Šta je novo?

Компјутери и технологија

Jel se slazemo da je to u globalu ista igrica sa istim nivoima iz 2000te samo sto su je ulepsali?
 
Побољшана је доста и измењене су неке ствари.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока
 
Jbt da li je moguće da nisi čak ni proguglao pre nego što si napisao odgovor? Evo vidiš ni ja nisam imao pojma šta mu je to D2R pa sam proguglao. I rođo moj, mali neće da igra Diablo 2 nego Diablo 2 Resurrected. Remaster verziju starog Diabla 2, izdatu 2021. Kad nešto ne znaš, proguglaš. Nije sramota ne znati, sramota je nastupati kao da se sve živo zna.
Diablo 2 mi je jedna od najomiljenijih igrica u to vreme. Ne mogu se setiti koliko dugo sam je cepao, ali bas je poprilicno trajalo.
Diablo 1 sam igrao 1997. godine kad mnogi nisu imali kompjuter, cak sam ga igrao i u mrezi, na dial-upu, na Battle.netu starom. Vrhunski uzitak. A pre toga burazer davno imao Komodor 64, i nasa soba je bila ona gde su drugari cesto visili kod mene posle skole. Lomili smo dzojstike samo tako. Legendarna vremena.
Ne bih svoje detinjstvo menjao nikad, jer ono su bila mnogo bolja vremena nego sada.
Sad nema sanse da igram bilo kakve igre jer sam biznis i karijerno orjentisan... ko zna, jednog dana kad odem u penziju i kad mi kosa skroz osedi. :)
 
Ja vala pola vecernjih komentara kucam u pauzama gejminga :)

I iskreno, mnogo je bolje danas. MI smo svojevremeno pravili Lan partije, donosili kompove, pola petka ode na dovozenje i namestanje pa onda ceo vikend udri.
Danas cimnes na discord ekipu, ko je tu tu je, nakacite se i za 5 min ste u igri, dok vas zene ne poteraju offline :)
 
Vrhunski :)
D3 sam igrao ali kratko, nisam imao toliko lufta. Radilo se, mnogo.
A s druge strane, d3 nikada nije imala tu draz kao d2. To je odlucilo svakako da se brzo ohladim.
Znao sam da je izasao ressurected d2, ali teorije nema da mi posao trpi zarad igre. Nemam vise 15-20 godina.

Spremas se u junu za d4?
 
E ne igram Diablo uopste :)
Sa ekipom picim ove klasike, CSGO, Dotu, Pubg, Civilisation, povremeno uhvatimo par nedelja neku manje poznatu.
Solo kad stignem sad igram ovaj Cyberpunk sto ga napljuvase na prethodnoj strani :) Malo i tenkice.

Imam i PS4, pa sam tu odigrao sve ove single play ekskluzive, ali poslednjih tri godine slabo ga palim.
 
Diablo 2 mi je jedna od najomiljenijih igrica u to vreme. Ne mogu se setiti koliko dugo sam je cepao, ali bas je poprilicno trajalo.
Diablo 1 sam igrao 1997. godine kad mnogi nisu imali kompjuter, cak sam ga igrao i u mrezi, na dial-upu, na Battle.netu starom. Vrhunski uzitak. A pre toga burazer davno imao Komodor 64, i nasa soba je bila ona gde su drugari cesto visili kod mene posle skole. Lomili smo dzojstike samo tako. Legendarna vremena.
Ne bih svoje detinjstvo menjao nikad, jer ono su bila mnogo bolja vremena nego sada.
Sad nema sanse da igram bilo kakve igre jer sam biznis i karijerno orjentisan... ko zna, jednog dana kad odem u penziju i kad mi kosa skroz osedi. :)
Brate odakle sad iskopa ovaj post.

Do skora sam igrao više, sada manje, uglavnom igram iznova neke igre od pre, ili neke starije koje sam hteo da probam ranije a nisam nikako. Baš sam skoro pričao sa ortakom koliko je u nekim aspektima (ne, ne govorim o grafici i fizici) malo napredovala gejming industrija od sredine 2000ih pa naovamo. Npr, imaš FPS koji je odličan kao FPS. Imaš avanturu/akciju koja ima base management i izgradnju. Imaš RPG koji ima rad sa frakcijama. Ali imaš jako malo igara koje kombinuju te elemente istovremeno. A tehnologije za to postoje već 15 godina, ima čak i igara koje su pokazale i dokazale da je moguće kombinovati takve elemente i sa tadašnjim tehnologijama i resursima, a kamoli sa ovim danas. Ali retko ko se cima da pravi takve ambiciozne projekte koji zahtevaju vreme i entuzijazam. Većina se uglavnom drži jedne ili dve iste niše i ne žele da menjaju bilo šta. FPS se drži FPS recepta, Battle Royale se drži BR, RPG se drži ustaljenih RPG praksi i tako većina, 99% njih. Moderni FarCry ti svaki na istu foru, COD svaki isti, Battle royale svi na istu foru, i tako u nedogled. Srećom, nađe se povremeno neki izuzetak koji pomeri granice i povisi kriterijume. A nakupilo se takvih primeraka za ovih 20ak godina pa imam šta da igram i gustiram još dugo, dugo.
 
Poslednja izmena:
Napokon prakticna stvar za ljude koji trce, van toga, ne vidim neku preteranu potrebu za savitljivim telefonom




Sa druge strane, ovakav ekran na laptopu bi mogao da ima daleko siru primenu





Drago mi je da se negde nesto pomera. Pricali smo na drugoj temi o bezicnim zvucnicima i koliko je sustinski sve isto vec godinama, pa skoro pa i decenijama. Slicno je sa mobilnim telefonima.

Cak dva prijatelja furaju i dalje XTC One M8 i radi im savrseno, a taj telefon za manje od mesec dana puni deset godina otkad je izasao.

2014:

300px-Htc_One_%282014%29.svg.png


2024:

uk-galaxy-s24-ultra-491396-sm-s928bzkheub-thumb-539464022



Ok, vise RAM-a, bolja kamera itd. ali u sustini isti princip, nikakvo ni r od revolucije.



Ako uporedimo prethodni razmak od jedne decenije, napredak je bio nekoliko puta veci za tih deset godina


2004:

birthday_4.jpg


2014:

iphone-6-plus-front-hand.jpg


Nadam se nastavku tog trenda i da 2034. imamo neko izuzetno korisno i revolucionarno cudo u dzepu, a ne malo unapredjenu verziju prethodnoh modela, koji su odlucili ovoga puta i bez kutije da prodaju, daju ti ga u kesi, mada i to je planu da se izbaci jer kese zagadjuju okolinu.
 
to što je evolucija slabo vidljiva spolja, ne znači da je njen uticaj mali... htc one m8 je jedan od prvih telefona sa dve zadnje kamere, danas svaki ima bar dve. siemens m65 je imao akcelerometar, žiroskop i gps da bi mogao da se koristi kao pedometar ili brzinomer za bicikl, danas svaki telefon to može.
prelazak sa ips ekrana na oled je smanjio potrošnju sve većih ekrana. sistem više odvojenih baterija za bezbedno brzo punjenje je omogućio da se sve veće baterije pune brže nego stare manje.
trenutni "revolucionarni korak" su savitljivi ekrani koji istovremeno omogućavaju veće ekrane i manje uređaje.

ono što je usporilo evoluciju je to što je telefon zamenio kompjuter kao glavni informatički alat, pa zbog inercije mase i masovne upotrebe ne može da ima tako nagle skokove.
 
Sve ok, ali 10 godina je ogroman period.
 
ogroman je i napredak... moj kućni internet je otprilike 10x brži nego pre 10 godina, telefon koji danas koristim je preko 100x brži od laptopa koji sam koristio pre 15 godina

napravi paralelu sa automobilskom industrijom: u početku su se dešavale revolucije da bi se u nekom trenutku stabilizovao dizajn koji najviše odgovara za ljudsku upotrebu i nakon toga se dešavaju sitne kozmetičke promene spolja a unutrašnji sklopovi koji omogućavaju rad nastavljaju da napreduju
 
Izmedju 2004. i 2014. su se pojavili prvi android telefoni i prvi iPhone telefoni. Android i iOS su revolucija za sve pre toga, nema veze sa izgledom, a mozemo i o izgledu.

Telefoni iz 2004. i 2014. su kao dva potpuno razlicita uredjaja. Stvari koje mozes da radis na telefonima iz 2014. godine ne mozes ni da sanjas da uradis na telefonima iz 2004. godine.

Stvari koje mozes da radis na telefonima iz 2024. godine mozes u sustini sve da radis na telefonima iz 2014. godine, samo sporije i/ili gore. Imas manje RAM-a i megapiksela, goru bateriju...

Kad se pojavi nesto revolucionarno, to i jeste revolucionarno zato sto niko pre toga nije mogao ni da zamisli tako nesto. I nesto revolucionarno se nije pojavilo dugo vremena. Revolucija nije vise megapiksela.

Ne ocekujem revolucionarna otkrica svaki dan, ali prodje vec 17 godina od prvog iPhone-a. Mi svi danas u dzepu imamo taj prvi iPhone samo brzi, jaci i bolji.
 
Kamere su dosta bolje a kod ekrana je napravljen tehnološki iskorak i dosta bolje slika izgleda na novim nego 10 godina starim ekranima. Samsung sa S24 uvodi funkcionalne AI softverske mogućnosti a vidim i da ostali idu tim putem.
 
Apsolutno niko ko se razume ti nece reci da ima smisla kupovati S24 ako imas S23.

Ako imas para toliko da ti ne znaci da das opet preko hiljadu evra, ok.

Van toga, nije se nista revolucionarno desilo da se mora imati S24 i da je sa AI funkcijama dobio nesto toliko bitno da stvarno vredi uloziti i da je veliki iskorak u odnosu na S23.

AI dodaci na S24 su vise igrackice, nista preterano bitno, a jos su na probnoj verziji i besplatne su samo ove godine tj. ne zna se i dalje da li ce i od 2025. godine. I ne samo sto su igrackice nego sve te opcije vec postoje i cak rade i bolje na nekim uredjajima, samo nisu AI.

Mada ok, to sa AI bi mogla biti revolucija ako se razvije i postane nesto sto zaista donosi razliku i prednost u odnosu na telefone koje sada imamo.
 
isto kao što nema smisla da svake godine kupuješ novi auto. jednostavno evolucija tehnologije (kao i prirodna) ne funkcioniše po principu "samo najbolji ostaju" već "dovoljno je to dobro". zamisli da su avioni dosadni jer otkad su prešli na turbomlazni pogon nema revolucije :D

najveća revolucija koja se desila je da su se ljudi odrekli desktop i laptop personalnih kompjutera u korist telefona i tableta (palmtop kompjutera zapravo) zato što je pređen taj prag "dovoljno dobrog" za većinu zadataka koje prosečan korisnik ima za takav uređaj. savitljivi ekrani će doneti mogućnost da telefon i tablet budu jedan uređaj. kažem doneti jer iako već postoje, ne opravdavaju svoju trenutnu cenu za većinu korisnika.

ai u slučaju telefona nije nikakva revolucija iz prostog razloga što je osnovni minimum funkcionalnosti lokalan, a zapravo zahteva konekciju sa serverom na kom se stvarno dešava.

što se tiče istorije pametnih telefona, prvi su bili windows mobile i symbian. moj prvi pametnan telefon je bio qtek 2020 iz 2004. godine, koliko se sećam to je bio prvi pda sa ugrađenim telefonom. on isto može 90% stvari koje mogu današnji telefoni ali znatno sporije. a sa druge strane, imao je mnogo veću funkcionalnost nego prvi android ili iphoneos koji su ga sustigli realno tek 2009. odnosno 2010...
 
Ja bih se fokusirao na ovo


I da se sve savija kao Motorola 😁 A AI ce valjda doneti unapredjenja operativnog sistema.
 
To, to, sad jos da se savija i da je providan 😃
 
Da li neko zna za povoljno čišćenje prašine iz kulera?
Lap top je u pitanju, nemam onaj šrafciger mali da sam to očistim...
 
Vrh