Šta je novo?

Компјутери и технологија

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=503141#p503141:oe76h37z je napisao(la):
tragac » pre 12 minuta[/url]":oe76h37z]Na\alost imam samo Win 8 instaliran, ne znam da li da instaliram sad i win 7, posto ovaj 8 ne prepoznaje pola uredjaja, ni diskretnu grafiku ni ko zna sta jos, bar 7 ili 8 uredjaja bez prepoznavanja

Pa eto ti problema.

Win 8 se napušta polako već neko vreme. Čak je i MS digao ruke od njega (to što piše da postoji zvanično podrška je šarena laža jer AMD prvi je batalio podršku za isti, a tebi laptop upravo ima AMD grafiku).

Znam da 8 vise nije podrzan sistem, zato sam i probao sa Ubuntom, najnovija verzija koju sam skinuo sa neta sinoc. U Ubuntu se vidi adapter, ali stoji Hard Blocked ili kako vec. Sad trazim Win7 cd pa ako ga nadjem videcu.

Win 8, zar to postoji :). Brisi to cudo i vidi ili 7 ili 10. Osmica je krs kao vista svojevremeno. Naravno za noviji uredjaj preporuka Win 10.

Nadjoh win 7 cd ali avaj, izgleda da je ostecen i ponasa se kao da je prazan dvd disk, iako sam sa njega nekoliko puta instalirao sistem. U medjuvremenu sam menjajuci boot sekvencu u biosu nekako upropastio ubuntu, i imam samo unsupported OS win8. Ceo vikend potrosih na ocajnicke pokusaje.

Narvoucenije - get rich and buy Apple, tamo ne postoji rec nekompatibilnost, a to ima svoju cenu.

Takođe, definitivno Win 10. Pogasiš telemetriju sa DoNotSpy i sasvim lepo radi. Samo nemoj najnoviju verziju, već 1607 naprimer. Ove poslednje gotovo uvek imaju neki iritantni trip ili bag.

Ja sam zbog takve podrške odustao od bilo kog teslinog uređaja, za moj tablet nisu izbacili ni jedan update ikada. Dok npr imam telefon XIAOMI i redovno stižu nadogradnje a telefon radi sve vreme kao zmaj sa svega par bagova.
što se tiče moja dva iskustva sa asusom, to su lap topovi stvarno niže klase, to stoji, ali crkavanje biosa ili hdd-a na tako maloj upotrebi nisu dopustivi. Plus mislim da je sramota da asus stavi svoj logo na nešto gde je moguće samo kućište on napravio, i to loše :)
A priča o uređajima visokog ranga je nešto drugo, tu bih maksimalno davio sve redom da mi poprave mašinu :)

boca-ica":2y7dn1lq je napisao(la):
Model, Lenovo V310-15ISK, 80SY03QNYA

Mreža LAN (1 x 10/100/1000), WiFi: 802.11ac
Povezivanje RJ45 x 1, HDMI x 1, Audio In/Out, USB 2.0 x 1, USB 3.0 x 2, 4 u 1 čitač kartica (MMC, SD, SDHC (SD2.0), SDXC), Bluetooth 4.1
AC , obrati paznju ;)

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Dobro zapazanje u tom slucaju mislim da ce morati da ima i ac ruter pod uslovom da mu proradi adapter.

Саветујем 7. Мајкрософт краде податке ако инсталираш 10 зато ако хоћеш 10 погаси неке ствари у исталацији везано за то.

Na sta se konkretno misli pod "kradjom", i sta bi tu trebalo da interesuje/zabrine krajnjeg korisnika ?

Stvari koje bi doticale prosečnog korisnika: ime wifi mreže, pass wifi mreže, istorija iz Edge pregledača, memory dump-ove ("snimak" onoga što je trenutno učitano u ram-u), lokacija i ip korisnika, ako imaš mikrofon priključen - cortana uvek sluša i tako te stvari. Ima ih još, ali ovo je ono što mi trenutno pada na pamet.

DoNotSpy program gasi sva ta špijunska čudesa. Doduše, svaki update ponovo pali iste, pa se mora voditi računa i o tome.

Konkretno, ko bi da Gugla malo više, neka kuca "Windows telemetry".

da, i 7 i 8 rade isto sto i 10 kad se apdejtuju, plus krenu da te smaraju il sami predju na desetku

moj savet: islkjucis mrezni kabl, instaliras sedmicu, iskljucis auto-update, i tek onda ga bocnes na mrezu, tako imas normalan sistem ko da je 2009.

Intel se opasno obrukao sa bezbednosnim propustima koji se protezu kroz vise generacija procesora. Na linku je lista procesora koji imaju hardverski bezbednosni problem https://www.tweaktown.com/news/60411/he ... index.html

Neverovatno mi je da poslednju osmu generaciju Core procesora koja je nedavno pustena nisu ispravili (povukli) nego je greska uocena naknadno.

Ako me secanje dobro sluzi negde 2011. je bio problem sa cipsetovima na plocama za Sandy Bridge procesore pa su ploce povucene a distributeri i prodavci su menjali problematicne modele :violina:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=503162#p503162:2lp0mjb6 je napisao(la):
dzonihsv » 24 Dec 2017 11:33 pm[/url]":2lp0mjb6]Takođe, definitivno Win 10. Pogasiš telemetriju sa DoNotSpy i sasvim lepo radi. Samo nemoj najnoviju verziju, već 1607 naprimer. Ove poslednje gotovo uvek imaju neki iritantni trip ili bag.

Pred update na W10 v 1709 najtoplije preporučujem: vanredni full bekap, vanredne restore pointe, image na eksternim diskovima itd, itd...
Idealna prilika da reinstalirate W od 0 ili da zamenite neki bitan hardver, pa sve od početka... Nema pravila šta čoveka može da snađe.

Igor":2u5zfovo je napisao(la):
Intel se opasno obrukao sa bezbednosnim propustima koji se protezu kroz vise generacija procesora. Na linku je lista procesora koji imaju hardverski bezbednosni problem https://www.tweaktown.com/news/60411/he ... index.html

Neverovatno mi je da poslednju osmu generaciju Core procesora koja je nedavno pustena nisu ispravili (povukli) nego je greska uocena naknadno.

Ako me secanje dobro sluzi negde 2011. je bio problem sa cipsetovima na plocama za Sandy Bridge procesore pa su ploce povucene a distributeri i prodavci su menjali problematicne modele :violina:
Jbg, da si ovo objavio pre dve sedmice... da ne ulupavam pare intelu, nego da ostanem veran AMD-u...
Pre neki dan saznah jos neke probleme sa 8-om generacijom, iznenadni pad sistema sa vec zaboravljenim plavim ekranom :(
Nisam iskusio, al ne zvuci obecavajuce

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Najjaci AMD Ryzen procesori nece nikad biti bolji od Intelovih procesora I7, ili I9.
Ali da pohvalimo AMD sto se trgo kako bi Intel prestao da poboljsava svaku generaciju procesora za 3%.

Imaju za jače okršaje Threadripper.

Za okrsaj da ali ne i za pobedu nakon izlaska i9

Nije problem samo do intela već do arhitekture modernih procesora (x86, amd64, risc arm).

Može amd da izbaci kakav god procesor hoće sad, većina softvera za profi upotrebu se razvija na intelovim čipovima i stabilnost i performanse su samo sa njima garantovane.

A intel tek treba da izbaci pravi odgovor na AMDovu ofanzivu izbacivanjem devete generacije sa 10to mikronskim procesorima i vise jezgara.

O kojim procesorima je rec?

Vrh