Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726249#p726249:1tvx0k1b je napisao(la):
Posmatrac » 10 Apr 2020 02:30 pm[/url]":1tvx0k1b]Zid nije izdržao :violina:
file.php

Pa ako vec ovaj zid ne izdrzava, sto ne pozovu nekog umetnika koji crta murale, mi ih bar imamo svetski poznatih koliko ocea, ja znam za Arteza. Malo j jeste skroz beo zid. Moze i neko bilje da se postavi pa bi se prekrio zid, a i ne bi se videli crtezi, tj ne bi ih ni crtali.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726439#p726439:207ptzo9 je napisao(la):
Stefan BB » Sub Apr 11, 2020 12:02 am[/url]":207ptzo9]
Pa ja ću stavarno sada da uzmem da se ubijem. Oni su totalno uništili grad, ja prosto više nemam reči za njihovo divljaštvom Našta ovo liči? Kakav crni spa centar i teretana na Kosančićevom vencu??? . :bash: :bash: :bash:

A sta je lose u tome?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726796#p726796:2yw7e48a je napisao(la):
dziggy » Ned Apr 12, 2020 1:17 am[/url]":2yw7e48a]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726249#p726249:2yw7e48a je napisao(la):
Posmatrac » 10 Apr 2020 02:30 pm[/url]":2yw7e48a]Zid nije izdržao :violina:
file.php

Pa ako vec ovaj zid ne izdrzava, sto ne pozovu nekog umetnika koji crta murale, mi ih bar imamo svetski poznatih koliko ocea, ja znam za Arteza. Malo j jeste skroz beo zid. Moze i neko bilje da se postavi pa bi se prekrio zid, a i ne bi se videli crtezi, tj ne bi ih ni crtali.

Da se ja pitam, ceo KV bi bio iscrtan muralima. Ali nasa elita koja odlucuje nema osnovnu kulturu. Ovaj zid je idealan za mural.

Мора се узети у обзир историјска вредност Косанчићевог венца, ипак је то место стратиште нашег културног стваралаштва. Треба бити умерен ту.

Pa nece da ga ruse nego ulepsaju. Ceo Pariz u muralima, a ima i murala od ore drugog sv rata u beogradu i dalje aktuelnih.

Мислио сам на теретане и спа, не на мурале. Мада једино овај зид видим као место где би могао мурал.

Kakve veze ima da li je spa ili teretana ili stanovi? Vazno je kako izgleda spolja, da ne narusava ambijent, a sta je unutra je nebitno.

Na glupa pitanja obicno ne odgovaram, ali evo odgovoricu ti. Bio bi.

Dragane, uz dužno poštovanje, ja stičem utisak da ti ovde troluješ sa ciljem da se zezaš. Naravno da je bitno koje će namene biti koja zgrada. U slučaju da se otvori kockarnica, znaš i sam da u tom slučaju od kola ne bi moglo da se prodje, a gospoda koja posećuju kockarnice obično imaju "dozvole" da rade šta im se hoće. Što se murala tiče, uredu je dok su oni pravo umetničko delo i to sa odredjenom merom, sa druge strane, Beograd nema toliko starih jezgara koja su očuvana da bi mogao sebi da priušti da se u njima radi što se radi u drugim gradovima gde je to samo jedna u nizu starih ulica. Prema mom mišljenju, Skadarlija, centar Zemuna i Kosančićev venac moraju da imaju poseban visoki nivo zaštite gde ne bi moglo da se radi bilo šta bez prethodnog pitanja struke.

Bez obzira sto su murali moj reon, moram da priznam da mi retko kada bas dobro izgledaju.
Mozda zbog toga sto se zid cesto posmatra kao izolovano platno, umesto da se prilagodjava svojoj okolini.
Ume da deluje malo aljkavo na prvi pogled. Ponekad je umetnost odrzati zid cisto belim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727115#p727115:3joi8yol je napisao(la):
gishko » Pon Apr 13, 2020 12:31 am[/url]":3joi8yol]Dragane, uz dužno poštovanje, ja stičem utisak da ti ovde troluješ sa ciljem da se zezaš. Naravno da je bitno koje će namene biti koja zgrada. U slučaju da se otvori kockarnica, znaš i sam da u tom slučaju od kola ne bi moglo da se prodje, a gospoda koja posećuju kockarnice obično imaju "dozvole" da rade šta im se hoće. Što se murala tiče, uredu je dok su oni pravo umetničko delo i to sa odredjenom merom, sa druge strane, Beograd nema toliko starih jezgara koja su očuvana da bi mogao sebi da priušti da se u njima radi što se radi u drugim gradovima gde je to samo jedna u nizu starih ulica. Prema mom mišljenju, Skadarlija, centar Zemuna i Kosančićev venac moraju da imaju poseban visoki nivo zaštite gde ne bi moglo da se radi bilo šta bez prethodnog pitanja struke.

1. Cak i da pretpostavimo da tamo bude kockarnica, postojanje kockarnice ne znaci da ulica ne moze biti zatvorena za saobracaj
2. A sto se tice toga da Beograd nema toliko starih jezgara koja su očuvana da bi mogao sebi da priušti da se u njima radi što se radi u drugim gradovima gde je to samo jedna u nizu starih ulica, tu se slazem, ali me sada bas interesuje da li si digao glas protiv memorijalnog parka na mestu biblioteke ili podrzavas to sto struka kaze - graditi park umesto obnoviti srusenu zgradu?
3. " a gospoda koja posećuju kockarnice obično imaju "dozvole" da rade šta im se hoće." - Tu se slazem, samo sto ne vidim nikakvu vezu izmedju gospode koja posecuje spa salone i kockarnice. Ne zivim u Srbiji pa mozda gresim, nije valjda da je u Srbiji stanje doslo do takvog dna da obican covek cak i u spa salon ne moze da ode nego je to privilegija onih koji idu u kockarnice? U to ne mozes da me ubedis.

Nažalost, kod nas ne postoje institucije. Ako ti je tata neko ti ne da dobijaš pravo da se bahatiš, već možeš da gaziš ljude. Imamo novi primer gde su vlasnici kluba u tek rekonstruisanoj Karadjordjevoj odvalili stubiće i od trotoara napravili parking. Ako uzmemo u obzir da su kladionice i kockarnice zatvorene u poslednjem talasu zatvaranja zbog virusa, onda to samo govori da se vlasnicima očigledno može.

Nadovezaću se ovde na poslednju tezu, izjavio si da je potpuno nebitno šta se otvara unutra i da je bitno samo kako izgleda spolja. To ima smisla ako unutra nije kao što Delija kaže Kupleraj, ili recimo kockarnica, jer znamo koja klijantela će da kruži okolo, samim tim će kraj postati neatraktivan većini ljudi, a i cela celina gubi smisao uopšte. Tu bi trebalo da ima svakako kafića, i ostatak bi trebalo posvetiti kulturi.

A po pitanju biblioteke, naša struka danas ne sme da kaže ništa dokle god se prava "struka" sa pinka ne izjasni šta je najbolje po sve nas. U normalnoj zemlji mislim da bi bila i debata po ovom pitanju gde bismo imali crno na belo šta je najpametnije učiniti.

Због искуства са последим новијим бјекатима у овом крају (онај бункер у Париској, новоградња у Карађорђевој и "башта") морамо бити обазриви.

речи нису у стању да опишу колика је безочна бахатост и непоштовање према прецима на датом месту правити постмодернистички паркић уместо реконструкције библиотеке

поготово што се за то залажу махом исти који се шатро брину за амбијенталну целину простора па би да одређују потенцијални комерцијални садржај у унутрашњости ових околних зграда које су преживеле. Смејурија

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729725#p729725:2jhjavkj je napisao(la):
Kailan » Пон Апр 20, 2020 7:33 pm[/url]":2jhjavkj]речи нису у стању да опишу колика је безочна бахатост и непоштовање према прецима на датом месту правити постмодернистички паркић уместо реконструкције библиотеке

поготово што се за то залажу махом исти који се шатро брину за амбијенталну целину простора па би да одређују потенцијални комерцијални садржај у унутрашњости ових околних зграда које су преживеле. Смејурија

Ne vidim sta je tu smejurija. Pravi se memorijalni park, naravno da ce paznja biti okrenuta ka ambijetu jer se pravi novi objekat. A drugo nisam cuo koji ce komercijalni sadrzaj biti tu.

A ocemo i zgradu iza zgrade bibljoteke obnoviti posto se ista nije prostirala do sada postojece zgrade ...

Ма колико ми овде тупили, најскладније решење је обновити зграду и у њој направили поставку која ће чувати сећање на изгубљено наслеђе.

Mузеј бомбардовања у 2. светском рату са акцентом на губитак библиотеке.

Sećanje se izbledeti i nestati ako se zgrada obnovi, gubatk će biti relativizovan i na kraju zanemaren.
Previđate koliko su ljudi po svojoj prirodi površni.
Nije obeležje neophodno zbog malog broja ljudi koje ta tema zanima pa su upućeni u detalje. Neophodno je zbog one velike većine svih ostalih koji i ovako nikada neće poželeti da uđu u tu zgradu.

Питање је и предложени паркић колико је адекватан меморијал страдања библиотеке, града и народа у бомбардовању 1941? Ја предлажем мешавину обнобе зграде и парка, да се направи метална конструкција која би имитирала оригиналну фасаду обликом и да по њој израсту пузавице, да се стубови улаза обнове у оригиналу а унутра конзервирају темељи и античке рушевине које су пронађене, и некако да се направи споменик књиге која гори (са правим пламеном) да симболише страдање нашег културног наслеђа. На калканима околних зграда би могле да се пуштају пројекције слика и снимака бомбардованог Београда, а могао би да се пројектује и списак у пожару изгубљених наслова.

Vrh