Primecujem kako mi standard pada, kako je kriza sve jaca.
Zaobilazm, skuplju i delikatesnu hranu.
Zaobilazim skuplje sireve i razmisljam pre kupovine.
Przene lignje nekad su bile 1600 din/kg, sada su dosle do 3600 din/kg i izasle su iz mojih mogucnosti (zapravo odavno).
Delikatesna hrana nestaje i zadrzava se samo na nekim mestim, kao npr na Vracaru, gde sam prosle nedelje video kako ljudi kupuju tunu (5000 din.kg) kao kokice.
Bifteci, kad sam zadnji put znao z anjih bili su 2400 din/kg. Sada vise i ne znam koliko kostaju.
Trazi se jeftin hleb, jeftin sir. Jako siromani kazu da jedu onaj biljni sir i tzv "mesni hleb" inace vrlo nezdrav proizvod od "masinski otkoscenog mesa", sto je tehnika zabranjena u EU, ali kod nas se masovno koristi.
"{Prema slovu propisa, MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa, ili sa trupa živine, upotrebom mehaničkih sredstava, što ima za posledicu gubitak ili modifikaciju strukture mišićnih vlakana. O mašinski separisanom mesu poslednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi delovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to na kraju završi u našem organizmu.
- MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona… Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima"