Šta je novo?

Грчка улица Бежанијска коса - Сурчинска улица Ледине

Dobar predlog,samo bi to amniovalo zelenilo nikad.

67bambus.jpg
 
Бамбуси, посебно високе врсте, траже заливање. Питање је да ли би издржали у нашој клими.
 
Mislim da bambus ne bi prešiveo suv teren sremske ravnice, a ni prvi pad temperature. Kao alternativa ili dopuna klasičnoj živoj ogradi, može da posluži drvo zvano Tuja iz familije Čempresa. To raste kod nas jako brzo i visoko. Može se saditi u velike saksije ,žardinjere .Ako raste u bašti dostiže visinu do 4-5 m.Pogodna je za žive ograde,uz uredno orezivanje. Pola Srbije sadi Tuje po dvorištima.
..................................................................................................................................................................................................................................................
Sada, da izvedemo računicu za Tuje, crno na belo:

-Dužina ograde bežanijskog groblja prema Bežanijskoj kosi je približno 1500 metara.
-Tržišna cena jedne sadnice Tuje, u zavisnosti od sorte, varira od 500din do 1.500din u marketima u maloprodaji. Ja cu hipotetički pretpostaviti da je grad/nadležna institucija isposlovao cenu jedne sadnice, najbolje i najvišlje sorte po ceni od 1.000din.
-Pretpostavimo da se sadnice sade zbijeno, na 1m udaljenosti jedna od druge.

=> 1.500sadnica x 1.000 dinara po sadnici = 1.500.000 dinara (fakturna vrednost sadnica)
+cena izvođenja celog posla
+troškove provizije, kamate, osiguranja...

suma sumarum:

fakturna vrednost (1.500.000 din) + ostali troškovi ( proizvoljno 500.000 din)= nabavna vrednost (2.000.000din)

dakle, ceo posao se može izvesti za oko 20.000 evra

Jel ima neko možda svoju računicu za ovakav posao?



thuja_occidentalis_columna.jpg
 
@Arnorian
Postoje razlicite vrste bambusa, neke za mnogo suvlje (Kalifornija, Arizona) i mnogo hladnije zime od nase (Fargesia nitida, npr izdrzava do -30C). Bambusi odlicno uspevaju u Beogradu vec par decenija (licno video i sedeo u hladu doticnih)... Samo je vazno ograniciti ih dobro da se ne bi prosirili neplanski (sto opet, nije tesko kad se vec sade rizomi).

EDIT: 100 rizoma bambusa od po 500 dinara bi za tri godine popunio sav taj prostor za sledeci milenijum... racunica - 500EUR.... Naravno, ovo je cena u maloprodaji... ukoliko bi kupovali 100 sadnica, verujem da bi posao izasao ne skuplje od 200EUR....

Ukoliko cemo vec uvoziti biljke iz Severne Amerike i istocne Azije (Thuja), onda zasto ne bismo uvezli biljku koja vise regenerise vazduh, manje kosta, i brze raste?

Ili to, ili se zna koji (lokalni) cempres ide pored groblja (sto po meni nije isplativo za zivu ogradu)
 
АлексЛУ-Јовановм,-Вучко, за живе ограде плусииићи наравно.

Са оваквим живим оградама, тује, бамбуси или неко слично растиње које расте у ширину и висину, би баш било сјајно решење, ем фунционално, ем корисно.

Да видимо прво како ће да изгледа рендер који треба да се постави на грађевини, сликаћу га чим га поставе, па да онда видимо какав ће бити положај школе и вртића у односу на гробље. Што каже и Белка ипак је битна која ће спратност школе бити па онда у односу на то да се види које би растиње било најпогодније. Надам се да су пројектанти ипак мислили и на ово кад су пројектовали и школу и вртић, а и они који су одлучили да ови објекти буду баш на овој парцели тј. поред гробља !

Још увек односе ону силну земљу, шут, ђубре, ... и мислим да ће до Ускрса то да заврше !

Интересантно је то, да кад су анкетари из Општине Нови Београд (читај активисти жутих) ишли скоро по крају и правили анкету, рекли су да је пројекат за ове објекте већ готов, а сад као праве анкету да се грађани изјасне о томе, да ли се слажу са тим или не ???? Која глупост од жутих, па ваљда је требало правити ту анкету пре него што је одлучено где ће се градити ови објекти и да се види шта мисле грађани или да је требало организовати неку јавну расправу у Општини. Наравно да сам скренуо пажњу анкетарима на то, чак су ту моју примедбу и уписали ! Али сад то не вреди ништа.
 
U anketare se ne bih uzdao previse. Sam Gaga je napisao da su mur ekli da ce do kraja ove godine da pocnu i zzvrse probijanje Grcke ulice do Surcinske. Kad ih je Gaga presekao sa podpitanjem da prvo treba da eksproprisu nekih 6.000 kvm (dao sam pogresan podatak ukupna povrsina koja treba da se izuzme je oko 10.000 kvm, kasnije sam se ispravio) nasli su se u cudu odakle on to zna i tako dalje. Pravo pitanje je zasto oni ne zapocnu nastup sa pravim informacijama tipa: uskoro, za 2 meseca zapocinjemo eksproprijaciju zemljista nekih 10.000 kvm, pa kad je zavrsimo za enkih 4 meseca, pocecemo sa radovima, a ko do tada pribavimo gradjevinsku dozvolu, te cemo ceo projekat zavrsiti za narednih godinu dana i slicno. Nego, probicemo ulicu do kraja godine. Ma, probicete vi, znate sta...

Sto se tice zelenila uz ogradu groblja, maestralno resenje su tuje. Jedan nas komsija ih je posadio, izrasle su nekih 4-5 metara u visinu, zaklanjaju kompletan pogled na njegov plac, i izgledaju pristojno kad se redovno orezuju i kad im se ne dozvoljava da izdzigljaju na sve strane. Izmedju njih poneko visoko drvo i to je to. Bambusi su suvise egzoticni, mogli bi da asociraju nekog da je iza nekakva plaza, mislim da nisu primereni ovom podneblju.
 
Belka,

Imas li neku novu informaciju u vezi sa povezivanjem raskrsnice T6 i kružnog toka u Vojvođanskoj?
 
@Gaga
Apsolutno, treba sačekati rendere, pa videti šta su arhitekte same predvidele za projekat..
 
Radim na eksproprijaciji za T6 i treba da se nastave postupci izuzimanja zemljista nekih 12 hektara od Kvantasa do Grand kafe. Cim dobijem pozitivan odgovor da se postupci nastavljaju i cim padne prvo rociste, o tome cu pisati na forumu. Za sada se Direkcija ponasa otprilike kao da bi htela jos malo da saceka. Stoga mislim da u toku ove godine takav zahvat se sigurno ne moze ocekivati. Radi se o izgradnji autoputa prakticno u duzini od kilometar i po do Grand kafe, a zatim jos do Vojvodjanske barem jos 700 metara i ne zaboravi u Vojvodjanskoj dole mora da bude eksproprijacija i rusenje nekoliko objekata u okviru autoservisa, tako da ce to mnogo sporije da ide od nasih nadanja.
 
Јуче сам обишао плац где треба да се ради нова основна школа. У једном од грађевинских контејнера је био и шеф градилишта и мало сам разговарао са њим. Показао ми је и план школе, цртеже, али ме је замолио да то не сликам јер како каже имао би проблема у фирми. За једно 10-так дана ће се поставити и табла са изгледом школе и како ће иста бити оријентисана према гробљу. Онда каже могу да сликам колико хоћу !

Школа ће бити објекат П+2 спрата и "лицем" ће гледати на улицу Неде Спасојевић, сала за физичко ће бити саграђена уз улицу Марка Ристића, која тек ту треба да се изгради (неких 100 метра) од улице Неде Спасојевић до Грчке, а први део те улице је урађен одавно. Спортски терени ће бити уз Грчку улицу. На том цртежу (рендеру) постоји уз ограду школе, према Грчкој улици неко растиње, али је постављено местимично, што не мора да значи да ће и бити тако урађено.

Извођач радова је грађевинска фирма "Градитељ" из Београда. Постоје три грађевинске фирме Градитељу Београду и ни на једној на сајту нема о изградљи школе ! Шеф градилишта није знао сајт фирме, а дао сам му сајт Беобилда да мало погледа !

Према овим трима зградама ће бити "лице" школе и туда испред зграда је улица Неде Спасојевић

Где је ова бела дупла линија то ће бити "лице" школе



Још има доста земље да се однесе, а доста их је и киша омела и неки велики бетонски блокови које су морали пнеуматском машином да их разбијају.



Један од избетонираних темеља и други ископан


На сајту Општине Нови Београд о изградњи нове школе има само то да је срушен један бесправно подигнут објекат (барака) и стаза за боћање која је ту била. Остала је ипак још једна стара камп приколица и дрвени пољски клозет ! http://www.novibeograd.rs/?jez=sc&v=4880&p=51
 
Био сам и на делу где треба Грчка улица да "изађе" на Сурчински пут. Баш где сам стајао и сликао ту би требало да буде "спајање" ове две улице. На слици где се види стуб (лево) од мобилне телефоније ту је сад завршетак Грчке улице и одатле почиње наставак даље до места где сам сликао. Са десне старне слике су залеђина Гранд кафе, ергеле и ауто отпада. Види се и земљиште које треба да се откупи од физичких лица, о којем је Белка причао (око 10 хиљада квадрата).

На следећим двема сликама је садашња ситуација места "изласка" Грчке улице на Сурчински пут. Прва слика је превац према Б.Коси и виде се бетонска ограда ергеле и ауто отпада, а мало даље и од Гранд кафе. на другој слици је правац према Сурчину. Каква ће бити раскрсница, са семафором или кружни ток, то стварно не знам !

 
+ za slike

Svaka cast Gago i za informacije. Obozavam slike, sad kao da sam bio na Bezaniji. A nisam jedno 6 meseci :))))))))
 
Da li neko zna šta je sa najavljenom izgradnjom vrtića na Bežanijskoj kosi u Grčkoj ulici?
 
Велики Врачар, Вили, Мичиген, хвала за плусиииће, а слике исто обожавам да гледам, а и да их поставим и увек са краћим коментаром и описом ситуације.

То у ствари ономе ко чита и није био баш ту на том месту, некако приближи тај део града или неки град или земљу кад је нека рецимо путописна репортажа.

Што ти кажеш Мичиген као да си био на Б. Коси, а ниси већ дуже. Мени исто рецимо Миријево, али две године или чак и више нисма био у том крају града, код пријатеља који живи у улици Бранка Ћопића. Пошто је отишао у пензију он је сад углавном са женом у Шиду и не размишља о Београду.
 
Veliki Vracar":29jkcntq je napisao(la):
Za slike i info + :kk: ! Sviđa mi se rasprava oko zelenila :gobb:
Да, мислим да је расправа о зеленилу кренула у добром правцу и да су ту расправу АлексЛУ, Јовановм и Арнориан трасирали добро и са корисним предлозима. Што каже ЈовановМ да сачекамо рендер, а с обзиром да сам га видео, вероватно да расправа тек предстоји !
 
Slika uvek govori vise nego hiljadu reci.

Hehehe kako je svet mali. Tu i ja zivim, jedna slepa ulicica iz Branka Copica.
Evo da vidis kako je izgledala Branka Copica pre jedno 20-ak dana dok jos nije olistalo.
Izvinjavam se za off


DSC02829 by crni2011, on Flickr
 
heroj sava":15m6yubg je napisao(la):
Da li neko zna šta je sa najavljenom izgradnjom vrtića na Bežanijskoj kosi u Grčkoj ulici?
Херој Саво, пре свега добро дошао на форум.

Што се вртића тиче и он ће се градити, али не одмах тј. не паралелно са основном школом. Почиње нешто касније, а кад тачно, то се још не зна. Вероватно ће се оставити за нешто касније и то зависи од тога како се буду приближавали избори ! То ће, као и школа, бити још један изборни адут жутих да придобију што већи број гласача овог дела Новог Београда ! Зато је и сад почела да се гради школа и то брзим темпом. Ето већ ископаше део темеља, поставише дизалицу за мање од 24 часа, а још нису сву земљу, шут,...однели са земљишта где треба да буде школа !

Ево једне сличице дела земљишта где ће бити школа, снимих је са терасе стана, јуче 19. априла око 15:30 часова, још су повећали висину дизалице


Иста слика само мало "зумБирана":


Вртић ће се градити поред школе, тако је речено, али не на истом земљишту него поред тј. оно мање земљиште између улица Грчке, Матије Вуковића, Неде Спасојевић и Марка Ристића (која тек треба да се пробије, оних 100 метара).
 
Micigen":3u8wiggw je napisao(la):
Slika uvek govori vise nego hiljadu reci.

Hehehe kako je svet mali. Tu i ja zivim, jedna slepa ulicica iz Branka Copica.
Evo da vidis kako je izgledala Branka Copica pre jedno 20-ak dana dok jos nije olistalo.
Izvinjavam se za off
Управо то, да слика говори више него хиљаду речи. Неки пут на слици уочиш неки детаљ што сигурно ниси приметио док си то гледао уживо што си сликао ! Некад давно сам се бавио фотографијом, правио слике (наравно црно-беле), још имам опрему за прављење слика.

Ето ти баш комшија од мог пријатеља, можда се и знате или његове синове, он је у Бранка Ћопића 1. Баш ћу да му пошаљем твоје слике, нећеш да се љутиш, надам се. И ја сам се сад ето подсетио тог дела Миријева тј. твог и од мог пријатеља.

Стварно, и ја се извињавам за дигресију !
 
Гага":1tttjwcx je napisao(la):
heroj sava":1tttjwcx je napisao(la):
Da li neko zna šta je sa najavljenom izgradnjom vrtića na Bežanijskoj kosi u Grčkoj ulici?
Херој Саво, пре свега добро дошао на форум.

Што се вртића тиче и он ће се градити, али не одмах тј. не паралелно са основном школом. Почиње нешто касније, а кад тачно, то се још не зна. Вероватно ће се оставити за нешто касније и то зависи од тога како се буду приближавали избори ! То ће, као и школа, бити још један изборни адут жутих да придобију што већи број гласача овог дела Новог Београда ! Зато је и сад почела да се гради школа и то брзим темпом. Ето већ ископаше део темеља, поставише дизалицу за мање од 24 часа, а још нису сву земљу, шут,...однели са земљишта где треба да буде школа !

Ево једне сличице дела земљишта где ће бити школа, снимих је са терасе стана, јуче 19. априла око 15:30 часова, још су повећали висину дизалице
[url]http://s4.postimage.org/cfk95k4/DSCF0079.jpg[/url]

Иста слика само мало "зумБирана":
[url]http://s4.postimage.org/cssjxic/DSCF0080.jpg[/url]

Вртић ће се градити поред школе, тако је речено, али не на истом земљишту него поред тј. оно мање земљиште између улица Грчке, Матије Вуковића, Неде Спасојевић и Марка Ристића (која тек треба да се пробије, оних 100 метара).
Hvala!
 
Micigen":ewb7llmk je napisao(la):
Slika uvek govori vise nego hiljadu reci.

Hehehe kako je svet mali. Tu i ja zivim, jedna slepa ulicica iz Branka Copica.
Evo da vidis kako je izgledala Branka Copica pre jedno 20-ak dana dok jos nije olistalo.
Izvinjavam se za off

[url]http://farm6.static.flickr.com/5016/5586306695_9302fede30_z.jpg[/url]
DSC02829 by crni2011, on Flickr
Izvinjavam se na offtopicu, ali ove zgrade iz Mirijeva su jako lepe.
Ove sa desne strane imaju neko igralište.
 
Ових дана сам обилазио грађевинске радове око нове школе и хтедох да усликам рендер, али исти још није постављен (!), мада је градња доста поодмакла.

У петак, 13. маја у Новостима је изашао чланак о почетку градње нове основне школе, о којој смо ми почели да расправљамо одавно. Ево тог текста са рендером и подацима о самој школи која се гради. Написаше да је школа почела сад да се гради, а грађевинари већ месец дана то увелико раде ! Ваљда је сад као званично, пошто је био и преседник општине:


Такође и на сајту општине Нови Београд је објавњено да је школа почела да се гради, под насловом "Нова школа на Бежанијској коси": http://www.novibeograd.rs/?jez=&v=4911&p=51, а ту су и две сличице и рендер. Рендер сам посебно издвојио и исти може да се увећа у прилично великој резолуцији, кад кликнете први пут на рендер, исти се отвори, а кад кликнете још једанпут на отворени рендер, онда се отвори у пуној резолуцији до детаља:


Кад будете читали текстове приметићете разлике у извештавању око два податка за школу !!!

У Новостима у самом тексту пише, два различита податка за исту ствар ! На једном месту да ће школа да прими 1.350 ђака, а у делу где се наводе подаци за школу, пише да ће 961 дете бити уписано у школу !!! Такође у тексту пише да ће изградња школе коштати 170 милиона динара.

На сајту општине Нови Београд је сасвим други податак о вредности изградње школе. Ту пише да ће школа коштати око 350 милиона динара !!! Шта сад ? Кад овако читате питате се, па стварно колико кошта изградња школе и ко погреши у извештавању ?!

Сад може да се настави и дискусија око зеленила !
 
Данас обиђох градилиште школе и направих пар слика, нисма могао да уђем унутра градилишта јер нису ме пустили, а није ни било шефа градилишта, са којим сам прошли пут разговарао. Други пут. Иначе баш добро напредују са радовима, а ради се и викендом.

Таблу са рендером нису још поставили, а изгледа да и неће, има само ова табла коју је поставила опшина и стоје на сваком ћошку градилишта, а која обавештава шта се гради:


Још увек се износи земља, шут и отпад са грађевине, има тога у неограниченим количинама. Камиони при томе "износе" ту земљу на точковима, а и расипају је из носећег дела на улицу (Грчку) јер су претоварени !
 
Vrh