Šta je novo?

Гроцка / Grocka

EDB je u prethodnih mesec dana postavqao novi, moderniji trafo a danas su prostupili rušenju starog koji je inače bio ruglo na samom ulazu u "Čaršiju".

sc7sd1.jpg

Sredjuje se grocka po malo ulica dala zamah nego nadam se da nisu unistili ogradu zelene povrsine
I da ce srediti zelenilo poslije

Stf, nisi nam se pohvalio sa izradom novog murala :) ?

Zavod za zaštitu spomenika poručio Gročanima: Ne možete da zidate crkvu na mestu rimske grobnice!
D. Katanić, I. Nedić | 24. 06. 2016 - 20:00h

Posle pisanja "Blica" o rimskoj grobnici u Brestoviku koja se nalazi u dvorištu porodice Milosavljević, a na čijem mestu deo stanovnika na čelu sa sveštenikom želi da izgradi crkvu, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda obišli su ovaj lokalitet.

38d78a6b235f17d34e4d353d67627050.jpeg

Zbog najstarije rimske grobnice u Srbiji na svom posedu u gročanskom Brestoviku, porodica Milosavljević bila je u sporu sa crkvom.

I sve to jer sveštena lica smatraju da bi grobnica trebalo da postane temelj novog pravoslavnog hrama, dok se gazde zemljišta tome decidirano protive.

Pored vlasnika, tome se protivi i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Arheolog-konzervator Zoran Simić posetio je u četvrtak kulturno dobro od velikog značaja, kasno rimsku grobnicu u Brestoviku, u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

- Povod posete grobnici u Brestoviku su nedavne najave u medijima o izgradnji hrama posvećenih prvim beogradskim hrišćanskim velikomučenicima. Budući da deo javnosti u poslednjih par godina smatra da su baš ovde sahranjeni hrišćanski velikomučenici Ermil i Stratonik, te da je ovo idealno mesto za hrišćanski hram u Brestoviku - saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika.

6acfce52c457da837663662583b42824.jpeg

Međutim, kako kažu iz Zavoda, njihov stav je nedvosmislen. U pitanju je paganska grobnica iz antičkog perioda, i za izgradnju hrama treba potražiti drugu, pogodniju lokaciju.

Svi nalazi prilikom iskopavanja kojima je rukovodio 1905. godine čuveni arheolog Mihailo Valtrović, a bilo ih je mnogo, upućuju na to da je ovo bila porodična grobnica, koju je podigao čovek dovoljno bogat za ovako reprezentativnu večnu kuću. Nađena su tri sarkofaga, od kojih je jedan bio ženski, a jedan dečji, rimske skulpture genija smrti, kameni lavovi čuvari grobnice, zatim statua pokojnika u mermeru u prirodnoj veličini, odevenog u bogatu rimsku odeću...

Opština Grocka podržava gradnju crkve ali na drugoj lokaciji

Opština Grocka je sa svoje strane saglasna sa gradnjom hrama na nekoj od pogodnih, slobodnih lokacija u centru naselja Brestovik, uz potrebne dozvole nadležnih institucija, tako da može da se očekuje da će uskoro teritorija Opštine biti bogatija za još jedan sakralni objekat, na odgovarajućoj lokaciji.

Tom prilikom Zoran Simić je posetio još jedan spomenik kulture u Grockoj, Vlajkovićevu kuću. Gročani pamte i da je ovo prva kuća u Grockoj iz koje su dopirali zvuci koncertnog klavira, i još mnoge lepe detalje iz njene prošlosti...

- Zavod će povodom Vlajkovićeve kuće pokrenuti izradu projekta rekonstrukcije, budući da već dve godine unutar Zavoda postoji inicijativa da se ova lepotica narodnog neimarstva iz 18. veka, najstarija srpska kuća u Grockoj, građena svojevremeno za kapetana gročanske nahije, spase od propadanja. Ali, da se ne radujemo prerano: Vlajkovićeva kuća će biti obnovljena ukoliko bude sredstava na nivou grada za tu namenu, za sada postoji inicijativa i dobra volja nadležnih stručnjaka da se time ozbiljno pozabave - kažu iz Zavoda.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/zavod- ... tu/es9jbp1

а дилеја мајко мила

Идеја о градњи храма над касноримском гробницом узбуркала Грочане
– Свештенство из Гроцке планирало да подигне цркву јер сматра да су на том месту у Брестовику били сахрањени свети Ермил и Стратоник – У Заводу за заштиту споменика истичу да је гробница културно добро од великог значаја и да се ту не може градити било какав објекат – Поједини стручњаци тврде да је на Златном брду класични маузолеј припадника високе аристократске породице – Општина је цркви дала могућност да зида храм у Брестовику али не на локалитету изнад гробнице

Prostor gde je planirana fontana upravo zatrpan sa oko pet kubika peska :-(

5d5e676730a27537a49c5e6aea803012.jpg

Bice fontana kad bude para ufotkaj ulicu kako sad izgleda

a8d300cd6d41a9dd36c2698e7590f1d2.jpg

Evo od nedelje, a ovo kad bude para bice fontana.... Sto je otkopano ako nema para da se umesto zemlje sipa dunavac?

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

Hvala na fotki mislim da je ispao neki problem oko fontane ako budes bio u prolazu napravi jos koju fotku

Gročanska čaršija i rekonstruisana ulica 30.07.2016
cf1cac048667d12ebf643dc85e2ab765.jpg
e073cfd926e4bfa56d0c7f0bd8c079c4.jpg
fb458099d2494c9b8e754b5069054868.jpg
df2c3bb8306805eee03213d5e1016e61.jpg
cfa4b26abd850d75637edc0d695b038d.jpg
000b49c778880b6e1edd5fe7adda3774.jpg
7c2f2793f1c8faffaab4a4e89686c59f.jpg
1fc1a635ba32f4210184a3ed91c43026.jpg

Fino izgleda samo treba odstraniti visak katrana sa kaldrme hvala na fotkama vidim pocelo zagrijavanje za svecanosti

Баш лепо изгледа, укњижен плусићћћ БГексплореру.
Сад само да се чува, пази и наравно одржава.

Svako jutro kafa u Grockoj na terasi je posle 33 godine sa pogledom na Pop Lukinu za mene neverovatna promena. Stvarno ovaj pogled i mir koji imam nemaju cenu...
dae603a48447df9623ecdf0451301864.jpg

88f193a1c391b4533621ddc61bd1115f.jpg

Stajaliste GSP Grocka.

Interesantan dizajn. Meni se svidja.

7b604df6f8f29c9a7016460981105cae.jpg

80ce432c0430c1c66eed6c0ec0f6526c.jpg

Ima li napredka sto se tice radova na fontani

Ima :) Objavio sam na temi BVK evo i ovde.

bfe2a3914f966e801495105cd4bb7d4d.jpg

26c4eef9c89580263b7fa5b00b977c6c.jpg

Ne samo na fontani u nacelu sam prezadovoljan npr. juce sam za dvadeset min zavrsio u birou papire za jednu radnu, salter preko dve zdravstvene u posti pored uplatnice 200 metara uzbrdo odneo u sup i da dodjem po novu LK. za deset dana. Znaci administracija kida kako sljaka 10 +

Fino ce to biti nadam se da ce tu kutiju za struju upakovati da ne strci tako

Bode oci da, lepse je da je ugradjen el. ormar a vrata ormara u ravni sa fontanom sto mislim da povlaci jos sredstava i gradjevinske radove kojih kako smo culi u Direkciji za izgradnju ima malo. E sad moguce je da se el. ormar postavi/premesti naknadno na drugo mesto sto je verujem uzeto u razmatranje za kasnije faze razvoja Grocanske Carsije. Recimo iza platoa na kom su nesrecni spomenici SKOJ - a ka opstini sto opet malo komplikuje odrzavanje fontane zbog udaljenosti prikljucka za napajanje opreme. Ekipe iz BVK imaju opremu koja ima nezavisno/svoje napajanje a i agregate i ponekad kad ta oprema zataji a agregati su zauzeti na precim poslovima i iz bilo kog drugog razloga zaista je potrebna uticnica i trofazna i monofazna u blizini. Kad je kabl "razvucen" preko pesacke zone to pravi veliki problem u slucaju da se neko saplete o isti ili neku nesrecu dozivi taj koji je postavio kabl odgovara pred zakonom pa je potrebno da kad se kabl postavi od vas cetvorice trojica stoji pored kabla a jedan radi i onda Vas pozove sef i pegla sto stojite i tovari kako "nece nista da bude" ako se sklonis od kabla sto je neprihvatljivo. Veliki je problem sto tako neka prakticna resenja poput stajanja pored kabla ili pored sahta otvorenog se odmah vertikalno sire upravnom zgradom sve do direktora :) tumace kao nerad i prepricavaju do besvesti od strane osoba koje bleje u toj zgradi i birkaju boju gaca i brushaltera na sindikalnim rasprodajama :-(
Sad sam vec zasao u dubiozu. Eto tako da taj ormar tu od strane mene koji sam to radio ima logicno objasnjenje.

UHVAĆEN NA DELU Lopova poklopca sa šahta u Grockoj snimile kamere
Dušan Ivković | 30. 08. 2016 - 19:00h

Krađa rešetke sa šahta se dogodila u ponedeljak oko 4 ujutru, a nadležnima su snimak zabeležeog lopovluk predali vlasnici okolnih radnji koji imaju sopstveni nadzor.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/uhvace ... re/b50gn5c

Vrh