@Ivan Bulajic
Dobrodošli na internet zajednicu Beobuild. Ali mislim da je Srbijavoz direktno trebao da se pojavi pod imenom "PR Srbijavoz", ili slično, i da za to ima tim +/-5 ljudi zaduženih samo za društvene mreže, medije, i sredstva informisanja uopšte. I to dok ste još bili direktor. Pored te primedbe, ipak ste vi po PR bili najbolji PR železnice od raspada SFRJ.
Kadrovska pitanja, a od toga sve počinje. Tvrdili ste da mi se trudimo da privučemo mlade ljude bla, bla, bla. Saobraćajni fakultet svake dve godine svakih par godina izbaci po nekog izvanrednog diplomca. To su likovi koji su nelegalno pod nadzorom radili poslove otpravnika, mašinovođe, pružnog radnika, peške prošli mnoge pruge... Ja sam jedan od njih, ali hajde da sam ja nepoželjan jer me je sam Aleksandar Vučić na Centralnom kongresu Srpske napredne stranke 25.08.2013. nazvao "neprijateljem napretka". Ni jednog Dulevoza niste zaposlili. Imate i Filipa Vukšu, koga bih ja zaposlio za direktora za kontrolu kvaliteta, isto ga nema nigde, i to samo među onima koje znam. Odlukom SNS da je železnica najmanje važna od svih preduzeća i ustanova u državnom sektoru, skoro svim uskospecijalizovanim mladim inženjerima i tehničarima po godištima 1985-2000 godište približno je zabranjeno zapošljavanje u struci. Kadrovski genocid tu uopšte nije preteška reč. To vaše trabuljanje kako "treba dobro da se potrudiš da privučeš mlade kadrove" nije prosto kombinacija paradoksalnog i lažnog, kao kada Krkobabić govori "povratku na selo", nego i odvratnog.
Red vožnje. Pred svoj odlazak iz Srbije 2017. obrazom za poštovanjem (a što je glavni razlog odlaska pismenijeg dela mladih iz Srbije, ne plate), imao sam mnogo volonterskih sati rada vašeg posla (koji ne radite), popis svih srednjih škola, popisivanje rasporeda smena, broja đaka, poziciju u odnosu na postojeće, železničke stanice, pa i smena nekih većih industrikjskih zona uz železničke stanice i stajališta. Tu sam čak i dodavao SKMDP železnička stajališta, Valjevo centar, Niš most(tvrđava), Velika Plana sever, Novi Sad most, Pirot istok i još nekih kojih ne mogu sada da se setim. SKMDP je skraćenica od "samo k**ten može da preskoči", konkretno najvažnije gradske lokacije gde voz prosto prolazi bez zaustavljanja za prijem i otpremu putnika. Ako ćemo o nekoj giga-mega studiji opravdanosti, Srbijavoz ima toliko malo voznih sredstava, a infrastruktura toliko malo propusnu moć, da je luksuz sa svega 3-4 polaska promašiti ključne smene. Zadatak je užasno prost, dovesti do okružnog centra sa 4000-8000 srednjoškolskolaca u naselju sa 20-40% stanovnika okruga voz sa 120 (dizel serija 711), ili 220 (413/417 elektro Stedler) mesta za sedenje u vreme kada treba. Dolasci u okružni centar 1) 6:30-6:50 (da se zbog manjka voznih sredstva spoji sa smenom radnika) 2) 13:00-13:15. Odlasci iz okružnog centra u 1) 13:50-14:00 2) 15:30-16:30 3) 19:50-20:00. Ostali polasci nisu tako vremenski osetljivi, i treba imati na umu da u par gradova mogu da se razlikuju. To je toliko banalno i prosto, da vaša služba reda vožnje maši slona u hodniku. Na jednom sastanku sa vašim predstavnicima su se žalili "Bugari su ušli u Sofiju". A to je da je ogromna većina putnika na kratkim relacijama. Pa dobro jutro Kolumbo. U iole normalnim državama i maltene celoj evropskoj civilizaciji, 80-90 putnika na železnici su putnici do 50km, a tek 10-20% putnici preko 50km. I neki prosek Evrope (Mađarska, Slovačka, Belorusija) je 10 putovanja godišnje vozom po glavi stanovnika, donapredna Srbija 2, a napredna sa Vama na čelu firme (sedi) 1. SFRJ je imala 4-5. To nam sada izgleda kao uau, a u stvari, od ostalog Istočnog bloka SFRJ je imala: početak spiska, bolje krpice, bolju obuću, kraj spiska.
Javni prevoz putnika je institucija, i kao i gradnja i održavanje puta, gradski tramvaj, autobus, metro... zarađuje za račun sistema indirektnih društvenih efekata, samo u nekim slučajevima profitira od putarine ili naplate karata! Vi dolazite iz profitabilnih poslovnih sektora, što je davno nedostajući kadrovski dodatak na železnicama. Ali, u državama koje to jesu, to je samo deo kolača prevoza putnika železnicom. Zanemarivanje putničkih železnica od "tržišnog socijalizma" Kire Gligorova krajem 1960-tih do početka Naprednog Armagedona nad železnicom, a zatim brže-bolje-jače Napredni Armagedon, ostavio je katastrofalne posledice. Najstrašnije je Bela kuga, i etničko čišćenje naroda sa svojih vekovnih ognjišta praveći život u malim mestima ekonomski i funkcionalno neuslovnim nakon ukidanja železničkih veza. Pojam etničko čišćenje ste najčešće sretali u uslovima rata u nacionalno izmešanim zonama, ali kakav je smisao koristiti drugi izraz, kada je bez izmešanih nacija i bez rata efekat potpuno isti nakon MMF/Kira Gligorov/naprednih reformi. Odnosno, cilj je platiti iz budžeta za sinergijski efekat putničke železnice, i ostvariti ga, a ne bezidejni antistručni, pa i posredno genocidni pristup "subvencije gubitašu".
Nedostatak veze putničke železnice i biznisa. Recimo, voz za Zvornik je prema tri banje, od čega Banja Koviljača neposredno ima železničku stanicu. Evo primer kako se to radi u odsustvu naprednih reformi i tržišnog socijalizma. Dolazi voz pun turista iz Rusije, i obratite pažnju na muziku. Nje nije bilo pre dolaska voza niti posle odlaska putnika sa železničke stanice. Pri tome, tamo je moguće čak i okupati se za nekih 1,2 evra, što nisam sreo nigde drugde u Evropi.
Evo, napravite voz Vršac-Vukov spomenik-Zvornik ujutru, obrnuti popodne, i spolja ga islikajte svim turističkim mestima Podrinja, primer. Spojite se sa agencijama i banjama, turističkim organizacijama, dajem primer i ideju. Slično može i iz Sombora preko Novog Sada.