestu biblioteke.
Kao da je cilj moderne arhitekture i umetnosti uopšte, da ne bude lepa.

Uvek se vratim citatu Đorđa Kadijevića "Mi živimo u najružnijem od svih svetova koji je ikad postojao. U vizuelnom smislu."

Minut 32:12

https://youtu.be/Q4IlxtBm74U?t=1932
 
Kako pratim radove očuvanje kaldrme mi izgleda kao najgore moguće rešenje,deluje mi prljavo,nepraktično za hodanje...
Postavio sam ovih par ranijjih fotki pa ne bi bilo zgoreg ako neko od forumaša (Zeks ili neko drugi) može da ilustruje kako bi to izledalo sa granitnim kockama,behatonom npr :)
 
@ДраганСт

На овој теми сам у више наврата постављао постове који се у длаку слажу са твојим размишљањима везаним за простор на којем се налазила Народна библиотека. И ја мислим да би на њему поново требало изградити споља истоветну зграду, јер је она читавом крају давала визуелну, грађанску и академску чврстину. И ја сам такође истицао да је број таквих здања био толико мали да је наша обавеза да обновимо све што можемо, како бисмо и својој деци и другима показали да нисмо само народ ратника него и градитеља. Поред библиотеке ту су и хотел Српски краљ, пошта поред железничке станице, зграда поред хотела Москва, модернистичка шестоспратница на Славији...

С друге стране, сматрам да унутра, на нултом нивоу, треба поставити стаклени под како би се могли видети слојеви историјских артефаката, од римских ископина па до темеља спаљене библиотеке.

У зграду бих сместио Музеј културног страдања у којем би били изложене копије, остаци и факсимили свега из наше културне баштине што је кроз векове уништено, оштећено или прикривено на просторима на којима су живели Срби. А на другом спрату бих сместио тим људи (историчара, културњака, полицијских истражитеља, дипломата...) чији би посао био да истражују где је све по свету расуто српско национално благо и да се боре да оно буде враћено у земљу.

Е сад, иако је моје виђење овог простора дијаметрално супротно од онога што је својим дипломским радом промовисао новопечени архитекта и наш нови члан Предраг (а и за шта се, по свему судећи, залажу и градске власти), ја сам му дао плус због савладаног заната, стручне писмености и доследности унутар своје идеје и свог виђења проблема. На памет ми није пало да га због тога вређам (а ти си то учинио, ма колико се сада извлачио) и чак сам се осетио постиђен због тога што то чини човек с којим се, иначе, готово стопостотно слажем када је реч о томе како треба решити питање места на којем се налазила Народна библиотека.

Нама на БеоБилду требају млади, школовани људи, па апелујем да се води рачуна каква им се добродошлица упућује.
 
Skroz se slažem sa Milosem. Ne znam bas koji je asortiman podloga ali cesto se pitam zasto nisu mogle one polirane kamene ploce kao na Stradunu u Dubrovniku ili drugim okolnim mediteranskim gradovima. Ova kaldrma bas drma kad se hoda, a I ne volim nista sto asocira na ruzni turski "urbanizam".
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=471691#p471691:2xotfrz8 je napisao(la):
DraganSt » 16 Авг 2017 10:20 am[/url]":2xotfrz8] Ajde objasni mi, zasto ne bi mogla da se obnovi zgrada, da spolja izgleda kao sto je izgledala nekada, a da unutra bude takav enterijer i dizajn, kakav ti zelis?
Зато што би обнављањем зграде добили лаж - филмске кулисе које су ту да замаскирају трагедију, анулирају је и ругају јој се. Обнављањем зграде, пљунули бисмо сами себе у лице и душу јер је она, наспрам књижевног блага - безвредна. Чак и у архитектонском смислу, занемарујући изгубљени књижевни фонд - зграда је била за свој стил - тешки просек.
 
Па добро, ми бисмо само пар пута "пљунули сами себе у лице и душу", док су то у Варшави и Дрездену учинили више хиљада пута. Шта ћеш, кад тамо живе некултурни пацери , несвесни чињенице да би били много ближи Богу да су оставили рушевине које би им служиле да међу њима ћутке шетају док им ветар мрси косу.
 
У Варшави и Дрездену нису изгубили непроцењиво књижевно благо из средњег века на овамо. Није за поредити. Уопште није за поредити.
 
Greska I na restauraciji Akropolja. Umesto da vrate orginalan izgled oni ga vracaju u neko poluunisteno stanje. Slicno I rimski Forum. Lepo. Za izbegavanje. Umesto sjajan I ziv centar grada, dobijaju polumrtvo groblje stubova I temelja. Jos jedan pokazatelj krize modernih arhitekata I ideja koje slede. A sta ce jadni kad ih uglavnom finansiraju isprazni libstards-i, njihove parice idu dole ka idejama koje oni vole. A ja ne volim.
 
Svaki slucaj treba gledati pojedinacno. Apsolutno sam ZA da se rekonstruisu neke predratne zgrade tipa stara posta, srpski kralj itd. jer je njihova jednina vrednost estetska, povrsinska, ali biblioteka je prica za sebe. Ultimativno resenje je napraviti nesto sto je bolje od onog sto je izgubljeno, ako je to moguce.

U Beogradu, inace, nijedna predratna zgrada koja je srusena do temelja (bilo u bombardovanju ili naknadno) nije rekostruisana ili barem trenutno ne mogu da se setim. Nemamo takve primere, a toliko price o tome.
Jugoslovensko dramsko poz. je kombinacija imitacije dela stare fasade i moderne arhitekture.
Neke su sklepane, nadgradjivane, ali nema primera gde je uradjeno 1:1 ili priblizno.
 
Evo u duhu nekoliko uspelih anketa moze Igor da postavi novu u kojoj cemo da odredimo koji je to period ili godina ili, kad ste svi ovako pedantni, koji mesec tacka razgranicenja autenticne beogradske arhitekture od modernistickog djubreta. I onda lepo sve zgrade ikada graditi samo u tom stilu i nikako drugacije. Kakva arhitektura, kakvi moderni materijali i nacini izgradnje, kakve vizije i ideje. Samo gledanje unazad nikako u buducnost.
I za one koji su tako vickasto pravili segu sa Partenonima i Koloseumima, te gradjevine nisu srusene do temelja i normanlo je da se restauriraju i konzervisu. Gde ste videli da su na temeljima neke rimske ili bilo koje druge vazne istorijske gradjevine napravili apsolutnu repliku umesto necega sto ima, kako Stf kaze, najvise simbolicke vrednosti? Naravno da niste jer nisu oni slepci kao mi. I ove zgrade sto pominjete po Drezdenu su gradjene ubrzo posle drugog sv. rata pa je arhitektura tu i tamo odgovarajuca. A i bile su stambene zgrade. Kakve se to danas grade zgrade po Nemackoj?
Evo da probijem led ja predlazem 1052. godinu kao tacku razgranicenja i nista ne bi trebalo da postoji u Beogradu sto nije postojalo tada ili je apsolutna replika. Bam.
 
I kad smo kod paljenja diplome, najbolje bi bilo da je covek doneo predlog te apsolutne kopije neke tamo srusene zgradice i opa odma desetka ko vrata, clanstvo u akademiji, idemo. A gde vam je, kolega neka ideja? Ideja je da nema ideje i da ih ne sme ni biti. Samo iskopiras i molim lepo. I molim vas nemojte da mi zaboravite pecat na dipomi da me ne bi posle pitali gde je.
 
Stvar je u tome što je stara arhitektura mnogo lepša od moderne. Tačka.

Da li treba graditi nove zgrade u duhu starih - Ne ! Bilo bi neukucno, najblaže rečeno.

Da li današnje arhitekte mogu da dizajniraju prelepu zgradu od koje nećete moći da odvojite pogled - Ne ! Zato što su danas operisani od estetike.
 
Milose ako stignem napravicu :)

Elem, mene samo i dalje brinu ovi odvratni stubovi za dovod struje...to je vec trebalo da se ukopa ispod...ako ovo ostane ovako dzaba im sve...plus, mi i dalje ne znamo kakva rasveta ce biti postavljena...plus primetio sam da su na nekoliko obnovljenih zgrada skinuli drvene skure (drvene salone/grilje), oni upravo daju smek svim starim zdanjima...ako i to ne vrate onda nemam sta da kazem...

image.jpg


Skure su skinuli da ovih kuca :

https://www.google.rs/maps/@44.8157982, ... 6656?hl=en

https://www.google.rs/maps/@44.8161432, ... 6656?hl=en

https://www.google.rs/maps/@44.8160197, ... 6656?hl=en
 
Stvarno sramota / propust za ove kablove i stub.

Verovatno smo svi mi koji volimo da fotkamo mnogo puta bili sprečeni da napravimo lepu fotku jer su nam baš ovakvi kablovi i stubovi smetali.

Pa zar je bilo toliko teško staviti nekoliko plastičnih cevi ispod podloge za kaldrmu?!?!
 
Pokušavo sam na fotkicama da uočim kao nekada obavezan obostrani nagib ka sredini kaldrmisane ulice zbog kišnice al jok ne vidim ga ...
 
Generalno o restauracijama i faličnim restauracijama Partenona, Koloseuma... Za mene je superiornije da su sačuvali staru IDEJU umesto što su sačuvali stari KAMEN. Ideja je to što je davalo vrednost Partenonu ili rimskom Forumu, a ne kamen koji je mogao biti i iz Tunguzije. Oni čuvaju kamen umesto da vrate atmosferu i duh na ta mesta tako što će im vratiti nekadašnji izgled.
IDEJA VS KAMEN
 
malo secanja uz Beogradski K. Venac
evo i Atinska Plaka :)
 
Zeks, + Škure sa tih kuća su skinuli i bacili na onu gomilu kamenja kod kuće sa bistom, gde je završio šut i razni prozori. Sa trulih prozora na toj gomili sam jedan dan šrafcigerom i čekićem izrovario i spasio 20-ak kitnjastih ženskih šarki. Elem, zaprepastio sam se da nisu te škure uredno odneli kod stolara da ima uzor pri izradi novih.
 
Vrh