Život u oblaku prašine
J. Novaković | 31. avgust 2014. 15:41 | Komentara: 0
Stanovnici Ulice vojvode Stepe jedva čekaju da se završi rekonstrukcija ove saobraćajnice. Žitelji se žale na buku, udaljenost javnog prevoza i nedostatak parking mesta
OPUSTELE radnje, poneki prolaznik i radnik, kao i mnogobrojna mašinerija - tako je izgledala juče Ulica vojvode Stepe, od Nikšićke do Ljube Vučkovića. Meštani ovog dela Voždovca broje dane, dok se obnova, planirana do 19. novembra, zvanično ne okonča. Njih najviše brine početak septembra, jer će im više vremena biti potrebno za odlazak na posao i odvođenje dece u vrtić.
Prašina je nezvan i nepoželjan gost, gotovo u svakom domu.
- Jedva se diše. Moje dete i ja imamo problema sa alergijom - kaže Srđan Ivančević, čiji jedanaestogodišnji sin Filip ove godine polazi u peti razred.
- Ne mogu ovuda da prolazim kolima, pa moram nekoliko stotina metara da obilazim, kako bih uopšte mogao da krenem na posao.
Razoren drum, sa improvizovanim drvenim mostićima, većini žitelja je poremetio svakodnevni život.
- Moj sin Stefan, koji ima svega četiri godine, kreće u vrtić od 1. septembra. On se nalazi nekoliko stanica dalje, kod voždovačke crkve. Pošto nema prevoza, bićemo prinuđeni da dugo pošačimo ili da koristimo prevoz u Bulevaru oslobođenja, što mi oduzima dosta vremena - priča Marija Lečić, koja živi u zgradi na ivici gradilišta.
Mnogi se pitaju kako će u slučaju potrebe da im dođu kola Hitne pomoći ili vatrogasci. Postoji problem i sa parking mestima. Okolne ulice odavno su popunjene.
Ni lokalni trgovci nisu oduševljeni bagerima i drugom teškom mehanizacijom. Kažu, odbija im kupce. Kafići i lokali sa brzom hranom, pored ograđenih kanala i rupa, imali su tek ponekog usamljenog kupca.
- Imamo manje mušterija i radimo skraćeno od 12 do 22 sata baš zbog ove rekonstrukcije - kaže ugostitelj Miloš Radojčić.
- Meni buka od mašina ne smeta, pa ni prašina koju prave, jer sam se već navikao, ali da ne potraje predugo.
Neki zaposleni iskoristili su period mirovanja u trgovini, za izradu rukotvorina.
- Zadovoljna sam radovima i ništa mi ne smeta, mislim da tako mora da bude i ne prenemažem se kao pojedine vajne gospođe - priča radnica D. N., koja, dok sedi ispred svoje prodavnice sa plastikom, plete crvenu tkaninu.
Podsećamo, 13. jula počeli su radovi na rekonstrukciji 7,8 kilometara prometne voždovačke ulice. Ako se budu poštovali rokovi, sitne čestice prašine širiće se ovom bulevarom još 80 dana. Do tada, žitelji će morati da se strpe i traže alternativne puteve do drugih saobraćajnica sa javnim prevozom.
NEMA POLICIJE
OTKAKO su građevinske mašine uklonile kolovoznu traku, operativaca MUP i Komunalne policije skoro da nema. Dobro je što na gradilištu gotovo ceo dan ima radnika, pa se ne plašim da će da me opljačka neki razbojnik, kaže D. N., radnica u prodavnici plastike.
CISTERNA
PREMA rečima stanovnika Ulice vojvode Stepe, prašina je najveći problem sa kojim se suočavaju tokom rekonstrukcije. Da bi olakšali život građanima, ali i radnicima, neimari su angažovali jednu cisternu koja svakodnevno kvasi drum.
http://novosti.rs/vesti/beograd.74.html ... ku-prasine