Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Prvi put u istoriji im je onemogućen dotok nafte iz JANAF-a za vreme rata, sankcija i raspada Jugoslavije.

Drugi put sada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da još uvek čeka vesti iz Moskve po pitanju gasnog aranžmana, dodaje da "smo spremni da diverzifikujemo izvor energenata".

Rekla je: čekaj, čekaj me, čekaj i ja ću doći

Sve sami stručnjaci.
1000053074.jpg

Istakao je da svi moraju da shvate da je 15. januar krajnji rok, i da nema produženja, kao i da se ne sme ugroziti snabdevanje gorivom za građane i privredu Srbije.

Nije ovde u pitanju On, već država Srbija. A, ne mogu da nas ucenjuju sa gasom jer ga imamo dovoljno za ovu zimu. Za dalje možemo da promenimo dobavljača gasa što bi bilo i najprometnije.
Inače, što se mene tiče, trebalo bi da preuzmemo i gasnu infastrukturu, gasovod i skladište B.Dvor, jer tu imamo samo 49% vlasništva.

Neće se ništa desiti posle 15.1.

Najviše zbog gasa kojim ga Rusi ucenjuju.
I ja sam ubedjen da se nista nece desiti ali ne zbog gasa nego zato sto i bez tog gasa na Ruse ne sme da udari. Upravna zgrada NIS-a je puna operativaca FSB-a i GRU-a. Pre neki dan slusam u nekom podkastu da ih je na stotine tamo vec godinama, to im je radno mesto. I sada on treba da udari na to osinje gnezno? Hoce evo samo sto nije.

Sledece su sankcije NBS, Informer vec ubedjuje svoju publiku da se zapravo sa tim sankcijama nece desiti nista strasno i da obicne ljude nece ni da dotakne. 😁

Već je osnovano preduzeće "Gas infrastruktura".
A, o "stotinama špijuna" u NISu neću ni da pišem.

Poslednja izmena:
Turci trazili samo 10% i sve si mogao sa njima da dogovoris. Ti narodi prema Levantu su za trgovinu bogom dani, za trange frange. I kada da rec - to je.
A Rusi svaki sporazum na koji stave potpis - prekrse.

Sledece su sankcije NBS, Informer vec ubedjuje svoju publiku da se zapravo sa tim sankcijama nece desiti nista strasno i da obicne ljude nece ni da dotakne. 😁
Nekako i dalje mislim da će 15. decembra da ih otkače jer nas sankcije NBS vraćaju u '92.

Mada verovatno da to ni ovu vlast ni Rusiju ne brine previše.

Rafinerija je prestala sa radom i proizvodnjom derivata, pa NIS sada nema neki prihod kojim može da finasira rat. Ameri su postigli svoj primarni cilj, pa sada mogu malo i da tolerišu kršenje sankcija. U svakom slučaju NBS mora da vodi računa o tome i spreči neka iznenadjenja.

Amerika ne toleriše nikada kršenje sankcija.

Jedino što radi jeste da bira da li će samo novčano kazniti finansijsku instituciju ili će uvesti sekundarne sankcije.

Iz njegove jucerasnje izjave jasno je da po pitanju tih sekundarnih sankcija ne postoji nikakva komunikacija nego se bukvalno budimo i nadamo da nam ih nisu uveli.

To sto mali Perica zamislja da ce oni dva dana ranije da nam jave, a onda mi dan ranije skinemo NIS sa platnog prometa i onda oni na dan kada su trebali da nam uvedu sakcije kazu "e ok, skinuli ste ih sa platnog prometa, ne uvodimo vam sankcije" to samo mali Perica moze da zamislja.

NBS se vec dva meseca opasno kocka, ovi tolerisu na maksimum, samo ce jednog dana da kazu, dovoljno smo tolerisali ovi stvarno nisu normalni. I samo ce kao grom iz vedra neba da odjekne vest da su NBS uvedene sekundarne sankcije.

On ce onda da se obrati i da kaze - eto znao sam, ja sam najpametniji, sve vreme sam upozoravao da ce to da se desi.

I to je to. Sa radikalima ne moze drugacije. To nije stranka, to je sto je Djindjic govorio - mentalna bolest.

Iz njegove jucerasnje izjave jasno je da po pitanju tih sekundarnih sankcija ne postoji nikakva komunikacija nego se bukvalno budimo i nadamo da nam ih nisu uveli.
Moguće da blefira kako bi plašio narod. Ljudi su već ispraznili menjačnice od deviza.

Videćemo u ponedeljak kakva će biti situacija.

I ja sam ubedjen da se nista nece desiti ali ne zbog gasa nego zato sto i bez tog gasa na Ruse ne sme da udari. Upravna zgrada NIS-a je puna operativaca FSB-a i GRU-a. Pre neki dan slusam u nekom podkastu da ih je na stotine tamo vec godinama, to im je radno mesto. I sada on treba da udari na to osinje gnezno? Hoce evo samo sto nije.

Pričamo o radikalima. Briga njih za sankcije, za nedostatak goriva, za blokadu NBS, vize....da nismo već prošli kroz to pa da razumem.
Sve dok je njihova pozadina OK oni nemaju problem. Najveći problem nisu ni operativci u zgradama, ni sankcije, jer će acoSrbine da trpi šta god mu kažu na trovačnicama(ne bi bilo prvi put), najveći problem je NOVAC u ruskim bankama. Neko je skoro kačio guvernerkin račun sa 297 miliona $. Nisu se oni toliko mučili i krali da im to sad sve propadne

Moguće da blefira kako bi plašio narod. Ljudi su već ispraznili menjačnice od deviza.

Videćemo u ponedeljak kakva će biti situacija.

Nastavice po starom od ponedeljka, Radice to sve dok NIS ima zalihe ili dok ne popijemo sekundarne sankcije prema bankama. Da bilo sta preduzimaju ili imaju nameru da preduzmu drzavnim sluzbama i javnim preduzecima bi javili da prelaze na neke druge dobavljace. To se do sada nije desilo.

Javili su @Whiplash i nekoliko ljudi na redditu da njihove firme od 15. decembra ne smeju da kupuju gorivo od NIS-a zbog sekundarnih sankcija. NBS i poslovne banke su takođe javile da će otkačiti NIS "do određenog roka."

Ajd' da sačekamo ponedeljak. Mislim da je ova vlast spremna na novčano kažnavanje ali da neće rizikovati sekundarne sankcije.

Vrh