@spatiotecte
Lično po meni, Taurus ima bolje vučne karakteristike za putničku vuču pogotovo za ono što SV planira sa njima.
Vectron jeste napredovao poslednjih godina, ali plašim se da bi bio slabija opcija.
Sa druge strane, verovatno se traži niža cena, pošto će ovo biti samo za prelazni period dok se ne izvrši posao sa stranim finansijerom (ako se ne varam Eurofima je bila u igri pošto ne pratim slučaj) oko novih lokomotiva.
Nezvanično, želja VD-a je da se 441 povlače kako istrčavaju i time završe karijeru u preduzeću.
E sada, ne skačite pred rudu, to sa novim lokomotivama će potrajati.
Skoro sam imao šansu da iz prve ruke čujem kako ide proces nabavke takvog tipa, bože kakva zbrka!
Iako stvarno ne pratim trenutni tok SV-a u nabavci loksi, verujem da su pri završetku pregovora sa finansijerom.
Ali i pre toga su imali dug put, prvo treba ti ideja za tako nešto, nakon toga moras da apliciras Vladi da želiš da se zadužiš radi kupovine kod finansijera.
Naravno, moraš da odradiš jednu sveobuhvatnu dokumentaciju za Vladu što traži vremena.
Kada ti odobre, što je valjda SV već sve prešao, tražis finansijera u sektoru železničkog saobraćaja, pregovori oko pojedinosti traju i po 1-2 godine, kada se dogovorite, krećete sa sastavljanjem tenderske dokumentacije što će oduzeti vremena. Zakon o javnim informacijama može biti dodatna prepreka.
Onda postoji tenderski rok, pa rok izrade željenog predmeta, pa probe i na kraju dobiješ osam lokomotiva.
A koliko treba od ideje do realizacije za tih 8 lokomotiva, pa između 5-10 godina u zavisnosti od brzine pregovara i obima posla.
Još ako se desi Korona kao sa ovim novim Flirtovima oduži se tek.
Pritom ovo je sve u grubim crtama opisano, verujem da tu ima još dosta pojedinosti.
Ideja za nove lokomotive u SV-u je nastala početkom 2022, do kraja 2022. su počistili odobrenje vlade i fokusirali se oko finansijera (naravno stranog) i koliko vidim još ništa nisu sklopili.
Neka moja procena za konačnu realizaciju bi bila 2027.
Nego, Spatio, strpi se sutra prekosutra da se vratim u BG, pa ću ti poslati nešto u vezi Vectron lokomotiva što će ti biti interesantno pošto vidim da se interesuješ.