Šta je novo?

Cene nekretnina

Kada smo već kod državnih podataka (i kad je već tenzija na forumu), valjalo bi videti nove podatke za novoodobrene kredite, jelte. Septembar je najjači mesec "u istoriji", sa 22,320.21 miliona rsd (oko 190 miliona evra). Prethodni rekord je takođe bio ove godine, u junu. Sada smo na 98.9 % 2021.godine, koja je bila rekordna, a prethodna je već prešišana.

Ne morate da me pratite, sve je ok.

1. Mesečni podaci za 2025 (novoodobreni stambeni krediti, u mil. dinara)

MesecIznos
januar9,326.51
februar11,329.53
mart13,333.71
april13,969.35
maj15,977.58
jun20,154.31
jul16,156.57
avgust15,222.02
septembar22,320.21
Ukupno (I–IX 2025)137,789.79

2. Godišnji ukupni podaci (2019–2024)

GodinaUkupno (mil. RSD)
2019124,153.49
202092,109.34
2021139,333.14
2022127,599.19
202388,676.63
2024122,075.86

3. Januar–septembar 2025 u odnosu na prethodne godine

Godina2025 (I–IX) kao % od te godine
2019111.0 %
2020149.6 %
202198.9 %
2022108.0 %
2023155.4 %
2024112.9 %

Pogledajte prilog 256553
A da ja vas pitam, gde je tu fibonaci?

Da li mislis da je prosek od 1400 eur ostvariv u "normalnim" okolnostima, odnosno ukoliko ne bude značajne inflacije u narednom periodu? To je prosek plata koji trenutno ima Hrvatska koja je tržišno i ekonomski dva koplja ispred nas. Ne verujem da za godinu-dve mozemo da se po standardu izjednačimo sa njima?
Mislim da nije, realno u 2027 oko 1200e

Sad je Crni Cerak, mada može i Pink Cerak. 🤪

To je pretpostavljam za keš? Pusti kontakt ako ima još stanova, može i u DM 😁
Za kes, preko banke, ima jos 2 ali su penthaus od 110 kvadrata sa terasom od 60 i prizemlje 55 i terasa 60, ta dva su ostala od pocetka radova pa sve do danas, nece niko :D, ako te interesuje pusticu ti broj

Fib se ne koristi tako kako Sale pokusava da predstavi ali vi cete ljudi poverovati u sve ako vam se uklapa u unapred odredjenu sliku.
Ono je vise bilo zezanje ali hajde ... Verujem samo u ono sto znam kako funkcionise. Ne znam sta moze da se analizira oko kursa nekim alatima kad je to arbitrarna odluka NBS koliko ce da bude (i to mi nije jasno sto ga drze na 117 nek brate zaokruze na neki lep da moze lakse da se deli i mnozi)

Pojma nemam mozda ranih '80ih proslog veka. Mene ne interesuje da poredim bilo sta sa proslim vremenima nego sa okruzenjem - i dalje smo teska gologuzija.
Sta znaci gologuzija? Na nekom globalnom nivou ili samo u okviru najbogatijeg kontinenta na svetu?

Dok ne mozemo da kupimo isto goriva ko Nemci dzaba meriti ikakav trend znaci?

Elem. Za fib i hipotetičko pucanje kursa na osnovu proste TA koje ne mora da se dogodi ali čisto povučeno iz zabave.
Početni potez je od 115 pa do probijanja akumulacije od januara 2017 za iznose (128,8 i 124,7 hipotetički). To nam daje final tp od 178 i 158. Mora prvo pokret da se napravi da bi povukao ispravno. Ovo je iz zabave.
Znam da mnogi na ovoj temi ne prate šta Predsednik priča ali prošli četvrtak u 9 na RTS1 je jesano rekao da je stabilnost dinara i kursa jedna od najvećih njegovih uspeha - 14 godina and counting! I sa tim se APSOLUTNO slažem i to jeste super stvar što je uradio. Drugo što je rekao da će dinar i biti stabilan i dalje. On vrlo dobro zna da ako bi sada uradio to što vi predviđate pad na 157 pa na 180 da je to kraj i to apsolutni njegove vladavine kao što je DS sebi zabio ekser u vlast kad je pustio dinar da "pliva" sa 80 na 120 tj da tone!
Tako da mislim da će ova vlast braniti RTS i dinar svim sredstvima makar se morale ponovo i rezati plate. Što se dinara tiče ja sam tu isto nemilosrdan, bolje i potop privrede nego dinar da padne.
Naša cela privreda i sve je sad više manje na fiksnom kursu eura i sve projekcije koje se prave u odnosu na rast, prosečne plate itd se prave sa ovim kursom.
Mislim da od pada dinara nema ništa barem dok je SNS na vlasti. Posle ćemo da vidimo. Znači do 2027 smo "sigurni".

Znam da mnogi na ovoj temi ne prate šta Predsednik priča ali prošli četvrtak u 9 na RTS1 je jesano rekao da je stabilnost dinara i kursa jedna od najvećih njegovih uspeha - 14 godina and counting! I sa tim se APSOLUTNO slažem i to jeste super stvar što je uradio. Drugo što je rekao da će dinar i biti stabilan i dalje. On vrlo dobro zna da ako bi sada uradio to što vi predviđate pad na 157 pa na 180 da je to kraj i to apsolutni njegove vladavine kao što je DS sebi zabio ekser u vlast kad je pustio dinar da "pliva" sa 80 na 120 tj da tone!
Tako da mislim da će ova vlast braniti RTS i dinar svim sredstvima makar se morale ponovo i rezati plate. Što se dinara tiče ja sam tu isto nemilosrdan, bolje i potop privrede nego dinar da padne.
Naša cela privreda i sve je sad više manje na fiksnom kursu eura i sve projekcije koje se prave u odnosu na rast, prosečne plate itd se prave sa ovim kursom.
Mislim da od pada dinara nema ništa barem dok je SNS na vlasti. Posle ćemo da vidimo. Znači do 2027 smo "sigurni".
Pocecu vas sto bi branili kurs dinara telima da zovem kursadzije :D

Pa normalno da ce da brane kurs, ima da ga brane pa makar ne isplati 6m penzije, jer prosecan penzioner posle pink/heppy terapije ni ne mora da jede. Daleko je 2027, cek da vidimo hoce li da prezive 2026. Ja tvrdim da je ovaj fiksni kurs nesto najgore sto su mogli da urade i sluzi samo za promociju fiktivne stabilnosti (ono u fazonu dok smo mi na vlasti tece med i mleko a posle kad dodju racuni na naplatu neka vide oni drugi sta ce i kako ce)

Sta znaci gologuzija? Na nekom globalnom nivou ili samo u okviru najbogatijeg kontinenta na svetu?
Ozbiljno ne znas za termin gologuzija? :D

Gledam samo prosireni Balkan, tu nam je negde domet ...

Dok ne mozemo da kupimo isto goriva ko Nemci dzaba meriti ikakav trend znaci?
Pu pu pu daleko bilo da imamo standard kao Nemci ... da se zna red i zakon ... Bog stobom, sta to prizivas :D

Na periferiji za parking zakon jaceg otac sa sinovima prebio komsiju zbog parking mesta u rakovici
Posle kazu nije bitno garazno mesto uzmi starogradnju
Ja sam s budale mogo da se tepam i u moje selo nisam morao da dolazim u Beograd za to
Au brale, you are in for a suprise sto bi rekli amerikanci. Ja sam se tako pitao zasto ljudi stavljaju čunjeve sa katancima na svoja parking mesta dok nisam jednom došao u garažu, mrtav umoran sa puta, a tamo na mom mestu parkiran neki kombi, naravno bez telefona, bez ičega. I onda ajde dok utvrdiš ko je i gde je došao, uglavnom čovek je vodoinstalater koji je imao hitnu intevenciju i odlučio da samo privremeno stane na prvo slobodno mesto koje je našao. Koliko čujem od ljudi u toj zgradi (pošto ne živim tu, samo rentam mesto), često se se dešavaju slične situacije pa su ljudi počeli da "zaključavaju" svoja mesta.

Ja se oduvek pitam za koga je to njegovo laganje i farbanje svakodnevno, a onda vidim ovakav komentar.

Vlast je do sada branila i nastaviće da brani kurs dinara prema €, pitanje je samo do kada će moći da brani. Neke stvari ne zavise od nas, ustvari mi se nizašta i ne pitamo. Inače danas zatvorena još jedna fabrika - 250 ljudi ostalo bez posla.

Au brale, you are in for a suprise sto bi rekli amerikanci. Ja sam se tako pitao zasto ljudi stavljaju čunjeve sa katancima na svoja parking mesta dok nisam jednom došao u garažu, mrtav umoran sa puta, a tamo na mom mestu parkiran neki kombi, naravno bez telefona, bez ičega. I onda ajde dok utvrdiš ko je i gde je došao, uglavnom čovek je vodoinstalater koji je imao hitnu intevenciju i odlučio da samo privremeno stane na prvo slobodno mesto koje je našao. Koliko čujem od ljudi u toj zgradi (pošto ne živim tu, samo rentam mesto), često se se dešavaju slične situacije pa su ljudi počeli da "zaključavaju" svoja mesta.

Nažalost česta pojava u Beogradu, odraz nekulture i bahatosti. Delimično problem i što država kaže da nije njena nadležnost da se bavi privatnim parking mestima (valjda uzurpacija tuđe imovine nije njihov posao), pa ljudima onda ostaje sami da se razračunavaju.

Ko ima stomak i nerve da uplacuje u S&P slobodno neka izvoli. Ali samo da ne bude sve predstavljeno kao med i mleko.
Jedno je kada gledas tako na duze staze a drugo je kad stvarno investiras a krene da tone. Treba imati jaku psihu za tako nesto da nastavis da investiras a gledas kako nestaje svakim danom, mesecom, godinom, treba izgurati taj period.
To sto pricas je verovatno tacno ali ljudi nisu roboti a to je dosta dug period 25 godina i vise. Svasta moze da se dogodi, a sad ti na sve to ubedi Balkanca da se odvoji od cigle. Teska rabota.

Vrh