Šta je novo?

Гроцка / Grocka

Не причамо исто. По твојој причи бих рекао да си из Лештана где је град више "присутан" јер град жели да се тај део одвоји од Гроцке. То је по мени ок јер ћете тако моћи да престанете да кукате како све паре иду у Гроцку и коначно схватите да је Калуђерица рупа без дна која само гута паре. Код нас је општина много више присутна и код нас не постоји иницијатива да се одвојимо јер смо нераскидиво везани за ту Гроцку и ништа не бисмо постигли одвајањем.
Можда ће ти ово променити мишљење о сајту општине на коме како кажеш излазе само вести из насеља Гроцка.
http://www.grocka.org.rs/index.php/227-pocelo-lopanje-bunara-u-naselju-vrcin

I treba da se odvojimo od Grocke, jer cak i geografski gledano vise smo povezani sa gradom nego sa Grockom. Ali cisto sumnjam da ce se to desiti, jos sa ovim prekomponovanjem vlasti u gradu sanse su manje. Ali kada bi se to desilo, siguran sam da bi tako manja opstina funkcionisala bolje nego kada je ovako prevelika. Ovako se ne mogu zadovoljiti svi, s jedne strane dosta treba ulagati u samu Grocku kao naselje i naselja njoj bliza kako bi imali nesto bolji zivot, dok s druge strane drugi deo opstine je zapostavljen i takodje treba poboljsati zivot.

Somi u svakoj temi mora da spomene Kaludjericu kao rupu bez dna, to bilo u redu da su se npr kapitalni objekti pravili iz budzeta opstine(a koliko svuda pise-nisu), a graditi pijacu od 300000 EUR (u nekoj od tema mislim da je neko postavio sliku pijace u Lestanima/Vinci, tek da vidis sliku ''pijace'' u Kaludjerici kod Maxija, gde su ''tezge'' na parkingu koje su jezive-ima i nekih drvenih oblozenih najlonima) ili graditi sportsku halu na Dunavu od skoro 10 miliona, a neka naselja npr nemaju ni primarnu-sekundarnu kanalizaciju kao ni normalno vodosnabdevanje... Iz prilozenog se vidi koje je naselje uvek prioritet, cifre sve govore...
Naravno, otisao sam mnogo u off ali sta da radim kad covek prica neistine... Ljudi bi pomislili da je u mom naselju med i mleko...

No, to ne kvari utisak da je opstina-tj naselje Grocka ubedljivo najlepse i najsredjenije naselje u ovoj regiji, sto bi se u svakom slucaju desilo i sa drugim naseljima, da se ravnomerno raspolagalo novcem gradjana ove opstine.

marrecar":339tvzg9 je napisao(la):
Evo ove poslednje lepe vesti, uredjenje stajalista i gasifikacija. Stajalista PRVO u Grockoj pa tek u ostalim naseljima.

Наравно да су стајалишта уређена прво у Гроцкој. Зашто? Зато што сам ја тако изабрао.

Како и зашто? Ево лепе и поучне приче за моје комшије:

Има ту неко удружење ентузијазиста који раде на пројектима за лепши БГ. Један од чланова је и СТФ који је игром животних прича постао грађанин Гроцке. И тако на СТФ-ову иницијативу другари осмисле пројекат информатичких мапа за стајалишта на периферији, јер већ неко време сличан пројекат за ужу градску зону постоји и живи. И тако СТФ предложи да се пројекат покуша имплементирати прво у Гроцкој. Предлог би прихваћен.
Са припремљеним пројектом и презентацијом другари контактираше људе из локалне самоуправе и заказаше састанак. Састанак би успешан и би предлог прихваћен. После 6 дана пројекат је и реализован у виду јавно-приватног партнертва (1/3 финасирао Имамо план, 2/3 општина).
Како је пројекат био успешан, ефекти бољи од очекиваних а однос уложено-добијено изузетан локална самоуправа је изразила жељу да се на исти начин крене у реконструкцију стајалишта на целој општини. По тренутним плановима следећа су стајалишта Лештане/центар/ и Винча/млин/.....
Такође, морам нагласити да је стајалиште које је финансирао Имамо план најмање корисно становницима Гроцке. Информатичке мапе служе свим осталим становницима, док само стајалиште највише користи доноси становницима Брестовика, Умчара, Дражња, Пудараца, Камедола, Живковца јер сви они чекају Ласту на том стајалишту. Грочани имају само естетску корист јер немају више челичну депонију у парку. Мало ли је? Погрешан избор можда? Да ли постоји приоритетније стајлиште на целој територији Гроцке?

Дакле, доста кукумавчења, лопате, метле и четке у руке и учините нешто за своје место. Тефтер у руке и пишите пријаве, захтеве предлоге...Организујте се, осмислите пројекат, предложите општини. ...

Исто тако је на мој предлог и Филипову пријаву коначно постављен пешачки прелаз преко Смедеревца који је секао кеј. Такође смо пописали недостајуће табле на стајалиштима кроз сва насеља...а зашто ви то нисте урадили? Треба ли ја из Гроцке да поправљам криве дрине по Лештанима? Или то треба Филип који ни не живи на периферији? Неко трећи? Четврти?

Нас тројица одржавамо нова стајалишта у Гроцкој. Перемо их, чистимо од графита и плаката. Да ли је то наша обавеза? Јесте. Да ли је то наша дужност? Јесте. Јер смо ми грађани, ми смо корисници, то је наше. Не општинско. То је моје, твоје, наше. Ми имамо моћ. Искористимо је.

Једно од 3 стајалишта у Гроцкој које су заједно уредили "Имамо план" и ГО Гроцка није издржало ни месец дана. Неко је украо бочне клирит плоче. Пре овога 2 пута је крађа покушана и осујећена хитном интервенцијом екипе "Имамо план".

Ова крађа је извршена за време новогодишњих празника и врло вероватно баш за новогодишњу ноћ. Штета износи 7 500 динара.

5akx9c.jpg

Svaka cast tebi i tvojim prijateljima na inicijativi, drago mi je da ste uspeli. Ali ne slazem se s time da samo vi, odnosno da oni koji preuzimaju "stvar u svoje ruke" da ce im se to i ostvariti. Nebrojano puta su stanovnici raznih naselja (akcenat na ona udaljena) pokretali razne inicijative i slali predloge opstini koja im je retko kada udovoljila. Oni su prinudjeni da traze pomoc od grada, koji je mnogo puta vise pomagao. Da nije bilo gradske inicijative da primaju predloge za semaforizaciju, ne bi se sredio onaj problem kod Kocke i u blizini. Da nije bilo grada, Kaludjerica ne bi dobila svoj Dom zdravlja, Lestane ne bi dobilo vrtic. Sve ono sto se u poslednjih par godina gradilo u tom delu opstine, bilo je na inicijativu gradjana koji su to trazili od grada, jer su znali da opstina nece pomoci. To je jednostavno moj utisak i moje misljenje, ne znam za tebe, ali zasto nisi predlozio da se na celoj opstini postavljaju ta stajalista u isto vreme? Ne moraju biti sva stajalista zamenjena, ali ona barem ona glavna... Opet sticem taj utisak da, ako bi predlog bio drugaciji, da se takvo stajalista npr. prvo postavi u Vinci, opstina bi se neckala, ali posto je predlog bio da zamena pocne u Grockoj, onda su oberucke prihvatili.

Mare izgleda da nisi upućen. Opština Grocka je samo dala nešto para za materijal, a ljudi su sami šmirglali, farbali itd. Fizički teško da mogu lako da stignu da to rade u svim naseljima.

А да ти није пало на памет да општине не може да гради вртиће, домове здравља и школе? Само причате како неће ово, неће оно..

marrecar,

Када имаш формирано мишљење ко је крив, онда те не занима да сазнаш истину.

Све што си набројао је у надлежности града а не општине. Дакле и дом здравља, и вртић и семафоризација. Једино што општина може је да пошаље листу шта град треба да уради и ту се надлежност и моћ општине завршава.

Када се раде иницијативе прво се ваљда сазна ко је надлежан па се њему предог упућује. Такође се у то узима и фактор политике, као и фактор потребних финасија. А треба и нешто лично допринети. Рецимо ми смо дошли пред општину и рекли: Ми дајемо бесплатно мапе на коришћење, бесплатно ауторска права, бесплатну израду мапа, бесплатну радну снагу и ми плаћамо једно стајалиште.....то је имало итекако велики утицај да се предлог прихвати.

Као што сам рекао, најлакше је само кукати и оптуживати. Могли би нешто и да урадите.

Што се тиче које је стајалиште "прво", (као да је то толико битно ако је у плану да се раде и остала), ниси ми одговорио. Да ли мислиш да постоји битније стајалиште на целој територији Гроцке? Још нешто. Имамо план је дошао са предлогом да се тако раде сва стајалишта и акција ће бити проширена како финансије то буду допуштале. Могли бисте да се организујете, па као што је Имамо план финансирао једно и ви да скупите барем 1/2 трошкова за надстрешницу, пошаљете предлог општини и сигуран сам да ћете добити приоритет. Као што сам рекао, када дођеш са предлогом који укључује да се општини нешто донира, локација је небитна. Да смо предложили и Винчу, предлог не би био одбијен јер општина добија једно гратис. Капираш?

Somi303":3ja7hxa5 je napisao(la):
А да ти није пало на памет да општине не може да гради вртиће, домове здравља и школе? Само причате како неће ово, неће оно..

Niko i ne kaze da mora ili moze da pravi, vec treba da utice na grad da se tako nesto uradi.

Ovde smo se dotakli stajalista, koja su po meni plus, ali nacin na koji se ona "izradjuju" je minus. Odlicna je stvar sto ste vi preuzeli stvar u svoje ruke, lepo je sto je opstina to oberucke prihvatila, ali zar ne mislis da to treba i opstina da zavrsi? Kakva je to opstina koja ceka da njeni gradjani njoj konstantno govore sta im treba, umesto da ona obilazi i uzima stvar u svoje ruke? Gradjani su tu da to i rade, ali ne moze svako da prijavljuje ono sto mu fali, ono sto treba da se uradi, da se poboljsa, a opstina da sama ceka. Ona treba da slusa, ali i sama da vidi sta treba i da, ako ne moze da sama uradi, trazi pomoc od Grada ili Drzave. Ne moze zauvek tako da bude, da gradjani rade za svoju opstinu, kada treba obrnuto.

Општина да утиче на град? У овој причи не. И ако ви очекујете да град све то гради престаните да кукате у уперујете прсте у Гроцку као највећег кривца.

Ne razumeme te, u kojoj prici? :) Ali uglavnom, ako opstina nema dovoljno sredstava da uradi nesto, treba da utice odnosno da trazi pomoc od grada da to urade zajedno.

Kako ne ti ko da ne zivis u srbiji stavio samu utemi dragan djilas budzete opstina pogledaj grocanski pa kad odbijes plate i ostale trosakove pogledaj koliko ostaje za investicije .Plus i kad opstina trazi grad ih iskulira kaze nema para ili to nama nije prioritet.Nemozes da izuzmes faktor politike pogotovo kad su dvije suprotne opcije na vlasti.Traze pare grad kaze ok fali neka stvr xy u grockoj ,lesdtanima ,u vinci ,kaludjerici i ovi kazu radimo u kaludjerici .Nemma vise vremena da detaljno obrazlazem :?:

marrecar":1tsco7ac je napisao(la):
Ovde smo se dotakli stajalista, koja su po meni plus, ali nacin na koji se ona "izradjuju" je minus.

Зашто?

marrecar":1tsco7ac je napisao(la):
Odlicna je stvar sto ste vi preuzeli stvar u svoje ruke, lepo je sto je opstina to oberucke prihvatila, ali zar ne mislis da to treba i opstina da zavrsi? Kakva je to opstina koja ceka da njeni gradjani njoj konstantno govore sta im treba, umesto da ona obilazi i uzima stvar u svoje ruke? Gradjani su tu da to i rade, ali ne moze svako da prijavljuje ono sto mu fali, ono sto treba da se uradi, da se poboljsa, a opstina da sama ceka. Ona treba da slusa, ali i sama da vidi sta treba i da, ako ne moze da sama uradi, trazi pomoc od Grada ili Drzave. Ne moze zauvek tako da bude, da gradjani rade za svoju opstinu, kada treba obrnuto.
Па ако сматраш да треба да седиш и да чекаш, ти седи и чекај и дави се у блату и ђубрету. Општина неће стићи до вас? Зашто? Па зато што ћемо ми и даље да им предлажемо решења и радимо, и наравно, добићемо пажњу. А ви лежите и чекајте. И не заборавите да запомажете.

Цео цивилизован свет почива на грађанским иницијативама, само би Лештанци и Калуђеричани да леже , кукају и све добију. Ви сте очигледно посебни.
Упореди однос броја грађанских удружења код нас и у цивилизованом свету и све ће ти се само казати КО то узима и треба да узима ствар у своје руке. Локална самоуправа је само слуга, извршиоц, а грађани су ти који кажу шта не ваља. Грађани се организују, предлажу и бесплатно раде и у много сређенијим системима, а ти би да код нас то функционише по утопијском изворном замишљеном и нигде спроводивом систему.

Поготово је то потребно у општинама у којима мало шта функционише, апсолутно се све распада и недостаје, која има криминално бедан буџет а огромну површину, као у случају Гроцке. Приоритета је много. Да се нисмо ми појавали са добрим пројектом, те паре би отишле на нешто друго, подједнако хитно.

Ok, ocigledno imamo razlicita misljenja i ne zelim da se rapsravljam oko nevaznih stvari. Mi cemo i dalje da sedimo u nasim foteljama i da cekamo da nam se sve servira na tacni, a vi se i dalje mucite...
Ne mozes da govoris is dve prespektive, Grocanske i one blize gradu, jer ne shvatas da svi imamo razlicite probleme i potrebe...
Samo cu jedno reci za kraj, Grocka treba da se podeli i da nastanu dve opstine. To je moje misljenje, jer smatram da ce tako mnogo bolje funkcionisati ovaj deo grada.

Не бих се сложио да је ова расправа неважна. Поставља се питање да ли грађани треба да се активирају и направе промену или да чекају Годоа? Мислим да је цео развијен свет јасно рекао шта је исправно.

То није питање "Грочанског" или било ког угла гледања. То је питање развијене друштвене свести за опште добро средине у којој се живи. То је питање какви смо људи, и какав свет желимо.

Друштво не може да напредује ако се седи и чека да други реше твоје проблеме. Ако ти ниси заинтересован за сопствени проблем, одакле ти право да очекујеш да некога другог занима?

А
ко имаш два човека. Један је из Дражња а један из Болеча. Овај из Болеча је заинтересован да реши проблем, а овај из Дражња чека да му други све ураде и само кука. Док човек из Болеча указује на проблем, нуди решење и жели да помогне да се оно оствари, човек из Дражња и даље чека сматрајући да је нечија дужност да мисли и за њега. Општина има ограничена средства и може помоћи у решењу само једног проблема. За који ће се одлучити? Одлучиће се да помогне човеку из Болеча, јер је заинтересован. Човек из Дражња ће и даље да лежи, кука и оптужује како ето, паре одоше у Болеч а он није добио ништа......

Влајковићева кућа у Гроцкој, лепотица народног неимарства данас

Лепотица старе стамбене архитектуре и најстарија српска кућа у Гроцкој, стара око 250 година. Кућа је подигнута средином 18. века као породична зграда капетана Грочанске нахије Димитрија Голубовића, а почетком 19. века је откупљује Иван Влајковић по коме данас носи назив. Зидана је у бондручној конструкцији (храстове греде повезане плетером) са испуном од чатме (мешавина сламе и блата) и покривена ћерамидним кровом. Распоред просторија је јасан и логичан, у складу са потребама варошке српске породице. Састоји се од шест просторија, трема, доксата (накнадно затвореног) и подрума испод једног дела зграде. Својим основним архитектонским обележјима припада групи грочанских варошких кућа које одражавају живот и потребе грочанског трговачког и занатског сталежа. Својим архитектонским и етнографским вредностима, ове куће представљају највећи домет грађевинске, стамбене и ликовне културе у народној архитектури. Решењем Завода за заштиту споменика културе града Београда бр. 605/1 од 30.06.1966. Влајковићева кућа заштићена је као национално културно добро и споменик културе. Још увек се може спасити и обновити на понос српске нације и грочанске општине, али најхитније, већ 2013. година ће је запамтити као још једну у низу несталих старих грочанских варошких кућа и изгубљени споменик српске културне баштине. Ово је апел да се спасе изузетно вредан споменик културе, део наше прошлости и традиције којим би се неки други народи још како поносли и сачували је за наредне генерације.

Текст: Зорица Атић
Извор: nasagrocka.info
http://nasagrocka.info/index.php?option ... &Itemid=30

2zrdhzd.jpg

250v2gz.jpg

Ево како она изгледа данас. Срамота. Ови примерци архитектуре су једнаковредни као нпр. Геозавод, али се не нелазе у центру града па је још теже да добију било какву пажњу.
2cd7c05.jpg

Slicni objekti su postojali u zarkovu i rakovici stim sto mislim da u rakovici opstaje poneki od starijih objekata tzv predratni.

Clanovi prigradski stf i ja smo napravili malu turu lestane,vinca,kaludjerica ,Mogu da kazem da ima potencjala za poboljsanje pre svega putnih veza koje nedostaju tenutno a mogle bi se lako obezbediti i recimo spojiti linije za lestane i kaludjericu i napraviti neku vrstu kruzne linije slike Stanica u lestanima
dsc07057.jpg

ARHEOLOSKO NALAZISTE VINCA I DIO KEJA izgleda sramotno neznam kaKO ce ovde dovoditi turiste

dsc07061.jpg

dsc07062.jpg

dsc07063.jpg

dsc07064.jpg

dsc07065.jpg

dsc07066.jpg

dsc07067.jpg

dsc07068.jpg

dsc07069.jpg

dsc07070.jpg

dsc07071.jpg

dsc07072.jpg

dsc07073.jpg

dsc07074.jpg

dsc07075.jpg

dsc07076.jpg

dsc07077.jpg

dsc07078.jpg

dsc07079.jpg

dsc07080.jpg

dsc07081.jpg

dsc07082.jpg

dsc07083.jpg

dsc07085.jpg

dsc07084.jpg

dsc07086.jpg

dsc07087.jpg

dsc07088.jpg

dsc07089.jpg

dsc07090.jpg

dsc07090.jpg

dsc07092.jpg

dsc07093.jpg

dsc07094.jpg

dsc07095.jpg

dsc07096.jpg

dsc07097.jpg

dsc07098.jpg

dsc07099.jpg

dsc07100.jpg

dsc07102.jpg

dsc07104.jpg

dsc07105.jpg

To je sve ovog puta sledeci put nastavak

Moderan sistem za navodnjavanje, dug 7,5 kilometara, obezbediće navodnjavanje oko 600 hektara voćnjaka u Grockoj, Begaljici, Brestoviku i Ritopeku

BEOGRAD-Poljoprivredni proizvođači u Grockoj, Begaljici, Brestoviku i Ritopeku uskoro će moći da se priključe na novoizgrađeni sistem za navodnjavanje i povećaju svoje prinose.

Prva faza izgradnje privodi se kraju, a u toku je i anketa među voćarima o priključenju na sistem.
Moderan sistem za navodnjavanje, dug 7,5 kilometara, obezbediće navodnjavanje oko 600 hektara voćnjaka.
Gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković najavljuje da će ovih dana biti utvrđena cena priključka.
http://www.kurir-info.rs/grockavocari-u ... nak-637564

Заклопача иначе није пољопривредно насеље и нама не треба наводњавање :roll:

Tur de zaklopaca by stf i direktor ima 16 stajalista u oba smjera evo par slicica
dsc07215.jpg

dsc07216.jpg

Pocetna stanica
dsc07217.jpg

Vrh