Šta je novo?

Železnice - putnički saobraćaj

Tako je za sve železničke uprave koje uvode nova vozna sredstva.
Mora da vozi par krugova (mnoooogo krugova…) u Velimu u Češkoj.

Него, 'оће ли кинески соколи да се врате кући? Ови Чеси се возикају са њима, има да их сатру, добићемо полован, а купили нов...
Sve je to standardna procedura.

Ма ок @mvbg1 али, постоје ваљда неки временски оквири?

Ма ок @mvbg1 али, постоје ваљда неки временски оквири?
To zavisi od toga da li je serija već imala testiranja. Ako je u pitanju prvi kupac, sva testiranja se rade sa ovim vozom. Ako je u pitanju drugi ili deseti, potrebno je nekoliko nedelja da se pojavi na šinama. Vreme testiranja zavisi od broja zemalja u kojima će se saobraćati. TSI standard testi traje do 6 meseci, ako nema problema gde je potrebno ažuriranje softvera. Zatim sledi vožnja u svakoj zemlji, kako bi se testirali bezbednosni uređaji. A onda dobije se sertifikat, gde ima kupac potvrdu da voz ispunjava standarde.

Па, знамо неке одговоре:
1. Први купац,
2 Саобраћаће у две земље (Србија и Мађарска)
3. Имам субјективни осћеај да је 6 месеци од кад је композиција отишла већ прошло

НИкакву повратну инфомрацију немамо, никакву најаву да ће бити тестирања на нашим пругама такође немамо. Бринем се.

3. Имам субјективни осћеај да је 6 месеци од кад је композиција отишла већ прошло

Loš ti je osećaj. Tamo su od kraja juna 2024. Rečeno da će biti tamo godinu dana, što ističe uskoro. Testiranja su za interne potrebe proizvođača i on nema nikakvu obavezu bilo kome za bilo kakvu povratnu informaciju. Za sad sve ide po ugovoru.

Podsetiću, prethodni kineski vozovi na EU sertifikaciji na Velimu su znali i po 3 godine da zaglave, tako ako zaista bude gotovo sve za godinu dana, može se reći da je boks meč sa nemogućom EU birokratijom uspeo.

Интересантно смо се договорили. Купим воз и дам произвођачу на акање...
Додуше, где би смо их и користили,..

Интересантно смо се договорили. Купим воз и дам произвођачу на акање...
Додуше, где би смо их и користили,..

Opet pričaš nešto o čemu ne znaš. To nije akanje. Isporuka voza još nije izvršena. To što je on bio na kratko u Srbiji, to je bio samo političko-populistički potez za slikanje. Prvi voz je mogao direktno iz Kine za Češku da ide po ugovoru, kao što je drugi otišao. Nije čak ni oznake imao. Voz je prototip i mora da prođe određena ispitivanja da bi dobio određene sertifikate. Kinezi nama moraju da isporuče voz sa određenim traženim sertifikatima. Da bi voz imao te određene sertifikate voz mora da obavi određene testove. To je potrebno da se uradi na samo jednoj garnituri, odnosno u ovom slučaju na dve, pošto mora da se istestira sinhron dve garniture. Zato je prva garnitura duže, a druga kraće u Češkoj. Kada ove dve stignu iz Češke, ostale tri idu direktno iz Kine za Srbiju.

1-2 puta godišnje imam potrebu da putujem od Sremske Mitrovice i Novog Sada bez auta. Ranije sam to obavljao raspalim i ogavnim prevozom Sirmiumbus, koji za kartu od 1000 dinara nema klimu, jedva ubrza do 60km/h i raspada se na usponu preko Fruške gore i sve to sa otvorenim vratima u toku vožnje jer bi inače svi pomrli unutra od vrućine leti.

Pošto sam se zakleo da više nikad toj gamadi dinara ostaviti neću, slučajno sam video da ima voz SM - NS i deluje mi kao da niko živ ne zna za tu liniju jer je u celom vozu bilo jedva 5 ljudi. Moj vagon bio prazan. Voz čist, wc čist, ima i toalet papira, sapuna, klimatizovano i to za cenu od 475 dinara i stiže za 50ak min. U suprotnom pravcu je nešto sporiji zbog loše pruge između Rume i SM u tom smeru.

Kad upišem na google "Sremska Mitrovica Novi Sad voz" ne izbacuje ništa. Čak i ovaj Google AI piše da ne postoji linija već može da se putuje preko BG. Zašto se ovako slabo promovišu ovakve linije?

Okej, trenutno voz staje u Petrovaradin pa je možda nekome cimanje presedati do grada, ali ja bih lično radije puzao do NS nego ikad više ušao u sirmiumbus.
IMG_8532.jpg

Vandredni dogadjaj na pruzi Novi sad- Bogojevo danas oko 13h kod Futoga
711-051/052 i Toyota
IMG20250612185252.jpg

Evo, jedno lepo i divno iskustvo

Danas sam vozom BG. CENTAR - PEZOS stigao u 12:20! I samo sat vremena mi je trebalo do Limana V evo treci dan za redom

Pa ... . vam . . . . . resili divljim taksistima ceo parking a nama namerno stavili sve devetke da budu alibunar pa mora onom kantom od 7xx busa do centra pa do limana

A na taxi sam ovaj mesec potrosio koliko bih takoreci privatnog vozaca platio, isuse

Poslednja izmena:
Evo, jedno lepo i divno iskustvo

Danas sam vozom BG. CENTAR - PEZOS stigao u 12:20! I samo sat vremena mi je trebalo do Limana V evo treci dan za redom

Pa ... . vam . . . . . resili divljim taksistima ceo parking a nama namerno stavili sve devetke da budu alibunar pa mora onom kantom od 7xx busa do centra pa do limana

A na taxi sam ovaj mesec potrosio koliko bih takoreci privatnog vozaca platio, isuse
Koliko znam sve 9A sa Alibegovca idu i do okretnice u Pezosu pa se vraćaju prema centru, Limanu i N.N.

Koliko znam sve 9A sa Alibegovca idu i do okretnice u Pezosu pa se vraćaju prema centru, Limanu i N.N.
E dobro da znam, ali svakako ne može da se stigne na njih u 90% slučajeva jer ne staju kod ŽS

Inače greškom napisah Alibunar hahaha pričao sam o njemu

Vrh