Šta je novo?

Карађорђева улица - Улични фронт

Za zelenilo - to je bila samo sugestija (profesionalna deformacija - uvek razmišljam tri koraka unapred kako će nešto da funkcioniše za godinu dana...)

Imam samo pohvale.

A što se tiče trgova - pa, stvarno ispada da svaki veći grad u Srbiji ima pravi trg, osim Beograda...
 
Ок али имај у виду да ми је основни циљ био да најбоље могуће прикажем архитектуру и целу замисао па с тога нисам ставио зеленило ни тамо где би и по мени требало да буде. Оно би било најмањи проблем када би се гађали трамвајима тј када би ово догурало до реализације. :D
 
@Delija
Zasto Trg Nikole Pasica nije trg? Zbog fontane ili zbog malog ivicnog pojasa zelenila?
Pitam iz razloga sto si u prethodnom postu rekao da gradjani i ne znaju sta je trg, jer ga i nemamo.
Nemoj misliti da polemisem, bas naprotiv pitam da bi mi bilo pojasnjeno, da bih naucio nesto novo.
Inace, jos jednom da ponovim, ovaj projekatu Karadnjordjevoj ima punu moju podrsku !!!
 
Па јесте трг али није трг у свом класичном облику какав Београду недостаје. Трг Николе Пашића има неке друге квалитете као што су они платани који преко целе године пружају угодан амбијент посетиоцима.
 
Пројекат сам иначе разрадио поводом конкурса Вечерњих Новости и ево победника (на слици лево)

kult-arh-mala-spojite-me-sa.jpg


Za najuspešniji studentski rad odabran je projekat Nemanje R. Vukovića - poslovni objekat sa restoranom u prizemlju na uglu Takovske i Ulice Draže Pavlovića
http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71. ... ru-Novosti

:)
 
Tvoj projekat je Delija par koplja ispred za mene pre svega po finoci reurbanizacije koju si postigao u osetljivom prostoru i time sto si napravio i otvorio javni prostor i moguce javni objekat. Voleo bih od nabrojanih studentskih radova koji su pomenuti u tekstu videti "i Auditorijum na potezu Savskog amfiteatra, Maje Milošević."
 
Па не бих превише коментарисао победнички рад. Чим сам видео овај "патен" на фасади који је очигледно "нови" тренд српске модерне архитектуре након добро нам познатих лимених надстрешница све ми је било јасно.Колега није далеко одмакао од соц градње у блоку 72 или низа Војводићевих пројеката. Но и овакав рад је бољи од 90% радова наших студената.

Ја сам био реалан и нисам очекивао ни ужи избор а камоли победу,пре свега зато што се рад коси са плановима домаће струке за несрећни Косанчићев Венац и зато што конкурс и није на добром гласу по питању анонимности и неких других ствари.Биће изложба радова у галерији Озон па ћемо видети какви су остали радови.

ПС: Сад се сетих,прошле године су ме звали са конкурса,слали мејл,позивницу поштом а послао сам им на конкурс неки буђави рад са склепаним рендерима за пола дана а ове ништа. :)
 
Prekljuce uzeh svoj rad.Nisu ga ni pregledali,ostao je u koverti onako kako sam ga i poslao. :)
 
Kakav divan namjesten konkurs tako prozirno znaci nemoram ici do ozona
 
Ludilo stvarno nenormalno. Ispravicemo to ;)
 
Delija":288pbqu9 je napisao(la):
Prekljuce uzeh svoj rad.Nisu ga ni pregledali,ostao je u koverti onako kako sam ga i poslao. :)

Gde mogu da se vide puna imena i prezimena članova ,,komisije,, ? :twisted: :evil: :twisted:
 
Ziri u sastavu: arhitekte Branislav Mitrović (predsednik), dr Aleksandar Kadijević, Zorica Savičić, Siniša Temerinski i generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić,
 
Hvala igore
Prvo zelim da izGooglam nj. dostignuca
kako bih shvatio koja je to veličina koja može sebi da dozvoli da na ikavom konkursu ne otvori (makar proforme) t r a ž e n i rad
 
Mene vise smeta sto pojedini sebi dozvoljavaju brukanje kao Mitrovic da ucestvuju u takvoj saradi da ni ne otvore sav konkursni materijal
 
Ma ko zna sta su tu muljali. Samo mogu da garantujem da tu od anonimnosti nema nista. Mozda su i pregledali moj rad ali mi je tesko da poverujem da su 15 A3 papira slozili onako kako su bili i poslati.

Inace,evo i enterijera tj vise koncepta istog

21110143.png


Iz estetskih razloga sam na sledecem renderu izbacio neke stubove (beton hala ring a bell? :D ) sto mi je greska jer su ovi reflektujuci stubovi fino funkcionisali u prostoru,tacnije estetski nisu delovali kao prepreka sto mi je bila i namera

57876590.png


Za kraj i jedan neuspeli render biblioteke

59738854.png


Ovde sam vec morao da izostavim stolove i ostali mobilijar jer mi je scena postala previse zahtevna za komp.
 
Лично волим да кажем да је архитектура пола ентеријера што овај пример потврђује.

Ипак, стубови су ми проблематични. Нешто ми ту не лежи. Чини ми се да би требао да их схватиш као нешто добродошло у ентеријеру а не као нужно зло или сметња. У овом случају. Пробај да их поставиш као скултуру. Избацио си их из једне вертикалне осе, и чини ми се да би избацивање из вертикале и по другој оси био пун погодак. Такође, утисак ми је да би материјализација требала да буде супротна. Да стубови буду матирани и тамнији. Висока рефлексија их не чини мање упадљивим, управо супротно. Као што рекох, пробај да им приступиш као просторном акценту.

Код библиотеке бих покушао са наглашавањем водоравних параца полица, који би пратили изражено дугачке расветне елементе по дубини библиотеке.

Иначе +. Комплетан пројекат им треба поставити и начинити их затеченима.
 
Ne bih se slozio za stubove. Refleksija=iluzija veceg,slobodnijeg prostora.

A vertikale po policama bi bile neprakticne i po meni suvisne. Ne volim da komplikujem samo radi estetike. Estetika bez funkcije i nije neki uspeh.
 
Високорефлектујућа површина ствара илузију већег простора. Високорефлектујући стуб то не може да постигне, може само да сија и привлачи превише пажње. Уосталом, чини ми се да је илузионистичко повећање простора у овом случају непотребно јер је он довољно велики, а велики стаклени зидови га чине још већим.

За полице сам мислио на наглашене хоризонтале по дубини библиотеке а не на вертикале. :)
 
Бије је прича да хоће.
 
@Drakche
Sto se protivis rekonstrukciji ovog istorijskog objekta?
 
Vrh