Šta je novo?

Гроцка / Grocka

Nego, pitanje za ImamoPlan. jeste planirali javne česme u okviru tih stajališta? Mislim da bi to rešilo problem... :D

Vec postoje na 5m odnosno 10 m od istih jedna je dizajnirana prilicno fino jedna je fus teski slike uskoro

DA to je nasa akcija sa opstino u cetvtak ce sve biti kompletirano slike u temi imamo plan

Пар слика из Гроцке :)
399350_10200105428141650_1799682383_n.jpg

556860_10200105433861793_1235938316_n.jpg

270192_10200105443742040_1986050079_n.jpg

481027_10200105445102074_118084279_n.jpg

8)

Fine slike somi u nekoj kancelariji budno motri na samoupravni poredak
dsc04567.jpg

Гасификација општине Гроцка- коначна одлука

Данас је потписан споразум између општине Гроцка, Србије гаса и “Милениум Тима” д.о.о- стратешког предузећа, о почетку гасификације општине Гроцка. Уговор су потписали , испред општине Гроцка- председник Драгољуб Симоновић, испред Србије гаса генерални директор- Душан Бајатовић, испред предузећа Милениум Tима д.о.о- директор Стојан Вујко. Драгољуб Симоновић, председник општине Гроцка, је на конференцији за новинаре изјавио да овај пројекат вредан двадесет милиона евра, општину Гроцка неће ништа коштати захваљујући Србија гасу, а много ће јој донети подизањем нивоа живота.
Тендер о гасификације општине, изашао је негде крајем новембра 2012 године у дневном листу Политика. Тада је на тендеру тражено, између осталог, следеће:
За послове избора стратешког партнера за реализацију програма гасификације насељених места Градске општине Гроцка бира се један стратешки партнер.
Избор стратешког партнера за реализацију програма гасификације насељених места Градске општине Гроцка врши се прикупљањем понуда. Право на учешће у поступку има домаће физичко или правно лице, које се бави делатностима које су предмет овог јавног позива уколико испуњава обавезне услове за учешће у предметном конкурсу, који су прописани у конкурсној документацији. На полеђини коверте читко написати назив и адресу понуђача. Рок за достављање понудеје 15 дана од дана објављивањајавног позива у дневном листу "Политика" до 12 часова, не рачунајући дан објављивања на писарници Градске општине Гроцка, без обзира на начин достављања. Понуде које пристигну на дату адресу после истека рока сматраће се неблаговременим и исте ће неотворене бити враћене понуђачу. Уколико последњи дан за отварање понуда падне у нерадни дан, рок се помера за први радни дан.
Јавно отварање понуда обавиће се након истека рока за достављање понуда, истог дана са почетком у 13 часова у просторијама мале сале Градске општине Гроцка, ул. Булевар ослобођења бр. 25,11306 Гроцка. Отварању понуда могу присуствовати представници понуђача који су дужни да председнику Комисије предају писмена овлашћења. Одлуку о избору стратешког партнера доноси Скупштина Градске општине Гроцка а на предлог Комисије за спровођење поступка избора стратешког партнера. Учесници конкурса биће обавештени о резултатима истогу року од 8 дана од дана доношења одлуке од стране Скупштине Градске општине Гроцка.

После тог датума, негде око 10 децембра, Веће скупштине Градске општине Гроцка донело је одлуку о оснивању јавног предузећа за изградњу станова и топлификацију градске општине Гроцка. Разлог зашто посао око гасификације општине није додељен постојећим јавним предузећима, већ је основано ново, није познат. Оно што је занимљиво да је посао додељен предузећима, које је садашња Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Проф. др Зорана Михајловић, на конференцији за штампу СНС-а, 23 марта 2012 изјавила да “Ми (СНС) данас питамо да ли се ти људи баве заташкавањем свих оних послова које обавља Душан Бајатовић у „Србија гасу“. Рећи ћу вам исто тако да је „Србија гас“ предузеће које је направило озбиљне гафове када говоримо о уговорима који су склопили са оним фирмама без тендера и ми тражимо да се испита пословање „Србија гаса“ и „Миленијум групе“, из милоште то предузеће зову Ивичино предузеће. Претпостављам да се ту мисли на СПС.
Један од примера како се вероватно долази до новца у кампањи јесте на пример уговор о гасификацији околине Смедерева. Уговор је вредан 26 милиона евра, склопљен је између „Србија гаса“ и „Миленијум групе“. „Миленијум група“ је већ добила 5 милиона евра и сад ништа то тако не би било страшно када не бисмо знали ситуацију да је гасификација, да је посао гасификације околине Смедерева по енергетским и економским показатељима исплатив за 452 године. Дакле, по ком основу и по којим приоритетима су се уопште тиме бавили?”

На ове речи Министарке, подсетили смо Грочански Гласник( званични профил опшине Гроцка), на шта је одговорио само да “Држава нек ради свој посао, а грађани ће добровољно одлучити да ли хоће или неће увести гас у своја домаћинства”.

Свакако, увођење гаса ће грађане коштати не више од 600 евра, када за то дође време. По речима господина Бајтовића, Србија Гас је обезбедила могућност плаћања прикључка на рате ( кредитирање на три до пет година под најповољнијим условима) кроз сарадњу са банкама.Бајатовић је навео да је у питању један од пројеката који се ради у оквиру Националног плана гасификације Србије. Радови ће трајати у планираном року од 3 године, изјавио је Стојан Вујко, директор стратешког предузећа – “Милениум Тим” д.о.о . Трудиће се да извођење радова што мање омета грађане у свакодневном животу, радиће се брзо и пре свега квалитетно. Гасификација општине ће обухватити сва насеља на територији општине Гроцка кроз две независне целине (Северна и јужна зона општине). Вујко је истакао да ће сваке наредне године на територији општине Гроцка бити изграђено по 200 километара гасовода. "Радиће се фазно, а како коју целину будемо завршавали, тако ћемо, део по део мреже пуштати у функцију"
grocka-grb.png

Похвално је да су у плану сва насеља, а не као до сада, да се радило парцијално.

И чини ми се да је цена од 600 евра "реална" јер сам чуо да су једном човеку на Звездари тражили хиљаду и нешто. И хоће ли морати да копају улице или ће моћи поред, код мене је прошле године асфалтирано доста улица било би глупо да сад све то унаказе.

600 evra za ugradnju nije neka cifra.. problem je placanje racuna posle jer je kod nas gas jedan od najskupljih vidova grejanja. Ipak je Srbijagas monopolisticko preduzece sa Bahatovicem na celu i za ocekivati je da cene ne idu dole.. Ako budu radili verovatno ce raskopati napokon, posle 20 godina, sredjene ulice. Ne verujem da ce to zaziveti ovde jer je grejanje na cvrsta goriva prilicno lako izvodljivo u svim delovima opstine i poprilicno jeftinije..

Због свих тих разлога ми је тотално сулудо да гасификација општине има толики приоритет у односу на нпр. изградњу далеко потребније каланизације.

Опет се неко прави паметан и игра приоритетима. Не би ме чудило да гасификација доживи фијаско од стране становништва. И у ужим централним зонама града становништво у све већем броју батали гасно грејање и прелази на струју, а на периферији гасификација треба да замени дрва?

Уствари и гасификација и канализација су услови да се живи у колико толико здравој средини. Било би добро да се користе само дрва за огрев на периферији, проблем је што се користи и најгори угаљ па једна кућа загади као једна фабрика, тако да се зими у предграђу дише теже него у Центру. Људи су напуштали гас због цене која је била висока због тога што су нас Мађари драли за транзит. Питање је дана кад ће грејање на струју бити потпуно неисплативо. Очекивати је да цене гаса буду ниже а цена струје драстично већа. 600 евра и није нека цифра, и ко се греје на дрва исплати му се да има алтернативну могућност.

Naravno, postojawe alternative je osnova sigurnijeg života.

stf":emhnjtyh je napisao(la):
Због свих тих разлога ми је тотално сулудо да гасификација општине има толики приоритет у односу на нпр. изградњу далеко потребније каланизације.

Опет се неко прави паметан и игра приоритетима. Не би ме чудило да гасификација доживи фијаско од стране становништва. И у ужим централним зонама града становништво у све већем броју батали гасно грејање и прелази на струју, а на периферији гасификација треба да замени дрва?

И ја сам прво помислио то , али онда сам видео овај део
Драгољуб Симоновић, председник општине Гроцка, је на конференцији за новинаре изјавио да овај пројекат вредан двадесет милиона евра, општину Гроцка неће ништа коштати захваљујући Србија гасу, а много ће јој донети подизањем нивоа живота.
Сад да ли је он то мислио буквално, што ми је мало нереално :?

Много лепа тема. Видим у будућности доста сличних тема по угледу на ову. Место је предивно са сјајном околином и предиспозицијама за одличан живот. Као општина са бољим наталитетом заслужујете много више. Мало касним са коментаром, али док прочитам све... И мени је мука што се у Београду на ( плодним ) преиферијама гуши живот, а паре се бесмислене бацају по стерилном, умишљеном, деструктивном центру. За кога!!! Као да ћемо туризам да развијамо! А живот се занемарује... Где су нам деца, где је будућност, какви смо то људи. Понекад помислим да све лоше заслужујемо што нам се деси. Уз вас, јаке су општине Земун и Палилула, али са и даље негативним салдом. Код ових општина, изузев `` бесправних `` делова, а у поређењу са вама, нешто се и гради. У Борчи конкретно има пуно сређених паркова, неки са том гумираном подлогом испод справа. Има нових школа, обданишта, пошти, линија превоза, активности ( типа улица отвореног срца ) суп, општинске радње, суд... и све је то задњих 2 - 3 године и све и даље јако недовољно. Али да не замарам, ви заслужујете много више самим податком о наталитету. О овоме, како је код нас, надам се да ћу прикупити у догледно време снаге да преточим у овако неку темељну тему. За приказано, БРАВО!

^^
Slazem se... Kao najmladja opstina, a u mom kraju ima dosta "dokaza" za to, treba mnogo vise ulagati u nju. Treba svakom naselju napraviti skolu ili barem renovirati postojece, kao i da se prave vrtici. Skola u Lestanu ima ko zna koliko godina, jedino renoviranje je bilo dodavanje toaleta i spoljasnje krecenje. U blizini, ni na 50 metara, vrtic, oronuo spolja, oronuo iznutra. Sreca pa je otvoren novi vrtic u centru Lestana, ali to je nedovoljno za celu opstinu. Nedostaju parkovi, bioskopi, dok kafica i kafana ima na svakom cosku (sto je po meni lose). Onda zivotni standard je nedovoljno dobar, nije toliko lose, ali nije ni dobro. Nema kanalizacije, putevi su unisteni, gradski prevoz je srednji (akcenat na 302,3,4 gde su guzve stalne, a polasci retki). Jedna velika stvar koja svakom stanovniku ove opstine smeta je to sto se najvise ulaze u Grocku kao naselje, a ne kao celu opstinu. Sve novosti koje su postavljene na sajtu opstine su vezane samo za naselje Grocku, dok se ostatak opstine jedva i pominje. Cini mi se kao da se ne brinu i za ostale, vec samo za sebe. Velika ironija je to sto je opstina uz Dunav, a ima dosta problema sa vodom i navodnjavanjem. Ja sam imao srece da su deo moje ulice povezali sa gradskim vodovodom, odnosno da su nas odvojili od Vincanskog pogona, tako da cesto se desava da leti veci deo naselja nema vode, dok onaj blizi Kaludjerici nema problema. I jos nesto bih pomenuo, a to je saobracaj. Pored toga sto su putevi vec unisteni, sleperi i ostala teska vozila stalno prolaze kroz naselja, sva naselja, i to uvek u zoni gde je zabranjen saobracaj za takva vozila. Policije nigde nema, a nema vajde ni da se obaveste o tome, nista ne bi ni uradili. Lezecih policajaca nigde nema, osim u zoni skola, ali opet nedovoljno. Leti, kada je vece, se cesto desavaju ulicne trke, i to uvek u mirnim krajevima. I sada se vracam na to da je najmladja opstina u gradu. Te ulicne trke predstavljaju opasnost za tu decu koja su stalno na ulici i igraju se, jer nema parkova, a jedini park u mom naselju je bukvalno na rubu naselja, pored Kruznog puta.

Moje vidjenje za pocetak nebih rekao da sve pare idu u cetar Grocke jer je i sam centar zapusten i treba da se dosta radi veliki dio novca je otisao u kaludjericu iz gradske kase.Tacno je da treba ulagati u sva naselja koliko se moze ravnomjerno.Recimo na proljece se nastavlja izgradnja djecijih igralista 3 su napravljena jos 12 ce biti uradejno u svakoj mjesnoj zajednici po jedno ,Krenulo se u sredjivanje stajlista plan je da se na proljece srde prvo sva postojeca pa da se odaju nova sve zavisi od sredstava naravno.Sto se tice zabrane saobracaja za teska vozila ako postoji znak zovne se policija da lijepo popunjava buzdet.Ako nema znaka onda se prijavi odrzavaocu puta ,bg put ili srbija put da isti postavi

Особа која каже да све паре иду у Гроцку очигледна никада није била у Гроцкој.

Ne znam za vas, ali ja i dalje tvrdim da sve pare idu u Grocku. Ono sto ide u ostala naselja je od grada, a ne od opstine. To je moj generalni utisak, a u Grockoj sam poslednji put bio pre godinu dana, centar izgleda savrseno. Za ostatak naselja ne znam, ali definitivno izgleda bolje od ostatka opstine, ne racunajuci Kaludjericu, sva ulaganja u nju su iz grada.

Страшно, пешачка зона која је урађена пре минимум 10 година је у савршеном стању, а остатак је очајан. Тротоар до те зоне не постоји и можеш да поломиш ногу док дођеш до ње. О путу не треба расправљати.

Eto, pre deset godina je to uradjeno. Ostala naselja jedva i da imau neki centar, "moj centar" je uredjen tek pre 4-5 godina, samo asfaltiranje. Zelenila nigde nema, trotoar samo u jednoj-dve ulice, ostali putevi asfaltirani tek pre 2-3 godine i to na inicijativu gradonacelnika licno, ne opstine. Evo ove poslednje lepe vesti, uredjenje stajalista i gasifikacija. Stajalista PRVO u Grockoj pa tek u ostalim naseljima. Gasifikacija ce valjda biti bolje uradjena, nadam se da ce radovi poceti istovremeno... Kontejnera niti bilo kakvog drugog mesta za odlaganje smeca nema, samo "kavezi" za plastiku koje je postavila privatna firma za preradu sirovina. Bezbednost na ulici je nedovoljna, lezecih policajaca nema dovoljno, a kada se trazi postavljanje onda to ostane na recima, nikada se ne uradi... Za zdravstvo nisam siguran, koliko ja znam postoje samo 3 domova zdravlja, Kaludjerica, Vinca-Lestane i Grocka, ispravi mebako ima vise, ali ja sam upoznat samo sa ova tri. U svakom slucaju je malo, s obzirom na povrsinu opstine, potrebno je vise..

Код мене је још горе, али улице је асфалтирала општина. Град никако да среди једну једину улицу у својо надлежности у насељу, а то је главна улица која представља везу Смедеревског пута и аутопута преко Врчина. Значи није нека потпуно неважна и небитна улица.

O tome ti i pricam. Dok god narod ne uzme stvar u svoje ruke, nece se nista uraditi... To dodje kao ono kada govore u vestima "Na inicijativu gradjana..", a ustvari se narod pobunio i "smarao" nadlezne da se to nesto uradi... Samo sto je kod nas problem to sto nemamo dobru, pravu vlast... Ali inace u Grockoj nije sve tako crno-belo, ipak se u poslednjih par godina znatno poboljsala situacija u odnosu na onu pre 12 godina kada sam se ja doselio. Sto se mene tice, neka rade sta god hoce, samo da se poveca bezbednost i da se osvetle ulice, Smederevski put je vrlo lose osvetljen u nekim delovima, pa cak i nema svetiljki, dok Kruzni put se oslanja samo na svetla fabrika i skladista, i to je to...

Vrh