Šta je novo?

Историја београдског урбанизма

Planovi Alfred-a Sambona za Beograd su bili najbolji od svih.
Kako je vreme prolazilo, urbanizam se degradirao.

Delija":je4rgf35 je napisao(la):
Блок 72, Нови Београд - архитектура и урбанизам 21 века у изведби српских стручњака

untitled.jpg

А и ова два зелена остврцета лево су већ виђена за градњу.

Иако је ова тема отворена за дискусију о развоју БГ урбаног простора мислим да се ово треба наћи овде као подсетник где смо после толико добрих планова и идеја завршили и како се данас скрнави Нови Београд.

Da, i ja ovo uvek dajem za primer najgoreg do sada. Slom civilizacije i mracno doba.

Uguraće još zgrada u Blok 72, eno na sajtu grada tendera za neki objekat C2 u tom Bloku. Ipak, meni veći problem što sličnu gustinu u Westu 65, po gotovo dvostruko većoj ceni, prodaju kao "Novi Beograd sa šarmom Kosančićevog venca".

Jes' da imaju lepši parket, stolariju, sanitarije i ostalo u odnosu na Blok 72, ali će opet gledati jedni drugima u prozore.

Nadahnut avio snimkom Savskog amfiteatra iz 1944, nabrajam nekoliko primera zaostavštine inženjerije Vermahta, koja su se očuvali do danas. Nisu dela urbanista već okupatorske vojne inžejnerije, ali itekako imaju uticaj na život u gradu:
- Most koji su napravili i nisu uspeli da sruše (Zarićev)
- Prilaz mostu kroz park Luke Ćelovića, čiji "odsečeni deo" je posle rata iskorišćen za BAS
- Zemunski put pored Starog sajmišta (sve neobičniji oblik i uloga kako se NBG razvijao)
- Kružni tok na Slaviji (dimenzije su nepromenjene do danas)
- Parkovsko uređenje Donjeg grada (zapravo, i nije loše rešenje, ako zažmurimo da je pre toga Luvtvafe sve porušila)

20150523134824.jpg

20150523134909.jpg

da li su nova jezerca citava
20150523134919.jpg

20150523134931.jpg

20150523135439.jpg

novi objekti trznajk crkva takodje jos jedan vrtic nedavno je izgradjen

20150523135458.jpg

20150523134629.jpg

20150523134621.jpg

direktore, jezerca na cerku nikada nisu zazivela. na mestu ovoga usamljenog jezerceta postoji uredjeno igraliste za decu dok prostor na kome su zamisljeni ovi kruzni i pravougaoni bazeni i dan danas stoji neizgradjen.

ono sto mene fascinira na ceraku je to sto je to jedno od retkih naselja u beogradu koje nije devastirano u poslednjih 30 godina. odrastao sam u tom kraju i imao mnogo prijatelja bas sa ceraka, bas sam neki dan nekima od njih, koji danas zive u inostranstvu, slao sveze fotografije naselja... konstatovali smo da tamo kao da je vreme stalo, jedina vizuelna razlika iz vremena kada smo mi tamo pikali fudbal i terali bicikle je vozni park ispred zgrada... jako malo adaptiranih zajednickih prostorija pretvorenih u lokale, nema divlje gradnje po zelenim povrsinama, cak su i terase manje zastakljene nego sto je to slucaj bilo gde drugde.

ovo sa poslednjih par fotografija ne znam sta je

Hvala na odgoboru ovo sa poslednjih fotki je neki centar i crkva koji ne zmam da li su izgradjeni .Prosao sam gugl ulicom iznenadilo me je kako je stalo u vremenu a kako je ostalo sve iznadogradjivano .Dli nedostaje parking mjesta ili vole da se parkiraju pod prozorom i po travi .Da li su postojali lokali u sklopu naselja u startu .Za jezerca prava steta

bilo je lokala, ali mali broj obzirom na velicinu naselja. prostorije mesne zajednice i slicno.. naselje je gradjeno iz dve faze a u prvoj je izgradjen deo blize danjasnjem meku i tu su uglavnom zivela vojna lica.. kasnije, recimo sredinom/krajem osamdesetih je izgradjen ovaj deo oko tog nesudjenog jezerceta. parkinga ima ali na obodu naselja a nas covek voli da parkira svoju makinu ispod prozora pa su zato sada interne saobracajnice zakrcene.

zanimljivo je i da su u startu u okviru naselja napravili i vmc (vojno medicinski centar) a u njegovoj neposrednoj blizini i supermarket a da su oba ta objekta arhitektonski bila uklopljena u ostatak naselja.

slazem se sa mekbejnom, zaista jedno od boljih naselja u beogradu..meni licno jedino je lepse (ali i mnogo manje) naselje iznad sumarskog fakulteta na banovom brdu. da ne bude da samo hvalim postoji i jedan ozbiljan nedostatak, a to je debljina unutrasnjih zidova u stanovima. to su najtanji zidovi koje sam ja u zivotu video, zvucna izlolacija unutar stanova nije postojala

edit - sad tek vidim, na maketi je u stvari samo deo koji je izgradjen (delimicno, samo stambene zgrade) u toj drugoj fazi

Cuo sam da ima i nekih cudnih stubova po odredjenim stanovima posto je radjeno po ims sistemu a tu stubovi nemogu da se pomjeraju .A parkiranje idiotsko pod prozor .Radi li vmc dalje .

ne znam, spolja je oronuo a ja nikada nisam bio unutra. deluje mi da se iza pomalo pompeznog imena krije nesto slicno ambulanti.. mozda gresim

То би сада после "реформи" требало и да јесте здравствени центар у оквиру ВМЦ Славија, али у односу на њега изгледа готово као Интерконтинентал..
Био сам унутра, на Цераку само једном и то прилично давно, али се сећам занимљивог изгледа у односу на безличне нпр. ВМЦ Славија или ВМЦ Карабурма. Чак мислим да је једно време био и угашен, поред осталих, па се на ВМЦ Славија код лекара опште праксе чекало у реду испред зграде од 05 ујутро, па до поподнева а када пошаљу на специјалистички преглед на ВМА по пола године..

posto ga vec spominjemo u ovoj temi obecavam da cu ga slikati kad bude lepse vreme i okaciti slike. zanimljivo koliko sam se iznenadio kad sam video par fotografija iz vazduha. iz vizure pesaka ceo taj deo mi je oduvek izgledao savrseno uklopljen sa okolinom dok sad vidim da odozgo izgleda kao hangar bacen medju zgradice

ВМЦ је Војно медицински центар или ти војни дом здравља и сви ВМЦ-и у граду и у осталим градовима Србије, а и сам ВМА, припадају Управи за војно здравство.

Dobar dan u kucu, da ne kazem forum. Zahvaljujem direktoru na fotografijama maketa Ceraka, jer zivim na Ceraku, u Vinogradima. Slazem se da je jedno od najlepsih i najzelenijih naselja u Beogradu, ali... Vise nije ono sto je bilo. Nije se vodilo racuna, staze unutar naselja su propale kao sto polako propadaju i fasade, mnogo starosedelaca vojnih lica je ili pomrlo ili se odselilo, ili su njihova deca prodala stanove i doselili su se neki drugi ljudi, i pocelo je lomljenje ulaznih vrata u zgradama, pretvaranje ulaza u djubrista, unistavanje interfona, razbijanje sijalica... Ali jos uvek je podnosljivo. Najveci problem je nedostatak infrastrukture, posebno u Vinogradima, jer nijedna od tri male prodavnice ne radi posle 21h, i za sve se mora ici na Vidikovac. Preko dana je ok, imamo dva maxija, a i pijaca Vidikovac je na 10 min hoda, novi vrtic, mnogo zelenih povrsina, cist vazduh, pticice koje pevaju ujutru...
Ne gradi se nista drugo, jedino su u ulici Zmijica koja ide pored Vinogradskog venca i kojom ide bus 52, rascistili bagerom deo sikare, pa ce mozda tu nesto da nikne, ali niko ne zna sta.

Primetih juce te aktivnosti. Mislim da tu "sikaru", neuredjenju povrsinu koja tako stoji jos od kad se naselje izgradilo konacno uredjuju. Pretpostavljam da se za sada nista nece graditi jer vidim da sav taj sut skidaju do nivoa zemlje, a da pojedina, divlje izrasla formirana stabala drveca sporadicno ostavljaju da rastu, dakle pretvaraju je u neku vrstu uredjene zelene povrsine kao sto je trend unazad u vecem delu grada, pogodovo u NBg blokovima. Po GUP-u taj prostor treba da sadrzi "sportske sadrzaje".
U samom naselju kao i okolini je zabranjena svaka gradnja, cak postavljanje privremenih objekata jer je naselje pod zastitom kao spomenik kulture.
Naselje i same zgrade se jos dobro drze, iako je proslo skoro 30 godina od izgradnje. Neodgovornost nadleznih kao i samih stanara je uzrokovalo trenutnom stanju. Koliko se secam za tri decenije u naselju su jednom ofarbane klupe i to u Cerskom vencu a postojeci namenski mobilijar je u par navrata menjan primitivnim, pre svega mislim na ljuljaske i klupe i djubrijere.
Inace naselje je prvo u Beogradu imalo KTV svojevremeno i lokalni kanal C. Sto se mene tice Cerak Vinogradi su i dalje jedno od nejlepse zamisljenih i uredjenih naselja u Bg. Mozda sam pristrasan jer zivim u istom.

Koliko sam primetio, u Vinogradima su zamenjene sve klupe i ofarbane u zeleno, mislim na one oko igralista za basket, i na mini igralistu kod stanice Zapadno susedstvo, a tu su i ljuljaske zamenjene. Hvala za info.

Лијева страна Јабланичке улице на Цераку (или је ипак Жарково у питању) у смеру од Ратка Мировића ка Ибарској магистрали је пуна мањих симпатичних зградица од црвене цигле.. зна ли ко којег је то архитекте руку дјело?

KiD":1ua1xc89 je napisao(la):
Delija":1ua1xc89 je napisao(la):
Блок 72, Нови Београд - архитектура и урбанизам 21 века у изведби српских стручњака

untitled.jpg

А и ова два зелена остврцета лево су већ виђена за градњу.

Иако је ова тема отворена за дискусију о развоју БГ урбаног простора мислим да се ово треба наћи овде као подсетник где смо после толико добрих планова и идеја завршили и како се данас скрнави Нови Београд.

Da, i ja ovo uvek dajem za primer najgoreg do sada. Slom civilizacije i mracno doba.

Са све смрдљивим зградама.

Најскупљи пашњак у Београду

Нико се не сећа пашњака у Скерлићевој 20 на Врачару који је последњих година преименован у градско грађевинско земљиште, а где је више инвеститора подигло четвороспратницу, међу којима је и некадашњи министар Драган Шутановац

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... du.lt.html

Vrh