Šta je novo?

Železnice - putnički saobraćaj

Koliko sam uspeo da saznam iz Mađarske, onaj red vožnje Kelebija - Budimpešta sa Vmax 100 km/h je proforme sa staničnim razmakom, jer se čeka sertifikacija SS opreme. Navodno, saobraćaj na pruzi Kelebija - Budimpešta se neće puštati pre nego što ETCS L2 ne dobije sertifikaciju i bude omogućena brzina 160 km/h. Čeka se sertifikacija SS uređaja iz Kine za prugu Kelebija - Budimpešta i SS uređaja iz Češke za prugu Reske - Segedin.

Мађарска мало добија овом реконструкцијом, а Србија много. Један, једини железнички коридор према северу и западу за нас. Мађари су већ кренули са тестирањем пруге.

Mađari su se setili i da bi ovu prugu mogli da koriste i za vozove Budimpešta - Baja, pa barem malo da opravdaju ogromnu investiciju. Po udaljenosti je malo duže nego prugom preko suprotne obale Dunava, ali je zbog veće brzine (Budimpešta - Kiškunhalaš 160 km/h, Kiškunhalaš - Baja 100 km/h) vremenski kraće. Jedino, pruga Kiškunhalaš - Baja nije elektrifikovana, pa bi morali da menjaju na dizel vuču, mada je isti slučaj i sa prugom na suprotnoj obali Dunava.

Na duzem planu ce im sluziti za robni transport Pireus-Budimpesta. Na to racunaju vise nego na putnike iz Beograda. Nije to nama bitno ali onima koji saraduju na zeleznici.

Inače, u Mađarskoj će biti održani parlamentarni izbori 12.4.2026. pa je i to bitno imati na umu. Tada će verovatno Orban da siđe sa vlasti. Svakako moraju da otvore prugu pre aprila.

Nešto se sad ne cimaju oko objavljivanja reda vožnje 5 dana pre promene... Ali vidim da na produkcionom testu za app za prodaju karata imaju nov red vožnje ali zasad za Subotica - Beograd IR polaske nemaju ništa još, niti prikazuju te vozove ni na Petrovaradin - Beograd delu. Subotica - Senta deluje da je radnim danima 6 polazaka, vikendom 5 samo bez prvog jutarnjeg.

Izgleda valjda kreću sa taktom od sat vremena, jutarnji u 5 vikendom ne saobraća.

1000034101.jpg

• Sviđa mi se
Reagovanja: SCS
Jel izlazi medjunarodni red voznje za 2026? Vidim da su stigli kineski vozovi u koper, oni u postu napisali da je to za beograd prag i beograd budimpesta, pa me zanima koje sve veze planiraju za sledecu godinu

• Sviđa mi se
Reagovanja: SCS
Jel izlazi medjunarodni red voznje za 2026? Vidim da su stigli kineski vozovi u koper, oni u postu napisali da je to za beograd prag i beograd budimpesta, pa me zanima koje sve veze planiraju za sledecu godinu
Писало се о томе већ на форуму, већ је изашао ред вожње још пре више месеци (додуше у облику графикона). Међународне везе су Београд-Будимпешта 6 пута дневно и Београд-Беч 2 пута дневно

Brza veza do Budimpešte i Beča biće kvantni skok u odnosu na bilo šta što smo do sada imali...Msm ok je bilo klackati se do Soluna 15-20h, ali to je, i iz ondašnje perspektive a kamoli današnje, više avantura za klince, nije ozbiljna veza.

Vrh