Ta Hrvatska je u zadnjih 10 godina više puta bila pred bankrotom. Toliko su se bili zaleteli u snovima da je morala EU da ih spašava i dovodi u red.
Grci su veći blejači od nas. Već generacijama žive na cucli Evrope, daju sebi 13. plate, vaćare za poreze, grade autoputeve niotkuda za nigde... a kad god slavina smanji dotok ''rešavaju'' problem tako što izađu na ulice pa razbiju sebi grad pa onda još malo kukaju Evropi da ih obnovi i pomogne. A ovi im povlađuju. Ali da nema toga da ih vadi odavno bi oni potonuli, sa sve turizmom. Da se razumemo, nemam ništa protiv njih, ali realno, veliki su blejači.
Barselona jeste primer grada kome turizam mnogo znači i donosi, ali su čak i oni shvatili da je turizam u 21. veku postao mač sa dve oštrice. Jer su im sa povećanim turizmom došle i gužve, incidenti, više smeća, buke... I u poslednjih dve godine rade na tome da smanje taj priliv. Jel treba mi da čekamo da nas isto snađe pa da malo razmislimo? Ja radije ne bih. Ja već vidim negativne posledice toga što se ovde ide na kvantitet a ne na kvalitet.
Grad kao grad je bio vlasnik tih parking mesta, a ne stanari KV, tako da pojedincima nije ništa oteto.
Kad bismo išli logikom da svako treba da dobije od države sve ono što će njemu da poboljša život, brzo bismo došli do zaključka da je to nemoguće i da ne postoji nigde u svetu
Ako ćemo tako plastično da gledamo, mogu ja sad ovde da napravim spisak stvari koje po zakonima i propisima spadaju u ingerenciju Grada i države, a on ih ignoriše, pa da pokrenem jedno 20ak tužbi. Pa da motivišem još ljudi po gradu sa istim problemima da i oni urade isto i da preplavimo sudove sa par hiljada sudskih procesa, sve dok i poslednji oštećeni ne istera svoju pravdu. Pa da vidimo na šta bi to ličilo. Ako ćemo tako plastično da gledamo na to, onda džaba sve.
Ne radi se ovde o tome da neko treba nešto da dobije od države. Nego da ona treba da prekine da stalno uzima, a da ništa ne daje zauzvrat. Kao što sam pisao već, društvo se zasniva na principu ''nešto uzmeš, nešto daš''. Kad se to svede samo na davanje ili samo uzimanje, e onda tu nastaje problem. I onda to vodi u haos. Što se ovde upravo i dešava. Jer je ljudima preko glave svega.
Druga stvar. Šta to turista iz Evrope ovde može da radi što ne može u večini evropskih država? Pa čak i ono što je ovde zvanično zabranjeno na zapadu je ugl. legalizovano, tipa prostitucija i tzv. lake droge, poput marihuane.
Da se majmuniše na ulici, da piša i baca otpad gde stigne, da žvrlja grafite
uključujući i policijska vozila, da za male pare privede šta god hoće, da parkira kako hoće, da izlomi nešto, da ukrade, da siluje, da divlja na kolovozu/putu...
Sad će neko reći ''pa dobro, ali to je naša krivica što im dopuštamo sve to''. Pa ne dopuštam im ja. Niti bi im dopustila većina ljudi ovde. Ali im dopuštaju slepčine i gangrene na vlasti i u nadležnim institucijama, a to je tako delom i zato što je usvojena nova politika da je ''turizam svetinja''. Opet, sa naglaskom na kvantitet umesto na kvalitet.