Šta je novo?

Crna Gora

Bas je lepo :)

Pazi, cene jesu neznatno vise, ali za primorsko, turisticko mesto i nisu mnogo. Ja poredim sa Zlatiborom, a i dtuga turisticka mesta su paprena.
U CG je ipak, ipak pod kontrolom. Najskuplja su pića, kao i sugde, a večera isto koliko u Požezi....
Doduše, to je Bijela, verov veća mesta imaju više cene, ali u Srbiji turiste ipak vise deru.
 
To da. Cene u restoranima nisu strašne. A ni moja komparacija nije sasvim korektna, jer sam poredio 'Aromu' i 'Voli' sa našim jeftinijim radnjama. Možda da sam kupovao uHDL diskontu, ne bih stekao taj utisak.
 
Već sam govorio na tu temu, " jedno su želje a život je drugo, ne ide..." Prosto, Crna Gora nema para da završi ovaj auto put i neće ih imati još bar 30 godina. Zato, treba napraviti neki realan plan za naših života, na pr. da do 2030. god. Crna Gora uradi deonicu auto puta do Andrijevice i magistralu extra klase (ala Podgorica - Cetinje ili bar Cetinje - Budva) od Poda do Boljara. A Srbija da za to vreme uradi deonicu autoputa do Duge Poljane i produži do Boljara. Dakle, za nekih sedam godina od Beograda do Podgorice imali bi oko 330 km auto puta i 45 - 50 km odlične magistrale, odnosno oko 4,5 sata puta bruto. Jasno je da bi to bio kvantni skok u odnosu na sadašnje stanje. A ostalo neka grade neke nove generacije...
pa zaključak je odličan, sasvim prihvatljiv, poželjan, ali pretostavka neutemeljen, izmišljena, izmaštana, da CG nema para, doista deluje kao "prosto", ali je neistinito, jer CG ima (će imati) para, postoji dakle kapitalni budžet, javan podatak, može se naći na netu, koliko iznosi kapitalan budžet CG, pa onda videti da izdvajanja za postoječe finansiranje deonice AP Mateševo Smokovac iznosi nekih 15% od tog Kapitalnog budžeta, dakle para ima, nema ljudi, to je izvesno, uz veliko žaljenje, da ih nazovem "strućnim", bilo bi deplasirano, jer bi bilo dovoljno da ima ljudi "dobrih domačina", poput tebe, mene ili bezbroj drugih, to je najniži nivo obrazovanja u ekonomiji, ali najpoželjniji, koji bi u ovom slučaju bio dovoljan da se AP završi odavno, dakle, u kapitalnom budžetu se može napraviti preraspodela, preusmeriti deo novca na AP, preostale deonice, postići kontinuitet u izgradnji, zamislite sad se mora sačekati najmanje dve godine da bi se izradio idejni & glavni projekat za dve naredne deonice, Mateševo Andrijevica i Smokovac Farmaci (obilaznica oko Podgorice) za koji posao uzgred budi rečeno su obezbeđana bespovratna sredstva EU, pa šta se čekalo, m..f, id***, šta su fucking čekali, zašto nisu započeli izradu idejnog projekta već odavno, pa izradu glavnog projekta, zašto nije već davno raspisan tender za izgradnju bar ove dve deonice, zašto nije postignut kontinuitet u izgradnji AP, bilo s KInezima, ili Amerima/Turcima, ili na kraju s istim Bemaxom, koji je izastao u giganta građevine. Za sve nedostaju LJUDI, veruj mi, da su samo dobri domačini, bilo bi dovoljno, nego su neki politikantski govnari, pii redom za sve, da se ne podsećam kako su tender za izradu pristupnog puta petlji Mateševo od 1,5 km raspisali skoro kad je bilo izvesno otvaranje AP, da smo do nedavno išli prašnjavim putem do petlje Mateševo, plus SRB Mne konflikt, koji evo traje dva veka, nikako da se okonča, sve u svemu, lično sam proveo svoj životni vek na prostorima Srb & Mne ali mojim potomcima ću ostaviti u amanet da se klone i SRB i MNE, da se vrću i vole SRB & MNE, ali da žive daleko odavde, ...
 
Miro, rade ti mape za AP već neko vreme, verovatno ti je promaklo. Ja sam se vratio juče pa ću okačiti neku fotku samo za Zorana
sa druge strane tunela! :D
 
To da. Cene u restoranima nisu strašne. A ni moja komparacija nije sasvim korektna, jer sam poredio 'Aromu' i 'Voli' sa našim jeftinijim radnjama. Možda da sam kupovao uHDL diskontu, ne bih stekao taj utisak.
U nasim lancima supermarketa: Voli(Nas Diskont), HDL/Lakovic, Idea, Domaca trgovina(Aroma, City, Conto), Franca, itd. , a koji se nalaze na primorju su cijene uvijek nazalost vece.
I tako je tokom cijele godine, ne samo tokom ljetnje sezone, a u toku same sezone oni jos dodatno podignu cijene.
Ko ide na more a hoce nesto da potrguje, mozda nije lose da to ucini negdje u kontinentalnom dijelu CG(centralni ili sjeverni dio).
Po mom iskustvu HDL i Voli(Nas Diskont) su najjeftiniji u CG.
 
Preživeh AP bez problema :D
IMG-20220828-102316.jpg

Čuveni tunel kod skijališta. Neverovatno ali euroasfalt nešto radi...prave most...čudo...
IMG-20220828-133625.jpg

Ne sviđa mi se kako su pozicionirali drugi hotel na 1600...bolje da je išao po ivici placa dalje od prvog...id***...
IMG-20220828-132806.jpg

Malo pešačenja do Pešića jezera
IMG-20220828-115950.jpg

Ali vredi
IMG-20220828-121517.jpg

Na sredini slike je mesto gde će biti izlazna stanica gondole bože zdravlja...Komovi iza...Ključ desno...
IMG-20220828-132037.jpg
 
Preživeh AP bez problema :D
IMG-20220828-102316.jpg

Čuveni tunel kod skijališta. Neverovatno ali euroasfalt nešto radi...prave most...čudo...
IMG-20220828-133625.jpg

Ne sviđa mi se kako su pozicionirali drugi hotel na 1600...bolje da je išao po ivici placa dalje od prvog...id***...
IMG-20220828-132806.jpg

Malo pešačenja do Pešića jezera
IMG-20220828-115950.jpg

Ali vredi
IMG-20220828-121517.jpg

Na sredini slike je mesto gde će biti izlazna stanica gondole bože zdravlja...Komovi iza...Ključ desno...
IMG-20220828-132037.jpg
Hvala ti. Da je sreće da smo ove godine išli tim putem. Nadam se da će taj most završiti pre prvih snegovi. Problem je koliko ja vidim da oni nemaju ni ljude ni mehanizaciju. Sve je to slabo. Inače kažu mi drugari da ko ima viša kola da posle 17 sati prodju kroz tunel. Nevidim uopšte u medijima da tak put nešto spominju. Kada bi ih malo proterali mozda bi uspeli da ga zavse do jula 2023 godine.
 
Pogledajte prilog 143929
Ovo su radovi na mostu pre ulaska u čuveni tunel?
Dakle most nisu takli sve ove godine?
Nista oni nisu radili od oktobra prošle godine. Samo malo radnika na nekom održavanju. Sa druge strane ka Beranama im stoji 3 km spremnog puta za asfaltiranje još od prošle godine. Oni su tek ove godine negde na proleće probili onaj mali tunel za evakuaciju. Priča da kasne zbog nabavke iz Ukrajine je toliko smešna da nemam reci. Da ti nemozes da uradiš ostale stvari van tunela stvarno nemam reci. A vreme im nikad bolje nije bilo. Leto bez padavina, ali šta da se radi. Pare potrošene tko zna ko se tu sve namirio od stranke koja ih je iz Sarajeva dovela do pojedinaca i sada stara dobra taktika kukaju da im vlada da još para jel kao nije dobar projekat uradjen a i sadržaj stene nije bio kao što su mislili i jos zamislite na mestu koje se zove Jezerine se pojavila voda.
 
Poslednja izmena:
Da dodam da su put od grada do ski centra solidno zakrpili, bliže gradu i u gradu je slabija situacija kao i kad se dođe na prvi ski centar, valjda
će se naći neko da baci malo asfalta u te rupe do zime...
 
EVO OD SUTRA 1 SEPTEMBRA OPET ZATVARANJE PO NEKOLIKO SATI NA DEONICI ROZAJE - SPILJANI



U sklopu rekonstrukcije regionalnog puta R-3 dionica Pljevlja-Metaljka doći će do obustave saobraćaja za sve vrste vozila u terminu od 10.00 do 14.00 sati .

Privremeno se od 01.09.2022 do 30.09.2022 godine zbog izvodjenja radova u slopu rekonstrukcije mag.puta M-5 dionica Rožaje-Špiljani odobrava se totalna obustava saobraćaja za sve vrste vozila radnim danima u terminu od 08.00 do 11.00 i od 13.30 do 16.30 sati.Za dane vikenda (subota i nedjelja) saobraćaj će biti u prekidu nod 09.00 do 15.00 sati.

Privremeno se za dane 03.09 ,04.09.,10.09.,11.09.,17.09.,18.09.,24.09,i 25.09. 2022. godine zbog izvodjenja minerskih radova u sklopu rekonstrukcije magistralnog puta M-5 Rožaje -Špiljani , odobrava totalna obustava saobracaja za sve vrste vozila u terminu od 09.00 do 15.00. casova.


Privremeno se zbog izvodjenja radova na izgradnji Bulevara od raskrsnice Podgorica-Cetinje-Nikšić do Komanskog mosta odobrava promjena režima saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni.





Dana 02.09.2022 godine zbog izvodjenja radova na uklanjanju objekta na mag.putu M-1 dionica Lipci -Kotor,lokalitet Perast doći će do promjene režima saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni u terminu od 08.00 do 15.00 sati.
 
Pogledajte prilog 143929
Ovo su radovi na mostu pre ulaska u čuveni tunel?
Dakle most nisu takli sve ove godine?
Verujte mi . Samo ono sto je Bemax radio a to je put od Lubnica do ulaza na Jelovicu je uradjeno. I stvarno je to dobro i uradio. Ostalo sto je radio EUROASFALT bukvalno skoro nista od maja 2017 godine evo pet godina, nije uradjeno Rok za izgradju ovoga puta je bio tri godine. Oni nisu zavrsili tunel koji su sa nekom mukom ipak probili prosle godine u aprilu. Deo puta od 3 km na Jelovici do ulaza u tunel nisu zavrsili iako su prosle godine pripremi sve za asfaltiranje /ima na mom snimku/. Prosto sam bio zapreprepascen da nisu iskoristili ovo lepo vreme i da do tunela sa Beransake strane da su stavi asfalt. Ovaj most rade evo vec peta godina i nista bukvalno nista. Niko im nista nemoze. Imaju dobra ledja od stranke koja ih je 2017 godine dovela iz Sarajeva. Ti isti su opet na vlasti u Ministarstvu kapitalnih investicija. Danas sam prosao kroz Rozaje. Onaj tunel koji su poceli 2018 i dalje sve isto nista se neradi kao i obilaznica oko Rozaja iako je je ministar Kapitalnih bas iz Rozaja. Neverovatna je samo stvar da niko ama niko ni iz vlasti ni opozicije, cak ni istrazivacki novinari ne spominju ovaj put.
 
Mali off, ali mi treba pomoć; ima li neki spisak pumpi sa CNG u Crnoj Gori, ili ako neko zna koje pumpe ga sigurno imaju.
 
Jel primetio neko presretač na AP sem mene, ili se meni učinilo, sa desne strane na jednom od odmarališta upaljeni oni plavo/crveni blinkeri na zadnjem staklu, a iza njih prekršilac audi BG table...ili je to samo neka policijska pratnja...
 

Za projektovanje dvije dionice auto-puta tražimo više od 10 miliona eura​



autoput princeza ksenija, autoput smokovac mateševo, autoput bar boljare
S auto-puta (Foto: YouTube scr)
Ministarka evorpskih poslova Jovana Marović kazala je danas da je to Ministarstvo podnijelo predloge za podršku za prijem tehničke dokumentacije od kojih se najvažnije odnosi na za nastavak izgradnje druge dionice auto-puta.
“Podnijeti su projektni predlozi za pripremu projekata i tenderske dokumentacije za dionice Mateševo-Andrijevica, odnosno Smokovac-Farmaci i ukupni iznos sredstava koji je tražen je 10,76 miliona eura.
 
Dakle, tek se konkuriše za grant kojim bi bilo finansirano tek projektovanje nastavka gradnje AP.

I ona decenija, kojom smo procenili rok za sledeće 1-2 deonice AP, sada mi deluje možda previše optimistično. Ovo nam je što nam je, na srednji rok.
 
Vrh