[YouTube]http://www.youtube.com/watch?v=BeF-3PIyk7A&feature=youtu.be&t=441[/YouTube]
^^^Nisam bio siguran gde ovo da stavim ali mislim da je ovde najprikladnije.
Radi se o modifikovanom delimicno realizovanom planu Istocnog Vracara izmedju ulica Jovana Rajica, Zicke, Vojislava Ilica i Juzog Bulevara sa planom prosirenja ulice Grcica Milenka. Od 14 solitera izgradjeno je tri i po puta manje - 4 kao i nekolicina niskih lamela dok je ulica Grcica Milenka ostavljena kao obican sokak.
Da li nije bilo sredstava za tako veliki poduhvat ili je nesto drugo posredi ja ne mogu da odgovorim ali neko upuceniji sigurno moze. Nisam nasao nikakve planove u casopisima, na internetu. Ako neko ima vise informacija slobodno neka ih podeli sa nama. Pritom ne mislim na GUP nego na plan Istocnog Vracara.
I sada kada smo svedoci akcije Ne Da(Vi)mo Beograd treba razmisliti o posledicama pasivnosti javnosti prilikom konstantne i nekontrolisane degradacije urbane sredine pretvaranjem grada u nehumanu zabetoniranu nabacotinu niskih golubarnika.
Kada cujem da neko kaze kako oni soliteri na Vracaru kao da su sa Marsa pali zeludac mi igra. To stoji u postojecoj formi ali da se neko vise potrudio da se plan realizuje makar 50% od planiranog takvog misljenja ne bi bilo. Jednostavno bi pretvaranje starog dela grada u novi bilo izvrseno, u manjem obimu doduse.
Kada vidite sta se sada gradi u tom delu grada (kao u bilo kom drugom) svakom iole racionalnom coveku treba momentalno da pripadne muka koja izaziva povredu covecnosti ali i podstice neopisiv bes prema onima koji su direktno ili indirektno odgovorni za danasnju situaciju.
Evo kako sada ta nakaza od grada izgleda:
https://www.google.com/maps/@44.7943766,20.4887999,861m/data=!3m1!1e3
U Bezanijskim Blokovima je razmak izmedju zgrada 60m (visina 18-spratnice) tako da bi i na Vracaru bio toliki ako ne i veci. A sada? Da bacite jaje ne bi se razbilo.
Da se nadovezem na jednog komentatora u vezi sivila. Ne vidim o kakvom je sivilu rec kada su sve zgrade zapravo bele te su kao takve daleko prijatnije za oko od Tiranizovanih cevrti koje danas srecemo.