Šta je novo?

Cene nekretnina

E ovo me zanima, kad slusam tebe, u Batajnici samo Luvr fali, sve ostalo je savrseno.
Nemam ja problem i sa pozitivnim i negativnim stranama zivota u Batajnici.

Ali kao sto ja nisam nikada ziveo na Dorcolu/Vracaru pa mogu samo da dam moj subjektivan osecaj (ne svidja mi se sto mi izgleda nabijeno i sto ima milion ulicica malih) ja dalje od toga ne mogu nista da ti kazem o kvalitetu zivota na tim lokacijama.

Ja mogu samo da komentarisem Batajnicu, NBGD i Vozdovac jer sam samo na tim lokacijama ziveo, i od toga ziveo kao samac bez kuceta/maceta a kamoli porodice.
Ali za Bataju barem mogu da pricam iz ugla nekoga ko je tamo isao u skolu, lecio se, isao odatle do srednje skole i fakulteta i na posao, pa smatram da imam dovoljno stvarnog iskustva.

Meni samo smeta kada ljudi pricaju napamet stvari, kao kada bih ja sada pricao kakav je pakao zivot u Borci a nisam bio tamo vise od 2 puta u zivotu.

Nemam ja problem i sa pozitivnim i negativnim stranama zivota u Batajnici.

Ali kao sto ja nisam nikada ziveo na Dorcolu/Vracaru pa mogu samo da dam moj subjektivan osecaj (ne svidja mi se sto mi izgleda nabijeno i sto ima milion ulicica malih) ja dalje od toga ne mogu nista da ti kazem o kvalitetu zivota na tim lokacijama.

Ja mogu samo da komentarisem Batajnicu, NBGD i Vozdovac jer sam samo na tim lokacijama ziveo, i od toga ziveo kao samac bez kuceta/maceta a kamoli porodice.
Ali za Bataju barem mogu da pricam iz ugla nekoga ko je tamo isao u skolu, lecio se, isao odatle do srednje skole i fakulteta i na posao, pa smatram da imam dovoljno stvarnog iskustva.

Meni samo smeta kada ljudi pricaju napamet stvari, kao kada bih ja sada pricao kakav je pakao zivot u Borci a nisam bio tamo vise od 2 puta u zivotu.
nemoj borču molim te... ima 70k stanovnika.

Pa dobro, evo imas mogucnost da navedes koje su prednosti i mane, i zasto mislis da je 80m2 u Bataji gore od 40m2 na NBGD.
To bi impliciralo da sam negde tvrdio da je 40 na Nbgd bolje nego 80 u Bataji. To ja nigde nisam tvrdio. Za mene jeste bolje 80 u Batajnici nego 40 na Nbgd, jer jelte 80>>40.
Međutim, savršeno razumem neke ljude zašto bi živeli u 40 na Nbgd nego u Batajnici u 80, iako ja lično ne bih. Ja druge ne ubeđujem da su moji izbori ispravni, a pogotovo ih ne ubeđujem u nešto što i sam ne praktikujem.

Mane Batajnice. Za odrasle, putovanje na posao kao broj jedan, mogućnost zabave i razonode (kafić, restoran, bioskop, šetalište...). Ukoliko su deca u priči, škole (osnovne, srednje), udaljenost fakulteta kasnije.
Zimsko zagađenje.

Zavisi kome je šta bitno. Na kraju cena kaže šta ljudi hoće.
A da Batajnica ima potencijal da postane mnogo bolje mesto za život, ima. Pa ko ima vremena da čeka nek investira tamo ako misli da će se to isplatiti. Npr. mogao si ti, međutim ti misliš da je potencijal Nbgd ipak veći i odlučio si se da investiraš tamo. Kao i mnogi drugi.

Bolje 3 čokolade nego 1
Bolje tri čevapa nego jedan
Bolje tri stana nego jedan
Ovde pricamo o nekretninama...pa sam verovatno mislio na veš masinu?..mada ni tri veš mašine nisu loše ali je preterano...!!
Čoveka..
Razumeo ?

Nisam razumeo.
Bolje 3 čokolade od 100g od 1 od 300g?
3 stana od 1?
Po čemu je to bolje? Finansijski?
Daj malo udubi se u to i objasni kako je to bolje. U tvom slučaju, navedi gde si i kada kupio stan (makar opštinu). I pokaži zašto si bolje prošao nego da si kupio 3x manje kvadrata na nekoj drugoj skupljoj lokaciji.

To bi impliciralo da sam negde tvrdio da je 40 na Nbgd bolje nego 80 u Bataji. To ja nigde nisam tvrdio. Za mene jeste bolje 80 u Batajnici nego 40 na Nbgd, jer jelte 80>>40.
Međutim, savršeno razumem neke ljude zašto bi živeli u 40 na Nbgd nego u Batajnici u 80, iako ja lično ne bih. Ja druge ne ubeđujem da su moji izbori ispravni, a pogotovo ih ne ubeđujem u nešto što i sam ne praktikujem.
Svako raspolaze svojim novcem kako hoce. Objektivno gledajuci za porodicu je 80m2 u Bataji bolje nego 40m2 na NBGD.
Ne smatram da ja ubedjujem nikoga ovde, ne zelim samo da se predstavlja kao bauk zivot na periferiji od strane ljudi koji krocili u istu nisu, sto smo videli da je cesto slucaj ovde.

Mane Batajnice. Za odrasle, putovanje na posao kao broj jedan, mogućnost zabave i razonode (kafić, restoran, bioskop, šetalište...). Ukoliko su deca u priči, škole (osnovne, srednje), udaljenost fakulteta kasnije.
Zimsko zagađenje.
Slazem se, i to smo se svi slozili da je problem. Zimsko zagadjenje je konstanta u celom BGu, pa cak i na NBGDu, a ovo sve ostalo smo vec pokrili ranije.
Doduse za fakultete se ne slazem preterano da su previse udaljeni zbog BG voza.

A da Batajnica ima potencijal da postane mnogo bolje mesto za život, ima. Pa ko ima vremena da čeka nek investira tamo ako misli da će se to isplatiti. Npr. mogao si ti, međutim ti misliš da je potencijal Nbgd ipak veći i odlučio si se da investiraš tamo. Kao i mnogi drugi.
Da, NBGD ima veci potencijal za finansijsku dobit jer je tu ogroman broj firmi i koncentrisanih para.
Batajnica ima veci potencijal za veci komfor i bolji zivot jer krece od nize pozicije od NBGD a nije urbanisticki haos kao npr Ledine ili Altina + ima dobru povezanost sa autoputem i vozom. A da li ce potencijal ostvariti svoj potencijal je kao sto kazes spekulacija.

Ako niko nikad ne bude ulagao u periferiju eto nas na 5K Mirijeva kroz 3 godine.

Poljoprivreda je neisplativa, ali ako proizvodiš samo za sebe onda jeste (u smislu kvaliteta proizvoda). Cilj je od poluproizvoda (kukuruz, pšenica...) doći do gotovog (meso, hleb). Što se tiče stanova u periodu pred nama cilj je da svo stanovništvo Srbije gravitira ka Beogradu, ovo ne znači i veće cene stanova, jer je pred nama ekonomski kolaps. Cene kirija će padati, dok će cene hrane energenata i hrane porasti. Ove sadašnje cene stanova i kirija su neodržive, što će se uskoro pokazati kao tačno, samo da krenu masovniji otkazi. Od 1 januara 2026, su praktično najavljena poskupljenja svega, što znači otkaze u par meseci pred nama.
Čini mi se da nije realno ni normalno da se proizvodi hrana isključivo za dalju prodaju. Kad kažem da nije normalno mogu reći nije prirodno.
Ajde sad da razvijemo ovo dalje...
Realno je da napravis za sebe vrhunsko (organsko) povrće i voće, pa da ti pretekne, pa onda viškove razmeniš ili prodaš da bi došao do nečega čega nemaš. Pošto me realnost demantuje imamo praktično velike proizvodjače sa "tehnologijom" koja proizvodi voće i povrće koje je lepog izgleda ali niskog kvaliteta i da bi čak i to proizveli moraju da dobiju subenciju države. Nisam napisao da je nezdravo ali sam mogao. U većini slučajeva organizam može da izluči sve te otrove koji ustanu u proizvodu (karenca itd).
O ratarskim kulturama neću ni da pišem. To je mantra s kraja 2. sv rata da je Vojvodina buduća žitnica Evrope.

Evo nije me mrzelo da pogledam, rast cena nekretnina 2020-2024 Batajnica VS NBGD:

Screenshot 2025-10-24 at 16.47.25.png
Screenshot 2025-10-24 at 16.47.43.png

Screenshot 2025-10-24 at 16.47.58.png
Screenshot 2025-10-24 at 16.48.08.png

Procentualno gledajuci skoro identican rast (oko 60% obe lokacije), tako da i investiciono ko je kupio u Batajnici pre 5 godina 80m2 ili 40m2 na NBGD je isto prosao sa odrzanjem / skokom vrednosti.
Ali cekam da cujem zasto nisam u pravu... danas su novogradnje u Batajnici oko 2000 EUR dok su novogradnje na NBGD oko 4000 EUR.

Sto mu dodje oko 28% rasta na NBGD i oko 34% rasta u Batajnici gledajuci striktno novogradnju.

Zimsko zagađenje.

Navodili smo prednosti i mane života u 40m2 na NBG i 80m2 u Batajnici gde neki predstavljaju život u Batajnici kao da žive u močvari odsečenoj od sveta, a da nikad nisu kročili na periferiju. Medjutim ovde se najčešće kuka zašto su nekretnine skupe na odredjenim lokacijama, a realno periferiju za život niko i ne razmatra ioako bi im to donelo veći komfor. Zapravo ubedjivanje je najviše dolazilo da treba živeti samo u "centru" makar u 40m2 pa i manje, a da periferiju ne treba ni razmatrati jer tamo žive zombiji ili šta već pa makar mogao i 200m2 da kupiš za isti novac. Na kraju svako bira za svoj novac šta mu je najbolje. Investiciono gledano kod nas se uvek isplati uložiti u poslovni centar ili centar, ko ima mogućnosti jer će uvek više držati cenu ako dodje do pada.

Da, ali očigledno ne bi ni u Bataji za 3x manje para, pitam se zasto? Snobizam zato sto nema Luvr?
Pa nije 3x, NBG je 3.5k, Batajnica skoro 2k... Realno je previse skupo za ono sto pruza, pogotovo gledajuci na to da 50% ljudi u Srbiji zaradjuje manje od 80k.
Ja sam snob, tacno, snob koji se ne kopca pozadi, jer da se kopca, onda bi dao 2k za Batajnicu i ako promeni posao i ode u centar da radi, da se obesi u kolima na putu do stana upitnog stanja upotrebne dozvole. U ovom momentu na Google Maps treba sat vremena od Vracara do Batajnice.
Kad se pusti metro, napravi jos 4 mosta, jace saobracajnice i uradi svuda kanalizacija, prvi cu da budem u redu za zivot na periferiji, i necu da biram, Batajnica, Ovca, Borca, sve ce mi biti dobro. Sklonicu se da ne smetam vama krugodvojkasima. Lobirajte malo za ovo, oslobodicete se mnogih kao sto sam ja, bice vam lakse. Ovakvim nacinom razvoja grada se samo sve vise navlace ljudi prema centralnim lokacijama i besni ambiciozni dodjosi vam uzimaju parking mesta bezveze i nerviraju vas na forumu.
Niti ces ti mene da ubedis u svoje, niti ja tebe zelim da ubedjujem. Ti volis da si na dobroj lokaciji da ispijas brazilsku kafu od lemura na Dorcolu, ja volim dobru lokaciju da lakse dolazim na posao, nismo isti.

Eto ti si najbolji primer da imaš u Srbiji bolji život nego u Švajcarskoj. Bukvalno da staviš sliku Predsednika na zid i da svaki dan se moliš za dug život i dobro zdravlje:) isplatiti nekretninu od milion za 4 godine je neverovatno uspeh što i na zapadu teško da bi uradio!
Ne možeš izuzecima da opravdavaš pravilo. Zamisli sad da ti klinac kaže da on neće da uči školu već hoće da igra tenis, i ti kažeš to mora da je ok jer je Novak Đoković zaradio stotine miliona od tenisa. Kad u Srbiji neko napravi nešto, a da to nije kroz partijske dilove, to je napravljeno uprkos tome što si u Srbiji, a ne zahvaljujući tome što si u Srbiji.

Pa nije 3x, NBG je 3.5k, Batajnica skoro 2k... Realno je previse skupo za ono sto pruza, pogotovo gledajuci na to da 50% ljudi u Srbiji zaradjuje manje od 80k.
Ja sam snob, tacno, snob koji se ne kopca pozadi, jer da se kopca, onda bi dao 2k za Batajnicu i ako promeni posao i ode u centar da radi, da se obesi u kolima na putu do stana upitnog stanja upotrebne dozvole. U ovom momentu na Google Maps treba sat vremena od Vracara do Batajnice.
Kad se pusti metro, napravi jos 4 mosta, jace saobracajnice i uradi svuda kanalizacija, prvi cu da budem u redu za zivot na periferiji, i necu da biram, Batajnica, Ovca, Borca, sve ce mi biti dobro. Sklonicu se da ne smetam vama krugodvojkasima. Lobirajte malo za ovo, oslobodicete se mnogih kao sto sam ja, bice vam lakse. Ovakvim nacinom razvoja grada se samo sve vise navlace ljudi prema centralnim lokacijama i besni ambiciozni dodjosi vam uzimaju parking mesta bezveze i nerviraju vas na forumu.
Niti ces ti mene da ubedis u svoje, niti ja tebe zelim da ubedjujem. Ti volis da si na dobroj lokaciji da ispijas brazilsku kafu od lemura na Dorcolu, ja volim dobru lokaciju da lakse dolazim na posao, nismo isti.
Zar Bataja nema kanalizaciju, gas, vodu, struju, opticki Internet? Imaju i Beovoz a Regio i poneki Soko staje na z stanicu u Bataji i onde je sve brze do NBG i Prokopa. Ok Beovoz je prica za sebe i spor je.

Ok, poenta tvog komentara je?
Pa koja je poenta tvog komentara da ti treba 1h kada je cep na relaciji NBGD -> Centar odakle god da si krenuo sa te strane, doci do Vracara u 5 posle podne petkom za manje od 30 minuta mozes samo ako zivis i radis na Vracaru pa ides pesaka.

Pa koja je poenta tvog komentara da ti treba 1h kada je cep na relaciji NBGD -> Centar odakle god da si krenuo sa te strane, doci do Vracara u 5 posle podne petkom za manje od 30 minuta mozes samo ako zivis i radis na Vracaru pa ides pesaka.
Poenta komentara je da je Batajnica daleko ko radi sa strane grada gde je centar. A poslovi se menjaju, ovo je Beograd, jako je bitno gde kupis stan. Da nije bitno, i ti bi bio u Batajnici i dalje.

Imam osecaj da se vlasti ne isplati da pravi metro (doduse nisu ni sposobni za to, a i lakse je da se krade na drugim stvarima, ali to je druga tema). Jer ako rasterete centralne lokacije onda ce se smanjiti pritisak za zivot na tim lokacijama. Ljudi bi razmisljali "zasto da se guram u centru kad i na periferiji za manje para mogu da zivim, da kupim vecu kvadraturu, vece dvoriste, a da u centar stignem za 15 min". Posto nemamo metro, ljudi su u fazonu "zasto da kupujem negde bogu iza nogu kad je cena neznatno niza u odnosu na centar, a treba mi preko sat vremena do grada". Zbog toga imamo pritisak na centralne lokacije koji dize cene iznad nekog razumnog nivoa, pa se onda jave pametnjakovici koji ti kazu "pa sto ne kupis na periferiji", a ono i na periferiji prenaduvano.

Poenta komentara je da je Batajnica daleko ko radi sa strane grada gde je centar. A poslovi se menjaju, ovo je Beograd, jako je bitno gde kupis stan. Da nije bitno, i ti bi bio u Batajnici i dalje.
Iskreno ja bih pre vozio 1h autoputem nego se mrcvario 30 minuta u guzvi i ulicicama Vracara
No dobro, ako bas bas bas mrzis da gubis sat vremena dnevno OK, ali ako ti sutra premeste posao na Mirijevo nisi ti ostao imun na to u Zemunu.

Jedino da predjes remote.

Vrh