Meni je zanimljivo to što smo sada u obrnutom geopolitičkom momentu u odnosu na 90te kada je Srbija učestbovala u ex Yu ratovima i ekonomski propadala i kada je zapadna evropa nastavljala da se razvija.
Sada imamo ovaj rat u Ukrajini koji je upregnuo sav vojno ekonomski potencijal evropske Unije protiv Rusije sto ima kao rezultat stvaranja resesije u većini zemalja zapadne Evrope dok Srbija koja je trenutno na svu sreću u neutralnoj poziciji ne oseća posledice tok vojnog sukoba i nastavlja svoj oporavak, istina za volju to ide dosta sporo ali ekonomski gledano ide ipak u dobrom pravcu.
Ne bih se slozio.
Kao prvo, Srbija je, bez obzira na emocije i retoriku, ekonomski i kulturno vezana za Evropu mnogo vise nego za bilo koju drugu regiju. Zato bilo koja kriza u Evropi ima velik uticaj i na nas.. Mi jesmo ekonomski vezani i za Rusiju i Kinu, ali na strani uvoza, ne i izvoza. Ako porudzbine iz Evrope stanu, staje i nasa industrija. nije bitno da li su to nase, evropske ili kineske firme, skoro sve rade za evropsko trziste.
To da li se mi oporavljamo je opet veliko pitanje. Ja ne vidim nikakav spektakularan napredak, samo neki normalni tor razvojam na koji smo dosli jos pre nekih desetak ili petnaest godina, do tad je bilo oporavljanje i saniranje nagomilanih problema.
Sto se tice Evrope, ona nije ni blizu da je upregla sav vojno ekonomski potencijal da bi pomagala Ukrajinu. Da ulazu dosta, tacno je, ali ni blizu da su sve upregli. Nisu presli ni na ratnu industriju. Sve drzave i dalje normalno funkcionisu, a jedine dve stvari koje su posvecene Ukrajini su delovi budzeta i vojni kompleks, koji radi maksimalnim kapacitetom.
Evropa je mnogo vise pogodjena time sto je liberalna ekonomija prebacila proizvodnju u Kinu i daleki istok, tako da su im u toku kovid krize pokidani lanci snabdevanja, a potom i dobar preuzet deo trzista. Sada ulazu velike napore da vrate kljucne delove proizvodnje u Evropu i izvrse energetsku tranziciju sa fosilnih goriva na obnovljive izvore. Sve to jako kosta, cak i vise od rata u Ukrajini.
Mi cemo i dalje biti vezani za Evropu. Pa i ovi silni autoputevi koji se rade iz kredita su u stvari deo evropske mreze, brze pruge pre svega se rade da bi previzel medjunarodne transporte,... Hteli mi to ili ne, nalazimo se u Evropi i delimo sudbinu. Sve ostalo je stvar percepcije.