Šta je novo?

Компјутери и технологија

Otprilike u isto vreme kad i tragac sam imao XP/Ubuntu. XP je bio solidan i mator, a Ubuntu je još uvek furao neko mršavo korisničko iskustvo. Poslednji put sam koristio Linux pre neke 3-4 godine. Aktuelni laptop je došao sa Ubuntu-om, odmah sam ga "pregazio" desetkom.
 
ja ću kao umereni linuxovac reći da za udobno korisničko iskustvo na PC-ju linux nema šta da traži pored win-a. Neću macOS da uvodim u priču jer ne dajem novac za njega.
S druge strane, linux je solidan kao OS za kontrolere, web servere, rutere, ARM, kao podloga za android itd.
 
Za vecinu stvari za prosecnog korisnika (surf, yt, download) je i Linux sada ok. Graficka okruzenja su se dosta popravila, sada je lakse i instalirati aplikacije, stabilni su sistemi. Mada, zahteva odredjeno privikavanje.

Ja sam pre 10-ak godina probao Linux za desktop i to mi je tad bilo uzasno :)
Sad polako menjam plocu
 
Имам проблем. Не могу да инсталирам код комшије Sound Max driver за звук на његовом компјутеру. Стално излази ерор Driver not found! Reboot your PC and try again later. Ресетовао сам безброј пута и ништа да ли неко зна како то да решим?
 
Ispadoh magarac. Sinoć kupih Lenovo laptop u domaćoj radnji i već čekam da prođe vikend da ga reklamiram. Samo crossborder kupovine, ovo šta nam rade je prevršilo svaku meru.
 
Kakav problem imas?
 
wifi jednostavno kao da ne postoji, probao sam sve, ama baš ve tutorijale i trikove koje sam našao na netu, instalirao sam mu i windows i ubuntu i u oba sistema je mrtav, prepoznaje adapter, ali unknown device, probao sam apsolutno sva uputstva proizvođača, tražio svuda hardwerski switch za wifi čak i uprkos tome što u uputstvu piše da ne postoji, kao da ima neko hardversko oštećenje, jednostavno kao da ne postoji driver za taj adapter.
 
Jesi li probao fn dugme plus neko F dugme na kome je oznaka za wifi?
 
sve to, ali gde god imaš takav "soft hardware switch" imaš ištampano to na nekom od f tastera, kod mene nema, naravno i to sam probao. Veruj mi pregledao saosm bar 20 threada na raznim forumima što za ubuntu što za win, brisao sve, možda je kvar softverski ali ipak ne mogu da ga nađem rešenje ni u jednom
 
ej...ako ga Ubuntu nije našao .... onda ga i nema .... vrni ti to za isti dr-, jer ovaj ima neku fabričku falinku :sesir:
 
Evo ja da opljujem asuse :D imao sam 2 laptopa, na je dnom mi je crkao bios na drugom hdd. Ovaj na kome je bios otišao sam rastavio u najsitnije detalje i tu je moooožda matična ploča asusova jer ne piše ko je proizvođač, sve ostalo su neke meni potpuno nepoznate kineske firme. Kupovina opreme preko je definitivno dobra opcija.
 
Gorstake ne znam sta da ti kazem, ja imam iskustvo sa 3 asusa, istina iz gejmerske ROG serije (sva 3 kupljena u francuskoj) i koristio sam ih punim kapacitetima za projektovanje i 3D modelovanje i izuzetno sam zadovoljan njima.
Ovaj sto koristim trenutno je Desktop G20 I7, nacin na kome je spakovano sve u kucistu od samo 12 litara (dakle malo veci od X Box one) je jedostavno impresivno i odise najvecim kvalitetom. Takodje izuzetno je necujan jer koristi poseban sistem hladjenja.

Jake i pouzdane masine koje svakako preporucujem za nekog ko se bavi malo naprednijim stvarima.
 
Ja sam dugogodisnji ljubitelj Asus-a tako da stvarno nemam primedbe na njihove komponente iz svog ne malog iskustva. ROG serija koju je spatio pomenuo je nesto poput Alienware serije tako da tu retko ima falicnih primeraka.
 
Tako je Igore, apsolutno je u rangu alienware-a, a treba napomenuti da je tu Asus za isti taj kvalitet dosta jeftiniji.
 
Bilo bi dobro da tragac napise koji je tacno njegov model laptopa.
 
Koliko para, toliko muzike. Posebno za laptopove iz prethodnih godina. Sada su skoro svi do 50k plastikaneri sa istim komponentama unutra (razlikuje se samo pcb oblik i par komponenti na istim) i nije to više kao pre gde su se proizvođači utrkivali sa nečim novim-boljim što bi ih izdvajalo. Sada samo u višim klasama postoje neke primetne razlike, da li po pitanju kvaliteta izrade, baterije, ekrana ili nečega trećeg. Mada, nažalost, i taj segment polako jenjava pa i pojedini skuplji laptopovi imaju izradu ranga kineskih poslužavnika.
 
Hahahahah ovo za poslužvanike vrh. Tu Lenovo i HP prDnjače, neverovatno ružna plastika. Evo Tošiba šiba skoro 12 godina i trajala bi daleko duže da su bili malo nežniji prema šarkama. Ovako očekujem skori kraj. A po izgledu i kvalitetu plastike nebo i zemlja u odnosu na gore pomenute.
Aker hahaha ili Acer me prijatno iznenadio što se tiče same plastike i time pored hardvera dospeo u sami vrh.
 
Model, Lenovo V310-15ISK, 80SY03QNYA

Mreža LAN (1 x 10/100/1000), WiFi: 802.11ac
Povezivanje RJ45 x 1, HDMI x 1, Audio In/Out, USB 2.0 x 1, USB 3.0 x 2, 4 u 1 čitač kartica (MMC, SD, SDHC (SD2.0), SDXC), Bluetooth 4.1
 
Na\alost imam samo Win 8 instaliran, ne znam da li da instaliram sad i win 7, posto ovaj 8 ne prepoznaje pola uredjaja, ni diskretnu grafiku ni ko zna sta jos, bar 7 ili 8 uredjaja bez prepoznavanja
 
Vrh