Šta je novo?

Stari Sajam i naselje Staro sajmište

Nadajmo se da će prostor urediti pristojno.
 
bgd-svetla-MALA.jpg


http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... -elektrike

kako kula sija u pozadini
 
Poceli smo previse da se osvrcemo na slavnu istoriju sajma i istoriju Beograda izmedju dva rata...vidim to kroz sve teme na BB...u medjuvremenu 1000km odavde je neka nova buducnost koju mi ocigledno ne pratimo dovoljno brzo...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-KLz4vPG-bs[/youtube]
 
Pa teme jeste posvećena "Starom sajmištu", upravo zbog specifičnosti tog prostora.

Zar na forumu ne postoji tema o Beogradskom sajmu? Mislim da postoji...
 
zexland":1b0oeomc je napisao(la):
Ma znam...nisi me skapirao...nema veze :)

Znam da nisam skapirao, poruka mi deluje malo nespretno sročena. Ovo je tema o prostoru koji treba da postane memorijal, u stvari trebao je da to postane pre mnogo decenija, a umesto toga je ruglo i sramota grada.
Ovo nema veze sa projektima za razvoj grada, ovde se radi o moralnoj obavezi društva, ovo je jedna sasvim druga dimenzija.
 
Hvala Igore ! Ovom postu je mesto tamo :)

@ Relja - Nema tu niceg nespretnog, pre mozda nerazumljivog...aludirao sam na proslost generalno...nista protiv SS naravno...prosto vratio sam se iz Milana pre neki dan i usput svratio do Milanskog sajma, kad tamo...sve spremno a EXPO 2015 :)

A sem toga, ne moras to meni da pricas (apropo svrhe ove teme ), da te podsetim, ja sam radio sestomesecnu studiju ovog prostora za diplomski rad...ako se ne secas :wink:

A ako stignes pogledaj video, ili se informisi o Expu 2015, u smislu orgnizacione seme prostora...sorry za off :D
 
Centralna kula na starom sajmištu, ovaj put sa staklima koja su još uvek (uglavnom) na mestu, i BEZ improvizovanih ozidanih pregrada koje treba da joj pomognu da glumi stambenu zgradu. Uvek sam je znao samo kao betonski kostur, ali nije uvek tako izgledala. Ponižavajuće je da 70 godina kasnije izgleda isto onako kako su je pre toliko vremena prepravile izbeglice i beskućnici posle rata.

Logor-Staro-sajmiste1c.jpg

IMG_2922_resize.jpg

IMG_2917_resize.jpg

IMG_2920_resize.jpg

IMG_2926_resize.jpg
 
Za Zumu:

ralfklee1941web.jpg


Tek sada sam primetio da su ovi "vitraži" na, uslovno rečeno, "srednjem nivou" zapravo samo dekorativni elementi: ne propuštaju svetlost u kulu, samo su bili "nakačeni" spolja kao ukras/promena konture tornja...
 
Не бих рекао. Стаклене призме су имале функцију светларника за степениште. Касније су поскидани а степениште зазидано.
 
Sad kad sam još jednom pogledao Zumine slike, deluje kao da je dodata ispuna od cigala po sredini... valjda će više početi da je popravljaju, pa ćemo saznati.

Ali mislim da to nisu bile staklene prizme, već obično staklo u metalnom ramu - rešetki. Prizme su i skuplje i teže...
 
Ovde je zanimljivo da kad se na srednjem nivou dodaju stakla onako kako su originalno bila predviđena da stoje, onda taj nivo svuda u preseku ima oblik pravilne zvezde sa 8 krakova. Sada je taj presek zbog stanova prepravljen u običan kvadrat. Tako da smo ranije imali zanimljivu geometrijsku igru. Preseci su se odozgo na dole ređali ovim redom, donekle se (zbog sličnosti) vizuelno pretapajući jedan u drugi: okrugla metalna šipka tornja za zastavu (u dve debljine), otvoreni kvadrat, zatvoreni kvadrat, osmougaona zvezda, krug. Zamislite to noću, sa svuda upaljenim unutrašnjim osvetljenjem.

Ovakve stvari su ljudima verovatno i glavni način razlikovanja zgrada koje su nastale pre i posle drugog svetskog rata, još pre nego što toga uopšte postanu svesni. Kad vidiš nešto sa ukrasima, nešto čija forma treba da bude dopadljiva, lepa, bogata, velelepna ili bar sugestivna, onda to najverovatnije nije pravljeno posle rata. Svaka čast funkcionalnosti, ali ...
 
Ne znam koliko je to sada vidljivo, ali kad bi se Staro sajmište sredilo, centralni toranj bi postao važan marker u panorami grada kada se posmatra sa najvažnijeg gradskog vidikovca, Kalemegdana. Ima dobar položaj, pa delimično obložen reflektivnom površinom kao što je to staklo, postao bi veoma vidljiv, čak i danju, a pogotovo noću uz prigodno osvetljenje. Tako da bi popravka Starog sajmišta imala i bitan estetski momenat.

IMG_6079_resize.jpg

IMG_6079c_resize.jpg
 
Staklo i njegov spoljašnji oblik na srednjem nivou je svetlarnik za stepenište. Nešto slično imate na Brašovanovom Domu Vazduhoplovstva. Moguće da su to odatle i uzeli. Spolja izgleda lepo, a pruža odličan vidik (180 stepeni!), i daje puno svetlosti onima na stepenicama (čak i kad nema struje). Ne spotiču se u mraku, pa je čak i dosadna svakodnevna aktivnost pentranja po stepenicama daleko manje monotona.

Ovako je izgledao nekada (vertikalni niz stakala u sredini)

zemun347477df.jpg


A ovako nažalost izgleda danas. I dalje stoji zjapeća rupa od pogotka krstareće rakete. Ali se zato bar dobro vidi položaj stepenica :(

IMG_2938_resize.jpg

IMG_2939_resize.jpg

IMG_2940_resize.jpg
 
zexland":2ei8qm8q je napisao(la):
Za koju godinu ce se toranj sam urusiti ako ga ne saniraju sto pre...

Ja sam o tome detaljno pisao pre godinu ili dve. Slao sam uvećane fotografije mesta na tornju gde je beton potpuno nestao, pa ga još jedino armatura drži uspravim, ali ništa se nije desilo niti je bilo ko od nadležnih reagovao.
 
Dom u Zemunu ima rupu od proiektila i dalje !!! Pa ovo je strasno ! Ovo prvi put vidim za ovih 16 godina...pa do sada su mogli 100 puta da je prodaju ili izdaju...
 
Iako je sličan ugao, čini mi se da nisu sve ove slike viđene na forumu (mada se možda i varam, slični su uglovi, možda čak i same slike)...

jkesjq.jpg

1938
2rfc28j.jpg

1581pn9.jpg

1940
2cyl98w.jpg
 
Da, viđene su, prvi ih je "Dexpess" postavio na SSC forumu pre više godina, kao i mnoštvo sličnih fotografija Beograda iz vazduha koje su napravile posade VVKJ.
 
Vrh