Šta je novo?

Дечији вртић на Бежанијској коси (Грчка улица)

Godina 2011 bitna za Bezanijsku Kosu, sad se mozemo osecati gradjanima Beograda doduse 2kategorije. Do skoro smo bili brdo sa zgradama, samo smo imali pijacu, apoteke i pekare.
Sta treba da se desi da renoviraju terene za kosarku i tenis na 11 aprilu?
 
Zdravo urobote! Ovo pitanje je namenjeno iskljucivo vama ali mislim da bi se sve mame slozile sa mnom. naime, moje dete treba da krene u ovaj novi vrtic. Ono sto me zaista brine jeste sto ne vidim na koji nacin ce biti resena hladovina leti.
Da, zasadjeni su drvoredi, ali dok oni ne stasaju da zaista vrse svoju funkciju (hlad i odeljivanje vrtica i skole od groblja) proci ce vise godina.
Steta bi bilo za ovakvo jedno zdanje da ima ovako veliki propust.
Molim vas da mi ukazete da gresim. U protivnom apelujem na roditelje da pisemo peticiju i trazimo postavljanje nekog panoa, nadstresnice, zida ili vec cega. Ne mogu da se pomirim da ce deca po lepom vremenu zbog prejakog sunca morati da borave u ucionicama.

Hvala vam unapred na odgovoru.

Inace, Gago, hvala vam sto ste pokrenuli ovu temu. Ja vec dugo ceprkam po Internetu trazeci bilo kakvu vest, ali uzaludno. Obigravam i oko vrtica u pokusaju da ponovo vidim tablu i podsetim se projekta, ali posto su tablu izmestili iza gradjevinarskih kucica, u blato, to je postalo nemoguce.
 
@Љупка, па не треба да обиграваш око вртића и тражиш таблу са цртежима вртића, све ти је овде на форуму, као на тањиру, на овој подтеми на почетку. Сликао сам те табле где има и краћих објашњења и о грејању и хлађењу вртића, а написао сам и у самом тексту, па можеш натанане да прочиташ. Можда ти је, док си читала, тај део промакао пажњи.

Не треба да бринеш за хладовину и како ће се лети деца расхлађивати у просторијама вртића. Неће им бити вруће иако неће бити клима уређаја, а ни дрвећа близу да им прави хладовину. Користиће се подземне воде за грејање и хлађење просторија вртића или како се то стручно каже "коришћење хидрогеотермалне енергије за грејање и хлађење самог вртића". Подземне воде са дубине од 72 метра ће се црпети снажним пумпама из извора (бунара) који је у дворишту вртића, а топлотним пумпама ће се та вода грејати или хладити. Све те инсталације су у самим зидовима вртића. Значи неће бити централног грејања ни клима уређаја, а још што је битније, нема пропуста у градњи овог објекта, као што си ти навела.

Једино што не знам, то је какав је квалитет градње, мада у њега не сумњам, али не бих волео да се понови оно што се десило за већ постојећи вртић „Врабац“ овде на Бежанијској коси у првој месној заједници, који је шест месеци након отварња, почео да прокишњава у обимним количинама, па је то заташкано на нивоу града. Ипак је овај нови вртић, предизборни вртић :D, таман посла кад би се тако нешто десило :rolleyes: !

Дрвеће које је посађено и које још треба да се посади, неће штитити децу од сунца и да им прави хладовину, јер је оно ипак удаљено од саме зграде, штитиће „погледе“ према гробљу, а тако је и са дрвећем у комшијској основној школои. Али док то дрвеће не порасте проћи ће доста времена, а хтели или не, мораће се навићи на то. Уосталом како је дечици и васпитачицама у оном вртићу у улици Игњата Јоба у насељу Браће Јерковић, тај вртић је још ближи гробљу (Централно гробље) !
 
Dragi Gago, hvala na pojasnjenju. Procitala sam sve tekstove na forumu pa mi je jasno o cemu se radi. Pozdravljam arhitektonsko-gradjevinske novine od sveg srca. Ja sam dete urbanista. Ipak, drvece ispred groblja nema primarnu funkciju da spreci pogled na groblje. Ja ga iz Vespucijeve gledam s prozora i lepo mi je, pogotovo kad zalazi sunce. Ne, drvece treba da spreci sirenje nehigijenskog vazduha.

A sto se prohladjenih ucionica tice, nisam za pravljenje vestackih uslova. Mislim da je deci korisno da vreme provode napolju koliko je to realno (leti ih pustaju do 10 h i od 16 h - bar u ,,Petlicu'' u koji sad ide moja cerka), ali ce im faliti hlad. U nekim zabavisnim dvoristima vidjala sam pecurkice, kucice i sl. pod kojima deca mogu da se sklone od sunca i nesmetano igraju.

Meni se sam objekat dopada. Koliko vidim dok prolazim kraj njega, u dvoristu su vec postavili penjalice, tobogane, tartan. To je sve super. Ipak, volela bih da je autor projekta porazmislio i o problemu koji pominjem ja i ostale mame s kojima sam razgovarala, a cija deca treba da predju u novi objekat.
 
Још мало па готово ! Још месец дана до отварања новог вртића, а чију градњу смо упорно пратили. Ево нових слика споља и изнутра објекта и краћих објашњења.

Захваљујући човеку на слици прошао сам кроз цео вртић, дозволио да сликам и дао ми је одређена објашњења за сам објекат за оно што је интересантно да се зна. То је иначе гос. Марко Остојић, технички директор и одговорни извођач радова грађевинског предузећа „Златибор-Градња Београд“ а.д. На рендер табли, која је на почетку ове теме, се налазе и његови подаци. Он је иначе редовни посетилац нашег форума и кад сам се представио и уз објашњење зашто желим да сликам, само се пријатно насмејао и без икаквих проблема дозволио да сликам шта желим.
Кад смо већ код те слике да и почнем од ње. Та просторија је сала за физичко васпитање која може да се подели са акустичном завесом на слици, на две просторије, а кад је то потребно.

image hosting jpg

У салу за физичко васпитање може да се уђе и из овог ткз. атријума који служи за лаке гимнастичке вежбе (и игру) дечице на отвореном. Под је наравно гумиран, а атријум се налази код главног улаза у вртић и окружен је самом зградом, практично је у средини вртића.

upload images

Атријум за вежбање гледано са првог спрата.

free image hosting

Све просторије за боравак дечице су светле и простране. По одокативној методи, заборавих да питам гос. Остојића за квадратуру :rolleyes:, али сигурно просторије немају испод 40 м². Поред тога што имају велике прозоре, између самих тих просторија су стаклени зидови. У сваку просторију са децом може да се уђе тек кад васпитачица са унутрашње стране отвори врата помоћу одговарајуће тастатуре која се налази на зиду поред врата.

free image hosting

image hosting gif

image hosting jpeg

Свака просторија има свој мокри чвор, а он опет зависи од узраста дечице која ће бити у просторији и намене саме просторије за ту децу. Један од мокрих чворова за јаслени узраст деце (кадица за купање, трокадер и мали лавабои):

jpg image hosting

Сви ходници и у приземљу и на спрату су светли и имају велике стаклене површине и покривени су видео надзором.

image upload

image hosting gif

Вртић има своју кухињу која тек треба да се опреми свом потребном опремом и елементима за припрему и кување хране

upload images

gif image hosting

gif image hosting

jpeg image hosting

Сва храна за дечицу ће се допремати на спрат помоћу овог лифта

png image hosting

Као што је раније речено, из подземних бунара се црпе подземне воде помоћу пумпи која ће служити за грејање и хлађење свих просторија у вртићу. У питању је отворени геотермални систем коришћења подземних вода где ће се топлотним пумпама загревати подземне воде чија је температура пре загревања, 16 до 17⁰ Ц.
Вода ће се такође догревати и са два соларна колектора који су на крову вртића и сваки има седам панела. Грејање целог објекта је системом подног грејања, а хлађење објекта се врши са плафона у свим просторијама.
На слици је место где се налази бунар за подземне воде и он је уз ограду према Грчкој улици.

png image hosting

Срце објекта је ова клима комора за вентилацију ваздуха у целом објекту, убацивање свежег и избацивање загађеног, а повезано је све на систем плафонског хлађења објекта. Такође, што је јако важно, помоћу ове клима коморе врши се и јонизација ваздуха у целом вртићу.

image hosting jpeg

Цео систем се контролише рачунарима и аутоматски се систем зауставља за неку од просторија, кад се у њој отворе врата или прозор. Буквално се из једне просторије рачунарима контролише све, од грејања, хлађења, светлима, видео надзором, итд.
На свим прозорима су тонирана трослојна стакла, а простор између стакала је напуњен гасом аргон за спречавање одвођења свежег ваздуха, одржавања одређене влажности просторија, а наравно и за заштиту од буке.

Соларни колектори на крову вртића, прва два са леве стране, се користе за догревање воде, а први колектор је за производњу струје. Овај соларни колектор који је снаге 3,2 киловата, произведену струју дистрибуира ЕДБ-у, а они је после враћају вртићу у оној количини која је потребна објекту. Овакав систем је иначе регулисан законским актима.

jpeg image hosting

Ове на слици профилисане греде (!), има их укупно седам, служе за провођење акумулиране соларне енергије и загрејане воде.

image host

Све сијалице у објекту и изван њега су штедљиве сијалице, а споља су и такозване „лед“ штедљиве сијалице.
Са техничког и грађевинског аспекта, овај објекат спада у „паметну зграду“.

У дворишту иза вртића, а према улици Неде Спасојевић, се налази полигон са саобраћајницама и семафорима. Ту ће дечица да се обучавају, од малих ногу, основним саобраћајним правилима и понашању. Постављена су четири соларна семафора, два за „возила“!, и два за „пешаке“. Ови соларни семафори су домаће производ предузећа ДМВ из Ниша (www.dmv.rs). Саобраћајнице треба још да се обележе са пуним и испрекиданим линијама и пешачким прелазима и дечица ће ту да возе бицикле, ролере, тротинете и остала возила на педале или акумулатор.

jpeg image hosting

image hosting

Овај улаз/излаз у двориште вртића из улице Неде Спасојевић је био мало проблематичан-споран и није био предвиђен пројектом. Група грађана из околних зграда је тражила да се он не гради (пробије) јер је требало посећи два платана. То је ипак урађено, а сечење платана односно накнаду за сечење и уништење платана ЈКП Градском Зеленилу је платио инвеститор, односно Град Београд-градска управа града Београда, секретаријат за дечју заштиту. Иначе постоји и улаз у двориште вртића и од стране Грчке улице, али не директно из те улице.

image hosting gif

Од стране улице Марка Ристића, је такође још један улаз, а служиће за возила за допремање.

jpeg image hosting

Поглед са платоа вртића према Грчкој улици и Бежанијском гробљу

hosting images

image host

gif image hosting

Предње двориште вртића са мобилијаром за игру дечице. Битно је да ни једна просторија са дечицом не гледа према новом Бежанијском гробљу.

image hosting jpeg

png image hosting

jpg image hosting

"Главна" улица кроз објекат вртића иде од Грчке улице до улице Неде Спасојевић

gif image hosting

Отварање овог вртића је предвиђено у првој половини априла, а лично мислим да ће то бити баш 11. априла. С обзиром да вртић припада Предшколској Установи „11 април“, а то је и дан оснивања ове ПУ, то ће бити као неки симболичан датум, www.11april-nbgd.edu.rs

Име вртића још није одређено, а вероватно ће име дати самa дечица која ће бити у овом вртићу.

Интересантно је и то да ће овај вртић да служи и као ЦПН, односно „Центар за промоцију и популарисање науке и технике“ међу децом предшколског узраста http://www.cpn.rs/aktivnosti/cpn-u-decjem-boravku/
 
fantastično. mnogo bolje nego kad smo mi bili deca.

nadam se da će moje dete ići u neki ovakav vrtić.
 
Slike su super, svaka čast!
Žao mi je samo sto su oštećeni svi ivičnjaci oko vrtića, dobro možda ima jedan čitav.
 
MilisaV":2px74csj je napisao(la):
fantastično. mnogo bolje nego kad smo mi bili deca.

nadam se da će moje dete ići u neki ovakav vrtić.
Милисаве, пошто живиш у Чика Мишковом насељу :D, твоје дете ће ићи у овакав вртић. Већ ове године треба да почне да се гради овакав вртић у твом насељу. Мислим да је већ и расписан тендер за градњу.
 
Prvi put u zivotu bejah na bezanijskoj kosi pre neki dan,sestric mi je imao trening u toj novoj skoli pa sam za to vreme imao vremena da izvidim kraj a izmedju ostalog i vrtic.

Sve mi se svidja oko vrtica ovako spolja,jedino bih sugerisao da ofarbaju ogradu u neku veseliju boju.

Sto se tice osnovne skole,super je,ali se da primetiti da je koriscen los materijal,sto se pogotovu vidi kod plocica koje su vecinom ispucale,pogotovu na ulasku u salu i sahtovima u dvoristu koji su vec svi izrdjali a skola radi tek jedno polugodiste.U skoli su i neka vrata montirana koja su proizvedena 2001 godine i vec imaju rdju po sebi sto mi govori da je i na enterijeru stedjeno,naravno to se sada ne vidi ali se plasim da ce za neku godinu to biti drasticno.

I to sto je prekoputa groblje je malo sumorno pa bih dok ne poraste drvec stavio makar i reklame samo da deca ne gledaju u groblje.

Sad je red na roditeljima da ukazu na te probleme i da ne dozvole da se to ponovi u vrticu.

Gago,da li je isti izvodjac radio i vrtic i skolu?Vidim da su iste ograde pa mi tako izgleda.
 
Вучко, није исти извођач радова у питању.

Основну школу "Драган Лукић" је градило грађевинско предузеће Градитељ-Београд а.д.

Вртић или како се званично зове Комбинована дечија установа "...?..." гради грађевинско предузеће Златибор-Градња Београд а.д.
 
Sajt grada kaže 17. aprila:

Среда, 11. април 2012.

Ускоро нови вртић на Бежанијској коси

Тик уз новосаграђену Основну школу „Драган Лукић” на Бежанијској коси, становници овог насеља ускоро ће добити и нови вртић, који ће моћи да прими 252 малишана од јасленог до предшколског узраста. Завршне радове на изградњи ове дечје установе, која би требало да буде отворена 17. априла, данас су обишли градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Београда Александар Антић са сарадницима.

–Политика града Београда је јасна. С једне стране град помаже онима којима је помоћ најпотребнија, укључујући најстарије и социјално угрожене категорије становништва, а с друге стране водимо рачуна о најмлађима – деци, мајкама и породиљама. Таква политика се показала као будућност Београда и тако ћемо радити и убудуће – истакао је Антић и подсетио да је у претходне три и по године у Београду изграђено 37 нових вртића.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је подсетио да је на месту новог вртића и нове школе до пре годину дана била само ливада.

Нови вртић је површине 1.886 квадрата и има вишенаменску салу, опремљену кухињу и перионицу, као и атријум који је пресвучен тартан подлогом за безбедну игру деце. У дворишту је осим љуљашки, клацкалица и пењалица, постављен и саобраћајни полигон како би се деца од најранијег узраста научила безбедном понашању у саобраћају. У делу дворишта налази се и брдашце прекривено травом, које ће током зимских месеци служити као санкалиште.

Градски архитекта Дејан Васовић напоменуо је да je нови вртић први од пет објеката који се граде на основу архитектонско-урбанистичких решења која је град изабрао путем јавног конкурса. Осим занимљивог и модерног изгледа, у вртићу на Бежанијској коси посебна пажња посвећена је примени мера енергетске ефикасности и коришћењу обновљивих извора енергије. За грејање односно хлађење користи се енергија подземне топле воде и енергија сунца, чиме вртић постаје потпуно независтан од прикључка на електране.

У објекту постоји одређени број соларних колектора, као и екран на уласку у обданиште који приказује добијену количину електричне енергије и смањену количину емисије угљен-диоксида. У оквиру васпитнообразовног рада, вртић ће имати мини научну базу, где ће деца предшколског узраста истраживати природне појаве. Објекат је опремљен инсталацијама видео-надзора и интерне комуникације у циљу безбедности деце која бораве у њему.

Вртић су обишли и градски менаџер Александар Бијелић, градски архитекта Дејан Васовић, председник општине Нови Београд Ненад Миленковић, директор Агенције за инвестиције и становање Марко Благјоевић и секретарка за дечју заштиту Љиљана Јовчић.

Izvor: Grad Beograd

Ima i foto-galerija na sajtu grada, ali na svim fotkama su u prvom planu Đilas i Antić, te se tek malo od izgleda vrtića može videti. Evo linka.
 
Хомере,
наравно да су Ђилас, Антић, Јовчићка и директорица ПУ 11 април у првом плану, па ко би у оваквим случајевима и био у првом плану, сигурно не вртић ! Морао сам да будем мало саркастичан.
Да, вртић почиње са радом одмах после Ускрса.
 
Majka moja koja je vaspitačica komentariše među koleginicama kako je stterilno i sve na dugme :laugh:
 
Па Лаки да је све на дугме јесте тачно, али не и баш стерилно. Надам се да је и твоја мајка приметила и неке недостатке у вртићу ! Нисам хтео о томе раније, али ево само један од недостатка.

Јесте да су свих 14. просторија (соба) за боравак деце светле и простране, са подним грејањем и кад се уђе у њих са леве стране су тоалети, а са десне су гардеробе. Ту је и тај недостатак што је гардероба за одлагање одеће и обуће деце у самој соби, што баш и није по правилима. То значи да ће кад буду родитељи доводили децу морати да улазе у саму собу где деца бораве ! Колико знам родитељи не могу да улазе у те собе, а овако ће морати. Шта кад дође рецимо одједанпут троје-четворо родитеља са децом, па не може васпитачица сама да спреми одједном толико деце. Гардероба је требала да буде испред соба, као што је у осталим вртићима, где су родитељи сами пресвлачили своју децу.
 
I poceo je novi vrtic da radi. Na trku, na juris, ali poceo je.
Super je sto je nov. Super je sto je lep, ali nevolja je sto su grupe prevelike - 47 dece u jednoj prostoriji u kojoj se igraju, jedu i spavaju!!
Kako li je ovaj projekat prosao tehnicku kontrolu?!
 
Pa mora djilas da obezbjedi svu djecu prije izbora.Nego gago sta se desava sa domom zdravlja jeu li odustali od izgradnje posto je nesto sa vojskom napravljeno :|
 
ljupka":rn4f60i9 je napisao(la):
I poceo je novi vrtic da radi. Na trku, na juris, ali poceo je.
Super je sto je nov. Super je sto je lep, ali nevolja je sto su grupe prevelike - 47 dece u jednoj prostoriji u kojoj se igraju, jedu i spavaju!!
Kako li je ovaj projekat prosao tehnicku kontrolu?!

Капацитет вртића је 250. деце, а пошто има 14 соба, требало би да буде 18. деце по соби. Пошто се увек прима много више, а ето Љупка је видела да у једној соби има 47. деце, израчунајте сами колико деце се прима преко капацитета или ти преко везе !!!!!
 
Nepopravljivi optimista":ccsgio0e je napisao(la):
Moze neka fotka komlet zavrsenog vrtica ili da biciklam u tom pravcu:)
Ма може, само да нађем мало времена, пошто сам се у последњих месец дана посвађао са њим (временом) :D
 
belka":14x423x0 je napisao(la):
Gago, jeste da je ovo malo van teme, hteo sam da prokomentarisemo u okviru Neimarove zgrade u Nedeljka Gvozdenovica otvorena su 3 lokala ako se ne varam. Jedan je kladionica, drugi je servis za hemijsko ciscenje i peglanje i treci je kafic Olimp. Rekao si svojevremeno da si cuo da ce biti otvorena 2 kafica, pa sam misliu da li znas gde ce biti taj drugi, da li na ovom drugom cosku zgrade koji gleda ka pijaci ili negde u sredini objekta. Sa ta dva kafica, ul Nedeljka Gvozdenovica postaje kljucna za ovaj deo B.kose. Imacemo ih ukupno 5, sa ona dva u crvenoj zgradi Energoprojekta i Trojom u onoj poslednjoj zgradi sa leve strane ulice. Mislim, da za nas lokalce je to interesantan momenat, jer se puni taj komercijalni i poslovni sadrzaj u tom kraju, koji bi trebao da se zaokruzi u nekih 3-5 narednih godina.

Гага":14x423x0 je napisao(la):
Белка, да треба да буде отворен и други тај кафић, а као што си и рекао, кафе бар "Олимп" (већи је и са дограђеном галеријом) је отворен пре неки дан. Наравно знам лично и власника Олимпа, то је комшија из моје зграде, а он је и власник тог другог мањег простора где треба да буде тај мањи кафић. То је онај простор одмах до тог већег кафића са дограђеном галеројом, а један део тог мањег простора гледа на Макси тј. на улицу Матије Вуковића, а други део гледа на Веспучијеву.

Е сад, комшија размишља да сруши зид између великог кафића и малог будућег кафића и једноставно их споји. Мислим да му је то сад идеја водиља. Такође тамо где је улаз у гаражу, имаш оних седам паркинг места и видео си да су три означена са црвеном бојом, а четири са жутом, е тих седам паркин места је он исто купио, а хтео је и остала која су тамо исцртана, али му ови из грађевинске фирме "Неимарв", нису дали.

Како ми је комшија рекао, планира да на пролеће надкрије тих седам паркинг места и направи плато за башту за кафиће/кафић !!! Ух баш ће лепо бити оним станарима изнад тих кафића/тог кафића. Ево слика тог дела зграде где су ти кафићи, а сликао сам пре него што је комшија почео да сређује простор(е).


Иначе он у нашој згради има и локал где је спа центар "Олимп".

На другом крају те зграде где комшија има кафић/кафиће, онај ужи део који гледа према пијаци, а у ком ће бити хотел, тај велики локал ће бити колико знам, ресторан од самог хотела !
Она коцкарница иначе, као што знаш има два улаза, и из Недељка Гвозденовића и Веспучијеве, а мало ми је сумњиво, да ли је коцкарница удаљена више од 200 метара (ваздушне линије) од нове основне школе !!!

Да наш крај се полако попуњава са објектима и добија неку целину, још само да "пробију" Грчку улицу, па да онда моју улицу Недељка Гвозденовића претворе у једносмерну, како је иначе и планирано и да мало одахнемо од буке. Пре неки дан сам чуо да ће по пробијању Грчке улице, пребацити линију 72 да иде том улицом, тако да ће та линија од "пењања" на Б. Косу улицом Николе Добровића, продужити даље Марка Челебоновића, па лево скретање у Норвешку па насавити право Грчком улица и даље онда Сурчинским путем. То би исто било јако добро, јер како кажу то је и основни разлог што је 72-ка пребачена да иде преко Бежанијске косе.

Их, још да се заврши Дом здравља код пијаце, па онај мотел баш близу тебе и иселе коначно Цигане из насеља "Бежанијско Дедиње :rolleyes: "!!!, да могу путари да заврше коначно и улицу Љубинке Бобић и да грађевинци почну да граде зграду где је сад то нехигијенско насеље.

belka":14x423x0 je napisao(la):
Gago matori, uvek me obradujes vrhunskim informacijama. Kako se ono kaze na Beobuild-u - pluscina za tebe ko vrata. Znaci tako stvari idu sa kaficima. Nekako mi malo bezveze da budu kafic do kafica, logicnije je ovo da bude jedan, da ih spoji. Ovo za natkrivanje parking mesta mozda i nije lose resenje. Mislim da nema potrebe da sazaljevas one koji zive u stanovima iznad, jer tom je takav tip zgrade - objekta (komercijalno - stambeni) i morali su biti svesni da je prizemlje i vise od toga (jer postoje galerije) dominantna komercijala, a to su kod nas najcesce kafici, pekare, apoteke i naravno nezibezne kladionice (kockarnice).

Ovo vezano za kladionicu i meni se nametnulo kao pitanje da li su ispunjeni uslovi udaljenosti od skole. Meni se cini da nisu ili su tu negde na granici. Kad bi merili od coska skolskog dvorista, siguran sam da nema 200 metara. Mislim da nam kladionica uopste nije potrebna ovde. Ali, kad je vec tu, sta cemo, prezivecemo i nju.

E sad mi je najveca enigma sta ce biti u lokalu na cosku koji gleda na Nedeljka Gvozdenovica. On se radi, doduse vrlo sporo, bas me zanima sta ce tu da bude, on mi je bio kao rodjen za kafic, tu bi basta sevnula sama od sebe i to direktno na jedno parce zelenila, malo bi nam zasmetalo, ali seli bi na kaficu nema sta.

Ovo oko saobracajnih resenja cekam kao ozebao sunce, samo o tome razmisljam, i nadam se da ce sto skorije, mada svesno dajem neke procene sto dalje, kako bih zadrzao tlo pod nogama. Mada frekvencija na putu za Surcin postaje dosta ozbiljna i pitanje je trenutka kada vise nece moci da izdrzi. Jer leti cesto postoji zagusenje na delu gde se Surcinska spusta ka kruznom toku u Vojvodjanskoj. Tako da vise od dve godine ne vidim kao moguce cekanje na probijanje Grcke do Suyrcinske.


Белка комшијо,
нема те одавно на форуму, а почели смо баш на овој теми што јесте мало скретање са ње, али ево да те мало подсетим око оног кафића "Кафе Олимп" мог комшије што си питао, а и да те на неки начин "вратим" на форум :D !

Можда си видео или већ био у Кафе Олимпу, ето мој комшија је ону своју идеју претворио у стварност и направи башту изнад паркинг места. Додуше не изнад свих седам, као што је мислио, али за сад само изнад четири. Каже да није било довољно пара. Сложићеш се да изгледа прилично добро и уклапа се у целину, а и није заузео тротоар или неки паркинг, као што раде "кафеџије" по граду.
Онај његов други простор до кафића, је и даље празан. Биће тако до даљег.
Ево слика баште.


 
Elegantno rijesenje uskor ce stanari dobiti kvalitetne garaze a on terasu a basta nece biti na trotoaru a ima li papire za to :)
 
Да има, а у осталом и та паркинг места испод и она три још не надкривена су његова, тј. све је то купио. Наравно и сам инвеститор и извођач радова ове зграде, грађевинско предузеће Неимар В је дозволило.
 
Lepo je sto je to dozvolio izvodjac ali bez dozvola opstine ili grada(ne znam ko je nadlezan) to je nelegalan objekat.Posebno ako bude jos preprecivanja tog parkiranja u rupi pa ventilacija i zastita od pozara postane problem.
 
Vrh