Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

_20210518_000814.JPG
 
Autentična turska kaldrma,predlažem da dovedu krave i koze na ulice,puste pse lutalice i sve će biti sređeno...
 
Jednom godisnje cu na ovoj temi postavljati pitanje: Sta bi sa projektom gradske galerije ? Koju je Vukosavljević poceo da pominje od 2016, i koje je prema sadasnjim zvanicnicima trebala da je uveliko zavrsena
 
Rekonstruisana Fruškogorska ulica
 

Prilozi

  • Fruškogorska 1.jpg
    Fruškogorska 1.jpg
    391,2 KB · Pregleda: 7.720
  • Fruškogorska 2.jpg
    Fruškogorska 2.jpg
    361,5 KB · Pregleda: 7.720
  • Fruškogorska 3.jpg
    Fruškogorska 3.jpg
    401,8 KB · Pregleda: 7.712
  • Fruškogorska 4.jpg
    Fruškogorska 4.jpg
    367,4 KB · Pregleda: 7.717
A vidim da siromašan narod baš ne može bez automobila.
 
Ауто данас није луксуз већ често потреба.
 
Ideja...mozda
 

Prilozi

  • Untitled-design-92.png
    Untitled-design-92.png
    354,6 KB · Pregleda: 6.653
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=845571#p845571:3ftvmifl je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Apr 28, 2021 10:21 am[/url]":3ftvmifl]Ah, ova večita tema...

Zgradu obnoviti odnosno napraviti repliku na njenom mestu, ili napraviti nešto novo.
Sve ostalo je apsurdno. Pogotovu držati razne spomen rupčage ili spomen table koje nikoga ne zanimaju i ničemu ne služe.

Na kratko da se osvrnem na ovaj komentar o budućem uređenju temelja stradale biblioteke.

Besmisleni spomenici nikoga ne zanimaju, ali ovo spomen obeležje bi bilo možda i najsmislenije u Beogradu.

Bombardovanje i sledstveno uništenje jedne nacionalne biblioteke sa svim pohranjenim pisanim blagom (kada kažem biblioteke mislim na celokupnu instituciju, ne na zgradu, sama zgrada je ovde skoro pa nebitna), događaj je od prvorazrednog značaja i interesovanja.

Verujem da bi većina organizovanih turističkih obilazaka Beograda uključivala i posetu ovom mestu (naravno, kada bi se uredilo).

U Berlinu su na mestu gde su nacisti spalili knjige napravili veliku podzemnu "praznu biblioteku" koja se može videti kroz staklene površine koje čine pod - i turisti to posećuju.

U tom smislu ja podržavam bilo kakvo rešenje koje bi imalo funkciju spomen obeležja (uključujući i ovo Podrekino, kakvo je da je). Isto tako, ne razumem potrebu za obnavljanjem same zgrade, jer, kao što rekoh, ovde uopšte nije primarno reč o zgradi.
 
Burna rasprava o Kosančićevom vencu, na tapetu i glavni arhitekta
DRUŠTVO Autor:Aleksandar Nastevski27. jul. 202111:22 > 11:37
https://nova.rs/vesti/drustvo/kosancice ... sprava/?ut

U Gradskoj upravi vodiča se burna rasprava o planu detaljne regulacije Kosančićevog venca. Međutim, ova tema je, kako saznaje portal Nova.rs, proširena na "urbanistički haos" u Beogradu i netransparentnost u donošenju planova. Na tapetu je bio i glavni gradski arhitekta Marko Stojičić.

Rasprava je bila naelektrisana i prekidana negodovanjem na račun gradskog arhitekte, Marka Stojičića, saznaje Nova.

Učesnici su na početku javne rasprave ukazali na primer nepoštovanja postojećih planskih akata, kao što je slučaj sa zgradom na adresi Pariska 8

„Ona je morala da poštuje uslove Plana detaljne regulacije iz 2007. godine. Ta zgrada je izašla iz svih dozvoljenih gabarita, pritom se stilski ne uklapa u celinu Kosančićevog venca“, kaže za Nova.rs Branko Rodić, istoričar umetnosti i jedan od stanara ovog dela Beograda koji prisustvuje javnoj raspravi, i dodaje:

„Ja sam izneo primedbu da je netransparentna odluka da se u Karađorđevoj ulici na mestu Đumrukane dodele parcele u površini 0,29 hektara za izgradnju nove zgrade Ansambla narodnih igara i pesama Srbije.“

Uvidom u evidenciju Agencije za privredne registre ne postoji pravno lice pod tim nazivom, tvrdi Rodić da nije pronašao to pravno lice.

„Prema nekim podacima pre desetak godina ansambl Kolo je tražio proširenje delatnosti na: proizvodnju odeće, trgovina na malo, drumski prevoz tereta, usluge pripremanja i usluživanja pića. Time sam osporio da je Ansambl Kolo ustanova kulture, već je on zapravo preduzeće. Samim tim Ansambl Kolo ne može da koristi navedene parcele za namenu kultura i umetnost“, kaže Rodić za naš portal i dodaje:

Predstavnik Univerziteta umetnosti apelovao je na javnoj raspravi da se parcela u Karađorđevoj, gde se sada nalazi Fakultet primenjenih umetnosti, nameni za postojeću namenu i da se na tom mestu sazida nova zgrada tog fakulteta.

Odobornička grupa „Srce grada“ ranije je pozvala sve zainteresovane građane da se pojave na današnjem sastanku u zgradi Gradske uprave grada Beograda i time spreče usvajanje izmene Plana detaljne regulacije za Kosnačićev venac, koji bi omogućio da se „čuveni pejzaž srca Beograda, topli i rustični skyline Kosančićevog venca, bude uništen pohlepom i tajnim dogovorima iz kafane ili stadionske lože“.

Ova odbornička grupa je ranije navela da se sprema izgradnja Royal Art Residence objekta na Kosančićevom vencu sa, kako su naveli, spa centrom, teretanom, bazenima, ražama, a u reklamnom flajeru su saznali da će i fasada biti od klesanog kamena sa velikim francuskim balkonima, prostranim terasama i ukrašenim žardinjerama po ugledu na arhitekturu i šarm Pariza.

Đorđe Miketić, šef pove odborničke grupe ranije je ovim povodom izdao saopštenje za javnost u kojem je pdosetio i na projekat Dejana Stankovića, trenera Crvene zvezde koji planira da izgradi zgradu na Slaviji, između ulica Nemanjine, Kralja Milana i Svetozara Markovića.

„Za ovaj urbanističko-građevinski poduhvat nismo videli nikakve studije održivosti i uticaj na postojeću infrastrukturu već samo skicu kolosalne zgrade koja natkriljuje park i trg. I da, najavi da će to biti luksizni stanovi od više od 3.500 evra po kvadratu. Ovaj multimilionski projekat ipak ne zadovoljava nekadašnjeg golgetera, a danas i trenera Crvene Zvezde, već se sprema i za obilnu gradnju na najekskluzivnijem ali i zakonom zaštićenom prostoru istorijsko-ambijentalne celine Kosančićevog venca“, naveo je Miketić ranije.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=863135#p863135:2wdvbrw1 je napisao(la):
ste07ana » Čet Jul 08, 2021 3:35 pm[/url]":2wdvbrw1]
U tom smislu ja podržavam bilo kakvo rešenje koje bi imalo funkciju spomen obeležja (uključujući i ovo Podrekino, kakvo je da je). Isto tako, ne razumem potrebu za obnavljanjem same zgrade, jer, kao što rekoh, ovde uopšte nije primarno reč o zgradi.
Moj naredni post bukvalno pet mesta ispod tog koji si citirao:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=845584#p845584:2wdvbrw1 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Apr 28, 2021 10:32 am[/url]":2wdvbrw1]Moj post se nije odnosio ni na koga ovde, pošto ne pratim diskusiju. I uopšte, ovu temu. Baš zato što je rupa bez dna i jer mi je muka od beskrajnih rasprava (ne ovde u forumu nego u javnosti) u fazonu ''da li obnavljati, ili pak ostaviti rupčagu, da vide ljudi šta nam uradiše zlikovci!'' (a ljude zapravo bole uvo, i ovde u Srbiji a kamoli turiste koji dolaze ovde...)

Samo kažem šta mislim oduvek. Da taj plac treba privesti nekoj konkretnoj i korisnoj nameni. Umesto da stoji kao zarasla rupčaga i narednih 80 godina.


I za Generalštab isto mislim. Uraditi NEŠTO. BIlo šta. Samo da ne bude ponovo 20 godina zabijanja glave u pesak i čekanja da se stvar magično reši sama od sebe.
 
Мало појашњења за Ансамбл Коло:
1) Производња одеће- да би запослили човека да им офржава народну ношњу (крпљење, шивење итд).
2) Трговина на мало- продаја сувенира странцима или на гостовањима по свету, то раде сви амстерски ансамбли али на црно, чак купују сувенире од ТО Србије па препродају.
3) Друмски превоз терета- да би решили проблем транспорта народне ношње кад путују, поседују комби и возача али им треба правни оквир за то.
4) Услује примремања и послужувања пића - свако позориште и установа културе има свој тзв клуб, има га и свако аматерско друштво, али послују на црно и гости су 99% чланови..
Тако да по мом мишљењу овај господин се није довољно распитао и статусу нашег Државног Ансамбла и разних папиролошких препрека које има већ дуги низ година а и закон који је на чекању за њих никако да се изгласа..
 
Meni je ovaj kolonadni trem i cela prednja fasada toliko lepa da bi voleo da ga vidim u bilo kojoj varijanti , sa ili bez zgrade iza. Zapravo bi najveci efekat mozda imala replika ceone fasade od kamena uradjena tako da izgleda da je dramticno ostecena tj da fali jedan deo. To je vec gotov monumetalan spomenik unistenju nase srednjevekovne bastine
 
Добар предлог, бољи од оног Подрекиног зида. Тек тако би се стекао појам о уништењу.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877097#p877097:3003fgkd je napisao(la):
Babyaardvark » Пет Сеп 03, 2021 2:00 pm[/url]":3003fgkd]Meni je ovaj kolonadni trem i cela prednja fasada toliko lepa da bi voleo da ga vidim u bilo kojoj varijanti , sa ili bez zgrade iza. Zapravo bi najveci efekat mozda imala replika ceone fasade od kamena uradjena tako da izgleda da je dramticno ostecena tj da fali jedan deo. To je vec gotov monumetalan spomenik unistenju nase srednjevekovne bastine


Управо тако. То сам и сам давно желео да предложим. Али ипак би било најбоље да се обнови здање у целини и да се један део прикаже као урушен. Намена здања би још више чувала сећање на догађај, јер би могла да има музејски и галеријски садржај као Музеј Народне библиотеке.
 
Фирма Дејана Станковића гради неки објекат на Косанчићевом венцу
2021-09-07 (3).png
 
Ali Mezon Rojal i Rojal Art Rezidens. Umiranje… Takvima obicno praziluk viri iz d….a.
 
Da, toliko "royal" pojmova u jednom tekstu, vise ne znam sta hoce da grade. "art", ali sa teretanom.
Gde je render? Mislio sam da ce graditi galeriju tamo na pocetku kralja petra.
 
Vrh