[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=532355#p532355:32549vpo je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Apr 16, 2018 1:33 pm[/url]":32549vpo]Windows je poput standardnog automobila za prosečnog korisnika sa prosečnim potrebama, koji obuhvata širok dijapazon usluga. Linux, s druge strane, savršeno pogoduje naprednim korisnicima sa specifičnim potrebama i resursima. Windows je Passat koje je takav kakav je, za mnoge stvari dobar ali bez velikog potencijala za unapređenje (od strane korisnika). Dok su Linuxi unikatna namenski pravljena terenska vozila od kojih mogu da se naprave čuda od vozila, ako vlasnik ima znanja i strpljenja da se tome posveti. Problem je samo u tome što, mnogi vole da ubeđuju sebe da im treba terenac iako im jedan Passat završava sve potrebe. Pa tako prelaze na Linux ubeđeni da bez njega ne mogu i da im je on neophodan, iako zapravo i ne znaju šta bi uopšte radili s njim.
Još jedan problem s Linuxom je što njegovi korisnici često pate od elitizma i iluzija. Npr programeri i predavači koji su ceo život proveli piljeći u beskrajne linije koda, ne mogu da se načude kako neko može da koristi Windows, i kako to ljudska bića zahtevaju GUI i miš za rad. Oni misle da to što su njima dovoljni pravougaonik s kodom u njemu, i tastatura za pisanje, da to treba da bude standard za sve.
Dalje, tu su i obični, ''priučeni'' Linux korisnici, koje mahom čine ljudi koji su ispi*deli na Windows jer nisu mogli da instaliraju nešto pa su rešili da pređu na Linux, misleći da će im on rešiti problem. I da bi sebi opravdali mesece i mesece učenja i privikavanja, oni od Linuxa naprave Zlatno runo, koje večito uzdižu u nebesa, a Windows predstavljaju kao nešto najgore ikad.
I treća grupa elitista je sama Linux zajednica, gde vlada stav da svako ko hoće da se bavi Linuxom treba prethodno da prođe 20 kurseva i 20 knjiga da bi uopšte smeo da pita za pomoć. Što je, pored nezgrapnosti i komplikovanosti, drugi najveći razlog koji početnike odbija od Linuxa.
Što ne znači da je Linux loš. Naprotiv. Ali nije za svakoga. Bar ne dok je još u ovakvom stadijumu. Windows je poput porodičnog automobila projektovanog za prosečnog korisnika sa prosečnim potrebama. I dobar je u tome, ma šta god njegovi kritizeri (u koje sam nekad i ja spadao) pričali. S druge strane, Linux je poput nekog modularnog terenca, koji uz adekvatno znanje i resurse, može da se pretvori u vrhunsko vozilo. I jedno i drugo vozilo ima svoju namenu i svoje prednosti i mane. Direktno ih upoređivati je besmisleno.
Što se tiče priče o pirateriji, citiraću mog profesora matematike kad su mu jednom neki programeri solili pamet da je piraterija čisto zlo: ''dečice, da nije bilo piraterije, k... moj bi vi danas znali da programirate. I k... bi Microsoft, Google, Facebook, Oracle i ostali dobili pristup milionima talentovanih programera koji su se trenirali i obučavali upravo na piratizovanim softverima, da bi posle stvarali čuda''. Toliko o tome.
Inače slažem se sa Đoletom da softveri stariji od 20 godina treba da budu besplatni. Kad smo već kod toga, isto mislim i za filmove starije od 30 godina.
e vidis to si potpuno u pravu za prosecnog korisnika, ali nisi u pravu da je linux samo za napredne, imas 2 tipa linuxa:
1.te komplikovane elitisticke: arch, gentoo, slackware(koji mi je bio prvi jer sam se nalozio hakerskim pricama a mom ujaku je omiljeni distro), i naravno lfs
2. proste, vrlo bazicne, pravljene za neiskusne: mint, elementary, ubuntu, puppy... i naravno android, sve smart tv platforme, pa cak i sistem na PS4, koji nije linux nego bsd, al to end-useru ne znaci apsolutno nista jer je arhitektura sistema ista
tu je i kategorija 1.5: nesto izmedju, za one kojima je mint dosadio i zapravo zele da se upuste malo detaljnije u sistem: fedora, opensuse, debian, kali...
naravno da ne spominjem embedded sisteme koji pokrecu vecinu racunara na svetu: serveri, ruteri...
sad vec stvarno ispada da reklamiram manjaro ali mi se mnogo svidja, stalno isprobavam nove distro-e i nikako da nadjem bolji od njega, vec jedno 4-5 godina ga vec koristim, on mi se mnogo svidja jer nije kategorija 1.5, prost je kao kategorija 2, vrlo lako se koristi i ima buvalno sve preinstalirano, ne mora trazis kodeke ko na ubuntu-u i takve zezancije, za prosecnog korisnika windowsa sasvim intuitivan a po mnogo cemu cemu i prostiji, a sa druge strane kako ucis ne moras da prelazis na komplikovaniju i mocniju kategoriju jer ima sve sto i kategorija 1, jer je baziran na arch-u koji je poznat kao najlaksi i najmocniji linux
i slazem se skoro potpuno s tobom oko tog elitizma, jeste kancerogen, ali nije toliko izrazen u normalnim forumima, jer ipak ne mozes da ocekujes da na forumu o kompajliranju kernela pitas "koji distro da skinem", moras nekim redom da ucis, a cini mi se da su ubuntu i manjaro forumi skroz ok po tom pitanju, progresivni su al ne namecu previse steep learning curve, mada iskreno nisam mnogo bio po forumima, tako da ne mogu bas da tvrdim