Енергопријект је 1.11.2021. почео изградњу станова у низу на самом ободу насеља Бежанијска Коса, на плацу поред окретнице 74/75, тик уз ромско нелегално насеље. // Магеланова, Колумбова, Срђана Алексића
Блок 24 на Бежанијској коси се не налази поред привремене окретнице линија 70, 74, 75, и не налази се тик уз циганско нелегално насеље. Тик уз циганско насеље и тик уз привремену окретницу су блокови 2 и 3, који су одавно изграђени. Блок 24 је удаљен неких 300 метара од привремене окретнице и тог нехигијенског насеља.
Cigani, živa muzika 24h, konstatno loženje svih vrsta toksičnih materijala, kao i jedina pristupna saobraćajnica koja je dobar deo dana paralisana. Malo je 2700 e za to, trebali su da zaokruže na 3000 e
Како мислиш „...као и једина приспупна саобраћајница....“ !?
Ово је одличан пример како искористити парцелу на најлошији начин и минимизирати простор за рекреацију, зеленило, игралишта и сл.
По мени овакви пројекти не би смели да добијају дозволу; да се крче шуме ради градње нових квадрата док се огромне слободне површине попуњавају стамбеним зградама габарита мегамаркета. Исто би могло да се постигне са 2 солитера и све около претвори у терене, вртове, игралишта итд. Тад би можда и било вредно 2700 евра
Ако сам те добро разумео, кажеш да су се и овде крчиле „шуме“ ради градње нових квадрата. Овде у блоку 24 на Бежанијској коси, нису крчене шуме, него су крчена самоникла дивља и кисела растиња.
Биће овде зелених површина, укупно око 3800м² (30%) од укупне површине за градњу. Биће и разноразног мобилијара, справа за вежбање, у сваком случају много боље и здравије, него што је сада у пренатрпаном блоку 65, где и нема зелених површина.
Али Петица је на фином месту у поређењу с овом локацијом на 400 метара од гробља и на самој граници са Лединама.
Мада има сличности... Код Петице не може да се дише од дима од роштиља и прашине, а овде неће моћи од комшија Рома који свако вече пале неко ђубре или ко зна шта већ...
А шта фали то што је на 430 метара од гробља? Па будући станари и неће видети гробље јер су испред блокови 1,2, 3, 4, 5 и 6. Па шта онда да кажу људи који живе у кућама тик уз Старо Бежанијско гробље или људи који живе у зградама које су на релативној удаљености од Грчке улице и чији станови гледају на Ново Бежанијско гробље. Шта да кажу људи који живе тик уз Ново гробље или тик уз Централно гробље.
Ја станујем у блоку 19, и моја зграда је удаљена од гробља 370 метара. Исто не видим гробље од зграда из блокова 17 и 18, а и од зграда из блокова 14 и 15. Док нису биле изграђене те зграде, видео сам гробље и није био никакав проблем. И гробља су део нашег живота, зар не.
Проблем јесте дим од нехигијенског насеља, а шта мислиш како је тек станарима из зграда у блоковима 2 и 3, које су буквално/тик преко пута тог циганског насеља?
Све ће то да се реши када се они иселе, тј. када их иселе, а то ће бити, како сада ствари стоје, негде током 2024 или 2025.године, када би требало да почне да се ради саобраћајница Т6!
Na spoju Gandijeve i LJubinke Bobić je sličan problem sa ciganima, i naravno bila je klasična priča videćete vi samo da država tu napravi stanove ima da lete. Stanovi nikoše cigani ostadoše, tačnije još su se i proširili (porasla vrednost naselja). Tako će i ovde da bude.
Станујем релативно близу (500 метара) тог циганског насеља. То циганско насеље се није проширило, никла је само једна кућица од блокова, пре четири године ! На том месту где су цигани, значи на раскрсници-почетку и крају четири улице, Гандијева-Партизанске авијације-Љубинке Бобић-Бежанијских илегалаца, а и на почетку Исмета Мујезиновића, треба да се гради још једна зграда. То је плац од г.п. Напред и то ће се радити, кад-тад. Јесу ту проблем цигани, али је проблем и у једном староседеоцу (није ром), који има плац (није велики) између цигана и оне прве Напредове зграде, гледано од цигана. Он је скоро, прегодину и нешто оградио свој плац жичаном оградом, довукао неку стамбену кућицу на точковима (нешто слично оним грађевинским контејнерима), реновирао је-подигао коси кров и ту станује! Мада на том плацу има још једна стара кућица. Знам да су га станари из те зграде пријављивали, долазила је комунална полиција (имам негде слику), али не вреди ништа-приватан плац.
Чак мислим да има још један староседелац ту, али то сигурно боље зна наш члан @Белка.
Zbog cega je problem groblje na 400m? Po meni, to je prednost danas. Groblje na toj strani je garancija da u buducnosti nece doci do ekspanzije naselja, zidanja novih zgrada na toj strani te samim tim stvaranja guzve u kraju, parkiranja po trotoaru...
Problem definitivno jeste nehigjensko naselje, koje tu jeste privremeno i bice iseljeno kada se bude radila T6 saobracajnica.
Po meni, ovo je lokacija za buducnost. Aerodrom na 10 minuta, autoput Milos Veliki 5 minuta, autoput Beograd-Nis 10 minuta
Управо тако како си рекао/написао. То су све предности.
Ledine i loženje na 100m. Ne znam da li si nekad prolazio pored takvih naselja sa puno kuća gde se u dosta loži.
Taj problem neće biti rešen u narednih 10 godina sigurno
@Астродуле, иза моје зграде у блоку 19 где станујем, и сам знаш, а ту је сад и „Плато Бежанија“, су све индивидуалне куће, ткз. насеље за пољопривреднике, ту је баш и @Белка и сви се они греју ложењем, како ко, неко, дрвима, угљем, пелетама, клиповима кукуруза, старим уљем, струјом,... И ја осетим зими, дим и загушљивост, али то прође јако брзо, поготово кад дуне кошава, а да будем искрен више и не обраћам пажњу на то, с временом се и навикнеш.
Meni samo nije jasno kako je ovo blok 24? Ili blok 24a? Nikakvog smisla nema.
Блок 24 је подељен на два блока Блок 24А и блок 24Б. То је интерна подела од стране Енергопројекта, због две целине зграда. По средини блока ће их "делити" ново изграђена Балтичка улица.
Verovatno Bežanijska kosa ima svoju internu podelu na manje blokovske celine unutar postojećih oznaka NBG blokova. Cenim da više o tome znaju Gaga i Astrodule.
Verovatno je tako. Ne znam ko je imenovao blokove na Kosi (ili u BnV), ali to je za mene kao matematičara / programera urađeno katastrofalno jer imamo poklapanje sa već postojećim brojevima.
Па овако, насеље Бежанијска коса, као што знамо, је подељена на три месне заједнице, а свака од м.з. је подељена на блокове. Прва м.з. је подељена на два блока, на блок 49 и блок 60 и то су ознаке блокова доњег дела Новог Београда. Преко пута (улице Партизанске авијације) је и блок 51 где су углавном пословни објекти, а последњих 10 година су почели да се граде и стамбене јединице (три коцке, станови у низу, двојне куће, лукс 51).
Друга м.з. има седам блокова, а трећа м.з. има 25 блокова. Ево једног приказа насеља Бежанијска коса са месним заједницама и блоковима у њима. Цртеж је из некадашњих дневних новина Експрес Политика (ми старији се сећамо тог дивног листа), објављен негде средином деведесетих година.
Када ниво просторне свести грађана/тржишта дође на тај неки минимални ниво.
Овај пројекат је по мени најбољи кандидат за лошу продају а можда и снижавање цене и први весник стабилизације а можда и корекција тржишта.
Притом, заиста не знам ко би у овој махали при чистој свести купио стан у приземљу овог комплекса. Ем је локација крајње дестимулисајућа за тако нешто, ем ми генерално последњих деценија немамо ту културу становања "на улици".
Слично су говорили и за станове у низу, исто од Енергопројекта, ту баш преко пута у блоку 23, шест посебних зграда (
https://www.google.rs/maps/@44.8084...n8kzGxo38mUBmfJpxcvw!2e0!7i13312!8i6656?hl=sr ). Станови планули очас посла, а то је било негде "2013/2014.године. Ту је онај чувени парк „Приватно власништво“
https://www.google.rs/maps/@44.8080174,20.3654991,640m/data=!3m1!1e3?hl=sr . Кад се заврши са градњом у овом 24. блоку, Енергопројект ће почети да гради и станове у блоку 22.
Остало написано не бих коментарисао, није вредно пажње.