[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=710875#p710875:fzqihsps je napisao(la):
Kailan » 22 Feb 2020 03:10 pm[/url]":fzqihsps]Искрено сумњам да ће се било каква цецесија лошије уклопити овде од планираних стаклених, модернистичких решења које Градска управа потура (попут оног ругла уместо Ђумрукане) тако да ми је јако тешко да се потресам.
"Ново да личи на старо" би овде била и најмања штета чак и ако се траљаво детаљи ураде (као обично) јер бар би из даљине изгледало уклопљиво. Косанчићев венац ионако има визуру бабиних зуба тако да ни висина не би била толики трн у оку.
Наравно да би било лепо да се цео тај крај употпуни адекватном архитектуром као што се ради у централној Европи али ми смо светлосним миљама иза њих и још увек верујемо у неке будалаштине позног модернизма
Apsolutno se slazem.
Ajde ovo da razjasnimo a da ne kukamo ko po obicaju.
Ja nemam nista protiv ovog Versacizma jer ce se uklopiti u ambijent svakako (koliko god to zvucalo ludo). Ono sto bih ja licno voleo da vidim ovde je savremena arhitektura, ali posto je recimo Pariska to vec iskusila, to se nikome ovde ne dopada, a za ovom Cecesijom ce svi da vriste od odusevljenja. Prema tome, oni samo zidaju ono sto se ovom narodu dopada, i da podsetim da se ovo desava u svim zapadnim zemljama Evrope.
Ta rupa je morala da se popuni kad-tad, bas sam juce prolazio i video isti prizor. Ali...gabariti ne bi smeli da prelaze visine ostale dve komsijske kuce.
Ovo ce inace biti prva izgradnja ovde posle skoro jednog veka pauze.
Mala analiza. Ukupna kvadratura betonske ploce po nivou bi mogla da bude oko 377kvm (prema postojecim zadatim gabaritima praznih parcela brojeva 1957, i 1956/3). Ono sto je cudno je to sto parcela pod brojem 1953/6 nije ubelezena pod vlasnikom Maison Royal, dok parcele 1957, i 1956/3 jesu njihovo vlasnistvo i to kao privatna svojina.
1957
1956/3
1953/6
Tih 377+31kvm po nivou (za parcele 1957, i 1956/3) x 3 (P+2+P x 2) bi ispalo sa potkrovljem oko 1300kvm (sa uracuntaom parcelom br. 1953/6), sto se uklapa sa kolicinom predvidjenih stanova, a to je broj 5 (pet).
Evo jedna od realnih mogucnosti kako bi to trebalo da izgleda:
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Vizure se nikako ne zaklanjaju, ukoliko novi cececijski objekat ne predje nivo komsijskih krovova.