Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Jel su se ovo setili posle godinu dana da ociste sljunak sa ulice ili mi se cini?

Da, čistili su i danas šljunak i blato sa kaldrme.
Još uvek nisu obeležili mesta na kolovozu za parkiranje (verovatno i neće), ali nisu ni postavili znake za novu zonu, što bi morali da urade.

Zato su ovi odavno rezervisali mesta za svoju kafanu:

Uzgred, prošao sam jutros biciklom ovuda, sad i nikad više. Podloga je izuzetno neravna i džombasta, teško je hodati, a kamoli voziti bicikl.

Koliko ja znam, vec postoje parkinzi u plavoj zoni koji su 24x7. Ne znam da li i kako kontrolisu.

Mnogi "ugostiteljski" objekti, pogotovu u centru, vec godinama unazad "rezervisu" parking mesta na divljaka, bez ikakve dozvole i odobrenja. Sto je opet posledica onoga o cemu smo ovde ranije pricali, bolesne politike da se beskrajno povladjuje turizmu i svemu sto ima veze s njim, a pogotovu kaficima. I nadlezni organi znaju tacno ko sta radi, al se prave mutavi.

Bas bi bilo interesantno proveriti da li taj kafic ima dozvolu za uzurpaciju te javne povrsine i kolovoza. Vec vidim dobro poznati odgovor: "podnet je zahtev za izdavanje dozvole". Nema veze sto zahtev za dozvolu i dozvola nisu isto, u korumpiranom Srbistanu administracija to vodi kao jedno. Za stotinak evra može da ispadne i da je 2+2=5...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=602852#p602852:38nofwv3 je napisao(la):
varos kapija » 18 Feb 2019 10:00 am[/url]":38nofwv3]Koliko ja znam, vec postoje parkinzi u plavoj zoni koji su 24x7. Ne znam da li i kako kontrolisu.
Iskreno, prvi put čujem za tako nešto.
Proverio sam na
https://parking-servis.co.rs/zonsko-parkiranje/
Општа паркиралишта изван зонираног подручја (тзв. плава зона) пружају могућност возачима да паркирају онолико сати колико то желе. Паркирање могу да плате по сату или куповином вишесатне карте за паркирање. Наплата паркирања примењује се радним даном од 08 до 21 сат и суботом од 08 до 14 сати. Радним данима после 17 часова паркирање је бесплатно на општим паркиралиштима изван зонираног подручја на Новом Београду.

Evo jedna slika sa osuncanog Kosancica, na slici se vidi da vise nema kablova koji vise :)

Ništa očigledno, svi se i dalje parkiraju u ovom delu. Verovatno planiraju neke radove ovih dana, vdećemo.

Naređalo se par suvih i toplijih dana pa se blato osušilo....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=602869#p602869:qghj8qpg je napisao(la):
relja » 18 Feb 2019 10:00 am[/url]":qghj8qpg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=602852#p602852:qghj8qpg je napisao(la):
varos kapija » 18 Feb 2019 10:00 am[/url]":qghj8qpg]Koliko ja znam, vec postoje parkinzi u plavoj zoni koji su 24x7. Ne znam da li i kako kontrolisu.
Iskreno, prvi put čujem za tako nešto.
Proverio sam na
https://parking-servis.co.rs/zonsko-parkiranje/
Општа паркиралишта изван зонираног подручја (тзв. плава зона) пружају могућност возачима да паркирају онолико сати колико то желе. Паркирање могу да плате по сату или куповином вишесатне карте за паркирање. Наплата паркирања примењује се радним даном од 08 до 21 сат и суботом од 08 до 14 сати. Радним данима после 17 часова паркирање је бесплатно на општим паркиралиштима изван зонираног подручја на Новом Београду.

Mozda ipak nije plava zona, ali jesu SMS parkiralista.

https://parking-servis.co.rs/%d1%81%d0% ... %82%d0%b0/
Радно време паркиралишта је од 00-24 часа.
Начини плаћања:

ПО ЗАПОЧЕТОМ ЧАСУ
СМС плаћање – СМС порука треба да садржи само регистарску ознаку идентичну оној на возилу (без размака и специјалних знакова нпр. BG123WĐ).

Hvala za info, nisam znao za tu mogućnost (u BNV nemam nameru da parkiram, kod Vidin Kapije nisam odavno bio).

Ali to su - parkirališta, dakle van ulica, kuća, saobraćaja, maltene isto kao na Slaviji ili na aerodromu, nije parkiranje na ulici.
Samo je tehnička razlika u načinu plaćanja.

Mislim da su našli dobar način da rasteraju automobile iz tog dela grada. Način.
Sad sledi - sprovođenje.
A pošto se radi o ljudima kojima je u prirodi da zaobiđu, rastegnu pravila, da se nešto "sredi" ... nisam baš optimista.
(pa isti oni su izmislili produženje parkiranja u zoni...obesmišljavanje koncepta vremenskog ograničenja parkiranja... očekujem da će skoro da smanje cenu tog dodatnog vremena)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=602299#p602299:12p61ql9 je napisao(la):
Kailan » Pet Feb 15, 2019 2:32 am[/url]":12p61ql9]у слободнотржишном капитализму се профит остварује служећи другим људима, сви покушаји раздвајања профита и служења људским жељама на тржишту су према томе лажна дихотомија.

иронично је да на форуму где се принудна експропријација земљишта слави као изузетно прогресивна и позитивна ствар добровољна продаја имовине због повећаних трошкова третира као нешто бездушно. Државно пумпање пореза и рушење такозваних "уџерица" багерима је бездушно, добровољна продаја дворишта у сувом центру европске престонице за добре паре није.
Eksproprijacija je pravni institut ograničavanja svojine.
I nije jedini! Eksproprisane nepokretnosti se uzimaju za tržišnu vrednost, i mora biti prinudna inače bi bila obicna kupoprodaja.

Ako si mislio da je nepravedna, onda te ovo "tržišna vrednost " demantuje.
Ako si mislio da neko može zbog 2 ara zemlje koje nece da proda da blokira izgradnju, recimo ulice, i mislis da je to dušno ili bezdušno, onda bismo bili bez ulica.

A ako misliš da je pravedno da svako svoje ceni koliko hoće i da opsti interes, tj.svi mi zbog toga ispastamo, onda mi isto nisi jasan.

Све што је урађено са туђом имовином или телом без вољног пристанка те особе је неправедно и насилно.

Не постоји "тржишна вредност" као нека фиксни и одређени универзални износ, вредност свега на тржишту је износ око кога се продавац и купац сложе. Према томе, једини начин на који држава може да присвоји нечију имовину по "тржишној вредности" јесте да њен власник пристане да по њој тргује, све остало је крађа коју њени починиоци покушавају да оправдају себи; што фразама како је крађа "у општем интересу" што убеђивањем себе да покрадена особа не треба да се буни јер су јој бачене неке паре пореских обвезника.

Принцип правичности дозвољава да се такве ствари раде само у циљу заштите - исто као што није злочин убити убицу у самоодбрани јер је он својим покушајем да те убије суштински убиство признао као легитимно, ограничити или рушити туђу имовину је легитимно само ако та особа њоме ограничава или руши туђу имовину или остале слободе. Заправо, тај "откуп по тржишној вредности" је сам по себи доказ да ни његови заговорници не сматрају да је морално исправно отети туђу имовину јер да стварно мисле да је то у реду не би ни морали ишта да плате. То "плаћање" људима који одбијају да продају служи само да би умирили своју савест да нису рекеташи.

Немати границе у диктатури већине над мањином је дивљачко лудило које је поремећено и под претпоставком да се стварно зна прави интерес већине и све одлуке се доносе у пуној демократији а камоли када гомила малих деспота намеће своје фикс идеје "у име народа" и уништава људима животе и поседе зарад својих жеља.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=603066#p603066:teucw2l6 je napisao(la):
relja » 18 Feb 2019 10:37 pm[/url]":teucw2l6]Hvala za info, nisam znao za tu mogućnost (u BNV nemam nameru da parkiram, kod Vidin Kapije nisam odavno bio).

Ali to su - parkirališta, dakle van ulica, kuća, saobraćaja, maltene isto kao na Slaviji ili na aerodromu, nije parkiranje na ulici.
Samo je tehnička razlika u načinu plaćanja.

Mislim da su našli dobar način da rasteraju automobile iz tog dela grada. Način.
Sad sledi - sprovođenje.
A pošto se radi o ljudima kojima je u prirodi da zaobiđu, rastegnu pravila, da se nešto "sredi" ... nisam baš optimista.
(pa isti oni su izmislili produženje parkiranja u zoni...obesmišljavanje koncepta vremenskog ograničenja parkiranja... očekujem da će skoro da smanje cenu tog dodatnog vremena)

Ja sam video kod Vidin kapije, pa sam pomislio da je to plava zona, kao kod MGM. Jeste da nije zona na ulici, ali sto se tice kontrole pretpostavljam da je isti princip, da neko mora da prodje i ukuca brojeve tablica i proveri. E sada da li stvarno kontrolisu 24x7 ili je samo po principu ko je naivan pa plati, stvarno ne znam.

Pretpostavljam, ne znam, da su to uveli kako na ulazu/izlazu sa parkrališta ne bi stajala rampa, pa se ne stvaraju zastoji na ulici prilikom ulaska i izlaska automobila.
Što se tiče kontrole, kod Vidin kapije ima i kontejner-kućica iz koje su sva mesta i svi automobili na oku...

U svakom slučaju, želimo na KV što manje automobila, ako je moguće - nijedan. Zato bi bilo dobro da naprave tu garažu kod bivše pumpe.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=603151#p603151:31lylm50 je napisao(la):
Kailan » Uto Feb 19, 2019 1:40 pm[/url]":31lylm50]Све што је урађено са туђом имовином или телом без вољног пристанка те особе је неправедно и насилно.

Не постоји "тржишна вредност" као нека фиксни и одређени универзални износ, вредност свега на тржишту је износ око кога се продавац и купац сложе. Према томе, једини начин на који држава може да присвоји нечију имовину по "тржишној вредности" јесте да њен власник пристане да по њој тргује, све остало је крађа коју њени починиоци покушавају да оправдају себи; што фразама како је крађа "у општем интересу" што убеђивањем себе да покрадена особа не треба да се буни јер су јој бачене неке паре пореских обвезника.

Принцип правичности дозвољава да се такве ствари раде само у циљу заштите - исто као што није злочин убити убицу у самоодбрани јер је он својим покушајем да те убије суштински убиство признао као легитимно, ограничити или рушити туђу имовину је легитимно само ако та особа њоме ограничава или руши туђу имовину или остале слободе. Заправо, тај "откуп по тржишној вредности" је сам по себи доказ да ни његови заговорници не сматрају да је морално исправно отети туђу имовину јер да стварно мисле да је то у реду не би ни морали ишта да плате. То "плаћање" људима који одбијају да продају служи само да би умирили своју савест да нису рекеташи.

Немати границе у диктатури већине над мањином је дивљачко лудило које је поремећено и под претпоставком да се стварно зна прави интерес већине и све одлуке се доносе у пуној демократији а камоли када гомила малих деспота намеће своје фикс идеје "у име народа" и уништава људима животе и поседе зарад својих жеља.
Vidim da me cenzurise Igor, ali stvarno lupetas, očigledno samo ia citam sta pišeš, ali to se od ovog posta menja.

Svojina nikad nije bila neograničena, niti je bilo gde u svetu takva.
Da zivis u gradu bez ulica i kanalizacija ne bi lupetao gluposti

Врло промишљен одговор

Ем што си успео да измислиш део где сам рекао да "својина треба да буде неограничена" ем што си успео да закључиш да сам против улица и канализације ем што си успео да пружиш непробојан контрааргумент јер наравно говориш са аспекта логике и етике

Свака част на разумевању прочитаног и домишљатости у реаговању на исто

Vrh