Šta je novo?

Čije je naše Zlato

Kome je u opste palo na pamet da tamo drzi bilo sta. Show.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=911751#p911751:4nyyig3o je napisao(la):
vradovic » Ned Dec 26, 2021 12:35 pm[/url]":4nyyig3o]Kome je u opste palo na pamet da tamo drzi bilo sta. Show.
Kao što piše u članku u Londonu je bila jedna tona "iz onog vremena", verovatno još iz YU.

Inače, fizičko zlato se obično drži u velikim svetskim finansijskim gradovima da bi se brzo i lako prodalo u nekom hitnom slučaju. Srbija je prebacila iz Švajcarske i onih 9 tona koje smo platili po 1.500$/toni.

Прве, нове, ронделе кованице новца „Златаре Мајданпек” требало би да почну да се производе у овој фабрици крајем фебруара наредне године. Тиме би после паузе од шест година Србија поново имала своју, домаћу производњу злата, златног накита и златних полуга, али и кованица новца, каже у разговору за „Политику” нови власник „Златаре Мајданпек” Дејан Поповић. . .

https://www.politika.rs/scc/clanak/4956 ... stari-sjaj

Nova fabrika zlata u Boru.

IMG_20220812_222710.png

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:

,, ... Zijin otkrio novo veliko nalazište .... ,,

Ne razumem baŝ
Izdam sobu u stanu jednom studentu
a on nkon nekog vremena korŝcenja
objavi da je u mom stanu otkrio joŝ jednu sobu i pocne da je koristi i tako sobu po sobo....
A da se JA ne zapitam da li mi to odgovara i da li bi je ja sam mogao koristititi a možda treba da se zapitam da li ce mi na kraju i jedna soba ostat i za mene....

Sta narod Srbije ima konkrerno od tog zlata.Arapi u drzavama koje proizvode naftu kupaju se u parama,sta mi imamo od zlata.

Narodna banka kupuje zlato za dinare, tj. "naštampa dinare" iliti emituje dinare kojim kupuje zlatne poluge za rezerve u trezoru NBS. Kinezi koriste te dinare za plate i doprinose, porez na dobit, rudnu rentu, troškove proizvodnje i transporta, struju, gorivo, gas, . . itd.

Osim rezervi u zlatu uzima se u obzir i buduća potencijala proizvodnja, tj. potvrdjene količine u rudi. Trenutno imamo u okolini Bora oko 500 tona i Rogozini oko 200 tona zlata koje će se rudariti narednih godina.

Poslednja izmena:
I śta se deśava sa tim naśim zlatom nakon tih par godina kad izvade i to potencijalno ?

Zaklamsmo brava za kilo mesa

Trajaće to malo više od "par godina", možda par decenija. Ima toga dosta, a verovatno će biti još nalazišta. A, kao što rekoh, NBS otkupljuje zlatne poluge i čuva ih u trezoru kao "zlatne rezerve".

1000000440.jpg

Čovek lepo napisao gore da se odštampaju dinari onoliko koliko treba i da se time kupuje SRB zlato svake godine, ali bez obzira na to opet se piše da neko nosi u Kinu ostatak...

Nema ''ostatka'' koji bi neko nosio bilo gde jer je trošak kupovine tog zlata jednak tehničkom trošku štampanja dinara za njihovu kupovinu.
1000 puta ste sigurno čuli da je problem štampanje dinara bez pokrića - ovde je pokriće domaće zlato i zato nije problem štampati koliko god treba za tu svrhu.
Naravno, plaća se berzanska cena zlata, pa je i Kinezima sve ok jer bi svakako prodali po tim istim berzanskim cenama i da je bilo koji drugi kupac u pitanju.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam ono sto ne otkupimo kinezi nose u Kinu

Uvek otkupljujemo sve zlatne poluge iz Bora. To će biti ove 2025. oko 4 tone.
Kinezi izvoze preko luke Bar samo onaj deo koncentrata bakra koji ne mogu da pretope u Boru. Sada kad radi i rudnik "Timok" u Čukaru Peki više se izrudari "crvenog zlata" (bakra) nego što može da se pretopi.

Vrh