Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Невезано за конкурсе, ја сам за то да се Ђумрукана обнови и по цену да ту не буде ансамбл Коло ако им је таква зграда мала.

Neko mora da bude los momak i to kaze, ali Djumrukana je ruzna i nema nikakvu arhitektonsku vrednost. Istorijska je naravno ogromna. Bez rata bi do sada vec bila ili srusena, sto bi bio zlocin, ali i u normalnom drustvu bi je neko nadogradio, modernizovao.

Kapiram obnovu Korunoviceve poste, ali ovo nidje veze, ako se ne pravi moderna verzija zgrade.

Mozda ovako nesto

1.jpg

Đumrukanu mi znamo uglavnom sa retkih kvalitetnih fotografija iz njenih poslednjih decenija, kada su sa njene fasade vremenom nestali dekorativini elementi, kada je deo kolonade bio zazidan, pa je izgledala "golo" i delovalo da nema "arhitektonsku vrednost". Uveren sam, da nije stradala 1944. bila bi stavljena pod zaštitu države i u jednom trenutku potpuno retaurirana, kao konak knjeginje Ljubice, Milošev konak, Velika škola...

O Korunovićevoj pošti ne bih da se ponavljam i na ovoj temi :)

Neko mora da bude los momak i to kaze, ali Djumrukana je ruzna i nema nikakvu arhitektonsku vrednost. Istorijska je naravno ogromna. Bez rata bi do sada vec bila ili srusena, sto bi bio zlocin, ali i u normalnom drustvu bi je neko nadogradio, modernizovao.

Kapiram obnovu Korunoviceve poste, ali ovo nidje veze, ako se ne pravi moderna verzija zgrade.

Mozda ovako nesto

Pogledajte prilog 129201
Које то "нормално друштво" гази по најзначајнијој историјској визури своје престонице? Ако је иједан део Београда требао да буде архитектонски очуван и хармоничан онда је то овај, као унија Калемегданске тврђаве и Косанчићевог венца која су чинили историјску душу Београда. Да је било памети забранила би се сва модерна градња, реконструисале порушене зграде и очувао визуелни идентитет Београда као једног од најстаријих (континуално насељених) градова Европе. "Модернизовати" му језгро је шупље помодарство комплексаша који би да оставе свој медиокретски траг не претерано различито од напредњака који би сваки трг да "реконструишу" са или без потребе само да би га обележили.

Такође, зашто би нека зграда морала да има посебну архитектонску вредност да би се очувала и спасила непотребне модернизације? Кафана "?" нема апсолутно никакву па је чувамо. У важним амбијенталним целинама зграде се не посматрају засебно већ као део управо те целине коју не смеју да наруше. Постоји разлог што се ове зграде не "модернизују" нити замењују неким архитектонским експериментима:

prag-870x600.jpg

Stvar je sto ,,?" postoji, a Djumrukana ne postoji.

Kakvu to vrednost bi imala obnovljena Djumrukana? To nije taj objekat, nema istorijsku vrednost, a ni vizuelno ne predstavlja nista specijalno.

Ne znam, misljenja sam da bi se Karadjordjeva dovela u red da smo bili normalni i da nije bilo ratova, ali i da bi Djumrukana tada morala da dozivi odredjene modifikacije. Ne mislim tu nista spektakularno, sprat ili dva da se dovede na nivo zgrada pored (zamisljam da bi se sve zgrade bile iste visine). I na tvojoj slici su zgrade sa tri, cetiri sprata.

IMG_20220303_120817.jpg

Ne pricam o pravljenju spejs satla, ali ako bi se dodavao jos koji sprat mozda bi bio neki detalj u staklu plus solarni paneli itd.

U sustini sam za to da se pristupi celoj ulici planski i u tom smislu mi Djumrukana nije nesto sto mora da se obnovi u origanalnom izdanju po svaku cenu. Ako cemo da imamo sve zgrade iste visine, neka i Djumrukana ne odstupa, a ako se dodaje jos koji sprat, probati sa neki modernim detaljcicem, ako ne valja, samo duplirati.

Mislim, iskren da budem, ako gledam grad sa reke, nisam u fazonu, uh, kako bi ovde Djumrukana cucnula.

Проблем је у томе што у овој веома осетљивој зони имамо баш неприлагођене објекте изграђене у последињх 10 година, ону бункер-вилу у Париској и ону исподпросечну зграду у Карађорђевој, те тешко можемо очекивати ишта боље од стране инвеститора. Ђумрукана би фино чучнула пошто се уклапа у остале старе објекте. Види се и на рендерима исто. Алтернативно обнови Ђумрукане би дозволио само чишћење целог простора између малих и великих степеница и прављења трга испод деканата универзитета уметности.

Cucnula bi na postojece stanje i u tom sitnom delu, no ne bi doprinela nista specijalno da to bude jedna normalna i zaokruzena celina sve do mosta.

Ja sam za to da ako se radi, da se radi sve kako treba, a ne, ovde cemo vratimo Djumrukanu, ovde cemo petospratnicu itd.

Ок би се уклопила у делу од великих степеница до Бранковог моста, мада остаје да се види како ће се попунити шупљине Део од њих па до тврђаве је нажалост упропаштен са оном бунекр вилом и оном глупом зградом али то није до обнове Ђумрукане. Наравно, неопходно је да се услови адекватна спратност и архитектонски стил који ће се уклопити на плацевима који су са баракама ближе мосту. За сада је то испоштовано са новим хотелом.

Bravo za rešenje BnV :)

A i što se tiče nadograđivanja Đumrukane... to je vrlo lako moglo da se desi, da nije srušena. Pa i za postojeće predratne višespratnice na potezu od mosta do Velikih stepenica je neko ovde kačio dokumentaciju u kojoj piše da su to zapravo dozidane jednospratne zgrade.
Kao i pola Knez-Mihailove...

Jos jedno nepopularno misljenje: tom mestu bi bolje legao jedan poplocani trg od kopije Djumrukane.

^^

Pa o tome sam u sustini pricao, mozda se nisam lepo izrazio. Sa tim da je zgrada ostala i da je posle nadogradjivana, mozda bi posle bio dodat neki moderan detalj, mozda ne. Mozda bi poslednji sprat bio u staklu ili tako nesto, ne mislim na budzenje nekog monstruma. Kao sto u slucaju ponovne gradnje bih bio otvoren za takva resenja, nek se napravi par verzija pa da vidimo sta najbolje cuci, samo kazem da nisam za to da se bude iskljuciv jer ipak se ne radi o nekakvom remek-delu na kome bi i pogresno stavljanje jednih vrata bilo zlocin.

Knez Mihailova je dobar primer, da je Djumrukana bila u Knezu i da nije srusena, da li bio zlocin nadogradjivati?

Kako to misliš Đumrukana ružna? Ne samo da je istorijski važna, nego je i vizuelno zanimljiva i još se savršeno uklapa u nekadašnji ambijent ove ulice i onu dugačku zgradu koja je ostala. Deo uz luku je bio poslovni centar Beograda i čitav ambijent je to dosledno pokazivao. Koliko još imamo javnih prostora uvučenih u zgrade, pogotovo iz tog vremena? Kad bi se fasada sredila i reljef istakao različitim bojama, to bi izgledalo izuzetno lepo. Ovo se apsolutno mora obnoviti.

Karadjordjeva br.13, Carinarnica i do nje Hotel Kragujevac, ka Knez Mihailovom vencu.jpg

Ove arkade su naravno naknadno zazidane, to bi se u rekonstrukciji oslobodilo, tako da su sve slobodne, i da je moguć čak i bočni prolaz duž čitave zgrade, kao nastavak uličnog trotoara kroz zgradu. To bi bi fantastičan prostor, i to još na samom ulazu iz turističkog pristaništa u grad. Fakultet je tu sekundaran. Ako se može uklopiti lepo, ako ne, ide neka ide drugo mesto gde bi inonako imao više prostora i bolje uslove za rad. Ne razumem zašto bi sasvim slučajno useljenje fakulteta u prvu zgradu u kojoj je tada bilo malo mesta kasnije značilo da baš tu mora trajno da ostane. Ako se ionako za njega pravi nova zgrada, nije li onda svejedno gde se ona pravi pošto se već stara do temelja ruši? Tj ne baš svejedno, nego da bude tamo gde ima najbolje uslove za rad, što NIJE ovde. Međutim može i da ostane ako se arhitektonski uklopi. Poenta je da se ON mora uklopiti u restauraciju starog ambijenta, a ne obrnuto.

Karadjordjeva br.13, Carinarnica_1936.jpg

Djumurkana - 308a7fe0efe1649f045f9cadacc3ecef.jpg

Karadjordjeva br.13, Carinarnica, ka Savskom trgu.jpg

Bila je mozda i prva monumentalna gradjevina u Beogradu prve polovine 19.veka, vidi se sa fotografija koliko je visa od hotela Kragujevac kao i debljina zidova kod tih stubova, bila je jako kvalitetna zgrada. Nadam se da ce da je obnove jer je bila simbol svog vremena.

Licno misljenje, mozda je ruzna pregruba rec, ali prosecna zgrada. Zgrada kao zgrada, ne njena istorijska vrednost. Naravno, postujem i tvoje, uzaludno je o tome raspravljati.

Sto se tice ostalog, ja sam za potpuno novi plan Karadjordjeve, a ne da se uklapa u nekadasnji ambijent. To bi se, uostalom, sasvim sigurno i desilo pre ili kasnije da nije bilo Drugog svetskog rata.

Nije kao da smo pre bili Pariz pa su nas unistili u ratu pa daj da se vracamo na staro.

Postavljaju se slike Praga, a tamo sve zgrade sa 4 i vise spratova.

Kod jelena je iz tog doba i prilicno slicna, ne racunajuci prizemlje i vec je mnogo mocnija i lepsa jer ima dva sprata

1796071_Kod-Jelena.jpg

Dakle, ja sam za nadogradjenu Djumrukanu od tri ili cetiri sprata 😅

Нема потребе за додатним спратом, суседна дугачка зграда (после ФЛУ) је једноспратна.

Pa sve treba podici. I ne vidim sta je problem u tome, osim sto mi imamo traume od nadogradnji, to je najnormalnija stvar.

Bilo bi lepo kad bi neko kome to ne bilo veliki posao mogao da "rekonstruiše" ovu fotografiju. Recmo da arkade više nisu zazidane i da se bojama istaknu fasadni ukrasi i balkon. Čisto da imamo vidljive "argumente" za potrebu rekonstrukcije Đumurkane. To bi posle mogli da preuzmu novinari i blogeri i redovno objavljuju kad god se o tome povede reč.

karadjordjeva-br-13-carinarnica_1936-jpg.129312

Ево како сам ја то замишљао за постојеће објекте - копирање пар постојећих виших зграда на суседним плацевима где су бараке ближе мосту и подизање спратности дуже једноспратне дуже зграде која је ближа ФЛУ.

Prilozi

• karadjordjeva 17-19+21.png
    karadjordjeva 17-19+21.png
    354,2 KB · Pregleda: 140
  • karadjordjeva 23+25.png
    karadjordjeva 23+25.png
    348,6 KB · Pregleda: 137
  • karadjordjeva 41-43+35-37-39.png
    karadjordjeva 41-43+35-37-39.png
    837,1 KB · Pregleda: 140
O tome i pricam, ne znam koji to grad ima jednospratnicu uz reku. I onom Caesar 4 kada napredujete, podizu spratove 🤣 I Djumrukana bi bila visa da su tada imali novca i sposobnosti.

Siguran sam da niko ne place sto Knez nije ostao ovakav

81.jpg

Paziti naravno na visinu, pre svega zbog vidljivosti Saborne crkve.

Ovo treba da bude Karadjordjeva, samo imamo priliku da bude jos i lepse zbog brda iza i objekata na njemu

CopenhagenGuide_HERO.jpg

Ako cemo nesto da radimo, daj da uradimo kako treba i da se ne zanosimo da je ranije bilo nesto spektakularno, iako je bilo bolje nego sad.

Ђумрукана сама би и могла да остане једноспратна пошто има висок кров, плафон њеног првог спрата је био виши од крова дугачке једноспратнице узводно од ФЛУ. А и да је виша за спрат, заклонила би поглед на репрезентативну зграду деканата универзитета уметности.

Ja mislim da ne bi, ali da, trebalo bi proveriti, to je ono i sto me muci ceo dan dok pisem ovo.

@Дошљак Sve to, a da se i maksimalno, do pucanja svih šavova, napregnemo da očuvamo (povratimo) nešto skoro pa nezamislivo - autentičnost predratnog Beograda. Barem na ovih cca 250m.

Ja mislim da ne bi, ali da, trebalo bi proveriti, to je ono i sto me muci ceo dan dok pisem ovo.
На овом рендеру се лепо види. Ђумрукана, као оригинално царинско складиште је имала веома високе спратове.
1646342292039.png

@Дошљак Sve to, a da se i maksimalno, do pucanja svih šavova, napregnemo da očuvamo (povratimo) nešto skoro pa nezamislivo - autentičnost predratnog Beograda. Barem na ovih cca 250m.
Слажем се да се у овом делу рада између Поп Лукине и Карађорђеве мора тежити томе. Пристао бих само на модерније изведбе зграде ФЛУ и градске галерије, пошто је садашња зграда ФЛУ веома непримерена локацији.

Vrh