Šta je novo?

Cene nekretnina

Niko te ne sprečava da oglasiš nekretninu I sam da je prodaješ. Samo onda moraš da je pokazuješ zaintetesovanim stranama, da komuniciras sa njima, da im pruzis uvid u papire i sve ostalo sto je relevatno za potencijalnog kupca. Za mene I ženu koji radimo, to je potpuno nemoguća misija. Radije bih angažovao nekog da se bavi tim stvarima.
Slažem se da je to problem, naročito ako prodaješ stan u kom ne živiš pa moraš da se cimaš do njega. Ako živiš u njemu onda ti je svejedno, jer ti svakako banu u stan. Ali mislim da je 3000 evra agenciji prevelika cifra za prosečan stan. Dakle, možeš da uštediš 3000, a i kupac će pre da dâ prodavcu te 3000 nego agenciji, jer to smatra nepotrebnim troškom. Ako plati tebi više, a ne plati agenciju imaće osećaj da je uštedeo. Mada možda se i ja varam.

Niko te ne sprečava da oglasiš nekretninu I sam da je prodaješ. Samo onda moraš da je pokazuješ zaintetesovanim stranama, da komuniciras sa njima, da im pruzis uvid u papire i sve ostalo sto je relevatno za potencijalnog kupca. Za mene I ženu koji radimo, to je potpuno nemoguća misija. Radije bih angažovao nekog da se bavi tim stvarima.
Obojica ste u pravu, samo pričate o dve potpuno različite situacije.
Na tržištu gde se stan proda za 48 sati, tačno je da će tržište samo iznivelisati cenu, i da agent tu ne može da ti napravi +10% profita. Ali to ne znači da agent nema vrednost, samo da mu vrednost nije u pogađanju cene, nego u operativi.
Ako radiš puno radno vreme, živiš u stanu koji prodaješ i nemaš vremena da 20 ljudi vodiš kroz stan, proveravaš ozbiljnost kupaca, vadiš papire, pregovaraš uslove, pratiš kapare i rokove, agent ti bukvalno štedi 20 sati posla i živaca.
Za običan stan od 100–200k eur razlika u konačnoj ceni je minimalna, ali razlika u potrošenom vremenu i riziku da naletiš na neozbiljne kupce je ogromna.
Drugim rečima, kad je tržište vrelo, agent manje utiče na cenu, ali i dalje rešava logistiku. Kad je tržište hladno, agent ti zaista pravi tržište.
Dakle, nije pitanje da li agent zna nekog. Pitanje je da li ti imaš vremena i živaca da radiš posao koji je njima svakodnevica.

Lepse mi zvuci kiparska prica 😀
Postoji izmedju ostalog mogućnost da ću morati na duže u Dubaji za koju god, tako da eto. To duže će se možda pretvoriti u stalno, čudni su putevi, a meni se jako svidja taj napredak i futurizam tamo.
Svakako već duži period(i pre ove poslovne prilike) razmišljam i raspitujem se o tom ulaganju.
Došao sam do agentice sa kojom sam išao u srednju škola - ista generacija, tako da sam sa njom razmatrao nekoliko projekata.
Naravno potrebno je otići i videti sve to uživo i dobro istražiti.
Ovde mi je najmanji problem za ulaganje i baš bih brzo rešio, ali za ramo to je već mnogo veća logistika, izučavanje, prognoze itd...

Slažem se da je to problem, naročito ako prodaješ stan u kom ne živiš pa moraš da se cimaš do njega. Ako živiš u njemu onda ti je svejedno, jer ti svakako banu u stan. Ali mislim da je 3000 evra agenciji prevelika cifra za prosečan stan. Dakle, možeš da uštediš 3000, a i kupac će pre da dâ prodavcu te 3000 nego agenciji, jer to smatra nepotrebnim troškom. Ako plati tebi više, a ne plati agenciju imaće osećaj da je uštedeo. Mada možda se i ja varam.
Pa I ako živim u stanu radije bih da agent dovodi ljude kada ja nisam tu, bas iz razloga sto ne zelim da mi neko remeti vreme. Sa druge strane, mislim da se bolje prezentuju stanovi kada su prazni, tako da pod ptrpostavkom da želim da prodam stan, okrečio bih ga, ispraznio od stvari I očistio I mislim da bi to učinilo stan marketabilnijim.

Vrh