Znam da kasnim, ali moram da kažem. Ovo je logika javnih službi u Srbiji od kad znam za sebe - prebaciti svoj posao na grbaču korisnika. Kao što glumimo kurire između različitih instanci državne i/ili lokalne uprave, tako sad opet ja treba da snosim posledice jer Srbijavoz nije u stanju da uposli dovoljan broj konduktera koji će se izboriti sa švercom.
Ista priča kao za one moronske turnikete zbog kojih moram da dižem bajs na rame da bih ušao na stanicu. Pošto ih je ista ekipa ovako žučno branila, zanima me kako ste zadovoljni brojnim pozitivnim promenama od kad su isti postavljeni.
Uopšte mi nije jasno odakle dolazi ova količina uobraženosti. Odrastao sam sa kompjuterima i internetom, kartu kupim preko aplikacije za pet sekundi, a moje rođene babe i dede od 70-80+ godina su svi imali pametne telefone, pa nemam ovu količinu prezira prema nekome ko nešto ne ume. Drugo, i ja sam neretko kupujem kartu kod konduktera ili na blagajni jer nemam uvek para na kartici. Gomila ljudi prima platu u kešu i sad zbog idiotizma Srbijavoza treba da jure bankomat (i to onaj sa mogućnošću uplata - nemaju je svi) da bi platili kartu za voz. Znaš li da neke stanice nemaju domet za mobilni telefon? Znaš li da neka mesta nemaju ni običan, a kamoli uplatni bankomat? Da li znaš da aplikacija nema mogućnost primene mnogih povlastica (novinarska, grupna itd)? Da li znaš da na toj istoj aplikaciji ne mogu da se kupe karte za međunarodne polaske?
A i sve ovo na stranu, lepo je Pantograf rekao - to nema ekonomske logike jer da ima, tako bi postupili i Lasta i Nišekspres i Maxi i trafike i kafići. Da ne pričam o tome da Srbijavoz kao javni železnički operater ima veću obavezu da uvažava potrebe marginalizovane manjine. Prema tome, što bi se reklo touch some grass i uzmite da se bavite stvarnim problemima železnice kojih je više nego dovoljno, a ne šikaniranjem nekih jadnika prema kojima imate odnos kao francuska aristokratija 1789. prema narodu. Ovo se odnosi i na upravu Srbijavoza i na njihove apostole ovde.
Do juče ste poslovali kao da ste aleksinački OOUR u 1978. godini, pa ste preko noći uveli nešto što je trebalo da imate pre dvadeset godina i odmah biste da kažnjavate one koji vam se nisu iste sekunde prilagodili. Ma nemoj.