Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

Kakva je situacija sa guzvom od Takova/GM do Preljine na Ibarskoj?

Drugari bre, sta je sa temom, nwsto smo se ucutali?
Kakvo je AP sada kada je l'adno? Kako je na najvisoj tacki? Kako je sa maglom u mom rodnom gradu?
Rade li sve table pravovremeno, radi li u tunelu sve?
Imajte na umu da je Pozega ovih dana hladnija od svih mesta u Srbiji pa vozite samo polako, srecan put uskoro migracije na ZL, mada ja nisam neke guzve primetila na petlji gradskoj, mozda sam samo u neko vreme isla kad nema

Drugari bre, sta je sa temom, nwsto smo se ucutali?
Kakvo je AP sada kada je l'adno? Kako je na najvisoj tacki? Kako je sa maglom u mom rodnom gradu?
Rade li sve table pravovremeno, radi li u tunelu sve?
Imajte na umu da je Pozega ovih dana hladnija od svih mesta u Srbiji pa vozite samo polako, srecan put uskoro migracije na ZL, mada ja nisam neke guzve primetila na petlji gradskoj, mozda sam samo u neko vreme isla kad nema
Evo da odgovorim za table, jutros (a isto je bilo i pre desetak dana) prvih par displeja iz pravca Prilipca nije radilo, uključen je bio tek poslednji pre isključenja za Pakovraće gde je pisalo da je petlja Preljina zatvorena ali samo tekst, bez ikakvog znaka upozorenja koji bi privukao pažnju. Postoji doduše i limena tabla ali mislim da nju bar 50% vozača u brzini ne bi uspelo da rastumači, tako da ako neko planira da se isključi u Preljini a nije pre polaska na put informisan da je to nemoguće mislim da su stvarno velike šanse da će se provozati do Takova.

Dva mlada života su mogla biti spasena. Ne znam koja je to satisfakcija da uštediš 150 dinara putarine i malo benzina, pa izabereš magistralu zimi, noću, u lošim vremenskim uslovima, umesto auto puta.

Nazalost, losi vremenski uslovi + nezgodan put + jak auto + mlad vozac + neiskustvo i desi se tragedija...
Tuga, saucesce porodici

Pre svega skandalozan propust policije koja tri dana ne može da ih pronađe. Dva puta je poslat SOS poziv sa te lokacije, da li zbog tehnologije vozila ili su u trenutku nesreće putnici još uvek bili svesni pa su poslali manuelno preko telefona.

Mi nemamo ni policiju više, kome će biti od koristi kada dođu tri dana kasnije. Kao i onaj mučeni student iz Kragujevca koji se sve vreme nalazio u oblasti koju su navodno uzduž i popreko pretražili. Ćacilend im je prioritet, smenjuju se 0-24, a po unutrašnjosti Srbije nema nigde nikoga da radi svoj posao...

Nazalost, losi vremenski uslovi + nezgodan put + jak auto + mlad vozac + neiskustvo i desi se tragedija...
Tuga, saucesce porodici

Lice poznato policiji, težak mafijaš, skoro 40 godina, skup auto (u prevodu sigurno nije zbog putarine), verovatno bio pod uticajem narkotika, s devojkom skoro 20g mlađom, oženjen, ima dete, proveravaju moguće otmica itd itd.... Uglavnom sve govori da: nit zbog putarine nit je baš mlad nit neiskustvo nit klizav put nit itd itd

@wladan mozes na Blic i Informer sa takvim opisima "sigurno bio pod dejstvom narkotika",

Vise pišu o toj osobi, a mnogi i insinuiraju "sta je trazila sa njim", nego da policija uopste nije ni znala za tu rupu, da nisu iz vozila izasli i prosli peske tim delom, a o tim hitnim pozivima i da ne govorim.
Na kraju ih nasli građani....
Ali @don1120 je zato u pravu, mogu da batinjaju po Valjevu...pa da se ne psujem, stacu.

@mpvr , hvala za malo informacija...ono skretanjr za Preljinu je nekakako nezgodno, ides nizbrdo poprilicno brzo, a iskljucenje kratko, ako su kasno videli da ne moze Preljina mnogi se vozaju do Takova hahahahahahhaha, u pravu si.

Ovde pada sneg,, sto znaci da ce ga biti i na AP. Sad krece pravi test kako table obavestavaju, da li radi sva signalizacija, kako ciste.... Velika je visinska razlika

Ja vam zelim srecan put i vozite polako, pa nek je i 60km/h, nigde se ne zuri toliko.

Pre svega skandalozan propust policije koja tri dana ne može da ih pronađe. Dva puta je poslat SOS poziv sa te lokacije, da li zbog tehnologije vozila ili su u trenutku nesreće putnici još uvek bili svesni pa su poslali manuelno preko telefona.

Mi nemamo ni policiju više, kome će biti od koristi kada dođu tri dana kasnije. Kao i onaj mučeni student iz Kragujevca koji se sve vreme nalazio u oblasti koju su navodno uzduž i popreko pretražili. Ćacilend im je prioritet, smenjuju se 0-24, a po unutrašnjosti Srbije nema nigde nikoga da radi svoj posao...
Ja kad kažem da naš narod zove hitnu pomoć za svakakve gluposti, i da polomljena noga i to što neko vrišti od bolova nije razlog da se zove hitna pomoć, bivam rastrgnut od većine... Eto, sad kad neko ima kamen u bubregu i raspada se od bolova, bar mu je toplo oko srca kad zna da je zbog njegove bahatosti neko izgubio život jer se hitna bavi njime a ne onima kojima je zaista potrebna pomoć.

Lice poznato policiji, težak mafijaš, skoro 40 godina, skup auto (u prevodu sigurno nije zbog putarine), verovatno bio pod uticajem narkotika, s devojkom skoro 20g mlađom, oženjen, ima dete, proveravaju moguće otmica itd itd.... Uglavnom sve govori da: nit zbog putarine nit je baš mlad nit neiskustvo nit klizav put nit itd itd
Ovo je pa izuzetno bitno za ceo ovaj događaj. Hvala druže Čvoroviću na ovako dubokom insightu i proverenim informacijama iz prve ruke. Ako vas se i ne sete za dan državnosti, bez brige, setićemo vas se mi ovde.

Ja kad kažem da naš narod zove hitnu pomoć za svakakve gluposti, i da polomljena noga i to što neko vrišti od bolova nije razlog da se zove hitna pomoć, bivam rastrgnut od većine... Eto, sad kad neko ima kamen u bubregu i raspada se od bolova, bar mu je toplo oko srca kad zna da je zbog njegove bahatosti neko izgubio život jer se hitna bavi njime a ne onima kojima je zaista potrebna pomoć.
Nisi u pravu

Šta nisam u pravu? Da se hitna pomoć zove isključivo kada je nekome život u neposrednoj opasnosti?

Hitna pomoć nije taksi služba. Hitna pomoć se zove kada neko ima srčani udar, šlog, povredu vrata/kičme, krvarenje, kada je u nesvesti, zbog gušenja, teške alergijske reakcije itd.

Hitna pomoć se ne zove kada je neko polomio nogu ili kuk, kada neko urla od bolova jer ima kamen u bubregu, kad ima visoku temperaturu, kad mu nije dobro nedelju dana, kad treba da primi terapiju a nema kako da dođe, itd. U tim slučajevima zoveš lokalni dom zdravlja da pošalju ambulantno vozilo, i čekaš. Ili sedneš u taksi ili zamoliš nekoga da te preveze do bolnice. Svaki poziv hitne pomoći a da tom nekome život nije direktno ugrožen, je pokušaj ubistva.

Nisi u pravu jer ne poznaješ lokalne okolnosti. Pričaš kako bi nešto trebalo da bude(čak bi mogao i delimično da se složim sa tobom) ali ovde nije problem nedostupnosti hitne pomoći(jer u svakom trenutku ima i više nego dovoljno vozila i osoblja) već je problem što ih zabole. Niti kome odgovaraju niti ih je briga. Niti je ko(policija/hitna) uopšte primio upućenih nekoliko hitnih poziva.

Hitna pomoć se naravno zove za prelome. Da li si ikada polomio kuk?

Nema gore službe u Beogradu od hitne pomoći, i za to nisu krivi pacijenti.

A evo pre nekoliko nedelja smo imali na televiziji uživo masterclass iz Lučana, kako pružaju pomoć čoveku koji je doživeo srčani udar. Transport im je najjači skill, j***š stabilizaciju pacijenta na licu mesta.

Sve zavisi koji tip je povrede. Ako je polomljen kuk, to te sigurno neće sanirati u domu zdravlja već u bolnici. Kao i neke prelome pogotovu ako je u pitanju nešto sa glavom. Ili otvoren prelom. Tu te svakako šalju u urgentni. Ja sam u srednjoj pao na glavu, srešom samo raskrvario nos (bilo dosta krvi), nisam ga polomio. Ali je direktorka odmah zvala hitnu, i oni su me vozili u urgentni.
I aj da se neko u kriznoj situaciji seti broja doma zdravlja. Možda neko i zna svog, ali ako si u nekom drugom mestu, nemaš pojma koji je to broj. Pa i 194 često mešaju sa 193 kad se nešto desi, a kamoli 011... pa 031... pa 021...
194 treba uvek da je pozivni broj, dispečer prima poziv i na osnovu razgovora javlja kakvo je stanje povređenog i koji stepen hitnosti, hitna služba pri svakom domu zdravlja (sem ako nema gušču mrežu zdravstvenih ustanova kao BG pa da su stacionirani na 1-2 mesta), da oni izađu, i onda oni procene da li treba bolnica ili može dom zdravlja. A domovi zdravlja da imaju svoje sanitete koji služe za razvoz pacijenata koji nisu hitni slučajevi.
Npr Zlatibor je do skoro imao samo albulantu, pa je tu bilo stacionirano vozilo hitne pomoći. To je zbog dosta turista. Ali ambulante uglavnom ni nemaju vozila. Sve zavisi od gustine naseljenih mesta i broja stanovnika. To je unutrašnja organizacija zdravstva. Ali i za prelome, ili jače povrede, treba da je samo broj 194 i kraj. Nema vremena za pogađanje brojeva.
I za visoku temperaturu se zove hitna, ako je veoma visoka mora odmah da se izađe, spušta temepratura injekcijom i pravac bolnica. Tako i rade. I tu mogu minuti da budu bitni.
Opet sve zavisi od stanja, često se dečava da mislimo da je bezazleno, a lekari znajku da su minuti u pitanju.
Nama je problem što je zdravstvo preopterećeno. Negde imaš skupu opremu ali nma ko da rukuje. Negde ni nemaš opremu pa šalju pacijente negde drugde. A negde nemaš ni ljude ni opremu pa čekaš da bi te posle pola dana čekanja poslali negde drugde.

Ljudi, Hitna pomoc je tu da primi poziv i od hitnog slucaja i od paranoika i od zezatora i od hipohondra.

Osoba koja primi poziv mora da ima procedure koje postuje.

Moze se desiti da 5 zezatora pozove istovremeno i optereti tu sluzbu. Sluzba MORA da posalje ljude na tu lokaciju, a u slucaju za***ancije Drzava resava taj problem tako sto zezatore kazni tako da nikome na pamet ikada padne na pamet da zeza neku hitnu sluzbu.

Ne sme da se svede na to da operater procenjuje da li neko zeza ili ne.

Mi nemamo drzavu koja radi svoj posao i zbog toga se desava sve sto se desava.

I po meni, svaki propusten poziv ka Hitnoj pomoci, Policiji ili Vatrogascima (ili 112) mora da se proveri.

Ne znam da li sam pisao svoj slucaj kada sam krenuo da prijavim neko nasilje, ali se sve resilo bukvalno u trenutku kada sam dobio operatera pa sam prekinuo vezu. Zbog adrenalina nisam bio svestan svega, ali sam posle ukapirao da me niko nije pozvao da proveri sta se desava. Hej, zoves Hitnu sluzbu - svaki poziv mora da se proveri.

Nemas dovoljno ljudi - zaposli ih.

Ne dobijes nove ljude ako si ih trazio - daj ostavku, a pre toga izadji u medije i reci da ne mozes da radis u tim uslovima.

Bio je clanak na N1, najprecizniji do sada koji sam procitao u vezi ove saobracajke. Panic pozivi koji su poslati automatski stiglu su na adresu Hitne pomoci (a ne policije) i nije davao tacnu lokaciju nego odokativno tipa "nezgoda 700 m od bazne stanice". Taj podatak za nekoga u Hitnoj pomoci gotovo da nije ni od kakve pomoci s obzirom da nije rec o centru Beograda nego ruralnom podrucju.
Kada znamo koliko brzo i azurno reaguju i ekipe hitne pomoci a i policije sve nam je jasno. Verujem da je vecinom stvar organizacije, ljudi imaju volje i zelje. Ali ovakve situacije se mogu i moraju bolje procesuirati i resavati.

TRI DANA TRAŽILI!
3 DANA!
T R I
.......
i na kraju našli neki ljudi, ni policija ni hitna pomoć..
Nisu usli u kanjon Morace,, nije ovo neka lokacija haos....
Nego se zna ko je nesposoban, ali eto ovi su nađeni, ona Danka Ilic jos se ne zna sta bi..
Ali necu dalje u off topic

TRI DANA TRAŽILI!
3 DANA!
T R I
.......
i na kraju našli neki ljudi, ni policija ni hitna pomoć..
Nisu usli u kanjon Morace,, nije ovo neka lokacija haos....
Nego se zna ko je nesposoban, ali eto ovi su nađeni, ona Danka Ilic jos se ne zna sta bi..
Ali necu dalje u off topic
Nisu policija i hitna krivi što je rupa zavučena daleko od glavnog puta i što nije bilo nikakvih tragova izletanja vozila sa tog puta tipa -skršene odbojne ograde. Tužno

U 21.veku hitne službe treba da imaju posebnu opremu za traganje i spasavanje kao što je termalna i/ili noćna kamera i dron sa uvek napunjenim baterijama i naravno čoveka koji zna to da koristi. Nije neka filozofija.
To sve zajedno košta reda veličine 5.000-10.000€ i može da se kupi nekoliko kompleta po ceni jednog Fiata 500 koji policiji služi da se ljudi sprdaju sa njima i koji im je uvaljen zbog očigledne kombinacije.

Što se samog auto puta tiče, ovde je najhitnije da se izgradi produžetak i spajanje na maagistralu negde kod Rasne ili gde je već najoptimalnije na delu puta nakon Požege ka Užicu.
Time bi se povećala protočnost saobraćaja i naravno unapredila bezbednost, jer vožnja kroz naselje putem Požega- Arilje i čekanje na petlji je sve samo ne dobro, pogotovo kad siđete sa auto puta

Izvinjavam se, prvo saucesce porodicama, ali kakve veze ima organizacija zavoda hitne pomoci po mestima u Srbiji kao i detalji ove nesrece, imaju veze sa ovom temom da se ovoliko polemise?! Osim sto najverovatnije ne bi poginuli da su isli ovim auto-putem?

Vrh