Most u Petrovcu na Mlavi koštao oko milion i kusur,ovaj u Adranima što se srušio isto tako nešto koštao ali za brzu saobraćajnicu nema.Na Dunavskom 16 kružnih tokova, na Batočina-Kragujevac 4 u 20 km... Svih tih 20 denivelisanih raskrsnica ne koštaju ko onaj "selfi mostić"... Mislite o tome.
5 miliona evra za jednu denivelisanu raskrsnicu? Jel to, možda, ugrađuju mermer iz Aranđelovca, ili one čuvene granitne kocke? Jel' može neko da izračuna stvarnu cenu?Pa koštaju jedno 100 miliona €, dakle ko pravi most preko Save, a ne selfi-mostić.
Ta dva u KG ne računam2 na ulazu u Kragujevac i jedan po sred Batočine.
Ne znam koji mi je zanimljiviji, ovaj u Batočini, ili taj kod Žirovnice/Badnjevca. Pre bih rekao ovaj u Batočini, jer mi je ipak fascinantniji mozak koji je odlučio da je skroz ok da se brzi put provuče po sred Batočine. Što bismo pravili obilaznicu, to je previše očigledno, popravlja život i stanovnicima i vozačima u tranzitu. Ovako možemo da puknemo kružni tok, ograničenje 50km/h i naravno radar.
Ta dva u KG ne računam
Ok, nije u svetu neuobičajeno da autoput završi u nekom gradu kao obična ulica.
Ponavljam se, ali meni je ovaj kod Badnjevca kriminalan, jer se nalazi u sred ničega (da se izrazim kao šumadinci). Apsolutno nemam reči za to, kao ni za nedovršenu petlju "Batočina" kod Lapova/Brzana, a pogotovo na raskrsnicu sa regionalnim putem (IIA)
Uključenje na X ka Nišu i isključenje iz pravca Beograda je katastrofa. I dalje se dešava da ljudi čekaju na naplatnoj rampi tako što stoje u zaustavnoj traci, dok vozila idu 130 pored njih.
Inače, postojao je projekat po kome je ovaj put trebao da prođe severno od Batočine i da se uključi na X u Lapovu.
Naprotiv, posle završetka auto-puta od Batočine do Ćuprije i ukidanja čeone naplatne rampe u Batočini 1983-će godine, napravljena je dvostrana bočna rampa Batočina (sa kabinama za naplatu sa obe strane auto-puta, a zbog korišćenja istih nadvožnjaka za prelazak traktora preko pruge i auto-puta), za razliku od jagodinske rampe, koja je napravljena kao ove moderne, u tkzv. obliku trube (nekad smo ih zvali "levak" rampre", gde se saobraćaj iz oba smera sliva na jedno naplatno mesto. U to vreme gradnje, sve je bilo državno, čak su se izvodile i radne akcije, tako da je neuporediva cena koštanja tad i sad. Upravo zbog toga, veliku zamerku imam i zbog toga što je zbog nadvožnjaka preko pruge prekinut put br.158, umesto da su ostavili propust u trupu nasipa za lokalni saobraćaj, a ne da se svi primoravaju na ukrštanje sa putem br.24, što je dovelo do nebrojenih saobraćajnih nesreća, često i sa smrtnim ishodima. A moglo je, bar je materijal (kamen) za taj tunelčić bio državni, odnosno POTPUNO BESPLATAN.Ali treba napomenuti da je čitav put Batočina-Kragujevac koštao kao par kilometara ovih sada što rade.
Petlja je bila projektovana isto kao ona u Jagodini (koja je odlična), ali isključenje ka Nišu je moralo kontra zbog motela. Pošto je u početku bila dole čeona n.r. na mestu projektovanim za naplatnu stanicu odavno je uvaljena benzinska i desno kafana.
Po broju vozila koja prođu, ova ns je uporediva sa Preljinom.
Da, konačno se i to ispravlja, predviđena su dva duža mosta preko pruge, sa po tri trake svaki. Takođe sam i to predlagao, da bude više traka za izlaz iz pravca Beograda, generalno, mogu još uvek da se dodaju. Što se tiče kružnih tokova, apsolutno sam ZA, ali na gradskim saobraćajnicama, većim raskrsnicama (sa 5 i više smerova koji se ukrštaju), na trgovima i slično, ali na brzoj saobraćajnici, odn. "putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila"NIKAKO, APSOLUTNO NE, NEZAMISLIVO (meni je to isto kao kad bi na autoputu bili kružni tokovi, iako je i na jednom i na drugom zabranjeno polukružno okretanje).Znači mostovi preko pruge će biti dosta duži. Šteta za isključenje za KG što ga ne proširuju. Sama naplatna je mislim solidnog kapaciteta. Ja više volim kružne tokove nego T raskrsnice.
Neko je vec postavio ovo danas na temi ,,obilaznica oko kragujevca"
Ljbica-Kiša (znaće oni koji su gledali seriju "Jutro će promeniti sve")Kad god neko napiše "obilaznica oko Kragujevca", asocijacija mi je da bi trebalo da se zove Kiša