Šta je novo?

Аутопут Бања Лука - Београд

Da malo "pojačamo" temu sa fotkama :)
Autoput Banja Luka - Doboj, Most preko reke Bosne. Snimljeno 30.05.2015
img3029zpsrivzjkjejpgori.jpg

img3036zpsam80egsrjpgori.jpg

img3037zpsyczr6nmxjpgori.jpg

img3038zpsknzeic7ajpgori.jpg

img3040zpsc8b213kfjpgori.jpg

img3043zpsvcgnq1w3jpgori.jpg

img3047zpskolji1i6jpgori.jpg

Deonica Prnjavor - Doboj. Trasa Johovac - Prnjavor
img3032zpsmecjmemujpgori.jpg

img3053zps1xft0dlujpgori.jpg

img3056zps79ka68dpjpgori.jpg

img3058zpsgul1tdzejpgori.jpg

img3065zpsc5wgwjgojpgori.jpg

img3073zps8myozo7ujpgori.jpg

img3075zpsh3ujapwijpgori.jpg

img3073zps8myozo7ujpgori.jpg

img3075zpsh3ujapwijpgori.jpg

img3078zps1yuxrim9jpgori.jpg

img3080zpsknbcveyqjpgori.jpg

img3101zps955hjprejpgori.jpg

img3116zpsw8priqmujpgori.jpg

img3119zpstdge47asjpgori.jpg

img3124zpsznlgcijtjpgori.jpg

img3127zpsxzrsxmrpjpgori.jpg

img3129zpsbns0al68jpgori.jpg

img3137zpsy6ssa336jpgori.jpg

img3142zpslb1qprl8jpgori.jpg

img3144zps2pv0jfjtjpgori.jpg

img3145zpsjiafjtybjpgori.jpg

Deonica Prnjavor-Doboj
img3008zps3pxmcyc0jpgori.jpg

img3009zpsoz2tc46wjpgori.jpg

img3010zpsy3ccgp5rjpgori.jpg

deonica Klašnice - Prnjavor
img3146zpspqzzmihwjpgori.jpg

img3147zpstjupmd1tjpgori.jpg

img3149zpsvkqkhsydjpgori.jpg

img3151zpsq89o0l3zjpgori.jpg

autor fotki:BNX

Doboj-Brčko su u stvari dve stvari: 1. Doboj-Modriča je deo Koridora Vc i verovatno neće biti problem za finansiranje jer je pan-Evropski koridor pa bi ga verovatno finansirala EU, a ostatak ka Srbiji : Modriča-Brčko-Bijeljina-granica Srbije će verovatno nekako drugačije da se finansira. Dobra je ideja da Srbija izfinansira taj mali deo od granice do Bijeljine kako bi olakšala gradnju, to je ravnica, nije težak teren, 15tak km.

Slažem se sa tim da bi Srbija trebala finansirati deo puta od Bijeljine do granice sa Srbijom.
EU se to nebi svidelo, ali je to deo našeg nacionalnog interese.
Evropa bi da smanji uticaj Srbije u Bosni, pa preferira koridor Sever-Jug.
U našem interesu je koridor zapad-istok.
Najbolje bi bilo kad bi mogli uraditi put Modriča-Bjeljina, ali nam oni to neće dati.
To b potpuno onemogućilo da nas hrvatska kontroliše preko autoputa Beograd-Zagreb.
Na nama je da pokušamo, pa ko bude jači.

Prvi korak bi bio da napravimo kompletan autoput do Bijeljine.
Samo ja mislim da bi bilo bolje ići na Šabac nego na Raču.
Ruma-Šabac bi trebalo uskoro da počne sa gradnjom, a posle to može da se nastavi prema Loznici.
Jedan krak bi mogao da se odvoji na zapad prema Bjeljini.
Tim bi se pokrilo više ljudi i teritorije, nego da se ide na sever od Bijeljine.

y_put_Srb_Sabac1.jpg

Da, ovo je mnogo efikasniji pravac, jer se veoma blizu ukljucuje na auto ili moto put Novi Sad -Loznica. Znaci bolje da ide Bijeljina-Sabac pa onda ima vezu I sever I jug, a nedaleko I istok autoputevima.
Ispod Loznice, autoput se moze posle produziti I do Malog Zvornika, a onda da predje u Republiku Srpsku : Zvornik-Milici-Vlasenica-Han Pijesak -Romanija, pa jedan krak ka Sarajevu a drugi ka Visegradu I dole niz istocnu Bosnu: Visegrad-Gorazde-Foca-Gacko-Bileca-Trebinje-Dubrovnik.

Jeste. A i most kod Rače je sa samo jednom trakom u svakom smeru.
Mislim da se već negde pričalo o izgradnji novog mosta južno od Pavlovića mosta.
Most preko Drine zapadno od Mačvanskog Prnjavora bi bio idealan. Pa onda na južnu obilaznicu ispod Bijeljine.

Eventualno produžiti do granice Distrikta Brčko i tu čekati da drugi odluče kad bi mogli dalje.
Ako Turska može da investira u Bosni, zašto nebi Srbija u Republici Srpskoj.

Pitas:
Ako moze Turska da investira u Bosni, zasto ne bi Srbija u Republici Srpskoj?

Pa mozda zato sto smo jednake golje i mi i BiH (Federacija i RS)?
Mozda zato sto nemamo od cega da investiramo ni na svojoj teritoriji, vec se nadamo da to neko drugi uradi?

Ova diskusija je u stilu 'sto je babi milo, to joj se i snilo' ;)

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

O čemu ti pričaš?
Zar nije dovoljno što nas zapad stalno lupa po glavi i gleda na nas kao da smo najveća sirotinja.
Još trebamo i mi sami da pišamo po sebi.

Nažalost takvih negativca kao ti ima dosta. Pogotovo ovde na forumu.
Ne znam dali si postao takav pod uticajem zapadnih medija, ali to je upravo ono što oni hoće.
Da nas demorališe, da mi sami na sebe gledamo kao genocidan narod i da mi na sebe gledamo kao najveću bedu.
Pa da onda može da nas kupi za siću i rade sa nama šta hoće.
Nisu oni takvi samo prema nama. Takvi su prema svima koje mogu da j..
Zato i jesu gospodari sveta u zadnjih nekoliko stotina godina.

Ne znam šta se tebi snilo, ali znam da ti je pljuvanje milo.
Samo ti sebe zovi goljo. Ja neću, a neću ni svoj narod ni državu da vređam.
Iako trenutno ne živim u državi Srbiji.

Interesi bilo koje zemlje, pa tako ni Srbije ne staju na njenim granicama. Pogotovo ne ekonomski interesi.
Kakvi smo takvi smo. Nekad bolji nekad lošiji. Kao i svi ostali narodi. Ali trebamo uvek da nastojimo da budemo bolji.

I cemu je tvoj problem?
Imas 15 godina?
Ako nemas ponasaj se zrelo i ne mastaj o glupostima koje su nemoguce.
Ako u protivnom imas nekoliko desetina ili stotina miliona evra ili dolara, slobodni investiraj u autoput do bijeljine.
Ja ti iskreno zelim da ti se investicija otplati sto pre i da ostvaris profit.

I jos nesto.
Odje*******i bre sa tim prostackim kafanskim forama. Imamo BDP najmanji na balkanu, a mastamo o regionalnim ulaganjima, dok nismo sposobni pesacku stazu na mostu u centru hlavnog grada da popravimo 5 godina!!!
Da, GOLJE SMO!
Rumunija je za nas bogata zemlja, ona rumunija iz koje je do pre deset godina dolazilo hiljade radnika na crno da fizikalisu za "jednu chrvenu"
Ja vidis ZIVIM u Srbiji i znam kolike su nam realne mogucnosti.
Ne bih da zapadnemo u duznicko ropstvo (a visimo na ivici dosta dugo) ni za mnogo bitnije infrastrukturne projekte po Srbiji, a kamo li da poreski obveznici srbije placaju izgradnji autoputa u RS...

Ako si ti golja, ja nisam. I nemoj da trpaš sve ostale u tu rubriku.
Ako ti nećeš da investiraš u Srbiju, ja hoću.
Ja sam proko Komercijalne Banke investirao u Srpske fondove.
A preko Beogradske berze sam kupio obveznice od 8 Srpskih firmi.
Jeste zaje*******ao sam se kod NIS i Energoprojekta, ali rađe ću pare da izgubim tu nego na Njuorškoj berzi.
A može i da se zaradi.

Možeš i ti da investiraš ako nisi goljo. Evo ti website pa odluči sam:
http://www.kombankinvest.com/srp/index.asp
http://www.belex.rs/trgovanje/dnevni/prime/akcije

Usput, o kojim prostačkim kafanskim forama govoriš? Jeli on tvoje "Odje*******i bre" spada u te kafanske fore?

Zapad nas gleda kao da smo najveca sirotinja, a mi smo verovatno susta suprotnost?
934f12b279738dce65528e0cf9d8b48f.jpg

Ajde, molim te, razmisli jos jednom.

Mislim da je diskusija bespotrebno otišla predaleko. Ne postoji bilo kakva (bela ili siva, tvrda ili meka) zabrana finansiranja autoputa bilo kome bilo gde, već jednostavno za to mi nemamo novca.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482013#p482013:2jbe9wnt je napisao(la):
zecal » 02 Okt 2017 05:08 pm[/url]":2jbe9wnt]..Samo ja mislim da bi bilo bolje ići na Šabac nego na Raču.....
To su dva različita pravca i projekta, a evo kako to izgleda na ovoj mapi :

GOJE":312g4o9s je napisao(la):
Mislim da je diskusija bespotrebno otišla predaleko. Ne postoji bilo kakva (bela ili siva, tvrda ili meka) zabrana finansiranja autoputa bilo kome bilo gde, već jednostavno za to mi nemamo novca.
U pravu si.
Evo ja se izvinjavam za 'odje*******i' , ali ostajem pri tome da smo siromasni da bi braci preko Drine gradili autoput.
Nemamo mi (drzava) te kapacitete, sto naravno ne sprecava nikog da svoj licni kapital investira u tako nesto ako smatra da ce zaraditi ili iz cisto patritoskih razloga.

Laki, razumem šta želiš da kažeš ali molim te uzmi u obzir da u Srbiji živi par stotina hiljada ljudi poreklom iz Bosne i Hercegovine, možda skoro i milion (posebno u Beogradu i Vojvodini). Prosto, nije nelogično da ti ljudi žele deo svog doprinosa Srbiji da se usmeri i ka svojim krajevima. Ima masa ljudi koji su se o trošku Bosne iškolovali pre 30,40,50, 60 godina, a to onda iskoristili za radni doprinos Srbiji. I decu podarili Srbiji od kojih su mnogi poznati sportisti, umetnici, pevači, književnici, naučnici... Dakle ne bi bilo nepošteno da se deo tog troška vrati krajevima koji su uložili pare u te ljude. Slična priča i ka Crnoj Gori.

Pogresan rezon

Ova čitava konverzacija je počela sa citatom :
"RS poziva Srbiju da finansira deonicu od Bijeljine do graničnog prelaza Rača"

Na šta sam ja rekao da bi se Srbiji više isplatilo da produži put od Šabca ka Loznici i onda sa tog puta odvojiti jedan krak ka Bijeljini. Čak i da pomogne finansiranje od granice do Bijeljine.
Pre svega jer i tu žive naši ljudi, a i zbog ekonomskih interesa.

To je Laki iskoristio da po ko zna koji put kaže da su Srbi golje.Verovatno je mislio da smo tolika sirotinja da nemamo pravo glasa i da trebamo da se zatvorimo u svoju rupu.

Svako ima svoje mišljenje.
Za mene srbi u Bijeljini ili Kosovskoj Mitrovici nisu ništa manje vredni nego srbi u Loznici ili Šidu. I Srbija kao matica svih Srba ima pravo da ih pomaže.

Ekonomski interes je u tome da je Bosna bogata rudom. Evropa ulaže u mesta kao što su Modriča i Doboj, ne zato jer vole lokalne srbe, već zato što hoće da izvuku što mogu otavde. Po njihovim planovima autoput bi trebao ide pravo na sever i tim putem bi se izvlačile sirovine i doturala gotove proizvode u suprotnom smeru. Usput, ti proizvodi su lošijeg kvaliteta i skuplji u BL nego u Beču.
Ako bude samo taj put prema severu, srbi i Srbija bi bili još više marginizovani.

I još da napomenem da se mnogi žale na belu kugu u Srbiji. Kako onda mogu da se odriču Srba na Kosovu i Bosni. Tu je jedan od zdravijih srpskih populacionih resursa .

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482184#p482184:1bn1i4mr je napisao(la):
dragan » Uto Okt 03, 2017 5:32 am[/url]":1bn1i4mr]
To su dva različita pravca i projekta, a evo kako to izgleda na ovoj mapi :
Dragane, ne znam šta si mislio sa tim da kažeš?
Da ne pravim razliku između granišnih prelaza severno i istočno od Bijeljine? Ja sam taj koridor prošao mnogo puta i to u različitim uslovima.
Tako da poznam tu teritoriju.

Baš zato što su to dva različita pravca i projekta, ja sam rekao da je istočni pravac isplativiji za Srbiju. I naveo sam razloge.
Bolje ulagati u jedan projekat nego u dva. Pogotovo kad jedan pokriva više teritorije.
Opet nisam shvatio šta si ti u tom postu hteo da kažeš?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482231#p482231:39tw07bf je napisao(la):
zecal » 03 Okt 2017 03:17 pm[/url]":39tw07bf]..Baš zato što su to dva različita pravca i projekta, ja sam rekao da je istočni pravac isplativiji za Srbiju...
Jedan pravac je : Rača - Kuzmin - Erdevik - Neštin - B. Palanka - madjarska granica, a

drugi pravac : Loznica - Šabac - Ruma - N.Sad - Zrenjanin - rumunska granica, tako da će se

graditi oba pravca prema prioritetu i možda spoj ta dva pravca : Bogatić - Majur - Šabac.

zecal":3fq8pz20 je napisao(la):
Ova čitava konverzacija je počela sa citatom :
"RS poziva Srbiju da finansira deonicu od Bijeljine do graničnog prelaza Rača"

Na šta sam ja rekao da bi se Srbiji više isplatilo da produži put od Šabca ka Loznici i onda sa tog puta odvojiti jedan krak ka Bijeljini. Čak i da pomogne finansiranje od granice do Bijeljine.
Pre svega jer i tu žive naši ljudi, a i zbog ekonomskih interesa.

To je Laki iskoristio da po ko zna koji put kaže da su Srbi golje.Verovatno je mislio da smo tolika sirotinja da nemamo pravo glasa i da trebamo da se zatvorimo u svoju rupu.
...
Itd...

Jel te ni malo nije sramota!!!
Ceo post ti odise prepotentnoscu.
Ti si za pomaganje srbima u okolnim drzavama nastalim nakon raspada SFRJ, a ja ih kao prezirem?

Obozavam demagoska proseravanja, tipa mi moramo.
Hajde da im pomognemo tako sto cemo pomoci u skolovanju kvalitetnih zdravstvenih kadtova, da ne mora pola republike srpske da putuje do Beograda da i se lecilo.
Hajde da pomognemo upravo onima najugrozenijima u Bosanskoj krajini, onima koji su crtanjem granica ostali u sastavu federacije, da naprave neki preradjivacki pogon (makar pelet i briket i tehnicko drvo) a ne da zavise iskljucivo od prekomernog secenja suma.
Njima je autoput zadnji na listi prioriteta.

A napravice im ga "dodo" ili bilo koji drugi, pa ce ga kadni otplacivati generacije i generacije...

No najlakse je iz toplog i udobnog doma "srbovati" i srati kako treba pomoci, dok se u mozgu smislja kako oploditi nivac i zaraditi jos malo.

I posto si manipulator, pa izvces tudje izjave, evo jos jednom:
Golje smo!
Siromasna drzava sa osiromasenom populacijom.
Imamo 1din, a treba nam 50, da bi zakrpili sve rupe.

Treba li da cutimo?
Nisam to nikad rekao.
Treba li da lupetamo gluposti koje nemaju veze sa realnoscu?
Onda ipak bolje da cutimo!

U misiju rupu su se sakrili oni koji su pobegli od svij nedaca i izazova koje nosi zivot u srbiji, te onima koji su ovde nemaji pravo da sole pamet.

Laki, ne znam što bi mene iz tog posta trebalo da bude sramota?
To što pokazujem patriotizam?
To što sam protiv defetizma koji je toliko prisutan na ovom forumu, a i inače u našem narodu?
Jesmo izgubili zadnji rat, jesu nas j*** svi redom, ali to ne znači da sad treba da se pokrijemo ušima i ćutimo. Nego da radimo svaki dan, pojedinačno i zajedno da se izvušemo iz govana u koja smo upali.

Ako ti smatraš patriotizam "demagogijom preseravanja" to je tvoja stvar. Ja sam više očekivao od nekog ko je poreklom iz Ravnih Kotara.

I nemoj mi to "lako je tebi da ..."
I ja sam bio u ratu. I ja sam radio za 50 nemačkih maraka mesečno. I ja sam išao u Bugarsku na Ilince da dovlačim vozom pelene u Beograd.
Pročitaj svoj post pa vidi ko se "preserava".

Mi treba da radimo na tome da se izvucemo iz govana, slazem se.
Samo iz govana se ne izlaci time sto cemo se dodatno i prekomerno zaduziti za autoputeve koji ce biti poluprazni jer narod nema novca ni za gorivo, a kamoli za dobre i ispravne automobile.

Ako se uskoro ne trgnemo, preti nam situacija da nece imati ko da nas leci jer nam lekari odose da lece nemce, a sestre da im cuvaju starcad.
Deca sa fakulteta nam sljakaju po kaficima, hotelima i gradjevinama na Malti.
Dal je to nasa perspektiva Zecal?

Slažem se da se trebamo trgnuti.
Ali to tvoje ponavljanje mi smo golje, mi smo golje, mi ne liči kao trganje.
Već sam rekao da mi to liči na defetizam, što je kontraproduktivno.

Vrh