Šta je novo?

Cene nekretnina

Kad smo kod kredita za mlade, sad baš videh da je produžena "shema" za 200 miliona.

Председник Вучић је нагласио да је добра вест што је завршена комплетна гарантна схема за станове за младе и навео да је завршено 3.755 уговора, да има још 300 који ће бити потписани ових дана и још 500 који ће бити потписани након тога.

Просечно је, како је навео, узето око 80.000 евра кредита и то највише у Београду, а 58 одсто у Централној Србији. "У Београду 15 одсто, Новом Саду седам, три одсто у Нишу, Суботици и још једном граду, а остало су друга места", рекао је Вучић.

Председник је навео да су кредите добили и млади који нису запослени на неодређено време.

Јеси реалан? Имаш преко 15М комбинација (7 од 39).

Још нисам добро прочитао, мислио сам да си написао 14К, место 140к. Дакле није 10К већа шанса, него 1000 да ћеш убости фонд наравно.

Tako je bilo i pre 3 i pre 2 godine. Starogradnju uopšte ne vredi ni gledati ni kupovati jer su cene ili iste ili višlje od novogradnje na ISTOJ lokaciji. Tako da apsolutno nema nikakvog smisla. To sam ja kao stranac primetio nakon mesec dana gledanja oglasa a ne ljudi koji žive u BGu.
Ali koje je objasnjenje zasto ljudi kupuju starogradnju? Ako ne kupuju stranci, ne kupuju domaci, onda ko kupuje, Marsovci? Jer ocigledno se vise proda starogradnje nego novogradnje gotovo u svim centralnim zonama grada.

Kad smo kod kredita za mlade, sad baš videh da je produžena "shema" za 200 miliona.

Председник Вучић је нагласио да је добра вест што је завршена комплетна гарантна схема за станове за младе и навео да је завршено 3.755 уговора, да има још 300 који ће бити потписани ових дана и још 500 који ће бити потписани након тога.

Просечно је, како је навео, узето око 80.000 евра кредита и то највише у Београду, а 58 одсто у Централној Србији. "У Београду 15 одсто, Новом Саду седам, три одсто у Нишу, Суботици и још једном граду, а остало су друга места", рекао је Вучић.

Председник је навео да су кредите добили и млади који нису запослени на неодређено време.
Ako dobro japiram subvencionisani krediti su onda dosta jace digli unutrasnjost od Beograda. 15% od 4500 je oko 600, to je manje od 10% polugodisnjeg prometa u Bg.

Јеси реалан? Имаш преко 15М комбинација (7 од 39).

Још нисам добро прочитао, мислио сам да си написао 14К, место 140к. Дакле није 10К већа шанса, него 1000 да ћеш убости фонд наравно.
Ne kapiraš matematiku 😊

Loto 7/39 ima tačno 15.380.937 kombinacija. Jedna kombinacija košta 80 dinara. Dakle ti sa 50.000 evra možeš da pokriješ 73400 kombinacija iliti 0.47% svih kombinacija (šansa za dobitak 1:210). Ako uložiš tih istih 50k evra u random fond, šansa da ćeš preteći SP500 je i dalje 1:14.000. Jel ok? 😊

Poenta priče je ta da je biranje mutual fondova marginalno bolje nego biranje pojedinačnih akcija, ali je i dalje daleko lošije nego da samo kupiš SP500. A zašto postoje toliki fondovi i ta cela industrija ako su toliko nekompetentni, to ti mogu objasniti naširoko, ali na nekoj drugoj temi, da ne zatrpavamo ovde.

Znaju, al posećuju ga koliko i Šapčani (trg republike)
Ni to uopste nije tacno, pa cak i penzioneri iz dosade stalno idu negde gradskim, a tek mladi. A Sabac nema besplatnu niti gradsku redovnu liniju do bilo koje tacke u gradu. Razumem da imas predrasude i da na te ljude gledas kao na neke podavalske divljake, ali ja poznajem ljude koji radije biraju tamo zivot u kuci, iako imaju svoje stanove na Vozdovcu ili u centru, po svojim stavovima i razmisljanju uvek bice veci gradjani glavnog grada od pridoslih kompleksasa.

Ne kapiraš matematiku 😊

Loto 7/39 ima tačno 15.380.937 kombinacija. Jedna kombinacija košta 80 dinara. Dakle ti sa 50.000 evra možeš da pokriješ 73400 kombinacija iliti 0.47% svih kombinacija (šansa za dobitak 1:210). Ako uložiš tih istih 50k evra u random fond, šansa da ćeš preteći SP500 je i dalje 1:14.000. Jel ok? 😊

Poenta priče je ta da je biranje mutual fondova marginalno bolje nego biranje pojedinačnih akcija, ali je i dalje daleko lošije nego da samo kupiš SP500. A zašto postoje toliki fondovi i ta cela industrija ako su toliko nekompetentni, to ti mogu objasniti naširoko, ali na nekoj drugoj temi, da ne zatrpavamo ovde.

Па не може тако да се гледа. Кад тако кажеш лото листиће, сматра се за нешто где је вероватноћа бесконачно мала (1/15М). Ако је 80 динџи, треба ти 10М еур да покријеш све комбинације да би био сигуран да ћеш добити колико? Милион, 2? Шта би онда рекао, седмица као сигуран догађај, односно већа вероватноћа него да ћемо сутра видети дан? :) Губи поенту.

Ali koje je objasnjenje zasto ljudi kupuju starogradnju? Ako ne kupuju stranci, ne kupuju domaci, onda ko kupuje, Marsovci? Jer ocigledno se vise proda starogradnje nego novogradnje gotovo u svim centralnim zonama grada.
Starogradnjom se smatra sve osim kupovine od Investitora.
Ponavljam mnogo ljudi se bavi samo preprodajom novogradnje.
Ja uzmem(to jest prvo rezervišem) i pre gradjevinske dozvole, pa kada se izgradi prodam, mislim da neki na forumu samo to i gledaju pod investicionu kupovinu.
Kada sam kupovao stan u kojem necu živeti ja sam smatrao za investicionu kupovinu, dok neki ne gledaju tako.

Evo kako se investira u USA. Tek domacinstva u top 1% bogatstva (preko 10 miliona USD) imaju veci procenat svog net worth-a u akcijama ili u nekoj vrsti vlasnistva nad kapitalom u odnosu na nekretnine. Za sve ostale kategorije stanovnista, nekretnine su neprikosnovene kao osnova licnog bogatstva. Malo je smesno kad u Srbiji stavis sa strane 200k eur i onda te neko pita sto ne investiras u biznis. Ma koji biznis, pa nista se ne moze sa takvim kapitalom. Sa druge strane, ukoliko bi nekim slucajem stekao 20m, eur onda bi stvarno bio lud da kupis pojedinacnih 100 stambenih jedinica i da ih izdajes. Sa tim nivoem novca bilo bi logicno da investiras u biznis (firmu) i plasiras novac na taj nacin.

Računica kaže sledeće:

- Do kraja Q2 je kroz stanove prometovano 677 mil € kreditnog novca (Q1: 1,028×25% = 257; Q2: 1,235×34% = 420.

- Novoodobreni stambeni krediti jan–sep: 1,176 mil €

- Prosečno se mesečno odobri oko 130 mil € novih stambenih kredita, tako da očekujemo još minimum pola milijarde do kraja godine. Ali pošto ubrzava trend, biće više sigurno.

Ludnica. Rekordni vrednost je 7.4 milijardi evra, a mi smo trenutno na 3.8. Broj kupoprodaja će završiti na nekih 120k, ali zato vrednost tržišta... Ima da ode na 8 milijardi lebac ti raženi.
Na osnovu ovoga i ostalog danas iznesenog da li ocekujete pad, stagnaciju ili rast cena kvadrata?

Kako mu je mrsko da kaže Kragujevac zbog Tome 😁 @BillHicks

Evo kako se investira u USA. Tek domacinstva u top 1% bogatstva (preko 10 miliona USD) imaju veci procenat svog net worth-a u akcijama ili u nekoj vrsti vlasnistva nad kapitalom u odnosu na nekretnine. Za sve ostale kategorije stanovnista, nekretnine su neprikosnovene kao osnova licnog bogatstva. Malo je smesno kad u Srbiji stavis sa strane 200k eur i onda te neko pita sto ne investiras u biznis. Ma koji biznis, pa nista se ne moze sa takvim kapitalom. Sa druge strane, ukoliko bi nekim slucajem stekao 20m, eur onda bi stvarno bio lud da kupis pojedinacnih 100 stambenih jedinica i da ih izdajes. Sa tim nivoem novca bilo bi logicno da investiras u biznis (firmu) i plasiras novac na taj nacin.

Ja koliko vidim, taj net worth se ogleda u činjenici da se zadužuju za kuću u kojoj žive. Dakle većina Amerikanaca kao svoj najvredniji asset ima svoju kuću, što isto važi i za većinu Srba. S obzirom da pored toga retko šta i imaju.

Ja koliko vidim, taj net worth se ogleda u činjenici da se zadužuju za kuću u kojoj žive. Dakle većina Amerikanaca kao svoj najvredniji asset ima svoju kuću, što isto važi i za većinu Srba. S obzirom da pored toga retko šta i imaju.
U Americi nije retkost ni za ljude sa NW od 10m+ da uzmu kredit za stan/kucu. To vise ima veze sa poreskim zakonima i optimizacijama nego sto nemaju sredstava da kupe za kesh. U svkaom slucaju, liabilities ne ulaze u NW.

Znaju, al posećuju ga koliko i Šapčani (trg republike)
Ja sam na 3km od Trga, pojma nemam kad sam se poslednji put tamo našao niti imam razlog. Više posećujem Avalu nego Trg Republike. Koja je poenta?
U Americi nije retkost ni za ljude sa NW od 10m+ da uzmu kredit za stan/kucu. To vise ima veze sa poreskim zakonima i optimizacijama nego sto nemaju sredstava da kupe za kesh. U svkaom slucaju, liabilities ne ulaze u NW.
Nije retkost da iako imaju 10m NW ipak nemaju čist keš.

Sa druge strane, ukoliko bi nekim slucajem stekao 20m, eur onda bi stvarno bio lud da kupis pojedinacnih 100 stambenih jedinica i da ih izdajes. Sa tim nivoem novca bilo bi logicno da investiras u biznis (firmu) i plasiras novac na taj nacin.
Ujedno i najbolji način da ostaneš bez tih 20m 😁

Ljudi koji nisu iz biznisa, koji svoj imetak nisu stekli kroz biznis već im je palo sa neba (sport, nasledstvo, dobitak na lotou i sl.) treba da se drže što dalje od bilo kakvog biznisa i glumljenja investitora. Ne postoji brži i efikasniji način da sprčiš bilo koju količinu novca nego da se igraš biznisa.

Eventualno možeš da počneš da se igraš sa nekim poslićem kao da počinješ od nule, znači par desetina hiljada evra investicije, pa grinduješ pa vidiš da li si ti za to ili ne. A to da odmah ulažeš u neke kao poslove, to je sumanuto... Poznajem ne jednog koji su milionske iznose uspeli da spičkaju na taj način.

Poslednja izmena:
Ujedno i najbolji način da ostaneš bez tih 20m 😁

Ljudi koji nisu iz biznisa, koji svoj imetak nisu stekli kroz biznis već im je palo sa neba (nasledstvo, dobitak na lotou i sl.) treba da se drže što dalje od bilo kakvog biznisa i glumljenja investitora. Ne postoji brži i efikasniji način da sprčiš bilo koju količinu novca nego da se igraš biznisa.

Eventualno možeš da počneš da se igraš sa nekim poslićem kao da počinješ od nule, znači par desetina hiljada evra investicije, pa grinduješ pa vidiš da li si ti za to ili ne. A to da odmah ulažeš u neke kao poslove, to je sumanuto... Poznajem ne jednog koji su milionske iznose uspeli da spičkaju na taj način.
Ok, naravno. Samo sam dao ekstreman primer. Ako si imao windfall of 20m, a nisi iz biznisa, svakako nije način da počneš da se igraš biznisa, ali isto tako bi bilo smešno i budalasto da sve te pare strovališ u SP500 i kao super, ne boli te glava. Nadam se da niko tako ne razmišlja kada investira tolike količine novca.

Na osnovu ovoga i ostalog danas iznesenog da li ocekujete pad, stagnaciju ili rast cena kvadrata?
Očekujem rast.
Na duže staze ne mogu da gatam u karte, ima tu previše nestabilnosti. Donesu odjednom neke mere, poput ovih kredita ili legalizacije (ili ti pak zveknu sankcije), pa moraš da prilagođavaš narativ. Ili dođe neko strano stanovnišvo kao Rusi i podmažu ti tržište fino.

Ako bih morao da istaknem šta bi dovelo do usporavanja rasta cena, to bi bilo:

1. Značajan skok kamata (teška priča).
2. Dijaspora naglo prestaje da ulaže u Bg (teška priča)
3. Značajnoo povećana ponuda (videćemo efekte legalizacije, ali mislim da neće biti značajni)
4. Krah domaće ekonomije (turbulencije postoje, ali teška priča)
5. Neka kombinacija, 1 & 2 & 4, plus nova SEKA (teška priča).

A i kad pogledaš unazad, šta smo videli: tokom korone rasle cene (nisu stale ni kad se smirila), posle bio globalan rast inflacije pa skakale cene, krenuo rat u Ukrajini skočile cene, došli Rusi skočile cene, pala kiša meteora skočile cene. Svuda skaču cene i hrane, i stanovanja, i svega.

Ok, naravno. Samo sam dao ekstreman primer. Ako si imao windfall of 20m, a nisi iz biznisa, svakako nije način da počneš da se igraš biznisa, ali isto tako bi bilo smešno i budalasto da sve te pare strovališ u SP500 i kao super, ne boli te glava. Nadam se da niko tako ne razmišlja kada investira tolike količine novca.
Naravno da ne bi bilo ni smešno ni budalasto već najpametnija stvar koju možeš da uradiš. Recimo sa 5m pokriješ svoje životne hirove (nekretnine, automobile itd) 15m staviš u SP500 i ti do kraja života imaš ekvivalent od 1m godišnjeg prihoda da ne radiš baš ništa. I jedini način da to sačuvaš je da ne radiš ništa (u velikoj većini slučajeva).

Ako (kad) budem prodao svoju firmu, uradiću upravo tako.

Naravno da ne bi bilo ni smešno ni budalasto već najpametnija stvar koju možeš da uradiš. Recimo sa 5m pokriješ svoje životne hirove (nekretnine, automobile itd) 15m staviš u SP500 i ti do kraja života imaš ekvivalent od 1m godišnjeg prihoda da ne radiš baš ništa. I jedini način da to sačuvaš je da ne radiš ništa (u velikoj većini slučajeva).

Ako (kad) budem prodao svoju firmu, uradiću upravo tako.
Što i ovih 5m ne bi iložio u S&P 500 i realno rentiraš šta god hoćeš i menjaš kad hoćeš?

Vrh